Midyeli Bayilik Veriyor
Midyeyi marka haline getirdi
Türkiye’de ilk kez midyeyi kurumsal hale getirerek ‘Midyeli’ markasını yaratan Metin ve Ayşe Çiner, franchise vererek büyümeye hazırlanıyor, iki farklı konsept geliştiren girişimcilerin hedefi 2016 yılında altı şube açmak.
Midyeli’nin hikayesi yaklaşık yedi yıl önce Metin ve Ayşe Çiner’in yeni bir konsept yaratma arayışıyla başladı. İzmirli iki girişimci, Türkiye’de deniz ürünleriyle ilgili yeterince konsept olmadığını görünce, bu işi araştırmaya karar verdi. Yaklaşık üç yıl boyunca Avrupa, Güney Afrika ve Dubai’de internetten restoran araştınp bu restoranlan ziyaret eden ikili, sonunda midye üzerine bir konsept geliştirmek için harekete geçti. Midye ürünleriyle Türkiye’deki tüketicilerin damak tadına uygun ürünler geliştiren girişimciler, markanın ilk şubesini yaklaşık iki yıl önce İzmir Alsancak’ta açtı. Menüsüne midye graten, güveç, midyeli pizza, makama gibi farklı ürünler ekleyen Çiner çiftinin geliştirdiği konsept kısa sürede girişimcilerin de dikkatini çekmeye başladı.
İKİ FARKLI KONSEPT VAR
Franchise için pek çok talep geldiğini söyleyen Metin Çiner, “Hemen franchise vermek istemedik. Çünkü pek çok ürünün dağıtımıyla ilgili altyapı olmasına rağmen Türkiye’de en çok sevilen ürün olan midye dolmanın taşınması ve dağıtılmasıyla ilgili hiçbir bilgi yoktu. Önce bunu araştırmaya karar verdik” diyor. Böylece İzmir’deki üniversitelerle ciddi bir araştırma sürecine giren girişimci, yaklaşık 23 aylık bir çalışmanın ardından, midye dolmayı dondurarak dağıtımını yapabileceği bir sistem geliştirdi. Yaklaşık 600 bin TL’lik bir yatırımla bir midye işleme tesisi kuran Çiner, altyapısını oluşturduktan sonra bu yıl franchise vermeye karar verdi.
2016 sonuna kadar altı franchise verilmesi planlanan Midyeli’nin restoran ve food court olmak üzere iki farklı konsepti var. Restoran konsepti için 30 bin dolarlık isim hakkı talep ediliyor ve mağazanın minimum 50 metrekare iç, 30 metrekare dış büyüklüğünün olması gerekiyor. Food court için ise istenen isim hakkı bedeli 15 bin dolar. Yatırım maliyeti metrekare başına ortalama bin 500 ile 2 bin dolar arasında değişen her iki konsept için de aylık ciro üzerinden yüzde 5 royalty alınıyor.
ÜRETİM YATIRIMI YAPACAK
Önümüzdeki dönemde tüm mağazalarını franchise vererek açacaklarını söyleyen Metin Çiner, “Biz girişimcinin de kazanacağı bir modeli benimsiyouz. Girişimciye yer seçimi, eğitim, proje, mal temini gibi konularda destek oluyoruz. İsteyen girişimciler inşaatı kendileri yaptırabiliyor. Biz projeyi çizdiriyoruz. isterlerse inşaatı da biz yaptırıyoruz” diye konuşuyor. Markanın yatırım geri dönüş hızı 9-15 ay arasında hesaplanıyor. Brüt kâr marjı ürünü göre yüzde 60-70 arasında değişiyor.
Metin Çiner, 12016’da altı mağazayı açtıktan sonra yeni yatırım yaparak : kapasiteyi büyütmeyi planlıyor. Yaklaşık 450-500 bin TL’lik yatırımla kapasiteyi beş kat artırmayı planlayan girişimci, bu yatırımın ardından marketlere de mal satmayı hedefliyor. Midye dolmayı ilk kez şoklayarak saklamayı başardıklarını söyleyen Çiner, “Bu nedenle çok sayıda market ürünlerimizi raflannda bulundurmak istiyor. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra Midyeli ürünlerini marketlerde de görmek mümkün olacak” diyor.
İŞİN AYNASI
Uyugun yer: Türkiye geneli.
İlk sermaye: Metrekare başına 1500 ile 2000 dolar arasında.
Kar marjı: Yüzde 60-70
Bayilerde aranan özellikler: İşinin başında duracak girişimciler aranıyor.
Başvuru için: 0533 247 70 70