Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Banka kârları enflasyona yenildi

Borsa İstanbul’u sürükleyen bankaların 2014 yriı bilançoları açıklanmaya başlandı. Dört büyük bankanın kârları, beklendiği gibi yatay düzeyde. Analistler, bunda bankaların ücret ve komisyon gelirlerindeki yeni yasal düzenleme ve faiz marjlarının «‘ikisinin olduğunu ifade ediyor. 2015 için beklentiler ise daha olumlu olsa da ikinci yarıdan itibaren FED’in faiz kararı takip edilecek.

Borsa İstanbul’un lokomotifi olan bankaların 2014 yılsonu kârları açıklanmaya başladı. Büyük dört banka bilançosunu geçen hafta itibariyle açıklarken, dördüncü çeyrek bilançoları için son açıklama tarihi banka ve sigorta şirketlerini de içeren solo bilançolar için 2 Mart, konsolide bilançolar için ise 11 Mart. Önümüzdeki süreçte yine açıklanan banka bilançoları takip edilecek.

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörü 2014 yılı net kârı bir önceki yıla göre sabit kalarak 24 milyar 665 milyon TL olarak gerçekleşti. Yapı Kredinin 2013 yılında elde ettiği sigorta satış kârı hariç tutulduğunda bankacılık sektörünün net kârında yüzde 5 seviyesinde artış gösteriyor. Bu artış bile, yıllık yüzde 7.8 olan eflasyon oranını yakalayamıyor ve reel gerileme anlamına geliyor. Banka sektöründe borsaya açık olan şirketler için de beklenti kârların geçen yıla göre yatay olacağı yönünde.

FED’in faiz kararı

Banka kârlarının nasıl geldiğine dair yorumlar ve bu yıl için beklentileri ifade etmeden önce, geçen hafta banka hisselerinde yaşanan hareketliği açıklamakta fayda var. Bank Asya’daki yönetimin TMSF tarafından devralınmasıyla birlikte banka sektöründeki hisselerde iki günlük düşüş olduğu göze çarptı. Yabancı yatırımcıların da bu iki günlük süreçte hisselerden yaptığı çıkışlar dikkat çekti. Bu konuyla ilgili Yatırım Finansman yayınladığı notta, banka endeksinin 3-4 Şubat tarihleri arasında 173.570’den 159.693 seviyesine net yüzde 8 oranında, BIST100 Endeksi ise 89-712’den 85-910 seviyesine yüzde 4,24 gerilediğini ifade etti.

Söz konusu dönemde ağırlıklı olarak uluslararası yatırımcılara hizmet veren aracı kurumların yoğun satıcı olduğunun göze çarptığına dikkat çeken Yatırım Finansman uzmanları, söz konusu aracı kurumların en fazla satıcı olduğu ilk altı hissenin sırasıyla Garanti Bankası, Halkbank, Iş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Koç Holding olduğunu belirlediklerini söylüyor. Hesaplamalara göre bu hisselerden 663 milyon TL’lik para çıkışı oldu.

KOMİSYON ETKİSİ

2014 yılı dördüncü çeyrek ve yılsonu bilançolarında beklentinin yatay olmasında gerileyen net faiz marjı ve komisyon ve ücretlerdeki yeni düzenlemenin etkisi olduğu dile getiriliyor.

2014 banka kârlarının 2013 yılına göre yatay seyretmesini bekleyen analistlerden Ünlü Menkul Değerler Araştırma Müdürü Dr. Vedat Mizrahi, bunun temel nedeninin sektörün artan finansman maliyeti nedeniyle gerileyen net faiz marjı olduğunu söylüyor. Aynca artan takipteki krediler için ayrılan karşılıkların da 2014 yılında sektör kârlılığına negatif bir etkisi olduğunu ifade eden Vedat Mizrahi, “2014 yılında kârlılığı etkileyen diğer faktörlerden biri de yeni düzenlemelerdi. Her ne kadar ücret ve komisyonlar ile ilgili düzenlemenin 2014 yılma etkisinin sadece son çeyrekte geçerli olması nedeniyle sınırlı kaldığını görsek de, normalde mevsimsel olarak dördüncü çeyrekte daha güçlü olan ücret ve komisyon gelirleri, bu düzenlemenin etkisi ile dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla daha zayıf kaldı” diyor.

Vedat Mizrahi, 2013 yılının sonunda yürürlüğe giren ve bankaların bireysel kredi portföyleri için daha fazla karşılık ayırmalarını gerektiren düzenlemede özellikle kredi kartı portföyü daha fazla olan Akbank, Garanti ve Yapı Kredi’yi daha fazla olumsuz etkilemiş olduğuna da dikkat çekiyor.

GELİRLER BÜYÜMÜYOR!

Son çeyrekte düzenlemelerin etkisiyle ücret ve komisyonların katkısının sınırlı olacağını düşündüğünü söyleyen Yatırım Finansman Banka Analisti Ahmet Emre Kılınç da, 20l4’te ücret ve komisyon gelirleri artışının kredi büyümesinin altında olduğunu hatırlatıyor. Ahmet Emre Kılınç, komisyon ücretlerinin bankalara etkisini ise şöyle anlatıyor:

“Akbank’m ücret ve komisyon gelirleri bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 6 daraldı. Kredi büyümesindeki görece zayıflık ve regülasyonlar bu düşüşün en temel nedeni. Bankanın 2015 yılı için ücret ve komisyon geliri artış beklentisi yüzde 5-7 olarak açıklandı. Yapı Kredi Bankası’nın ücret ve komisyon gelirleri ise bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 8 oranında arttı. Bankanın hesap işletim ücretlerini ikinci ve dördüncü çeyrekte tahsil etmesi ve kredi büyümesi artışın nedeni. Yapı Kredi yönetimi 2015 yılı için ücret ve komisyon geliri artış beklentisini yüzde 10 seviyesinde açıkladı.”

Önümüzdeki dönemde bankaların kârlarında ücret ve komisyon gelirlerinde baskı unsuru olabileceği dile getiriliyor.

YASAL DÜZENLEMELER

Bu yıl yasal düzenlemelerin etkisinde net komisyon gelirlerindeki büyümenin yavaşlayarak geçen yılki yüzde 10’dan yüzde 4’e düşeceğini beklediğini söyleyen Şeker Yatırım banka analisti Övünç Gürsoy da, “Bu düzenlemelerden toplam kredileri içinde tüketici kredileri ve kredi kartı ağırlığı daha fazla olan yerli özel mevduat bankalarının devlet bankalarına göre daha olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz” diyor. Övünç Gürsoy, bu yıl için yüzde 16 kredi ve yüzde 14 mevduat büyümesi beklerken bankaların net faiz marjında ortalama 15 baz puan daralma beklerken, aktif kalitesinde ise 24 baz puanlık sınırlı bir bozulma ile yüzde 3,1′ sorunlu kredi oranı öngörüyor.

2015 BEKLENTİLERİ

Bankalarda beklenti 2015 yılı için ise genel hatlanyla olumlu yönde. Bunda faizlerdeki gerileme beklentisinin de etkisi var. Bankaların varlıklarının yükümlülüklerine göre daha yavaş yeniden fiyatlandığı için faizlerdeki gerilemenin banka kârlarına olumlu yansıyacağını ifade eden Burgan Yatırım Analisti Duygun Kutucu, “Fakat faiz indirimlerinin kârlılığa ne kadar etki yapacağını belirleyecek faktörün mevduat oranlan olacağını düşünüyoruz.

Mevduat oranlarındaki düşüş şu ana kadar çok kısıtlı kaldı. Bu alandaki rekabet önümüzdeki aylarda da aynı şekilde devam ederse faizlerdeki gerilemenin etkisi çok kısıtlı kalacak” diyor.

Ahmet Emre Kılınç, düşen faiz ortamında, TL fonlaması yüksek olan Halkbank ve Vakıfbank için ‘Endeks Üzeri Getiri’ tavsiyesinde bulunuyor ve bu bankaların TL fonlaması yüksek olduğu için düşen faizlerin olumlu etkisinin rakiplerine göre daha fazla olacağını düşünüyor.

FAİZ MALİYETLERİ DÜŞER Mİ?

Şeker Yatırım analisti Övünç Gürsoy, bu yıl için TL mevduat tabanı güçlü, kısa vadeli TL mevduatlan-nın faiz getirili aktiflere oranı yüksek, TÜFE’ye endeksli menkul değerleri toplam menkullerdeki payı az ve aktif kalitesi yüksek olan bankaları öneriyor. Takip ettiği bankalar arasında Vakıfbank, Halkbank ve İş Bankası’nı beğeniyor.

Vedat Mizrahi, 2015 yılında bankacılık sektörü kârlarının yüzde 10-15 aralığında artmasını bekliyor. Mizrahi’ye göre, bu artışın ana nedeni faizlerdeki düşüşün fonlama maliyetinde yaratacağı pozitif etki ile genişleyen kredi-mevduat getirisi makası olacak ve bu genişleme yıllık olarak azalan enflasyonun menkul kıymet getirilerindeki düşüşünün negatif etkisini elimine edecek.

BANKA ANALİSTLERİ NE DİYOR?
DUYGUN KUTUCU Burgan Yatırım Analisti

“iş Bankası, 2014 yılının dördüncü çeyrek döneminde net kârını, 819 milyon TL olarak açıkladı. Bu rakam bizim 750 milyon TL ve konsensüsün 764 milyon TL net kâr tahmininden daha iyi geldi. Burada beklenenden düşük gelen provizyon giderleri, ticari kazançlardaki tahminlerden yüksek gelen rakamlar bu sapmada etkili oldu. 2015 yılı için iş Bankası finansallarında benzer trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Varlık kalitesi sabit ve kredi-mevduat spread’i gelişiyor, iş Bankası için uzun vadede ‘al’ tavsiyemizi koruyoruz ve hisse için hedef fiyatımız 7.9 TL olarak belirliyoruz.”

AHMET EMRE KILINÇ
Yatırım Finansman Analisti

“Yapı Kredi Bankası, 2014 yılı dördüncü çeyrekte bizim beklentimiz olan 486 milyon TL üzerinde 525 milyon TL net kâr açıkladı. Net kâr, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27, bir önceki çeyreğe göre yüzde 30 arttı. Bankanın net faiz marjı bu çeyrekte, enflasyona endeksli kağıtların katkısı ve sabit kredi mevduat makası sayesinde 14 baz puan yükseldi. Yapı Kredi, kredilerini üçüncü çeyrekte de sektör ortalamasının üzerinde yüzde 8,3 oranında artırdı. Mevduat tarafında da kredi büyümesinin biraz altında yüzde 5,1 büyüme gerçekleşti. Yapı Kredi için ‘Endekse Paralel Getiri’ tavsiyemizi korurken, 12 aylık hedef fiyatımız 5.50 TL seviyesindedir.

SEVGİ ONUR
Global Menkul Araştırma Müdürü

“Garanti Bankası, 2014 yılı dördüncü çeyrek solo finansal sonuçlarında 778 milyon TL kâr açıkladı. Açıklanan kâr rakamı bizim beklentimizin yüzde 4 altında kaldı. Net faiz marjındaki güçlü artış, 138 milyon TL ticari zarar ve göreceli zayıf kredi büyümesi çeyreğin öne çıkan konulan oldu. Takipteki kredilerde meydana gelen hafif artışlar hissede hafif negatif etki yaratabilir. Hedef fiyatımızı 9.80 TL’den 10.40 TL’ye artırıyoruz ve ‘nötr’tavsiyemizi devam ettiriyoruz. Banka 2015T I0.1x F/K ve 1.39* F/DD çarpanlarıyla ve 2015 için yüzde 14.7 ortalama öz kaynak getirisiyle işlem görüyor.”

KUTLUĞ DOĞANAY
İş Yatırım Analisti

“Akbank, yılın son çeyreğinde 894 milyon TL solo net kâr elde etti. Açıklanan net kâr piyasa beklentisinin yüzde 3 üzerinde ancak bizim tahminimizin yüzde 2 gerisinde kaldı. Yıllık net kâr büyümesi yüzde 7 oldu. Biz bankanın bu çeyrekte bireysel kredilerde daha hızlı büyümesini bekliyorduk. Bu nedenle beklentilerimize kıyasla esas gelirlerde bir miktar zayıflık ancak diğer yandan genel karşılık giderleri oldu. Bankanın güçlü aktif yapısını koruduğunu görüyoruz. Akbank’ın yüzde 14 özsermaye kârlılığı ve yüzde 12 net kâr büyümesi elde edeceğini tahmin ediyoruz. Önerimiz’tut’ yönünde.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu