Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 10’luk indirim

Doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 10’luk indirim, sanayicileri memnun etti. Seramik, cam, demir-çelik gibi bazı sektörler indirimle ihracatta rekabet avantajı elde ederken, yoğun elektrik kullanan sektörler indirimin elektrik fiyatlarına yansıtılmasını talep ediyorlar.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, milyonlarca insanın beklediği müjdeyi kış girmeden verdi. Bakan Albayrak, önceki hafta yaptığı açıklamada doğalgazda yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı. Albayrak, doğalgaz fiyatlarındaki indirimin hane halkının gelirine ekstra bir kaynak oluşturmasının yanı sıra sanayideki maliyetleri de düşürerek daha fazla rekabet sağlayacağına dikkati çekti. Do-ğalgazdaki indirimin enflasyon da dahil birçok alana zincirleme etkisi olacağına inandıklarını belirten Albayrak, “Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, inşallah bu maliyetlerin düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşüş olması yönünde bir hareket de olması muhtemel” diye konuştu.

dogalgaz

KIŞ GELMEDEN İNDİRİM!

1 Ekim itibariyle doğalgazdaki yüzde 10 indirim uygulamaya konuldu. Üstelik İran doğalgazı ile ilgili tahkim davasının sonucu tam olarak açıklanmadan… Tahkimle ilgili kararın yılın son çeyreğinde karar aşamasına geldiğini ve yılsonundan önce uygulanacağını dile getiren Albayrak, “Hali hazırda karar imza aşamasına gelmediği için süreç tamamlanmadı ancak kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için bu indirim 1 Ekim’den itibaren hem tüketiciye hem de sanayiciye yüzde 10 olarak yansıyacak” diyerek müjdeyi verdi.

“FATURA 2.5 MİLYAR TL AZALACAK”

“Enflasyona darbe, sanayiye teşvik” niteliği taşıyan doğalgaz indirimi ile genel olarak doğalgaza ödenen fatura azalacak. Yapılan hesaplamalara göre yılın son üç ayında indirim faturalara 760 milyon liralık düşüş olarak yansıyacak. Bu indirimle 2017’de doğalgaza ödenecek fatura yaklaşık 2.5 milyar lira azalacak. Ayrıca, bu indirimle Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla hem hanede hem de sanayide en ucuz doğalgazı sağlayan ülke haline geleceğini de belirtelim.

İTHALATIN YARISI RUSYA’DAN…

Türkiye’nin doğalgaz ithalatı 2015 yılında 48 milyar 427 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Bunun yüzde 56’sı Rusya’dan karşılanırken, İran ve Azerbaycan’dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir’den de LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alıyoruz. Türkiye’de doğalgazm yüzde 48’i elektrik üretiminde, yüzde 25’i sanayide, yüzde 20’si konutlarda, yüzde 6’sı da resmi daire ve ticarethanelerde kullanılıyor. Dünyadaki rekabet koşullarında zorlanan sanayiciler ve ihracatçı firmalar doğalgazdaki indirimden memnun. Özellikle cam, seramik, alüminyum, demir-çelik, döküm gibi sektörler üretiminde yüksek oranda doğalgaz kullanıyor.

“HADDEHANELER İÇİN ÖNEMİ ÇOK”

Cam, seramik ve çimentoda üretim maliyetinin ortalama yüzde 30’unun do-ğalgazdan oluştuğunu belirten Orta Anadolu Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, yapılan indirimin son derece önemli olduğunu düşünüyor. Bu indirimin özellikle ihracata olumlu katkı yapmasını beklediğini belirten Kayan, “Üretici firmalara bir avantaj sağlandı. İhracatçı firmaların pazarları ve müşterileri farklı. Bir rekabet avantajı oluşturacaktır. Firmaların karlılıklarına ise aynı oranda bir yansıma beklemiyorum ama iç piyasada da tüketici bu indirimin faydasını görecektir” diye konuşuyor.

Demir-çelik sektöründe haddehaneler de ağırlıklı olarak doğalgazla çalışıyor. Ağır Haddecilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Açıkalın, doğalgaz fiyatlarındaki indirimin firmaların rekabet gücüne katkı sağlayacağını belirtiyor. “Bizim gibi organize sanayi bölgesinde olan firmalar do-ğalgazı daha ucuza alıyor. Ancak bu yüzde 10’luk indirim fiyatlara yansıyacak. Maliyetlerimiz daha da düşecek. Enerji giderlerimizin düşmesi çok önemli” diyor.

“PORSELEN ÜRETİCİLERİNE KATKI SAĞLAR”

Zücaciye sektöründe de özellikle porselene doğalgaz indirimi bir doping yapacak. Zira büyük pişirme fırınları genellikle doğalgazla çalışıyor. Hisar Ça-tal-Bıçak ve Paslanmaz Madeni Eşya Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan, doğalgazı proseste yıkama aşamasında ve ısıl işlem fırınlarında kullandıklarını belirterek sözlerine başlıyor. Günümüzde maliyetleri düşürmenin rekabet açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Yüksek oranda kullanmadığımız için indirim bizim maliyetlerimizi ciddi oranda etkilemez ama porselen üretiminde büyük fırınları olan firmaları olumlu etkileyecektir. Ayrıca atölyelerde, yemekhanelerde hep doğalgaz kullanıyoruz. Bu giderlerin düşmesi de önemli” değerlendirmesini yapıyor.

Maden Mermer Üretici ve Sanayici işadamları Demeği Başkanı Erol Efendioğlu, doğalgaz indiriminin maden sanayicilerine de katkısı olacağını düşünüyor. Efendioğlu, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Mermer üretiminde hem ocaklarda, hem de mermerin işlenmesi aşamasında fabrikalarda elektrik, mazot ve doğalgaz kullanımı çok vüksek. Doğalgazdaki indirimi Erol Efendioğlu çok olumlu buluyoruz.

Mazota zam geldi; doğalgazdaki indirimin dengeleyici olacağı aşikar.”

“ELEKTRİK FİYATLARI DA DÜŞSE”

Türkiye’de elektriğin yarısına yakını doğalgazdan üretiliyor. Bu nedenle iş dünyasında doğalgazdaki indirimin elektriğe yansıması beklentisi de hakim. Ardıç Cam Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Ardıç, doğalgazın sektörde daha çok pilot cam üretiminde kullanıldığını hatırlatarak sözlerine başlıyor. Sektör olarak daha çok elektrik kullandıklarını belirten Ardıç, elektrik fiyatlarında da indirim beklediklerini vurguluyor. Ardıç, “Doğalgazı ofislerin ısıtmasında ve fabrikada bazı yerlerdeki lokal ısıtmada kullanıyoruz. Ancak elektrik tüketimimiz çok fazla. Umarım doğalgazla birlikte elektrik fiyatlarında da bir gerileme olur” şeklinde konuşuyor. Kayaplast Kayalar Plastik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İslam Kaya da Sait Ardıç’ın temennisine katılıyor. Plastik sektörünün çoğunlukla elektrik enerjisine bağımlı olduğunu belirten Kaya sözlerini şöyle sürdürüyor: “Doğalgazı bir miktar yıkama tünelinde kullanıyoruz. Sektörümüz daha çok elektrik enerjisi kullanmakta. Eritme işlemi çoğunlukla elektrikle yapılıyor. Türkiye’de elektrik üretimi önemli oranda doğalgaz santrallerinde gerçekleştiriliyor. Temennimiz, bunun indirim olarak elektriğe de yansıması. Nihayetinde maliyetleri 1-2 puan bile düşürmek önemli. Yurtdışına yönelik çalışan tüm sektörler gibi biz de maliyetlerimizi aşağı çekmeye çalışıyoruz.”

“DOLAYLI ETKİ BİLE ÖNEMLİ”

Çimentaş eski genel müdürü Mustafa Güçlü de sanayinin kullandığı elektrik tarifelerinde indirimin birçok sektör gibi çimentoya da avantaj sağlayacağını belirtiyor. Güçlü, “Çimento sektöründe doğalgaz kullanımı yok. Çimento sektörü daha çok elektrik enerjisi ve kömür, petrokok gibi katı yakıtlar kullanır. Doğalgaz kullanımı düşük. Oysa doğalgazdaki indirimin elektrik fiyatlarına dolaylı bir etkisinin olması çimento sektörünü de memnun eder” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu