Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Borsa Yorumları Ocak 2015

Borsa İstanbul, 2014’ü, son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan gerileme ve faizde düşüş beklentileri gibi faktörlerle artıda kapatmaya hazırlanıyor. Bu olumlu havanın yeni yılın ilk çeyreğinde de devam etmesi beklentisi yüksek. İş, Garanti, Ak Yatırım gibi büyük aracı kurumların değerlendirmelerinde 90.000 üstü seviyelerin görülebileceği ifade ediliyor. Bu dönem için yapılan önerilerde faizler ve petrol fiyatlarındaki düşüş eğiliminden etkilenen hisseler ile iç tüketime dayalı sektörlerin hisseleri öne çıkıyor. 10 kurumun öneri listesinde öne çıkan hisseler; THY, Vakıfbank, Migros, Trakya Cam, Emlak Konut GYO, İş Bankası C, Pegasus Hava Yolları, Halkbank, Turkcell, Enka inşaat, Akçansa ve Aselsan olarak sıralanıyor.

borsa yol haritasiBorsa, yatırımcısı açısından volatilite-nin yüksek olduğu ancak bunun yanında yılın son aylarında getirinin de sağlandığı bir yılı geride bırakıyor. Gelinen seviyeler itibariyle yılbaşından bugüne elde edilen yüzde 22,7 getiri yatırımcıyı memnun etti denilebilir. Özellikle de son dokuz yılın dördünde borsa yatırımcısının kaybettiği düşünüldüğünde, bunun önemi daha iyi anlaşılıyor.

Borsa 2015’e de kritik bir süreçte giriyor. Son dönemde yaptığı hareketle gelişen piyasalara göre iskon-to oranını kapatan Borsa İstanbul için, görüştüğümüz uzmanlar, özellikle ilk çeyrek dönemde olumlu beklentiler içinde. FED’in faiz artırımı, jeopolitik unsurlar, genel seçim gibi riskler de sıralanıyor ama daha kısa vadede petrol fiyatlarındaki düşüş eğilimine dikkat çekiliyor. Çünkü petrolün varil fiyatındaki her 10 dolarlık düşüş cari açığa 4,4 milyar dolar olumlu etki yapıyor ve yılın ilk çeyreği için petroldeki düşüşün devamı bekleniyor. Enerji maliyetlerindeki düşüşle birlikte enflasyon üzerindeki baskının azalması ise faizlerde de düşüş beklentisini beraberinde getiriyor. Bu durum, başta endeksin lokomotifi olan bankacılık sektörü olmak üzere, faize duyarlı sektörlerin hisselerinde alımları destekliyor. Bu alınılarda temettü verimi vurgusunun da yapıldığını görüyoruz. Faizdeki düşüşle iç tüketimde hareketlilik yaşanması beklentisi de borsayı olumlu etkiliyor. Bunların yanında ABD tarafında faiz artırımına yönelik beklenti var. Ancak Avrupa Birliği, Japonya, Çin, parasal genişleme stratejisini devam ettiriyor.

BEKLENTİLER YUKARI YÖNLÜ

Bu gelişme ve beklentiler dahilinde, aracı kurumların endeks değerlemelerinde, borsa önerilerinde yukarı yönlü değişimler olduğunu görüyoruz. Yapılan değerlendirmelerde endeks beklentisinin 90.000’li seviyelerden 100.000 seviyesine kadar çıktığı görülüyor. Aşağı riskler karşısında ilk çeyrekte endeksin 80.000 altı seviyeleri görmesi de mümkün. Ancak global tarafta önemli bir kırılma yaşanmadığı sürece geri çekilmeler, yeni pozisyon için fırsat olarak görülüyor.

Borsada olumlu beklentisi olan İş Yatırım, 2015 ilk yarı strateji raporunda 12 aylık endeks hedef değerini 91.000’den 97.000’e çıkarırken, borsa için ‘azalt’ önerisini de ‘tut’ olarak revize etti. Türkiye küresel konjonktürdeki son dönemdeki iyileşmeden en çok yararlanan gelişmekte olan piyasalar arasında yer aldı. Risk iştahındaki artış ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşe paralel TL’deki değer kaybı dururken, 10 yıllık tahvil faizleri 200 baz puana yakın düşerek yüzde 8 seviyesinin altına geriledi. ;Bu gelişmeler, İş Yatırım’m hedef değer güncellemesinde etkili oldu. Kurum, mevcut değerlemelerle Borsa İstanbul’da 90.000 seviyesinin üzerinde satış yapılmasını, 80.000 seviyesine yaklaşırken ise kademeli olarak alım yapılmasını öneriyor.

HESAPLAR DEĞİŞİYOR

Ak Yatırım altı ay önce Haziran 2015 için endeks hedefini 91.500 olarak belirtmişti. Ancak bu seviyenin 2015 ilk çeyrekte görülebileceği ifade ediliyor. Ak Yatırım Araştırma Müdürü Mert Ülker, eğer FED’in şa-hinleşme etkisi ilk çeyrekte Türkiye’de faizlerin tekrar aşağı gelmesini engellemezse ve geciktirmez-se, borsada da daha yüksek seviyelerin görebileceğini kaydediyor. Ülker, “Orta-uzun vade için kalıcı olmasını beklediğimiz 10 yıllık tahvil faizindeki düşüşe paralel olarak, indirgenmiş nakit akımı bazlı şirket değerlemelerinde kullandığımız TL cinsi risksiz getiri oranı tahminimizi yüzde 9’dan yüzde 8’e indirdik. Bunun ardından 2015 sonu için endeks hedefi tahminimiz 99-000 seviyesine yükseldi” diyor.

YENİ ZİRVE MÜMKÜN

Gedik Yatırım’a göre riskler bulunsa da 2015’in ilk çeyreğinde pozitif beklentiler daha ağır basacak. Bu süreçte Borsa İstanbul, genelde yukarı yönlü ivmesini devam ettirebilir ve BİST-100 için yılın ilk çeyreğindeki olumlu havayla 90.000-93-500 aralığındaki tarihi zirveler yeniden hedef olabilir. Ancak Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, bu seviyelerde kalınabilmesi ve daha yukarıların hedeflenebilmesi için başta FED’in faiz artışı olmak üzere yurtdışı kaynaklı baskıyı azaltacak bir gelişme olması gerektiğini ifade ediyor. Ayışık, şunları söylüyor: “Kısa vadede koşullar endeks için olumlu iken uzun vadeli senaryolarda bir değişiklik yapmadık. Tüm bu beklentiler paralelinde hisse senedi ağırlığının yılın ilk çeyreğinde kısmen artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Son şekliyle portföy dağılımını hisse senedi yüzde 50, bono yüzde 30 ve dolar yüzde 20 olacak şeklinde güncelliyoruz.’’

ENDEKS HEDEFİ YÜKSELDİ

Finans Yatırım, geçen hafta yayımlanan 2015 Strateji Raporu ile makro tahminlerinde bazı revizyonlar yaparken, risksiz faiz oranı tahminini de yüzde 9’dan yüzde 8,5’e indirdi. Buna bağlı olarak kurum, BİST-100 için 12 aylık hedef seviyesini de 93-000’e yükseltti.

Petrol fiyatlarının düşük seyrini koaıması durumunda BtST’in 2015 yılının ilk çeyreğinde olumlu performansını sürdürebileceğini düşündüklerini dile getiren Finans Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Birimi Uzmanı Banu Eriş, FED ile ilgili beklentilerin ise dönem dönem küresel piyasalar üzerinde tedirginlik yaratarak kâr satışlarına neden olabileceğini belirtiyor. Eriş, “Banka hisselerinde getiri potansiyelinin daraldığını düşündüğümüz için orta vadeli perspektifte portföylerde sanayi şirketlerinin ağırlığının daha yüksek tutulmasını öneriyoruz. FED beklentileri, TCMB’nin para politikası, küresel faiz seviyeleri ve doların seyri ilk çeyrekte hisse performansları üzerinde etkili olacaktır” diyor.

ENDEKS 100.000’i GEÇER

Garanti Yatırım’ın 2015 Strateji Raporu’nda ise global piyasalardaki destekleyici görünüm ve TCMB’den gevşek para politikası beklentilerinin paralelinde BİST’te olumlu bir yatırım teması oluştuğu vurgusu yapılıyor. Kurumun bu bağlamda 12 aylık BtST-100 endeks hedefi yüzde 14,25 özsermaye maliyeti varsayımı ile 100.400 seviyesine işaret ederken, yüzde 18’lik de bir potansiyel söz konusu. Garanti Yatırım’ın ana senaryoları ise 2015 ortasında beklenen FED faiz artırımının piyasaları rahatsız etmeyecek şekilde olması, ECB ile BoJ’un genişlemeci, Çin Merkez Bankası’nın ise gevşek para politikasına devam etmesi ile başlıyor. Kurum, petrol fiyatlarının ortalama 68 dolar/varil olmasını ve emtia fiyatlarında sert değişiklikler yaşanmamasını da bu senaryosuna dahil ediyor. Garanti Yatırım uzmanları, 2015 özet makro beklentilerini ise yüzde 4 büyüme, yüzde 6,5 enflasyon, yüzde 1,1 bütçe açığı/GSYH ve GSYH’nin yüzde 4,6’sı seviyesinde de cari açık olarak sıralıyor.

Piyasalarda FED’in faiz artırımına ilişkin kaygıların azalması, ECB, BoJ ve Çin Merkez Bankası’nın genişleyici yönde para politikaları, petrol fiyatlarındaki düşüş ve 2015’in ilk çeyreğinde düşük enflasyon ile TCMB’den faiz indirimi beklentisi son çeyrekte BlST’i destekledi.

Garanti Yatırım’a göre bu faktörlerin yanı sıra olumlu üçüncü çeyrek kârlarının da etkisiyle, BİST, son çeyrekte dolar bazında 33-000 seviyelerinden yaklaşık 40.000 seviyelerine ulaştı. Bu noktada, Garanti Yatırım uzmanları, BİST’te kâr satışları ile yaşanabilecek yüksek volati-litenin doğal karşılanabileceğini, ancak olumlu eğilimin yakın vadede devam edeceğini düşünüyor. Raporda ayrıca 2015’in ilk çeyreğinde enflasyonun gerilemesiyle TCMB’den gelecek olası faiz indiriminin iç talebi ve özel sektör yatırımlarını destekleyeceği beklentisi de söz konusu. Haziran ayında gerçekleşecek genel seçimde politik ortamda bir değişiklik beklenmezken volatilitenin artması ise olası görünüyor.

10 KURUM 12 HİSSE

Genel beklentinin iyimser olduğundan ve endekste yükseliş hareketinin devam edeceğinden hareketle, hisse senedi yatırım stratejisini ve önerilen hisseleri de araştırdık. Haberimizin tablolarında bu stratejileri ve önerilen hisseleri detaylıca görebilirsiniz. Hisse senedi belirlerken dikkat çekilen faktörler; faizlerde düşüş beklentisi, petrol fiyatlarında düşük seyrin korunması beklentisi, iç tüketimde artış tahminleri ve yıl sonu bilançolannm ardından yüksek temettü verimi olarak sıralanabilir.

10 aracı kurumun önerdiği hisselere bakıldığında, petrol fiyatlarından olumlu etkilenen havacılık şirketleri THY (7 öneri) ve Pegasus (4 öneri), faizlerdeki düşüş eğilimiyle birlikte bankacılık sektöründen Vakıfbank (6 öneri), Iş Bankacı C {4 öneri), Halkbank (3 öneri) öne çıkıyor. Yine Anadolu Grubu’na satış sürecinde olan Migros (6 öneri) dikkat çekiyor. İnşaat sektöründeki hareketlilikle birlikte Trakya Cam (6 öneri), Emlak Konut (4 öneri) ve Akçansa (3 öneri) uzmanların dikkat çektiği hisseler arasında. Temettü beklentisiyle Turkcell (3 öneri) ve Aselsan (3 öneri) ve yurtdışı döviz bazlı projeleri ve kira getirileriyle Enka İnşaat en çok önerilen hisseler arasında yer alıyor.

BORSANIN GEÇMİŞ PERFORMANSI

Beklentiler bu yöndeyken, peki geçmiş veriler ne diyor? Bunu görmek için son 10 yılda borsanın aylar bazında ilk çeyrek performansına baktık. Burada aralık ayını da tablolarımızda değerlendirdik. Bu inceleme, son 10 yılın aralık aylarında, 2011 ve 2013 hariç, endeksin artı performans sergilediğini, bu olumlu performansın yılın ilk üç ayında da devam ettiğini gösteriyor. Aylar bazında gelişmeleri, haberimizin tablosunda detaylıca görebilirsiniz.

Bunun yanında “piyasa yıla nasıl başlarsa öyle bitirir” sösünü de mercek altına aldık ve ocak getirisi ile yıllık getirileri kıyasladık. Bu söz yüzde 100 geçerli olmamakla birlikte, tablolarımızda da görüleceği üzere önemli bir gösterge olarak kabul edilebilir. Bunun yanında son 10 yılda borsanın yıllık getirilerine bakıldığında dördünde eksi performans görülüyor. Daha önceki 17 yılda ise yine dört yıl ekside kapanmış durumda. Yani son 10 yıldaki performans geçmiş dönemlere göre biraz daha olumsuz bulunuyor.

GÖZLER TÜRKİYE’YE ÇEVRİLEBİLİR

2014’ün ikinci yarısında petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün Türkiye için yazılan senaryolarda değişimlere neden olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Petrol fiyatlarındaki bu değişimin cari açık ve enflasyonda sağlayacağı iyileşmenin yanında büyüme rakamlarına da pozitif katkı yapması bekleniyor.

Bu nedenle Metin Ayışık, ABD dışında dünyada büyümenin sorgulandığı bir ortamda düşen cari açığıyla ve enflasyonuyla büyüyebilecek bir Türkiye beklentisinin dikkatleri yeniden çekebileceğini belirtiyor. Ayışık, “Buna karşın petrol fiyatlarının sadece Türkiye için değil emsallerinin büyük çoğunluğu için benzer avantaj-lan sağlaması enerji fiyatlarındaki düşüşün net kâr marjlarına etkisini sınırlayabilir. Ayrıca yurtdışı talebin özellikle de Avrupa’daki talebin canlanmaması son dönemde büyümede fi-yatlanan beklentinin önümüzdeki yıl yakalanamamasına yol açabilir” diye bir uyarıda da bulunuyor. Metin Ayışık, büyümede arzu edilen iyileşme olmasa bile açıklanan son çeyrektik rakamlardaki kötüye gidişin duracağını aktarıyor.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM FED

2015 yılının ilk çeyreğinde küresel piyasaları ve dolayısıyla Borsa İstanbul’u etkileyebilecek en önemli riskin FED ile ilgili tedirginliğin artması olacağını söyleyen Banu Eriş, şu anda ilk faiz artırımının 2015 yılının ikinci yarısında yapılmasının beklendiğini dile getiriyor. Eriş, “Makro göstergeler ve FED üyelerinin açıklamalarına bağlı olarak beklentilerin öne çekilmesi halinde BÎST üzerinde baskı görülebilir. Petrol fiyatlarının gerilemesi son dönemde Türk piyasalarını olumlu yönde etkiliyor. Emtia fiyatlarındaki düşüşün terse dönmesi ve petrol fiyatlarının yükseliş göstermesi ise izlenmesi gereken diğer önemli risk faktörü olarak belirtilebilir” diye konuşuyor.

Banu Eriş, siyasi ve jeopolitik risklerin şimdilik etkisinin azaldığını ancak ilgili haber akışını da yakından izlemeye devam etmek gerektiğini vurguluyor. Öte yandan TCMB’nin ilk çeyrekte faiz indirimine gitmesi ise faiz oranlarında gevşeme ve bankacılık hisseleri öncülüğünde borsada yükseliş sağlayabilir.

Yabancı takas oranı artabilir

Yabancı yatırımcılar, kasım ayında 628 milyon dolar net alış gerçekleştirdiler. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcı oranı ise yüzde 62,47’den yüzde 64,16’ya ulaştı. Söz konusu oranda yıllık bazda en yüksek seviye ağustos ayında test edilen yüzde 64,4 iken, en düşük seviye şubat ayındaki yüzde 6l’di. Garanti Yatırım’a göre 2015 yılında da düşük faiz ortamı yabancı yatırımcının ilgisini çekmeye ve endeksteki yükseliş trendini desteklemeye devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu