Girişimcilik Haberleri

Satarsa girişimci, satmazsa girişken

Girişkenlikten girişimciliğe geçişte püf noktayı tüketiciye ulaşmak oluşturuyor. Bunu beceremezseniz ne kadar inovasyon yaparsanız yapın başarılı olamazsınız…

DÜNYACA meşhur CEEDS Webit Kongresi’nin bu yıl davetli konuşmacıları arasındaydım. 21-22 Nisan tarihlerinde Sofya’da gerçekleşen kongreye 30 ülkeden yaklaşık bin civarında startup ve girişimci katıldı. Kongre’nin gelecek durağı ise İstanbul olacak. Geçen yıl Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan kongreye 10 bin civarında katılım gerçekleşmişti. Bu yıl ise beklenti 15 bin civarında katılım olacağı yönünde.

Girişkenlik

Kongrenin iki ana salonu var. Birinci salonda Pazarlama ve İnovasyon Konferansları, diğer salonda da Teknoloji Konferansları yer aldı.

Benim yaptığım konuşma ilk gün Tekonoloji Konferansları bölümünde, girişimcinin alması gereken 9 aşama konulu oldu. Arzu edenler yaptığım konuşmayı Youtube’dan izleyebilirler.

Konuşma yaptığım zaman diliminin dışında diğer konuşmacıları da takip etmeye çalıştım. Bugün sizlere, özellikle pazarlama ve inovasyon üzerine dünyanın dört bir yanından gelen konuşmacıların değindikleri konuları paylaşmak istiyorum.

TÜKETİCİYE “DENEYELİM” DEDİRTEBİLMEK

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, pazarlama ve inovasyon kelimelerinden oluşan bir ana başlık bence çok doğru bir seçim olmuş. Çünkü ister teknoloji girişimcisi olun isterseniz köşe başında bir market açan bir girişimci olun, girişimcilik hayatınızı tamamen değiştirecek iki anahtar kelime bunlardır.

İnovasyon yoksa pazarlama bütçeniz artıyor. Bir girişimcinin rakiplerin arasından sıyrılarak, ortaya hiçbir yenilik koymadan başarılı olabilmesi mümkün mü? Tabii ki de mümkün. Ancak, inovasyon yaptığında harcaması gereken pazarlama bütçesinin en az 10 katını harcayarak bunu gerçekleştirebilir. İnovasyon ortaya koymadan yapılan pazarlama harcamaları önemli bir risk de içeriyor: Ya satmazsa?..

İşte, bu riski ortadan kaldırmanın ve pazara sürdüğünüzde satacağından emin olacağınız bir ürünü geliştirmenin sırrı da inovasyonda yatıyor. Tüketiciye, “Neymiş bu böyle? Bir deneyelim bakalım” dedirtmek kadar önemli bir an yok.

Tüketici veya son kullanıcı işte bunu dedikten sonra, sizin ürününüzü tüketerek ilk denemesini yapacaktır. İşte bu deneyim, eğer tüketicinin pazarlama kampanyanızdaki iddialarla deneyiminin örtüştüğü bir noktaya giderse, gerçek girişimcilik yolculuğunuz başladı demektir. Yani, tüketici, sizin ürününüzde bir farklılık bulup, bundan hoşlandıysa yaşadınız demektir.

KRİTİK NOKTA: TÜKETİCİYE ULAŞMAK

Bu aşamadan sonra girişimcilik başlıyor. Aslında bu aşamaya kadar, girişimci ruhuyla hareket eden bir girişkendiniz. Tüketici, sizi girişkenlikten girişimciliğe geçişinizi onaylanmış oldu. Ancak, burada işin bir püf noktası var. Tüketiciye ulaşamazsanız, istediğiniz kadar inovasyon yapın, hatta ürününüzü tüketiciye bedava verin. Hiçbir faydası yok. Yani, tüketicinin sizden haberinin olması gerekiyor.

Girişimcinin başarısı, hem pazarlama yapabilme hem de inovasyon yapabilme becerisinin aynı anda hareket edebilmesiyle çok ilişkili. İkisinden birinin olmaması ya da doğru zamanda gerçekleşmemesi, ürünün veya hizmetin tüketiciyle buluşmasını engeller. Tüketicinin haberi olmadıktan sonra, isterseniz dünyanın en inovatif ürününü en uygun rakama üretmiş olun, ne faydası var?

Pazarlama becerisinden yoksun girişimci adaylarının şunu çok iyi anlamaları gerekiyor: İnovasyon, satarsa inovasyon, siz de ardından girişimci oluyorsunuz. Satmaz ise, icat ve de siz de ardından gitrişken ya da mucit oluyorsunuz. Bu yüzden, girişken – satamazsa – mucit – girişken; girişken – satarsa – inovatör – girişimci sırasını karşılaştırırsanız satış yapmanın sizin kaderinizde ne kadar etkisi olduğunu daha iyi anlarsınız.

Bu yıl ki CEEDS Webit Kongresi 2015’in en can alıcı yanlarından biri de sosyal medyanın pazarlama planlarında nasıl yer alması gerektiğiydi. Özellikle Samir Patel’in yaptığı her iki konuşma da çok öğreticiydi. Ayrıca Intel, Cisco, Samsung başkan yardımcılarının katıldıkları panelde de ileriye dönük çok ilginç vizyonlar vardı. Sizden ricam, girişimcilik konusunu gerçekten ciddiye alıyorsanız, Youtube’dan bu konuşmaların ve panellerin videolarını bulup izlemeniz.

İyi haftalar diliyorum…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu