Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Beklentiler kısa vadede pozitif

Piyasalarda yakın vadede iç siyaset belirleyici olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turda sonuçlanırsa BIST’te 80 bin 500-82 bin bandına kadar bir yükseliş olabilir…

■ Haziran enflasyonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) planlarını değiştirir mi?

Haziran ayında enflasyon piyasa beklentisinden yüksek geldi.

beklentilerHaziran ayında tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.3, yıllık artış ise yüzde 9.16 oldy. Yıllık bazda bakıldığında mayıs ayında yüzde 9.66 olan tüketici enflasyonu haziran ayında 9.16’ya gerilemiş görünüyor. Üstelik haziran ayında MB’nin beklediği gibi gıda fiyatlarında kayda değer bir düşüş de olmamış. Bilakis aylık enflasyona en büyük katkı gıdadan gelmiş.

Çekirdek enflasyon tarafından analiz ettiğimizde de enflasyonda görünümün çok kötü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Merkez Bankası bu yıl da yüzde 5 olan enflasyon hedefini açık ara ıskalamış olacak. Yılsonu enflasyonunun iyi ihtimalle bile yüzde 8.5’a yakın olmasını bekliyoruz.

Peki beklenenden yüksek gelen haziran enflasyonu MB’in planlarını değiştirir mi? Elbette hayır. Mayıs ve haziran toplantılarında politika faizinde 1.25 puanlık indirim yapan MB’in indirimlere temmuz toplantısında da devam etmesi beklenmeli. Değişen tanımıyla “ölçülü” adımlarla.

Haziran enflasyonunun yüksek gelmesi MB’in sadece indirim miktarım değiştirebilecek. Genel beklenti 0.75 puan yönündeyken temmuzdaki indirimin 0.5 puan olacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki ay -0.5 puanlık indirimin de piyasa tarafından büyük ölçüde fiyatlandığı göz önüne alınırsa-MB’den piyasaya pozitif ya da negatif bir etki gelmesi beklenmemeli.

■ ABD verilerinde son durum nedir? FED kaygıları başlar mı?

Geçen hafta ABD’den üç önemli veri seti geldi. Haziran ayında ISM imalat ve hizmetler endeksleri çok güçlüydü. Tarım dışı raporu da benzer şekilde iyiydi. ABD ekonomisi haziran ayında da 280 bin yeni istihdam yarattı. Üstelik işsizlik oranı haziran ayında 2008-2009 krizinden beri görülen en düşük değere (yüzde 6.1) geriledi. Üstelik işgücüne katılımda da gerileme yok.

Bir başka ifadeyle ABD verilerindeki iyileşme ekonomideki iyileşmeyi tam anlamıyla yansıtmakta. FED’in bu verilere kayıtsız kalmayacağı unutulmamalı.

ABD 10 yıllık Hazine faizleri iyi gelen verilerle yeniden yüzde 2.65’ye yükseldi. Dolar endeksi de 80’in üzerine yerleşti.

Olağandışı bir büyüme şoku gelmediği sürece bu yıl FED’in tahvil alım programı bitecek. İlk faiz artışı da 2015’in ortalarında gelecek. Tahvil alım programının sona ermesiyle FED’in ilk faiz artışının sinyalini vereceği (ilk faiz artışını yapacağı tarih değil sinyalini vereceği tarih) tarih arasında bir noktada gelişen piyasalar geçen yıl mayıs ayında yaşadığı “korku filmi”nin daha beterine maruz kalabilir. Bu yakın vadede olacak anlamında değil. Ancak yılın son çeyreğiyle önümüzdeki yılın ilk çeyreği arasındaki dönem gelişen piyasalar için çok tatsız olmaya aday. Alarm çanları çalıyor. Yatırım kararlarını şimdiden bu zorlu takvime göre belirmemekte büyük yarar var.

■ Euro/dolar paritesi her yukarı gidişinde aynı tokadı yiyor sanki…

Kesinlikle. Grafikte ABD-Almanya 10 yıllık Hazine faizleri arasındaki makas görülüyor. Tarihi zirvelerine tırmanmış durumda. Bu da ABD ekonomisindeki toparlanmanın euro bölgesindekine nazaran çok daha iyi oluşundan ve bu gerçeğin para politikası duruşlarına yansımasından kaynaklanıyor.

Makas ve teknik göstergelerim paritede önümüzdeki 12 ayda 1.30 hatta 1.25 hedefine doğru hareketin olacağına işaret ediyor. Her yükseliş dolara geçmek için bir fırsat. Parite her yükselişinde çok iyi gelen bir ABD verisi tokadı yiyip aşağı dönüyor.

■ BIST ve dolar/TL ne olur?

Yakın vadede iç siyaset belirleyici. Çünkü dış piyasalar şu aşamada iyi ABD verilerine rağmen çok sakin. Tabii ki bu sakin seyir devam etmeyecek. Ama yakın vadeye odaklanıyoruz. Yakın vadede iç siyaset ana belirleyici. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turda sonuçlanırsa ve seçimler öncesinde anketler bu yönde bir sonuca işaret ederse kurda bir miktar BIST’te de 80.500-82.000 bandına kadar bir yükseliş olabilir.

Kurda 2.05-2.08 bandının altına kalıcı yerleşme beklemediğim için bu bölgeye doğru yaşanabilecek her geri çekilme orta vade için dolara geçme fırsatı olarak değerlendirilebilir. Hisse senedi piyasası ise birkaç hafta için büyük bir tehlike arz etmiyor. Uygun hisselerin alınıp satılabileceği sakin bir seyir bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu