Girişimcilik Haberleri

Melek Yatırımcıları Etkilemenin Yolları

Gelişme aşamasında olan hangi küçük İşletmenin daha fazla sermayeye İhtiyacı olmaz kİ? Ve hangi küçük işletme sahibi melek yatırımcıları İdeal kaynak olarak görmez kİ? İşte bu noktada girişimcilerin, start up’ların imdadına melek yatırımcılar yetişiyor.

ABD’de melek yatırımlar milyar dolarlar seviyesinde. ABD’de her mahallede bir melek yatırım ağı var. Avrupa’da İngiltere ve Fransa bu alanda en aktif ülkeler. Çünkü geleneksel yatırım firmalarının yerini artık melek yatırımcılar alıyor. Melek yatırımcılar, biraz da teknoloji maliyetlerindeki düşüş nedeniyle, yeni kurulmuş şirketlere yatırım yapma konusunda giderek daha da artan bir avantaj elde ettiler.

Bu durum, daha küçük yatırımları tercih eden ve kurumsal yatırımcıların desteklediği yatırım sermayesi şirketlerinden daha hızlı hareket edebilen melek yatırımcıların gücüne güç katıyor. Bugün yüksek büyüme vaat eden yeni girişimlerin çok büyük bir çoğunluğuna sermaye desteğini melek yatırımcılar sağlıyor. Tüm bu gelişmeler, tohum sermayesi arayan girişimciler İçin yepyeni ve çok büyük fırsatlar sağlıyor. Ancak, melek yatırımcıların ne aradığı ve nasıl çalıştıkları hakkında kolaylıkla yanılgıya düşebiliyor girişimciler.

işte bu noktadan yola çıkarak, melek yatırım ağların, melek yatırımcıların bir start up’ta ne aradığını, hangi sektörlere ilgi duyduğunu araştırdık. Bunun yanı sıra bugüne kadar melek yatırım alarak işlerini büyüten girişimcilerin de başarı sırlarını öğrendik.

img151

ilk önce ekibe bakıyor

Etohum, kurulduğu 2008 yılından bu yana 12 bin girişimci başvurusu aldı. Bu başvurular arasından bin 900 girişimciyle yüz yüze görüştü. Sosyal medyadan mobil ve yazılım alanlarına kadar farklı alanlarda uzmanlaşan 250 girişimin yarısı 7 yıl sonunda hala ayakta kalmayı başarırken, ortak olduğu 60 girişimden 20’sl girişimcilik ekoslsteminde önemli bir konuma ulaştı. 30 printerlardan m-ticarete, oyundan e-ticarete, online eğitim rehberliğinden bulut teknolojilerine, sosyal sanal gardıroptan online sinemaya, interaktif dijital kitaplardan medikal simülasyon sistemlerine kadar birbirinden farklı girişimler ile irtibat halinde.

Etohum Yatırım Ağı, yatırım yaparken ilk önce ekibe dikkat ediyor, işi yapan girişimcilerin bu alanı bilmeleri, heyecanlı ve tutkulu şekilde çalışmaları öncelikli olarak baktığı noktalar. Diğer taraftan İş planı da seçimlerde önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda iş planının sayfa sayısından çok içeriğinin doyurucu olmasını tercih ediliyor ve girişimin nasıl bir katma değer yarattığı üzerinde duruluyor. Önümüzdeki yıllarda odak noktası İse SaaS ve mobil alandaki girişimler, giyilebilir teknolojiler, sağlık, oyun ve İletişim teknolojileri olacak.

5 milyon Tl destek verecek

Boğaziçi Üniversitesi kapsamında kurulan BUBA ise stratejik ortakları İle birlikte yürütmekte olduğu 2 farklı program kapsamında (Vodafone FikirÇarkı ve GarantiPartners Girişim Hızlandırma Programı) bugüne kadar yaklaşık 40 girişim projesine destek oldu.

Vodafone ve Garanti Bankası ile yürüttüğü programlara ek olarak, AR-GE yoğun teknoloji şirketlerinin Silikon Vadisi’ne transfer olmalarını ve bu ekosistem içerisinde daha hızlı büyümelerini sağlayacak yeni bir program başlatıyor. Programın içeriği önümüzdeki günlerde duyurulacak. Tüm bu programlar dahilinde portföy girişimlere 20L6 yılında 5 milyon TL’yl aşan nakdi ve ayni destekler sağlayacak. BUBA’nm yatırım yaptığı girişimlerde kurucu ekibin profili kararları önemli rol oynuyor. Ekipte CEO görevini üstlenen kişinin, problemlerin üstesinden gelme becerisinin yüksek olması, iş ve sosyal çevresinin güçlü olması, satış tecrübesinin olması BUBA’ya göre, girişim şirketinin başarıya ulaşmasında önemli etkenler. Girişim şirketinin ürün ve hizmetinde ise uzun vadede rekabet üstünlüğü sağlayacak olması önemli bir değerlendirme kriteri. Bilgi iletişim teknolojileri (ICT), flnansal teknolojiler (fln-tech) ve yenilenebilir / temiz enerji odaklı girişimler öncelikli ilgi alanında yer alıyor.

Fransa ve ABD ile ortaklık

Galata iş Melekleri (GBA), yılda yaklaşık 400 girişim başvurusu değerlendiriyor. Ön elemeden geçen 40-50 projeyi toplu olarak dinleyip, inceleniyor. Bu rakamı altı, yedi projeye indirdikten sonra, projeler netleşiyor ve yatırım yapılıyor. Şu ana kadar 2011’den bu yana GBA toplamda bin 600 başvuru aldı, 16 girişime yatırım yapıldı ve bugüne kadar yaptığı tüm yatırımların toplam değeri 5 milyon doları aştı. Türkiye’deki yatırımlar devam ederken, Türkiye’ye giriş yapmayı planlayan etkili yurtdışı girişimlerini de yakından takip ediyor. Bunun için ayrılmış belirli bir bütçesi yok. Aynı zamanda girişimleri yurtdışı pazarlara açmak, yurtdışı girişimleri Türkiye pazarına sokmak, büyümeyi ve küreselleşmeyi bu şekilde desteklemek adına Fransa’da Sophia Business Angels ve Amerika’da Houston Angel Network ile iş ortaklığını sürdürecek.

Projelerin ağırlıklı olarak hızla yükselen bir potansiyel barındırmasını, yenilikçi ürün/kayda değer rekabet avantajı sunmasını ve geniş, adreslenebilir bir pazara ve belirgin yükselme stratejisine sahip olmasını bekleyen GBA yatırımcıları internet ve teknoloji sektörüne odaklanmış durumda.

Yatırımcı toplantıları

BIC Angel Investments, bireysel yatırımcılardan oluşan bir melek yatırım ağı. Şu ana kadar 14 projeye yatırım yaptı. Yatırımcılarla her ay 4 startup’ı buluşturuyor. Her yıl melek yatırım kapsamında en az 6 yatırım yapmayı hedefliyor. Henüz melek yatırım almaya hazır olmayan girişimler için bir hazırlık programı olan StartNowlOl kapsamında da en az altı yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırımların da toplamda 2,5 – 3 milyon TL olması öngörülüyor. Girişimlerin potansiyelini değerlendirirken bir ihtiyacın çözümü mü, büyüme eğilimi var mı, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir mi, gibi sorulara cevap vermesine dikkat ediliyor. Mobil uygulamalardan e-ticarete, sosyal ve konum bazlı servislere, Big Data ve SaaS ağırlıklı projelere yatırım yapıyor.

Şirket Ortağım, bugüne kadar 5 girişime yatırım yaptı. Ağın kuruluşundan bugüne kadar sektör farkı ayırt etmeksizin binden fazla potansiyeli yüksek girişim araştırıldı, 64 tane girişim, 2 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilen yatırımcı toplantılarında üyelere sunum yapma imkanı buldu. 2016 yılında da 5- 6 girişimi destekleyecek olan Şirket Ortağım, girişimcilerin uyumu ve işlerine ne kadar hakim olduklarına dikkat ediyor. Sektör farkı ayırdetmeksizin potansiyeli yüksek tüm girişimleri değerlendiriyor.

Keiretsu Forum da bugüne kadar 13 girişimci şirkete, 6 milyon dolar üzerinde destek sağladı. Biz belli bir fon üzerinden çalışmayan Keiretsu Forum, önümüzdeki yılalrda birçok start up’a destek sağlamayı hedefliyor.

Melek Yatırımcılar Derneği’ne (TBBA), melek yatırımcılığın yatırım kısmı ile ilgilenmiyor, gelen start up yatırım taleplerini kendi üyesi melek yatırım ağlarına yönlendiriyor. Şu anda toplam 10 melek yatırım ağı derneğin üyesi ve ilgilenen girişimciler bu ağlara direkt olarak yatırım başvurusunda bulunabiliyor.

Türkiye Girişimcilik Vakfı, bu yıl İkincisini düzenlediğimiz Fellow Programı ile bütüncül bir sistem çerçevesinde girişimcilik potansiyeli taşıyan öğrencilere Türkiye’nin önde gelen girişimcileriyle tanışma, onlarla düzenli aralıklarla sohbet etme ve iş dünyasının aslarının bulunduğu bir networke giriş imkânı sunuyor.

Meleklerin markajındaki girişimler

Büyük Veri: Hayatımıza giren yeni cihazlarla beraber biriken veri miktarında logaritmik bir artış yaşıyoruz. Video ve fotoğraf kaynaklı veri bunun yalnızca bir bölümü ve başlangıcı. Çok yakında kişisel düzeyde evinizde yer alan tüm cihazlar veri üretmeye başlayacak. Bunların depolanması, düzenlenmesi ve raporlanması önemli hale gelecek. iş yaşamında ve kurumsal düzeyde biriken veri ise bireylerin tek başına ürettiği veri miktarından kat kat fazla olacak.

Mobilité: Gündelik yaşamımızda ES kullandığımız bilgisayarların boyutları her geçen gün hızla değişiyor. Bu, hayat tarzımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi, iş modelleri için de büyük fırsatlar yaratıyor. 2016’da sadece akıllı cep telefonları değil, mo-bll olan tüm cihazların kullanımı artacak, mobillteyi merkeze alan İş modelleri çeşitlenecek.

C5 Her Şeyin İnterneti (loT): Son yıl CJİ larda çevremizdeki tüm cihazlar İnternete bağlanmaya ve birbirleriyle etkileşim kurmaya başladı. Sürücüsüz arabalar bunun en güzel örneklerinden biri. Buradan hareketle ileride trafikteki tüm araçların birbirleriyle konuşması gerekecek. Bunun için, üreticilerin ortak bir açık kaynak çözüm üzerinde çalışması gerekiyor. 2015’ten İtibaren önümüzdeki yıllarda üzerimize giydiğimiz kıyafetlerden kullandığımız tüm eşyalara kadar hepsinin bir IP’sI ve internet bağlantısı olacağı tahmin ediliyor.

Sağlık: İnsanın ortalama yaşam süresi son yüzyılda kayda değer miktarda uzadı. Önümüzdeki yıllarda sağlık alanında geliştirilecek İş modelleri ve cihazların bu süreyi uzatacağına ve İnsanın yaşam kalitesini daha fazla artıracağına inanıyorum. Sağlıklı beslenme ise artık bir standart haline gelecek.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu