İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Çocuk Giyim Mağazası Açmak

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu çocuklar oluşturuyor. Bu özel pazarın her segmentinin cazibesi yüksek. Yeni yatırımlarla renklenen pazarda lüks giyim markalarıyla yeni yerli markalar kendilerine yer arıyor…

TÜRKİYE’DE saatte ortalama 160 bebek doğuyor. Mevcutta nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu 0-17 yaş arası çocuklar oluşturuyor. Araştırmalar Türkiye’de ailelerin bebek başına, iki yaşma kadar aylık ortalama 65 dolar, yıllık olarak ise 800 dolar harcama yaptığını gösteriyor. Öte yandan artan bilinç düzeyi anne babaları, yeni ürün ve hizmet arayışına itiyor, işte bu veriler ve değişen tüketici eğilimleri çocuk pazarının her segmentinde büyüme potansiyeli yaratıyor. Hazır giyim ve moda kuşkusuz bunlardan en önemlisi. Pek çok çocuk markası rekabetin ön sıralarında kendisine yer bulurken, ünlü hızlı ve lüks moda markaları çocuk koleksiyonlarını genişletiyor. Bu alandaki mağaza yatırımları artarken, AVM’ler kiralanabilir alanlarının belirli kısımlarını sadece çocuk mağazalarına ayırıyor.

çocuk mağazası

Anadolu Yakası’nın son dönemde en dikkat çekici yatırımlarından biri olan Akasya Acıbadem AVM, bir koridorunu tamamen çocuk markalarına ayıranlardan. AVM’de sadece çocuklara hizmet veren 14 mağaza bulunuyor. E-bebek, Kid’s Story, Tartine a Cho-colat, Mayoral, Armani Junior, B&G Store, Kemal Tanca Kids ve Mango Kids bunlardan birkaçı. Ayrıca Koton içinde Koton Kids, Gap içinde Gapkids ve Zara içinde Zara Kids çocuk koleksiyonlarıyla hizmet veriyor. Kidzania ve Playland ise çocuklara özel eğlence alanları. AVM yönetiminden yapılan açıklamaya göre, çocuk markalarının AVM’ye bu kadar ilgi göstermesinin en büyük nedeni Kidzania. Konsepti ile ilgi gören eğlence merkezi çocuklu ailelerin de tercihi.

Pazardaki bu gelişmenin nedenini en iyi rakamlar anlatıyor. Türkiye hazır giyim pazarının büyüklüğünün yaklaşık 30 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Bu pazarın yaklaşık yüzde 17’si 15 yaş altı bebek ve çocuk segmentine ait. Özetle, bugün çocuk hazır giyim pazarı yaklaşık 5 milyar TL düzeyine ulaşmış durumda. Hazır giyim sektörü her yıl yüzde 1.5 oranında büyürken, çocuk giyim sektöründe büyüme oranı yüzde 15’in üzerine çıkıyor.

MAĞAZA SAYISI ÜÇ KAT ARTACAK

Aktif spor giyim firması Adidas mağazalarında uzun yıllardır çocuk koleksiyonlarına yer veriyor. Firma Türkiye’deki ilk çocuk mağazasını 2013’te İstanbul’da açtı. Adidas’ın bugün İstanbul, İzmir, Antalya ve Trabzon’da yedi e ‘Adidas Kids’ is-miyle çocuk ma-ğazası bulunuyor.

Çocuk ürünlerinin, markanın toplam satışların yüzde 20’sini oluşturduğunu söyleyen Adidas Türkiye Satış Direktörü Emre Akaslan, koleksiyonun içinde binden fazla çocük ürünü bulunduğunu belirtiyor. Akaslan Adidas’ın bu alana yatırımlarının devam edeceğini şu sözlerle anlatıyor: “Çocuk segmentinde agresif bir büyüme planımız var. Hem Adidas mağazalarımızda hem de karma marka satışı yapan bayilerimizde çocuk seg-mentini büyütmeyi planlıyoruz. Planımızın lokomotifi ‘Adidas Kids’ konseptli mağazalarımız. Kids mağaza sayımızı önümüzdeki üç yılda üç katına çıkarmayı planlıyoruz ancak mağaza sayısının artmasından daha çok önemsediğimiz konu açtığımız mağazaların diğer Adidas mağazaları gibi verimli olabilmesi.” Bu pazarda, yetişkin pazarından farklı olarak ürünlerin hem çocukların hem de ebeveynlerin önceliklerine cevap vermesi gerektiğini söyleyen Akaslan, çocukların ürün ihtiyaçları ve marka algılarının yetişkinlerden tamamen farklı olduğunu ifade ediyor.

ÇOCUĞA YATIRIMA DEVAM

Ayakkabıcı Kemal Tanca, Tanca Plus mağazalarında yer verdiği çocuk koleksiyonunun ardından, Tanca Kids konseptiyle çocuk mağazaları açmaya başladı. Bugün 10 şubesi olan Tanca Kids, farklı mağaza tasarımıyla dikkat çekiyor. Tamer Tanca Mağazacılık Genel Müdürü Akm Altuğ, bu konsept üzerinde uzun süredir çalıştıklarını söylüyor. Altuğ neden böyle bir konsepti hayata geçirdiklerini ise şöyle an1atıyor:

“Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfus bu alandaki potansiyele işaret ediyor. Hassasiyetleri yüksek pazarda farklı ihtiyaçlar, farklı istekler ortaya çıkabiliyor. Tüketicinin yoğun ilgisinden anladığımız kadarıyla sağlıklı ve konforlu ürünlere ihtiyaç var. Pazarda pek çok yeni yatırım olmasına rağmen, hala potansiyelin devam ettiğine işaret eden Altuğ, çocuk segmentinde gerek mağaza gerekse Ar-Ge yatırımlarına devam edeceklerini belirtiyor.

LÜKS MARKALAR DA GELDİ

Lüks giyim markaları da genişleyen çocuk koleksiyonları ve mağaza yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Burberry Kids, Baby Dior, Chloe, Paul Smith Junior, Fendi, Armani Junior lüks segmentinde hizmet veren çocuk markalarından birkaçı. Burberry Kids ve Armani Junior Türkiye’de kendi mağazalarıyla hizmet veriyor.

Türkiye pazarına 1999 yılında giren Armani Junior’ın, Galleria ve Akasya AVM’de mağazaları bulunuyor. Markanın ürünleri Nişantaşı Armani mağazasında, IstinyePark Beymen mağaza sayısında ve Kanyon’daki Harvey Nichols’da satılıyor. Armani Junior dünya genelinde ise 167 mağazası ile hizmet veriyor. Markanın Türkiye distribütörü olan Doğuş Perakende’nin Operasyon Direktörü ! Orhan Nural, bebek-çocuk kategorisinde büyüme ve markalaşmanın dünyada olduğu kadar, Türkiye’de de yükselişini sürdürdüğünü söylüyor. Bu alanda Türkiye’de önemli bir potansiyel olduğuna işaret eden Nural, “Türkiye çocuk giyim pazarı hızlı bir ivme gösteriyor. Bebek ve çocuk kategorisinde yerli ve yabancı oyuncuların ilgisinin artarak süreceğini öngörüyoruz” diyor.

‘HIZLI MODA’ MARKALAR

‘Hızlı moda’ alanında hizmet veren yerli ve yabancı pek çok marka koleksiyonlarını çocuk ürünleri ile genişletiyor. Bu konuda akla ilk Zara, Mango, H&M, C&A, Mavi, Koton gibi markalar geliyor. Bu markalar mağazalarında yer alan geniş Jea’ çocuk bölümleriyle dikkat çekiyor. Öte yandan, C&A gibi çocuk mağazası açan firmalar da var. C&A’in Türkiye’de dört çocuk mağazası bulunuyor. “Çocuk ürünleri koleksiyonumuzda en fazla paya sahip olan bölüm” diyen C&A Türkiye Ülke Müdürü Jean Luc Battaglia, çocuk ürünlerinin mağazalardaki ürünlerin üçte birini oluşturduğunu söylüyor. Bu alanda tüketici hassasiyetinin yüksek olduğunu belirten Battaglia, C&A’in bu beklentiyi karşılamaya yönelik olarak geliştirdiği projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Firma olarak organik pamuk alanındaki Bio Cotton ürünlerimizle bu alandaki ihtiyacı büyük ölçüde karşılıyoruz. Organik pamuk alanındaki yatırımlarımız her geçen sene artıyor. Bu ürünlerin koleksiyonlarımız içindeki oranını giderek yükseltmeyi hedefliyoruz.”

ÇOCUK UZMANLARI

Türkiye’de sadece çocuk giyim konusunda uzman pek çok marka da faaliyet gösteriyor. Panço, Chicco, Mothercare, Kanz ve Civil Türkiye’de kendi mağazaları bulunan markalardan. Alman asıllı Kanz’a 2004’te ortak olan tekstil üreticisi Group Bema, 2009’da ise markanın tamamını satın aldı ve yatırımlarına devam etti. Group Bema ayrıca Sons and Daughters (S&D) ve Kidycity markalarının Türkiye distribütörlüğünü de yürütüyor. Şirketin bu üç markayla Türkiye’de toplam 100’ü aşkın çocuk mağazası bulunuyor. Group Berna’nın Türkiye ve Almanya’daki merkez ofislerinin yanı sıra Hong Kong, İtalya, Polonya, Rusya, Hindistan, Bangladeş’te grup şirketleri ve ortaklıkları bulunuyor.

Önümüzdeki yıllarda kontrollü bir şekilde büyümeye devam edeceklerini söyleyen Group Berna Genel Müdürü Necati Bilgiç, “Bulunmadığımız lokasyonlarda genişleme ve mevcut lokasyonların verimliliğini arttırma stratejileri uygulayacağız. Bu stratejimiz, yurtiçi ve yurtdışı için aynı şekilde olacak” diyor.

MOBİLYA SEKTÖRÜ YOLUN BAŞINDA

Mobilya sektörünün büyüklüğünün 9 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor. Çocuk ve genç ürünlerinin payı ise yüzde 5 seviyelerinde. Bu oran nüfusla paralel olarak artıyor. Türkiye’de çocuk ve genç mobilyası alanında en bilinen markalardan biri Çilek Mobilya. Halihazırda 66 ülkede 444 satış noktasıyla hizmet veren marka, yurtiçi ve dışında büyümesini sürdürüyor. Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, yurtiçi yatırımlarının yanı sıra önümüzdeki dönemde Endonezya, Yeni Zelanda,

Özbekistan, İngiltere, Amerika, Tanzanya, Kenya ve Çin gibi yeni pazarlara girmeyi planladıklarını ve 2015’te toplamda 50 yeni mağaza açacaklarını söylüyor. Mağazalardaki ürün gamının da artırılacağını anlatan Talha Çilek şunları söylüyor:

“Çocuk pazarı son derece dikkat edilmesi gereken bir alan. Çilek olarak çocukları yaptığımız her işin merkezine koyduk. En başta onların sağlığı ve doğru gelişimi bizim için önemli oldu. Üretimden tasarıma kadar hep bu amaçla çalıştık. Bu şekilde hareket edecek her türlü firmanın bu pazarda başarılı olacağını düşünüyorum.”

PAZARA İKİ YENİ MARKA GİRDİ

Çocuk ve genç odası pazarı büyüdükçe, yeni yatırımlar da artıyor. Çocuk giyim markası olarak bilinen ve artık yerli bir marka olan Kanz, bu alana yatırım yapan firmalardan. Ağırlıklı olarak franchise yöntemiyle büyüyen Kanz Bebek Genç Odası, bugün Türkiye genelinde 33 ilde 58 mağazayla hizmet veriyor. Markanın isim hakkını Group Berna’dan satın alan Kanz Bebek Genç Odası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Reşit Hekimoğlu, markanın kuruluş sürecini şöyle anlatıyor: “2010 yılında uluslararası bir marka adı ile bebek ve genç odası mobilya alanına girmeye karar verdik. En yakın bildiğimiz, diyalogumuzun bulunduğu, Kanz ile görüşmelere başladık. Görüşmeler iki buçuk yıl sürdü ve 2012’de sözleşmeleri imzalayarak imalat ve satış haklarını aldık. İlk iki yılı Ar-Ge çalışmalarıyla geçirdikten sonra, marka ve ürünlerimizi 2014 Mart ayında pazara sunduk.” Yatırımların devam edeceğini söyleyen Hekimoğlu öte yandan pedagog, hamile kadınlara psikolojik destek ve ebeveynleri çocuk gelişimiyle alakalı bilgilendirme gibi ücretsiz hizmetler de vereceklerini söylüyor.

Mobilyacı Alfemo da çocuk ve genç odası segmentine yatırım yapan şirketlerden. Kids&Teens adı altında hizmet veren markanın yedi mağazası bulunuyor. Ayrıca Kids&Teens ürünleri Alfemo mağazalarında da satışa sunuluyor. Alfemo Pazarlama Müdürü Süleyman Zoral, Alfemo mağazasının olduğu her şehirde Kids&Teens mağazalarıyla da hizmet vermeyi hedeflediklerini anlatıyor. 2015’te yurti-çinde 20, yurtdışmda ise 15 Kids&Teens mağazası açacaklarım dile getiren Zöral, “Tüketiciler çocukları söz konusu olduğunda haneye yapılan tüketimden daha farklı bir davranış sergiliyorlar. Sağlığa zararlı hammadde kullanılmaması ve patentli ürünler gibi talepler ön plana çıkıyor. Bu nedenle tasarımda ve üretimde daha özel bir yapılanma gerektiriyor” diyor.

Murat İZCİ / AVM Kiralama Danışmanı
“Yeni markalara ihtiyaç var”

Türkiye’de çocuk pazarının büyük bir potansiyeli var. Ancak biz kiralama danışmanları olarak zaman zaman çocuk markası bulmakta zorlanıyoruz. Türkiye’ye üst segmentte yeterince marka geldi. Ancak orta ve alt segment içinhala çok yetersiz. Çocuk pazarına yönelik yakın zamanda Türkiye’den birkaç girişim oldu ancak başarılı olamadı. Bunda yetişin markalarının çocuk koleksiyonları hazırlamaları, mağazalarında çocuk bölümleri oluşturmalarının da etkisi var. Ama pazarın hala yeni çocuk giyim markalarına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Gelmesini beklediğimiz yabancı markalar var. 2015’te 2-3 yeni çocuk markasının Türkiye’ye gelmesi muhtemel.

Birol ÖNER / Newjoy Yönetim Kurulu Başkanı
Z kuşağı bağımsız

Newjoy, 7-12 yaş arası ‘pre-teen’ olarak adlandırılan ?yeni genç?lere yönelik bir mobilya markası. Bize göre, bu ‘erken bireyleşmiş’ kuşak artık satın almada da ebeveynine bağımlı değil; kendi tercihlerini yapan, satma almaya karar veren konumunda. Dolayısıyla Newjoy olarak bu kuşağı önce anlamaya ve dinlemeye ve daha sonra da onların ihtiyaçlarına göre üretim yapmaya özen gösteriyor olacağız. Bunun için de Facebook üzerinde gençlerin gelecek hayallerini sorduğumuz ‘Gelecek Benîm!? yarışması ve onu takip edecek çalışmalar bize yardımcı olacak. Avrupa ülkelerine göre çok daha genç bîr nüfusa sahibiz, dolayısıyla çocuklarla ilgili pazarın ülkemizde canlılığını koruyarak büyüyeceği ortada. Kendi sektörümüzden baktığımızda çocuk mobilyası ülkemizde artık ebeveynlerin öncelikleri arasındaki yerini almış durumda. Çocuklar da kendi dünyalarını oluşturmak ve yansıtmak konusunda çok heyecanlılar. Bu da, bebek, çocuk ve genç mobilyasının genel mobilya pazarının içerisindeki payının gün geçtikçe daha da büyüyeceğini ve bu alandaki markalaşmalann öneminin artacağının göstergesi.

Mustafa YILDIRAN / Civil Yönetim Kurulu Başkanı
Z neslini anlayanlar kazanacak

Bugün Türkiye genelinde 48 mağazamızla hizmet veriyoruz. 2017’de 70 mağaza ve 100 bin metrekare satış alanı ile sektörün lider firması olmak istiyoruz. Ayrıca 2017 itibari ile yurtdışına açılmayı, bunu halka arz ile finanse etmeyi ve temettü dağıtmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde artan milli gelirle beraber hazır giyimin her alanında olduğu gibi çocuk alanında da büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Trendler hızlı tüketim merkezli sağlıklı ürünler çerçevesinde devam edecek. Z neslinin satın almalarda karar verme yaşı beş yaşına kadar inmiş durumda. Dolayısıyla onları anlayan firmalar sektörün söz sahipleri olacak. Biz de tasarım aşamalarına Z neslini ve gelişmiş zevkleri dahil etmenin yollarını arıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu