Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

BIST seçime kadar ezberleri bozacak

Son dönemde yüksek kur ve çift haneli faize rağmen yükselmeye devam eden Borsa İstanbul, gelişmekte olan ülke endekslerine göre iskontolu işlem görüyor. Dolann güç kaybetmesi ve jeopolitik belirsizliklerin kısa vadede büyük bir endişe yaratmaması, endeksin yönünü yukarı çevirmiş durumda. Uzmanlar, bu ortamda hikayesi olan ve betası yüksek hisselerin tercih edilebileceğim belirtiyor.

7 Haziran’da yapılacak olan genel seçim yaklaştıkça, hem Borsa İstanbul’daki (BtST) belirsizlikler hem de kurdaki oynaklık kendisini daha çok belli eden bir hal almış durumda. Yılbaşından bu yana genel olarak aşağı yönlü bir trend çizen BtST-100, önceki hafta ise kurun zirve yapması ve faizin çift haneye çıkmasına rağmen, yükselmekten geri kalmadı.

Bu dalgalı ve ezber bozan ortamın seçim sonuna kadar devam edeceğini belirten uzmanlar, her ne kadar BlST’in rakip borsalara oranla ucuz olduğunu dile getirseler de, yatınmcılan pozisyon almada dikkatli olmaya çağınyor. Bu bağlamda yatırımcıya hikâyesi olan ve betası yüksek hisseler öneriliyor.

bist

YILBAŞINDAN BU YANA KAYIP

Türkiye, yılbaşından bu yana baktığımızda, gelişen piyasalar içinde hisse, para birimi ve faizlerde en kötü performans gösteren ülkelerin başında geliyor. Gelişen ekonomilerin çoğunda faiz düşüşü devam ederken, Türkiye’de 10 yıllık faizler yılbaşına kıyasla neredeyse 1,5 puan yukanda. Yine hisse senedi piyasalanna baktığımızda, yılbaşından bu yana gelişen ülke piyasalan (MSCI EM) yüzde 10 getiri sağlarken, Türkiye dolar bazında yüzde 20 aşağıda. Para birimi en çok değer kaybeden de yine biziz.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye’nin 2015’e en iyi başlayan piyasayken bu noktaya geldiğini hatırlatırken, “TL dolara karşı yılbaşından bu yana yüzde 15 değer kaybederken, bunun sadece yüzde 6’sı dolann global tarafta değer kazancından kaynaklanıyor” diyor. Türkiye’nin bu kadar çok satılmasının ilk nedeninin siyasette yaşanan belirsizlik olduğunu söyleyen Altınsaç, İkincisi neden olarak ise TCMB’nin karar alma sürecine dair inanılırlığını yitirmiş olmasını gösteriyor.

YÜKSELİŞİN NEDENLERİ

Yılbaşından bu yana genel olarak durum böyleyken, özellikle geçen hafta BİST’teki yükseliş ise oldukça dikkat çekiciydi. Kurun ve faizin yükseldiği bir ortamda BIST de yükselişteydi. Dolar/TL’nin 2,74’ün üzerini test ettiği dönemlerde bile BlST’in ciddi boyutta satışla karşılaşmaması, kurun yarattığı baskının ortadan kalkması durumunda hisse senetlerinin yukan yönlü hareket edeceğine işaret ediyordu.

Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol, ABD’de açıklanan verilerin FED’in kısa vadede faiz artırma ihtimalinin zayıf olduğunu göstermesinin küresel risk iştahında önemli bir bozulma olmamasını sağladığını söylüyor. Akyol, yurtiçi piyasaların son dönemde gelişmekte olan ülke piyasalarına göre zayıf kaldığını aktanyor. Murat Akyol, “Bunlara ek olarak dolar endeksinin güç kaybetmesi, jeopolitik belirsizliklerin ve Yunanistan dahil olmak üzere küresel olarak aşağı yönlü risk yaratan konu başlıklarının önemli bir rahatsızlık yaratmaması da destekleyici unsurlar olarak öne çıktı” diyor. Akyol, bütün bunların BİSTin güçlü performans sergilemesini sağladığının altını çiziyor.

ENDEKS GÖRECE UCUZ

22 Mart 2013 tarihinde BİST-100, tüm zamanların rekor seviyesi olan 93.398 seviyesini test ettiğinde, dolar bazında 50.501 puandaydı. 29 Nisan itibariyle ise 86.000 puana yakın olan endeksin dolar bazındaki değeri 32.500 seviyelerinde. Dolayısıyla şu an için endeksin göreceli olarak ucuz olduğu belirtiliyor.

Venbey Yatınm Yatırım Uzmanı Yusuf Tümenci, diğer taraftan yabancı takasına bakıldığında yabana lehine azalmalan gözlemlediklerini dile getiriyor. Tümenci, seçimde piyasanın tatmin olacağı sonuçların gelmesi durumunda bu oranın artmasını beklediklerini aktanyor. Yusuf Tümenci, “Bu durumda hedef seviyesinin 95.000-106.000 bandı olabileceğini bekleyebiliriz. Piyasa beklentilerini karşılamayan gelişmeler olması durumunda ise 58.000-70.000 bandı gündeme gelebilir. Volatilitenin yükseldiği dönemlerde hareketlerin iki yöne de sert olabileceği unutulmamalı” diyor.

Gedik Yatınm Araştırma Uzmanı Hakan Çal ise mart ayında diğer ülke endekslerine göre negatif aynşan BİST-100’ün, nisanda yükseliş göstermiş olmasına rağmen, piyasa çarpardan açısından gelişmekte olan ülke endekslerine göre hala iskontolu işlem görmeye devam ettiğini söylüyor. Çal, “l,51x PD/DD ve 10,96x F/K ile işlem gören BİST-100, piyasa çarpanlan açısından MSCI Gelişmekte olan ülke endekslerine göre sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 33 iskontolu işlem görüyor” diyor. Hakan Çal, seçimler ve FED toplantısının oluşturduğu belirsizlik nedeniyle, kısa vadede bu farkın kapanmasını beklemediklerini ifade ediyor.

ŞİRKETLER DE İSKONTOLU

BİST’te işlem gören şirket pay senetlerinin defter değerlerine oram 1,2 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkeler için bu oran ortalama 1,6. Destek Menkul araştırma ekibi, “Bu yönüyle bakıldığında BİST’te işlem gören şirketler diğer ülkelere göre daha az maliyetli diyebiliriz. Şirket kârının şirket değerine oranı açısından ülkeleri mukayese ettiğimizde, BİST Endeksi içinde yer alan şirketler için bu oran 11,1” yorumunu yapıyor. Kurum, MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi’nde yer alan şirketler için aynı oranın 11,2 olduğunu belirtiyor. S&P 500 Endeksi içinde yer alan şirketler için ise bu oran 16,8 seviyelerinde. Bu rakamlar ise Türk şirketlerinin iskontolu olarak işlem gördüğüne işaret ediyor.

YÜKSELİŞ OLUR MU?

Borsa tarafında uzun bir süredir

80.000-83.700 arasında bir fiyatlama olduğuna da değinen Destek Menkul ekibi, geçtiğimiz hafta bu kritik direncin kırılması ile beraber kısa vadede teknik formasyon gereği bant boyu kadar bir yükseliş görülebileceğine dikkat çekiyor.

Kurum, “Bu durumda 87.500, kur ve faizlerdeki gerilemenin de desteklemesi ile ilk hedef gibi gözüküyor. Bu nedenle yükselişler görülebilir.

Ancak seçim atmosferinin yarattığı belirsizlik ve FED’in ılımlı mesajlarına rağmen faiz artırımına başlayacağı beklentisi, borsa tarafında baskı kurabilir” diyor.

ÜÇ KURUMDAN HİSSE STRATEJİSİ

VENBEY YATIRIM: Son dönemde Euro/dolar paritesinin Euro lehine olan hareketi, dolar ile borçlanıp Euro ile satış yapan ihracatçılara bir miktar artı olarak yansımş durumda.

“Bu durumun devamının Euro ile ihracat yapan şirketlerin hisselerine yansımasını beklenebilir” diyen Yusuf Tümenci, faiz indirim sürecine devam edilmesi durumunda, bankacılık, GYO ve otomotiv sektörlerinin ön plana çıkabileceğine dikkat çekiyor.

GEDİK YATIRIM: Hakan Çal, 2015 yılı ilk çeyrek finansal tablolarında hasılatını artırmış ve düzenli olarak artırmaya devam eden, aynı zamanda net kâr marjını yükselterek kârlardaki istikrarlı yapıyı tek seferlik gelir olmadan devam ettiren şirketlerin önce çıkacağını düşündüklerini belirtiyor. Gedik Yatırım, ayrıca seçim belirsizliğinin azalması ile birlikte başta bankacılık olmak üzere betası yüksek kâğıtlarda yükselişlerin görülebileceğini söylüyor.

DESTEK MENKUL Bu dönemde bankacılık, konut, demir-çelik, inşaat sektörlerinden bazı hisselerin ön plana çıkmasını beklerken, İş Bankası, YKB, Vakıfbank, Kardemir (D), Tüpraş, Erdemir ve Emlak GYO’nun tercih edilebileceğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu