Girişimcilik Haberleri

Türk sanatçı ABD’de dövme stüdyosu açacak

dovme dukkaniMimar Sinan Güzel Sanatlar mezunu dövme sanatçısı Çınar Topaklı, İstanbul’un Nişantaşı semtinde açtığı Çınar Arts Tattoo Studio’da dövme yapıyor. Aynı zamanda bu işin eğitimini de veriyor. Topaklı, yakın zamanda hem Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde hem de ABD’de şubeler açacaklarını söylüyor.

Dünyada 2,5 milyar dolarlık pazara ulaşan dövme sanatının Türkiye’de de 100 milyon liralık bir iş hacmine ulaştığı tahmin ediliyor. Gençlerin neredeyse 10’da l’i en az bir dövmeye sahip. Türkiye’de tahmini olarak yaklaşık 1 milyon kişide dövme bulunuyor ve her yıl 200 bin kişi dövme yaptırıyor. Ülkemizde bin 500’ün üzerinde profesyonel dövme sanatçısı ve yaklaşık 400 adet dövme stüdyosu var.

Kısacası, dövme sanatı giderek büyüyen bir iş sahasına dönüşmeye başladı. Eskiden pasajlarda ya da sokak aralarında yapılan dövme sanatı, kendisine Nişantaşı, Etiler, Kalamış gibi semtlerde de yer bulmaya başladı. Bu örneklerden birini de Çınar Arts oluşturuyor.

Eğitim de veriyor

Çınar Arts’ın Kurucusu Çınar Topaklı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde geleneksel Türk el sanatları bölümünü bitirdikten sonra, 1995 yılında Türkiye’nin ilk stüdyolarından Ortaköy Tattoojitsu dövme stüdyosunda dövme sanatçısı Carston Salohor’un yanında bu işe başladı. “Çocukluğumda çizdiklerime bakınca şu an en doğru ve sevdiğim işin dövme olduğunu bir kez daha anlıyorum” diyen Topaklı, uzun bir süre Etiler, Bebek, Nişantaşı ve Beşiktaş bölgelerinde çalıştı. 2008 yılında ABD’ye giderek New Jersey ve New York’ta birkaç stüdyoda mesai yürüttü. Bunun yanı sıra kalıcı makyaj ve piercing yapmaya da başlayan Topaklı, bu konuda kendi tekniklerini oluşturarak, birçok kişiye eğitim verdi. 2013 yılında da Çınar Arts Tattoo Studio’yu kurdu.

Stüdyoda sadece dövme ve piercing uygulamaları değil, sanatla ilgili birçok aktivitenin de yapıldığını belirten Topaklı, resim, heykel ve el sanatlarının yanında müzik çalışmaları, zaman zaman jam session tabir edilen akustik performanslar ve ufak çaplı tiyatral gösterilerin de yapıldığını söylüyor.

Dövme öncesi yapılan kağıt ve benzeri malzeme üstünde çeşitli, suluboya, akrilik, yağlı boya ve marker kullanılarak tasarım yaratılıyor. Topaklı, tarz olarak daha çok sürrealist tasarımlar ve geometrik desenleri tercih ettiklerini ifade ediyor.

Değişim programı

Nişantaşı dışında başka şubeler de açmayı planladıklarını söyleyen Çınar Topaklı, şöyle devam ediyor: “Çınar Arts, her zaman sanatı birinci sırada tutan ve insan memnuniyetiyle ön planda olan bir firma ve bunun böyle ilerlemesi ve gelişmesi gerekiyor. Aksi halde yeni şubeler açmaya çok da gerek yok. Fakat şu an da Türkiye içi dahil olarak ABD’de de bir şube açma planımız mevcut. Çınar Arts bünyesinde kendisini benim eğittiğim Amerikalı sanatçı bir arkadaşımız da var. Önümüzdeki senelerde ortak bir proje gündeme gelecek gibi gözüküyor, ilerleyen zamanlarda dünyanın belli ülkelerinde sanatçı arkadaşlarla kültürel etkinlik adına değişim programları ve aktiviteleri yapacağız. Böylelikle ülkemizde farklı ve çok usta insanlara dövme yaptırma şansı bulacaksınız.”

Sektör giderek büyüyor

Dövme sanatı ve mesleğinin her geçen gün büyüdüğüne cükkat çeken Topaklı, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “İnternetin yayılması ve dövme yaptıranların çoğalmasıyla hem her kesimden dövme yaptıran hem de bu sanata başlayan çok fazla insan var. 1995-1996 senelerinde İstanbul civarında toplamda 10 dövmeci bile yokken, şu anda nereden baksanız 500 civarı sertifikalı ve sanatçı denebilecek dövmeci mevcut. Tabii ki standartları epey farklı da olsa büyük bir gelişme var. Zamanında ABD’de çalıştığım için farkları gözlemleme şansım oldu ve açıkçası teknik olarak çok eksiğimiz olmasa da bu mesleğe verilen değer ve yasal işlemlerin zorluğu anlamında epey gerideyiz. Fakat bunu da yavaş yavaş aştığımızı düşünüyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu