İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Butik Pasta Dükkanı Açmak Kazandırıyor

Butik Pastane Açmak

Özel günleri özel tasarım pastalarla renklendirmek isteyenler artık soluğu butik pasta dükkanlarında alıyor. Doğum günü ya da (Baby Shower’ partilerinin vazgeçilmezi haline gelen tasarım pastalar yepyeni bir iş alanı…

ÖZEL günlerin vazgeçilmez yiyeceği olan pastalar daha sık tüketiliyor. Çünkü günümüzde tadından görüntüsüne onlarca çeşit pasta var. Doğum günü kutlandığında pastanın üstündeki mum sayısı pastanın güzelliği ile görünmez olur çoğu zaman. Bebeğinizin ilk dişi de kesinlikle kutlanmalıdır. Ya da işyerinde sevilen bir iş arkadaşınızın yaş günü. Sadece o mu, bebek bekleyen kadınlar da kutlama için doğumu beklemiyor, “Baby Shower” partilerinin en tatlı anı genellikle pastanın ortaya çıktığı an oluyor. Bahsettiğimiz bu özel anların pastalarının da bir o kadar özel olmasını isteyenler artık soluğu pastanede değil, butik pasta dükkanlarında alıyor. Butik pastacıların ellerinden çıkan pastalar yaratıcı olduğu kadar lezzetli de…

İNTERNET İŞLERİ HIZLANDIRIYOR

Tasarımın ve bol kremanın eşlik ettiği butik pastalar, yapan kişinin hünerini gösteriyor. Yani bu noktada pasta kadar kimin yapmış olduğu da önemli. Zira günümüzde butik pastacılık ilgi gören bir alan. Son yıllarda artan ilgiye paralellik gösteren pastacılık kursları da sektörün büyümesmm en önemli sebeplerinden biri. Hatta bu kurslara katılıp işi öğrenen, ardından da mevcut işini bırakıp butik pasta dükkanı açanlar var. Örneğin, Cake Lovers Kurucusu Nebahat Çolak‘ı butik pastacılıkla buluşturan şey mutfağa olan ilgisi. Kendi kendine başladığı pasta denemelerini internete koymasıyla işler değişmiş. “Ancak profesyonelleşmek için özel eğitim alarak bu ilgimi bir üst basamağa taşımam gerekiyordu. Bu dönemde iş hayatımdaki tekdüzelik bu yeni heyecana daha hızlı yönelmemi sağladı ve özel eğitimlerle ilk ticari denemelere evden başladım” diye anlatıyor sonraki süreci. Zaten birkaç ay içinde de atölyesini kuruyor Çolak.

pastafoni

İLK DENEME EVDE

Ayda ortalama 100-150 kadar farklı ebatta pasta ürettiklerini anlatan Çolak, bu sayıyı artırmanın zor olduğundan bahsediyor. Butik çalışma tarzını kaybetmemek için yavaş büyüdüklerini belirtiyor. En çok satılan pasta ölçüsünün 10-20 dilim arasında değiştiğini kaydeden Çolak, fiyatın da yapılan tasarıma göre farklılaştığını ama genel olarak 150 ile 600 TL arasında değiştiğini dile getiriyor.

Yazımızın başında da bahsetmiştik, pastaların özel günlerin vazgeçilmezi olduğunu. Buna ek olarak Çolak, ‘Cadılar Bayramı’ gibi yeni adetlerin geliştiğini ve bu günlere özel pasta siparişi aldıklarını söylüyor. Çolak ayrıca “Kutlama dendiğinde artık akla pasta geldiği için özellikle çalıştığımız büyük çaplı kurumsal firmaların yanında her ölçekte şirket de organizasyonları için pasta yaptırmayı tercih ediyor” şeklinde konuşuyor.

Pitti Pitti Pasta Kurucusu Gonca Arslan da bu işe ilk olarak evinin mutfağında başlayanlardan. Yaptığı pastalar çevresinin yoğun ilgisiyle karşılaşınca siparişler ardı ardına gelmeye başlamış. Kendi dükkanını açmak için çalışmalar yapan Arslan, bu işe hamilelik döneminde ilgi duymuş. Daha doğal, hijyeni ve özel bir pasta isteğiyle yola çıkarak kendi pastasını kendi yapmış ve bir daha da bu işin peşini bırakmamış.

YAPIM 110 GÜNÜ BULABİLİYOR

Butik pasta dükkanlarından çıkan pasta çeşitleri alışa geldiğimiz pastalardan farklı. Rengarenk hamurdan yapılan sevimli figürler önce gözleri doyuruyor. Bu nedenle bu pastaların yapımı normalden daha uzun sürüyor. Pastada istenilen özelliklere göre sürenin değiştiğini anlatan Arslan, “Yapılan kekin dinlenme süresi var. Bazı durumlarda tasarımın üç gün sürdüğü bile oluyor” diyor.

Nebahat Çolak, ön hazırlıkları ile birlikte hazırlanması 10 günü bulan kapsamlı pastalar bile olduğundan bahsediyor. En kolay pasta yapımının minimum altı saat sürdüğünü kaydeden Çolak, “Pastanın yapılması özet olarak kek ve pastacı kremasının pişirilip en az 12 saat dinlenmesi ile başlar. Daha sonra birleştirilip süslenen pasta tamamlanır. Pastanın birleştirildikten sonra yine 12 saat dinlenmesi daha lezzetli olması için tercih ettiğimiz bir durum. Daha sonra şeker hamuru ile kaplanan pasta hazırlanan figürlerin eklenmesi ile nihayete erer. Bu normal düzende iki gün alır” diye anlatıyor.

Butik pastaların yapımı Çolak ve Arslan’m da belirttiği üzere günler alıyor. Bu nedenle butik pastacıların hemen hepsi siparişleri çok öncesinden alıyor. Kısacası akşamki kutlamanın pasta siparişini sabahtan vermeniz halinde olumsuz cevap almanız yüksek olasılık. Acil durumlar ya da son dakikaya bırakılmış organizasyonlar için size tavsiyemiz en yakınınızdaki pastane…

ARABA PARASINA DÜKKAN

Butik pastaları görür görmez tanımak mümkün. Farklı tasarımları ile diğer pastalardan ayrışıyorlar. Gonca Arslan “Butik pastanın normal pastalardan farkı görünüm, tasarım, malzeme kalitesinden gelir; özel müşterilere hitap etmeyi düşünürken malzemeden taviz vermeyi düşünemezsiniz” diyerek müşteriyi iyi dinlemenin ve isteğini iyi yansıtmanın önemli olduğunu sözlerine ekliyor. Pasta yapımına meraklı olanların çoğu bir süre sonra butik pasta işine giriyor. Ancak bu işe soyunup istediğini bulamayanlar da var. Bu nedenle işin ustalarından yeni başlayanlar için bazı tavsiyeler istiyoruz.

Nebahat Çolak bu işe altı yıl önce başladığını söyleyerek o dönem orta segment bir araba alabilecek parayı sermaye yaptığım belirtiyor. “Üretimin ve sunumun profesyonelleşmesi, marka bilinirliğini artırmak için altı sene içinde üzerine daha fazlasını eklemek gerekti. Hala da devam ediyor” diye konuşan Çolak, işe direkt atölye açarak başladıklarım hatırlatıyor. Belli bir portföye ulaşmadan atölye açmanın mücadeleyi zorlaştırabileceği uyarısında bulunan Çolak tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

“Çok iyi bir bütçe ile başlamıyorsanız atölyeniz merkeze yakın ancak yüksek kiralardan dolayı çok da cadde üzeri olmamalı. Butik üretimin çok zaman alacağını düşünerek başlangıç ve sürdürülebilirliğin maliyetini düşük tutmalısınız. Kendinizi geliştirmek için internet çok iyi bir kaynak. Bunun dışında gidilecek özel kurslar çok iyi seçilmeli.” Gonca Arslan da asıl sermayenin kişinin kendisi olduğunu vurgulayarak “Ailenizin ve çevrenizin desteği çok önemli ve kendine güven şart” diyor.

Butik pastacılık kursları

Chefs Table’in düzenlediği profesyonel pastacılık ve ekmekçilik kursu sekiz aylık bir dönemi kapsıyor. Erken kayıt dönemi ücreti ise 17 bin TL. Bunun içine eğitim ve ekipman ücreti de dahil.
Detaylar chefstable.com.tr adresinde.

Sema Bozoklar, Erenköy’deki yerinde bir gunluk butik pasta kursu düzenliyor.
Detaylar comabozoklar.com’da.

Zeynep Yümlü, Mutlu Dükkan’da çeşili kurslar düzenliyor. Bunların arasında yer alan insan figürlü yuvarlak pasta, iki katlı pasta, yoğunlaştırılmış temel pasta eğitimi, şeker hamursuz pasta kursu da var. Daha fazla bilgi için adres ise
blog.mutludukkan.com

Cake Lovers da bazı dönemler pasta kursu düzenliyor. Bunun için web sitesine göz atmanızda fayda var.
cakelovers.com.tr

Karşıyaka İzmir’de bulunan Badem Mutfak pastacılık kursları düzenliyor. Sitelerinde bir de takvim var. Detaylar: bademmutfak.com

Hansel ve Gratel butik pastacılıktaki deneyimleri düzenledikleri atölye ile paylaşıyor.
hanselvegretel.com

Gutava Atölye’de başlangıç ve ileri seviye olmak üzere iki farklı kurs bulmak mümkün.
gutavaatolye.com

Gülhan Kara, Şişli’deki yerinde pastacılık atölyesi düzenliyor. Daha fazla bilgiyi gulhankara.com adresinde bulabilirsiniz.

Rana KARUDAĞ / Butik Pastacı, Düşler Pastanesi
Kişiye özel pasta

  • Butik pasta yapımına 2012 yılında başladım. Yıllarca medya sektöründe çalıştıktan sonra bir süre iş hayatıma ara vermiştim.
  • Amacım kızlarımla biraz daha fazla ilgilenmek ve dinlenmekti. Bu süreçte çeşitli yemek atölyelerine katıldım.
  • En etkilendiğim eğitim İspanya’da katılma fırsatı bulduğum Karen Portaleo atölyesi oldu.
  • Daha sonra kendisiyle Divan Pastaneleri sponsorluğunda bir workshop gerçekleştirdik.

En çok doğum günü, nişan ve babyshower pastaları yapıyoruz. Pasta fiyatlarımızı dilim fiyatı olarak veriyoruz. En az 15 kişilik oluyor. Modele ve üzerine çalışılacak figüre göre değişmekle birlikte dilim fiyatı 15 TL’den başlıyor, 30 TL’ye kadar çıkıyor. Artık pek çok kişi özel gününde özel pasta yaptırmak istiyor. Kutlama sebebi, kişinin hobisi, karakteristik özellikleri, sevdiği konular birebir pastaya yansıtılabiliyor. Bu iş evde ya da butik küçük bir atölyede başlatılabilir ve geliştirilebilir nitelikte. Bu işe yeni başlayacaklara butik pastacılıkta temel eğitim veren kişilerden eğitim almalarını ve kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim.

Pastane Açmak İsteyenlere Bayilikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu