Bilim - Teknoloji - İnovasyonGirişimcilik Haberleri

Tarım arazilerine uzaktan kontrol sağlıyor

G4Tech, tarım ve çevre teknolojileri sektörüne yönelik tarımsal sulama otomasyonu yapıyor. Tarım arazilerinde kullanımı uzaktan otomatik kontrol sağladığı ve buna bağlı olarak doğru sulama yapıldığı için verim ve kazançları artıyor.

Gizem Çağlayan tarafından kurulan G4Tech, tarım ve çevre teknolojileri sektörüne yönelik tarımsal sulama otomasyonu yapıyor. Potansiyel müşterilerin büyük bölümü endüstriyel tarım işletmeleri, belediyeler ve bireysel çiftçilerden oluşan G4Tech’in ürünü Oto Tarım, toplu konut sulamaları, hobi bahçeleri, spor sahaları, sera ve fidanlıklar tarafından da kullanılabiliyor. Ev kullanıcıları için de ürün grubu oluşturulması hedefleniyor.

Kuruculardan Gizem Çağlayan, bu konuda neden girişim yaptıklarını şöyle açıklıyor:

“Sulama sadece Türkiye’de değil dünyada da büyük bir problem. Bunu ticari bir ürüne nasıl dönüştürebileceğimizi, nasıl farklı bir ürün üretebileceğimizi tartıştık. Son olarak ürünlerimizi teknolojik olarak konumlandırdık.”

Gizem Çağlayan

Komple çözüm sağlıyor

Ürünleri Oto Tarım ile birlikte diğer akıllı sulama sistemlerinden farklı olarak komple bir çözüm üreticisi olduklarını ifade eden Gizem Çağlayan, kullanıcıların ürünleri kullandığı takdirde sulamadan, sıvı gübrelemeden bağımsız olarak, sanki arazilerinde sürekli bir ziraat mühendisi varmışçasına çözüm ürettiklerini söylüyor. Aynı zamanda toprak analizini de donanım ürünleriyle yaptıklarını ifade eden Gizem Çağlayan, bu işlemi yapan da tek girişim olduklarını söylüyor.

Çağlayan, “Genelde belirli bir toprak ölçeği alınıyor, gönderiliyor, bunun analizleri yapılıyor ya da tahminler vasıtasıyla kendilerine bazı çözümler üretiliyor ama biz lokasyon bazlı yani araziye özel çözüm üretebiliyoruz” diyor.

Tüm donanım ve yazılım ürünlerini kendileri tasarlayan G4Tech’in Oto Tarım ürünü beş farklı gruptan oluşuyor. Toprak Nem Sensörü, Akıllı Vana, Kontrol Ünitesi, Pompaj Kontrolörü, Mobil ve VVeb Uygulama. Tüm bu ürünler, arazi üzerine entegre edilerek uzaktan kontrol sağlanıyor.

Ürüne özel sulama ve dolayısıyla doğru sulama yapılıyor. Doğru sulama gerçekleştiği için de verim artışının söz konusu olduğunu söyleyen Gizem Çağlayan, “Aynı zamanda hava durumu verilerini takip ediyor ve sulamayı buna göre yapıyor. Örneğin, yağmur varsa sulama gerçekleşmiyor. Bu hem ürün ve toprak için yararlı, hem de harcanan suyun miktarı açısından da bir kazanç söz konusu. Enerji tasarrufu da sağlıyor. Aynı zamanda arazilerinde sulama için birilerini çalıştırmalarına gerek kalmıyor ya da kendileri gitmek zorunda da değiller. Bu da yine bir kazanç” diyor.

İlk uygulamalar yapıldı

Geçen yıl ürünleşip uygulanmaya başlanan Oto Tarım’ın, Kaş bölgesi Çukurbağ köyünde bir ekolojik tarım arazisinde ilk kurulumu da gerçekleşti. Şimdi Konya bölgesine yeni bir projeye başlayacak olan G4Tech, sadece tarım arazileri için değil; park, bahçe, toplu konut sulamalarında ayrıca belediyelere çözüm üretici olarak da konumlandırılıyor. Aynı şekilde spor arazileri ve tarım arazileri için de uygulanabilir.

AR-GE sürecinin oldukça uzun sürdüğünü ifade eden Gamze Çağlayan, “Çünkü dört farklı donanım ve yazılım ürünleri vardı. 18 aya yakın bir süre boyunca çalıştık. Burada da İTÜ Çekirdek’in laboratuvarlarından çok fazla faydalandık. Ürün için sürekli test yapmamız gerekti. Bu noktada da özellikle İTÜ Çekirdek’in yardımlarıyla kendimizi geliştirdik ve testlerini gerçekleştirdik” diyor.

Büyüme stratejisini doğru bir yatırımla beraber doğru planladığı takdirde büyümelerinin oldukça rahat olacağını düşünen Çağlayan, yerli pazarda ürünlerin yeni piyasaya çıktığını ve şu anda rakiplerinin yok denecek kadar az olduğunu söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu