Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Bankacılıkta Şubesiz Dönem

Şubelerden yapılan işlemlerin tümünü artık ATM, çağrı merkezi, Internet ve mobil kanalıyla yapmak mümkün, Üstelik şubede maliyeti 40 TL’ye çıkabilen eft İnternetten 3 TL’ye, cep telefonundan ise ücretsiz yapılabiliyor…

ARTIK hemen hepimiz zamana karşı yarışıyoruz. Gün içerisinde yemek yemeğe vakit bulmamız bile bazen zor oluyor. Gündelik işlerimizi bu çağda en hızlı ve pratik şekilde çözmemiz gerekiyor. Bu konuda birçoğumuz kendine göre bir yöntem buluyor. Kısacası saatlerce kuyruklarda bekleyip herhangi bir işimizi halletmeye ne zamanımız ne de sabrımız var…

bankalarda subesiz donem

Hız ihtiyacı teknolojiyle birleşince tüm sektörlerde olduğu gibi bankacılık da kendine yeni bir yol haritası belirledi. Çok değil yaklaşık 10 yıl önce şubesiz bankacılıktaki ilk adımı atarak hayatımıza ATM’leri sokan bankalar, ardından çağrı merkezleri ile telefon bankacılığını, sonrasında internet bankacılığını devreye aldılar. En son olarak da mobil bankacılık devreye girdi. Mobil bankacılık anlamında dev yatırımlar yapan bankalar sayesinde artık elimizdeki telefonlarla neredeyse tüm bankacılık işlemlerini yapar hale geldik.
6 MİLYON KİŞİ ARTTI

Bu gelişmeler rakamlara da yansıdı… Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 2013 yılso-nu verilerine göre, Türkiye’de sadece internet bankacılığını aktif olarak kullanan kişi sayısı 12 milyonu, mobil bankacılığı aktif kullananların sayısı ise 3 milyonu aşmış durumda. İnternet bankacılığını kullananların toplam sayısı ise 28 milyon gibi muazzam bir rakama ulaşıyor.

Çok değil bir yıl önce (2012 yılsonu) bu rakam 22 milyondu. Bu rakamlara göre, bir yıl gibi kısa sürede internet bankacılığını en az bir kez kullanan kişi sayısı 6 milyon artmış durumda. Artışın çağrı merkezleri, mobil bankacılık ve ATM kullanımlarında da yaşandığı görülüyor.

Kısacası Türk insanı şube yerine şubesiz bankacılığı tercih etmeye başladı. Buna bağlı olarak da pek çok bankada işlemlerin yüzde 80-90’ı artık şubesiz bankacılık kanalıyla yapılır hale geldi.

HEM HIZLI HEM UCUZ

Bu durumda en büyük etken kuşkusuz şubesiz bankacılık kanalıyla yapılan işlemlerin hem daha hızlı hem de daha ucuz olması… Bugün bir bankanın şubesine yanlışlıkla yolunuz düşerse en azından 10-15 dakika sıra beklemeyi göze almanız gerekiyor. Oysa şubesiz bankacılık kanallarında bu süre saniyelerle sınırlı. Tabii bir de maliyet avantajı var.

Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kürşat Demirkol, bu avantajı kendi bankasından verdiği şu örnekle açıklıyor: “Mesela Finans-bank’ta internet bankacılığından yapılan havalelerden 1 TL, EFT’lerden ise 3 TL alıyoruz. Şubelerde ise bu işlemlerin ücretleri 30 TL. Mobil bankacılıkta para transferi işlemleri (EFT, havale) ise halen ücretsiz.”

Bugün artık bankaların önemli bölümü, şubelerinden yapılan işlemlerin tamarnına yakınım internet, mobil, telefon bankacılığı ve ATM’ler üzerinden yaptırabiliyor.

Bu hafta sizler için mobil bankacılık alanındaki yatırımlarına bu yıl da devam edecek bankaların şubesiz bankacılık kanallarından sundukları hizmet ve ürünleri derledik…

480 MİLYON ADET İŞLEM

Ziraat Bankası’mn şube dışı kanalları aktif kullanan yaklaşık 11 milyon müşterisi bulunuyor. Bunun tüm bankanın işlemlerinin yaklaşık yüzde 72’sine karşılık geldiğini söyleyen Ziraat Bankası Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Osman Tanaçan, “2014 yılında sadece ATM’lerimizden 480 milyon, internet ve mobil şube kanalıyla da 500 milyon adede yakın işlemin gerçekleşmesini bekliyoruz. Çağrı merkezimizdeki işlemler de dahil tüm şube dışı kanallarımızda yıllık 120 milyar TL’nin üzerinde bir finansal işlem hacminden bahsedebiliriz” diyor.

Geçen yıl internet şubesinin tüm altyapısını ve tasarımını yenileyen Ziraat Bankası, bu yıl ise mobil kanalını internet şubeye yaklaştırmaya yönelik çalışmalarını tamamlayacak. Halen 81 ilde 5 bin 600 adede yakın ATM’si bulunan banka, yıl bazında bakıldığında çağrı merkezleriyle yaklaşık 4 milyon müşterisinden gelen 24 milyon adcı çağrıyı yanıtlıyor. Bankanın telefon bankacılığı kanalı ile para transferleri, yatırını, kredi kartı, döviz, banka kartı, Western Union, ödemeler ve OGS işlemleri yapılabiliyor.

Şube dışı kanallardan yapılan işlemlerin maliyetinin şubelerde yapılan işlemlerden yüzde 20 daha düşük olduğunu söyleyen Osman Tanaçan, “Internet şubemizle mobil bankacılık platformumuz arasında ücretler bakımından bir farklılaşma yok. EFT ve risk raporu hizmeti dışındaki işlemlerden herhangi bir ücret almıyoruz. Müşterilerimiz çek ve risk raporlarını 2 TL karşılığında internet şubemizden alabiliyor. EFT için internet bankacılığından yapılan işlemlerde ise 1.5 ile 4 TL aralığında işlem ücreti almıyor” diyor.

YILDA İOO MİLYON DOLAR YATIRIM

Akbank’ta yapılan işlemlerin yüzde 75’i Akbank Direkt İnternet, Akbank Direkt Mobil, Çağrı Merkezi ve ATM’ler üzerinden yapılıyor. Her yıl teknolojiye 100 milyon dolar yatırım yapan Ak-bank’m geçen yılsonunda hayata geçirdiği Direkt Internet’in yeni tasarımı sayesinde artık tek tıkla para transferi yapılabiliyor.

Direkt Bankacılık kanalları sayesinde Akbank müşterilerinin 7 gün 24 saat işlem yapabildiğini söyleyen Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, “Bu kanalı kullanan müşterilerimiz avantajlı faiz oranları ve döviz kurları ile düşük işlem ücretlerinden de yararlanıyor. Müşterilerimiz ödüllü çekiliş kampanyalarına da büyük ilgi gösteriyor. Örneğin ‘Efsane Yolculuk’ kampanyamız ile Akbank Direkt Kart oluşturan müşterilerimiz 2014 FIFA Dünya Kupa-sı’m Brezilya’da izleme şansı yakaladı. Şimdi de Akbank Direkt Kart sahiplerinden şanslı üç çifti Ispanya-Hollanda karşılaşmasına Brezilya’ya yollayacağız. Nisan ayı itibariyle de Akbank Direki Kart kullanıcı müşterilerimize Sri Lanka tatili kazanma fırsatının yanı sıra farklı sektörlerden farklı markalardan indirim imkanı da sağlayacağız.”

Akbank önümüzdeki dönemde özellikle mobil bankacılık konusunda hızlı hareket etmeyi planlıyor. Banka bu kapsamda mobil SEO, mobil pazarlama, App Store’ pazarlama, mobil reklam gibi alternatif pazarlama kanallarında çalışmalar yürütüyor. Ayrıca kampanyaların tanıtımlarında mobil kanala ağırlık veriliyor.

HER CİHAZA UYUMLU ING

Bank her cihaza uyumlu bankacılık an layışım sektöre getirmiş durumda. Bankanın Cihaz Bağımsız (Responsive Design)’ platformu sayesinde ING Internet şubesinde bilgisayar, tablet, akıllı telefon ayrımı ortadan kalkmış bulunuyor. Bankanın tüm işlemlerin ‘iki adım’ ile gerçekleştirilmesine imkan sağladığını da belirtelim.

İnternet şubesinden ING Bank’ta hesabı olmayan Facebook kullanıcılarına para transferi imkanı sağlandığım da söyleyen ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, sunulan hizmetleri kısaca şöyle özetliyor:

“Türkiye’de ilk defa klavye kısa yolları ile en sık kullanılan işlemlere hızlı erişim sağlayan yeni internet şubemiz, aynı zamanda TC kimlik numarası ya da kart bilgileri ile internet bankacılığına hızlı giriş imkanı sağlıyor. Ayrıca internetten EFT süresini 1 dakikaya indirdik.

ING Mobil’de ise önümüzdeki dönem yeni jenerasyona uyumlu ürünler geliştirmeyi sürdüreceğiz.

ING Kurumsal ile de müşterimiz olan şirketlere ait ödeme ve transferleri hızla gerçekleştirip, bildirim özelliği sayesinde işlem onaylarını anında verebiliyoruz. Buna ek olarak Türkiye’de ilk defa çeklerin fotoğrafları çekilerek “mobil çek dolabına” ekleniyor ve buradan çek hareketleri takip edilebiliyor.”

Çağrı merkezi kanalıyla her ay yaklaşık 850 bin müşteriye hizmet sunan ING Bank, en iddialı ürünü ‘Turuncu Hesap’ ile 800 bini aşkın müşteri sayısına ulaşmış bulunuyor. Turuncu Hesap müşterilerinin EFT, havale, hesap işletim ücreti gibi masrafları ödemeyerek üç yılda toplamda 172 milyon TL tasarruf ettiğini söyleyen Uygun, diğer avantajları ise şöyle sıralıyor:

“ING Günlük Paket alan müşterilerimiz günlük bankacılık işlemlerini hesap işletim ücreti ödemeden, kredi kartım ise yıllık üyelik aidatı olmadan kullanabilir. Ayrıca ADK’lardan ücretsiz para transferleri yapabilir, otomatik ödeme talimatı verdikleri fatura tutarının yüzde 2’si kadar bonus kazanabilir.”

HEDEF AKILLI TELEVİZYONLAR

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) müşterilerinin yüzde 81’i alternatif dağıtım kanallarını kullanıyor. Mobil bankacılık uygulaması CEPTETEB ile ‘QR kodla kartsız para çekme’ ve ‘Çizerek PIN Girme’ gibi çok sayıda yeniliğe imza attıklarını söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Ayrıca Google Glass’a özel finans uygulaması geliştirdik. Tüm işlemlerin sesli komutlar, hareket algılayıcılar ve dokunma-tik alandaki parmak hareketleriyle yönetildiği Google Glass için geliş- TEB Bireyse! ve Ozei Bankacılık . Genel Mudur Yardımcısıtırılen CEPTETEB uygulaması da bu özellikleri barındırıyor. Kulla-nıcılar, TEB’in Google Glass uy-gulaması ile kendilerine en yakın TEB şube ve ATM’lerini bulabiliyor, güncel kredi kartı kampanyalarını takip ediyor” diyor.

Ağırlıklı mobil bankacılığa yatırım yapan TEB, bu kapsamda sadece akıllı telefonları değil, tabletleri ve hatta akıllı televizyonları da hedefliyor. Banka bu kapsamda Windows 8 uyumlu bankacılık uygulamasını hazırlıyor. Mobil bankacılığın önümüzdeki yıllarda giyilebilir teknolojiye doğru kayacağını öngören Mendi, şu öngörülerde bulunuj^or:

“Akıllı saat, gözlük gibi cihazlar sayesinde bankacılık işlemlerini yeni platformlardan gerçekleştireceğiz. 2014 yılında CEBTE-TEB üzerinde internet bankacılığından yapılabilen tüm işlemlerin yapılabilmesi, müşteri edinimi, ürün satışının artırılması için daha çok yatırım yapılacak. Önümüzdeki dönemde hem akıllı telefonlarda hem de tablet ve akıllı televizyonlardaki uygulamalarımızda yenilikler sunacağız.”

BOOBLE’I KULLANIYOR

Eylül 2(113’te web sitesini yenileyen Yapı Kredi, Google Search Appliance teknolojisini kullanmaya başladı. Bu sayede arama fonksiyonunu sitenin merkezine yerleştirip sürekli kendini geliştiren bir yapı kurduklarını söyleyen Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, “Hayata geçirdiğimiz yeniliklerden bir diğeri de internet ve mobil şubeye kredi kartı ile giriş seçeneği… Müşterilerimize sağladığımız bir başka kolaylık da T.C. kimlik numarası ile internet ve mobil şubeye giriş imkanı. Yine ‘Salla Yol-*la’ hizmetimizle müşterilerimiz, hesap numarası, şube adı gibi bilgilere ihtiyaç duymadan sadece telefonlarını sallayarak Yapı Kredi Mobil Şube kullanıcılarına anında para gönderebiliyor. Bir diğer yenilik olan ‘Cebe Havale’ sayesinde, müşterilerimiz alıcının sadece cep telefonu numarasını girerek para transferi yapabiliyor. Üstelik alıcının Yapı Kredi müşterisi olması da gerekmiyor.”

Öte yandan Yapı Kredi, akıllı telefon ve tablet cihazlara özel mobil bankacılık uygulaması olan m.ykb.com’u da kullanıma sunmuş bulunuyor. Sesli yanıt sistemini de yenileyen banka, müşterilerinin diledikleri üç cep telefonu numarasını ‘Beni Tanı’ sistemine kaydediyor. Kişi bu numaralardan aradığında kart veya müşteri numarası gibi bilgileri tuşlamadan işlemini yapabiliyor.

Ayrıca banka müşterileri en sık kullandıkları işlemlerden oluşan ‘Kişisel Sesli Yanıt Sistemleri’ni oluşturabiliyor. Yapı Kredi ‘Çözüm Hattı’ ile de banka müşterisinin arama ihtiyacının oluştuğu anı tespit edip müşteri aramadan kendilerine ulaşıyor.

ŞUBE DIŞI İŞLEM 2 MİLYAR TL

İş Bankası, 8.5 milyona ulaşan ‘Anında Bankacılık’ müşterisi sayesinde internet şube, mobil bankacılık ve bankamatik kanallarıyla günlük ortalama 2 milyar TL civarında finansal işlem gerçekleştiriyor. Bu rakamın 2009 sonunda 800 milyon TL olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, müşterilerine bu kanaldan sundukları hizmetler hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Uluslararası Anında Bankacılık çalışmalarımız kapsamında, Erbil/Irak şubemiz www.isbank.iq, Londra şubemiz www.isbank.co.uk adresinden, Gürcistan web sayfamız www.is-bank.ge üzerinden, Kosova ise www.isbankkosova.com adresinden kullanıma sunuldu. Bunun dışında mobil bankacılıkta IşCep uygulamamızla hizmet sunuyoruz.

Bu sayede müşterilerimiz iOS, Android, Samsung Bada, Win-dows Phone, Symbian, BlackBerıy 10 gibi tüm mobil işletim sistemlerini destekleyen ve 2 binden fazla telefon modelinde çalışır duruma gelen Iş-Cep aracılığıyla 100’ün üzerinde bankacılık işlemi gerçekleştirilebiliyor. IşCep Pa-rakod uygulamamızla müşterilerimize cep telefonları ile hem internet üzerinden hiçbir kart bilgisi girmeden, hem de mağazalardan yanlarında kredi kartı bulundurmadan istediklerini QR kod teknolojisiyle satın alma ve faturalarım ödeme imkanı sağlıyoruz. Ayrıca Windows Phone 8 işletim sistemine sahip cep telefonlarına özel yeni IşCep uygulamamızı da devreye aldık.”

Iş Bankası müşterileri, son bir yılda 3.7 milyon farklı müşteriye hizmet veren çağrı merkezleri kanalıyla, şifre işlemlerini, banka ürünlerine başvurularını, para aktarma işlemlerini, kredi kartı ve hesap bilgileri öğrenme taleplerini, kredi kartı ile ilgili tercih değişikliklerini, hesap açma ve kapatma gibi birçok bankacılık işlemini yapabiliyor.

KARTSIZ İŞLEM YAPIYOR

Şubesiz bankacılığa ağırlık veren bankalardan biri de Deniz-Bank. Banka halen AçıkDeniz Internet Bankacılığı ve MobilDe-niz üzerinden para transferlerinden fatura ödemelerine, yatırım işlemlerinden kredi kartı işlemlerine kadar birçok işleme imkan sağlıyor.

AçıkDeniz internet bankacılığı kapsamında kullanıcıların değerli DenizBank Dijital Kuşak evraklarını güvenle saklamalarına imkân veren ‘AçıkDeniz Kasam’ uygulamasını hayata geçirdiklerini hatırlatan DenizBank Dijital Kuşak Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik, sundukları diğer hizmet ve ürünleri ise şöyle sıralıyor:

“Bankada hesabı olan olmayan herkesin yalnız cep telefonu numarası ile yedi gün 24 saat Murat Çe”!^ ücretsiz para gönderebileceği, ATM’den kartsız para çekebileceği ve üye işyerlerinde ödeme yapabileceği, internetten kart bilgilerini girmeden güvenli ve hızlı alışveriş yapabileceği fastPay mobil cüzdan uygulamamızı hayata geçirdik. Haziran 2013’de ise MobilDeniz mobil bankacılık uygulamamızı başlatmıştık.”

Türkiye’nin tüm illerinde şubesi bulunan DenizBank’m Türkiye çapında bin 985 adet ATM’si bulunuyor. PTT ATM’ler ile birlikte bu sayı 3 bin 793’e ulaşıyor. DenizBank iletişim Merkezi kanalıyla yedi gün 24 saat Türkçe, İngilizce ve Rusça dillerinde hizmet sunduklarını söyleyen Çelik, “Telefon bankacılığı ile yapılabilecek işlemleri, hesap yönetimi, para transferleri, kart işlemleri, fatura ve ödemeler, şans oyunları, vergi ve cezalar, yatırım işlemleri, hisse senedi, krediler, AçıkDeniz işlemleri olarak sıralayabiliriz” diyor.

YÜZDE 82’Sİ DİJİTAL MÜŞTERİ

Garanti Bankası, şubesiz bankacılık kanalıyla 2.8 milyon kişiye hizmet veriyor. Bugün tüm finansal işlemlerinin yüzde 82’sinin Garanti İnternet Şubesi, Cep Şubesi, Alo Garanti ve Paramatik üzerinden gerçekleştiğini söyleyen Garanti Ban«kası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, sunulan ürünleri şöyle özetliyor:

“İnternet şubemizde şu anda 500’e yakm işlem yapılabiliyor. Örneğin Western Union ödemelerinin internet şubesinden yapılmasını sağladık. Mobil bankacılık tarafında ise dokuz farklı platformda geliştirdiğimiz Garanti Cep Şubesi var. Şu anda her üç işlemden biri Garanti Bankası Cep Şubesi’nden geçiyor. Halen yalnız iPhone platformunda uygulanabilen Kurumsal Cep Şubesi ise aynı bireyselde olduğu gibi her platformdan erişebilir olacak. iGaranti ile de gençlere ulaşmayı hedefliyoruz. Uygulamanın içinde anında müşteri olabilme, sosyal platformlardaki arkadaşlara para gönderme ve sesle yönlendirme gibi özellikler var.”

Bankanın paramatiklerinden ise 180’in üzerinde işlem yapılabiliyor. Ayrıca ‘Kartsız İşlemler’ menüsü sayesinde hiçbir kart kullanmadan para yatırma, çekme, kurum ödemesi ve para gönderme işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Başer, şubesiz bankacılığın sağladığı avantajlar içinse, “Müşterilerimizin e-vadeli açılışlarında daha yüksek faiz oranlarından faydalanabilmelerini sağlarken onlara kredi, sigorta ve kredi kartı gibi birçok ürünü de bu prensipler çerçevesinde sunuyoruz” diyor.

ŞUBEDE 30 TL, MOBİL’DE ÜCRETSİZ

Finansbank’ta müşterilerin yüzde 60’ı Direkt Bankacılık (internet bankacılığı, kart işlemlerim, mobil bankacılık, ATM) kanallarını aktif olarak kullanıyor. Bireysel tarafta birçok ürünü dijital or- Fınansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme tamda kullandırabıldıklermı söyleyen Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kürşad Demirkol, “Yakında tüzelde de benzer yapıya geçeceğiz. Hedefimiz tüm ürünlerimizi dijital ortamdan sunabilmek” diyor.

Geçen yıl ‘Yeni Nesil Bireysel İnternet Şubesi’ni yenileyen banka, bu yıl ise ‘KOBİ İnternet Şubesi’ni yeniledi. 2013’ün ilk çeyreğinde Finansbank Cep Şubesi’nin Android cihazlar için sunulan versiyonunun yenilenmesini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Demirkol, bu alandaki yenilikleri ise şöyle özetliyor:

“Yılın son çeyreğinde iOS işletim sistemine sahip cihazlara özel cep şubesi ile cep.finansbank.com.tr adresi üzerinden erişilen Cep Şubesi uygulamamız yenilendi. Bu yılın ilk çeyreğinde Blackberry uygulamamızı kullanıma sunmuştuk. Windows 8 işletim sistemli cihazlara özel cep şubesi uygulamamızı Mart 2014’te hayata geçirdik. Ayrıca müşterilerimize yıl boyunca yurtdışı tatil ödülleri, e-ticaret firmalarından indirimler gibi birçok farklı kampanya bilgisi sunuyoruz. “

ÜCRETSİZ MOBİL BANKACILIK

HSBC Türkiye, ‘Express Bankacılık Kanalları’ olarak adlandırdığı şubesiz bankacılık sistemi üzerinden çok sayıda hizmet ve ürün sunuyor. Halen şubelerde gerçekleştirilen işlemlerin tamamına yakınını bireysel internet bankacılığı üzerinden sunabilen HSBC, bu kanal üzerinden dönemsel olarak çok sayıda kampanya da organize ediyor.

Bu sayede müşterilerin çok sayıda ödül kazandığını hatırlatan HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, “İnternet bankacılığımızda online güvenlik konusuna büyük önem veriyoruz. Bu nedenle koruma yazılımı olan McAfee AntiVirus Plus’ı müşterilerimize 12 ay boyunca ücretsiz kullanma fırsatı sunuyoruz. Ayrı- tav’an ’rur5^ ca ekstre detay bilgilerinin güvenliğini artırmak amacıyla ‘Güvenli E-eks- LT C ü tre’ hizmetini tasarladık” diyor.

HSBC Türkiye, telefon bankacılığı kanalıyla ise müşterilerine kredi kartı, bankacılık işlemleri, fon/döviz/yatırım ve hisse senedi, bireysel kredi ve mortgage gibi ürün ve hizmetler sunuyor.

YOL TARİFİ DE VERİYOR

Şekerbank müşterilerinin yüzde 50’sinden fazlası, en az bir şubesiz bankacılık ürününü kullanıyor. Bankanın bu konudaki temel amacı ise, şubesiz bankacılık ile müşterilerine tüm bankacılık ürünlerini sunmak. Bu konuda hızla yatırım yapan banka, telefon bankacılığı, internet bankacılığı veya ücretsiz Şeker Mobil Şube uygulaması ile günün her saatinde müşterilerinin altın alıp satabilmesine, başka hesaba altın havalesi yapmasına imkan sağlıyor. Yine bu kanalları kullananlar fatura ödeme, fatura ödeme talimatı, GSM TL yükleme, vergi, SGK ve trafik para cezası ödemeleri işlemlerini şubeye gitmeden gerçekleştirebiliyor. İnternet, telefon bankacılığı ve mobil şube- Ç«Lwl’Mnt ösi yi kullananlar avantajlı e-mevduat oranından da faydalanıyor.

Şekerbank, kısa süre içerisinde bu özelliği ATM’den vadeli hesap açtıran müşterilerine de sunmayı planlıyor. Son olarak Android ve iOS işletim sistemli telefon kullananlara özel ‘Şeker Mobil Şube’ uygulamasını hayata geçiren banka, bu sayede ATM, şube lokasyon bilgisi ve yol tarifi bilgilerini cep telefonlarından müşterilerine aktarıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu