Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Dalgalı piyasada defansif strateji belirleyin

Piyasalarda dış etkenler borsayı en çok etkileyen unsurlar olurken, iç gündemde de faiz ve enflasyon faktörleri devreye giriyor. Borsa İstanbul’daki dalgalı seyir sürerken analistlerin bir kısmı, düşüşleri alım fırsatı olarak görüyor. Olumsuz senaryonun daha ağır basabileceğine dikkat çeken analisder ise portföyde defansif stratejilerin öne çıkarılmasını tavsiye ediyor.

FED’in erken faiz artırımı yapabileceği beklentisi ile dolardaki hareketin yukarı yönlü olması gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarına neden oluyor. Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkmdaki yorumları da piyasalarda aşağı yönlü gidişe yol açıyor.

Fitch’in faiz konusunda *TCMB’nin baskı altında olduğunu, dalgalı enflasyonun risk oluşturduğunu ve Türkiye’yi gözden geçireceklerini açıklaması, piyasalarda olumsuz algılandı. Ardından TCMB Başkanı Başçı da enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmış olması, risk primlerinde düşüş olması ve kredi büyümelerinin istenen şekilde gerçekleşmesi sayesinde indirim yapabildiklerini ifade etti.

dalgali piyasalar

RALLİ GELEBİLİR

Piyasalarda bu faktörler etkili olurken önümüzdeki dönem için bir sonbahar yükselişi yaşanabileceği kanaatinde olan analistler var. Koşulların pozitif oluşması durumunda sonbaharda mevsimsellik etkisiyle çıkış yapan hisselerin potansiyeli olduğu ifade ediliyor.

Olumlu tarafta olan borsacılar, yurtdışı piyasalarında da pozitif desteğinin mümkün olması ile 80.000 üzerine yerleşecek BtST-100 Endek-si’nin 85.000’leri test edebileceğini hatta bunu da geçerek 88.000-93-000 hedeflerine doğru gidebileceğini söylüyor. Olumsuz senaryoda ise 80.000’le-rin altında kalıcı olmaya başlayacak BİST-100 Endeksi’nin son dönemde destek bulduğu 75.000-78.000’lerin de altına geçilmesi halinde 68.000-70.000’lere doğru bir hareket geliştirmesi mümkün olabilir.

Biz de bu beklentilere göre sonbaharda yükselme potansiyeli olan hisseleri araştırdık.

HİSSE PAYI ARTIRILABİLİR

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, “Yatırımcı, önümüzdeki sürecin şimdilik daha çok belirsizliklerle dolu olması nedeniyle, defansif bir portföy anlayışı içinde hisse senedine yüzde 25-30 civarında bir pay ayırmalı diye düşünüyoruz” diyor. Paksoy, eğer piyasada olumlu senaryoya doğru ilerleme olursa bu oranın hikayesi olan ve temel olarak ucuz kalmış hisselerle kademeli olarak art-tırılabileceğini kaydediyor. Cüneyt Paksoy’a göre olumsuz senaryonun ağırlık kazanması durumunda ise stoploss kuralına bağlı kalarak kendi vade ve risk anlayışına göre pozisyon azaltmak, hatta tekrar geri dönmek üzere tamamıyla hisse senedinden bir süreliğine çıkma olasılığını masada tutmak rasyonel olacak.

Cüneyt Paksoy, “Daha çok temettü geliri ve büyüme odaklı uzun vadeli strateji izleyen ve devamlı hisse senedi bulunduran yatırımcılar ise profesyonel bir yardım almak kaydı ile ucuzladıkça kademeli pozisyon arttırabilir ya da bir miktar hisse senedi ile al-sat yoluyla maliyet ayarlaması yapabilirler” diye konuşuyor.

ALIM FIRSATI MI?

En son 8 Ağustos’ta BtST-100 Endeksi 77.770 seviyelerindeyken bunu ‘panik yok-alım fırsatı’ olarak yorumlayan Ata Yatınm’ın bu notundan sonra 8 Eylül’e kadar piyasalar yüzde 7 prim yaptı ve 82.200 seviyesini test etti. Sonrasında da hafta içinde borsa yüzde 4 civarında geri çekildi.

Ata Yatırım, yaşanan bu süreçte geri çekilmeleri bir kez daha alım fırsatı olarak görüyor ve piyasa ile ilgili olumlu görüşünü sürdürüyor. Global likidite koşullarını, gelişmekte olan ülkelere olan ilgiyi ve Merkez Bankası para politikasında ölçülü faiz indirimini piyasalar için olumlu olarak değerlendiren Ata Yatırım, Irak ve jeopolitik risklerin hafif olumluya döndüğünü, cumhurbaşkanlığı seçimi riskinin tamamen ortadan kalktığını kaydediyor. Üçüncü çeyrek kâr beklentilerinin piyasalar için nötr olacağını öngören kurum makro tarafta ise “Büyüme ikinci çeyrekte kötüydü, kurlardaki yükselme de olumsuz. Enflasyonun etkisi nötr. Düşen faiz oranla-n ise piyasaları destekliyor” diyor.

HİSSE ÖNERİLERİ

Turkish Yatınm Araştırma Bölüm Başkanı Mehmet Baki Atılal, ECB’nin faiz indirimi ve varlığa dayalı menkul kıymet alım programını açıklamasının bile önceden satın alınıp ardından kâr realizasyonlanna neden olduğuna dikkat çekerek, bu faktörün dışında olumlu beklentinin hemen hemen bulunmamasının piyasadaki baskının artmasına neden olacağını ifade ediyor. Değerli dolar döneminde yatınmcıla-rın hisse pozisyonlannda Euro/dolar ve dolar/yendeki gelişmelerden olumlu etkilenecek hisselerde pozisyon açabileceğini söyleyen Mehmet Baki Atılal, “Ama volatilite yüksekliğinden dolayı bu işlemleri teknik seviyelerin de desteklediği dönemde tercih etmeliler. Bu dönemde bizim model portföyümüzde havacılık ve cam sektörü ön plana çıkıyor” diyor.

Sonbaharda borsayı olumlu etkileyebilecek gelişmeleri sınırlı gören ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut’a göre, kasım veya aralık aylarında Noel rallisi beklenebilir. Ancak Karabulut, özellikle BİST için aşağı yönlü risklerin kuvvetli olduğunu ifade ediyor. Karabulut, “Sonbaharda aşağı yönlü hareketi kuvvetli buluyorum. Özellikle 76.000 seviyesi önemli bir seviye. Bu seviyenin kırılması halinde endeks sert satış baskısı altında kalabilir. 72.000 ve 68.000 seviyeleri hedef olarak gözüküyor. Yu-kanda ise 80.000 seviyesi yükseliş için kritik eşik” diyor.

Karabulut, yatırımcılara ise “Hisse bazında işlemlerde fırsat olabilir. Bu açıdan seçici olmak kaydıyla hisselerde işlem yapılabilir. Burada endekse korelasyonu düşük hisselerde de işlem yapılabilir” şeklinde öneride bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu