Girişimcilik Haberleri

İş Fikirleri ve İş Kurmak İsteyenler İçin Girişimcilik Yarışmaları

Ağaç yaşken eğilir atasözünün belki de en uygun düştüğü alanlardan biri de girişimcilik diyebiliriz. Zira girişimcilik aslında insanın küçük yaşlarında başlar, yaş ilerledikçe iş fikirleriyle birlikte gelişir. Dolayısıyla girişimciliğin gelişmesi için özellikle gençlerin iş fikirlerinin erken yaşta desteklenmesi ve buna bağlı olarak hayat bulması büyük önem taşıyor. Dünya ekonomisini yönlendiren gelişmiş batı ülkelerinde genç girişimci oranlarının yüzde 15 ile 20 arasında değiştiğini düşünürsek, toplumlann kalkınmasında genç girişimcilerin ne kadar önemli bir rol oynadığını da daha iyi kavrayabiliriz. Türkiye’de ise bu oran yüzde 5’in altında seyrediyor. Yenilikçi fikirler üreterek ülkemize ve çevre coğrafyaya katma değer sağlayacak, risk alabilen, cesaretli girişimcilere ihtiyacımız var.

girisimcilik yarismalari

Bu kapsamda, gerek üniversiteler, gerek finans dünyası, gerek sivil toplum kuruluşları, gerekse şirketler, girişimcilik ekosistemini desteklemek adına girişimcilere yönelik yarışmalar düzenliyor. Girişimcilik yarışmaları, toplumun, özellikle de gençlerin girişimciliğe ve inovasyona olan ilgisini artırarak mevcut potansiyeli ortaya çıkarmaya katkı sağlıyor.

Bu gibi yarışmalar gençlerin öğrenme ve uygulama deneyimi kazanarak kariyer hedefleri oluşturmalarında yön gösterici bir rol oynuyor.

Bu türyanşmalar, üniversite öğrencisi, mezunlar ve sanayi alanında çalışmakta olan kişiler arasında girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, iş planı ve iş kurnıa süreçleri ile ilgili eğitim bilgilerinin pekiştirilmesi, yeni iş fikirleri ortaya çıkarma ve bunları sunma becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra ortaya çıkan ürünün ticarileşmesi sağlanarak, iş fikri endüstriyel bir ürüne de dönüşebiliyor. Kapak haberimizde girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağladığını düşündüğümüz girişimci yarışmalarını araştırdık.

KADINLARA ÖZEL YARIŞMA

Garanti Bankası, 2007 yılından bu yana Ekonomist Dergisi, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİ-DER) işbirliğiyle, girişimci kadınları cesaretlendirmek amacıyla ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yanşması’nı düzenliyor. Bu yıl 8’incisi gerçekleştirilecek yarışmaya, Türkiye’de yaşayan ve hakim ortak olduğu işletmenin yıllık cirosu 40 milyon TL’nin altında kalan tüm kadın girişimciler, geçen yıllarda başvuru yapmış olanlar da dahil, www.kadingirisimciyarismasi.com adresinden, 31 Temmuz 2014 tarihine kadar başvurulabiliyor.

Sonuçlar ise Eylül ayında düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Yarışmada; Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinde 20 bin TL, Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci ve Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimciler 15 bin TL, Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi ise 15 bin TL para ödülü kazanıyor.

BİR FİKRİN Mİ VAR?

‘Bir Fikrin Mi Var?’ bir üniversite girişimcilik yarışması olarak başlayan ve şu anda 8’inci yılında 500 bin kişinin izlediği, Türkiye’nin en büyük girişimcilik yarışması. Bir Fikrin Mi Var? yarışmasının format sahibi, organizatörü ve yapımcısı Yatırım Danışmanlık şirketi LabX. Aktif Bank ise programın ana sponsoru.

Başvurular: www.birfikrinmivar.com adresi üzerinden yapılıyor.

BÜ’DEN YENİLİKÇİ PROJELER

Boğaziçi Üniversitesi, bu yıl 7’nci kez IşteBU Yenilikçi Girişimci Proje Yanşması’m düzenledi. İşteBU Yenilikçi Girişimci Proje Yanşması, üniversite öğrencilerini yeni fikirler üretmeye ve fikirlerini hayata geçirmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Yarışmaya herhangi bir üniversitenin bölüm ve sınıf aynmı olmaksızın ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarından herhangi birine kayıtlı öğrenciler ya da bu üniversitelerin birinden 1 Ocak 2013 sonrası mezun olmuş kişiler başvurabiliyor. Ekip halinde başvurular tavsiye edilmektedir. Yarışmaya 21 Eylül 2014 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.

GENÇ TASARIMCI ARANIYOR

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçı Birliği, endüstriyel gıdaların tasarlanması ve bu alanlardaki genç tasarımcıların Türkiye’ye kazandırılması amacıyla l’inci Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması’nı ve Şekerli Mamuller AR-GE Proje Pazarı’nı düzenliyor.

Her iki yarışmanın konusu da geleneksel Türk tatlıları, l’inci Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım yarışması, ‘Lisans Öğrencileri Kategorisi’ ve ‘Profesyoneller Kategorisi’nden oluşacak. AR-GE Proje Pazan’nda ise ‘Genel Katılım Kategorisi’ olacak.Yanşmalarla ilgili bilgiye www.gidatasarimyaris-masi.org’dan ve www.argeprojepazari.org’dan ulaşabilirsiniz.

GENÇ SOSYAL GİRİŞİMCİLER

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği ve International Youth Foundation (Uluslararası Gençlik Vakfı-IYF), Sylvan Laureate Vakfı (SLF)’nın desteklediği Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri yarışması, Türkiye’de sosyal girişimcilik anlayışının yaygınlaşmasını hedefliyor. 18 ila 29 yaşlar arasındaki genç sosyal girişimciler kabul ediliyor. Diğer bir ön koşul ise proje sahibinin üniversite tarafından düzenlenecek olan eğitim programlarına katılma zorunluluğu. Kazanan her 10 finaliste 3 bin 500 dolar ödül veriliyor. Başvuru, www.bilgiggo.org adresi üzerinden yapabiliyor.

MODADA YENİ TASARIMLAR

Ege ihracatçı Birlikleri Moda Tasarım Yarışması, 2005 yılından bu yana her yıl düzenleniyor. Finalistler, kendi markalarını oluşturma konusunda büyük bir adım atıyorlar. Ön eleme de final gecesinin 10 yarışmacısı belirleniyor. 3 aylık bir süreçte bu çizimler ürün haline getirilip final gecesinde final jüri sunumuna hazır hale geliyor. Final gecesinde ilk 3 belirleniyor. 2015 Mart ayında düzenlenecek yarışmaya son başvuru tarihi Aralık ayı olarak belirlendi.

TEKNOLOJİNİN OSCAR’I

Teknoloji Ödülleri, 1998 yılından bu yana Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, TÜBİTAK ve TUSÎAD işbirliğinde gerçekleştiriliyor. Yarışmada, yeni ürün üretilmesi, ürünün kalite veya standardının yükseltilmesi, maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni tekniklerin uygulanması, yeni üretim teknolojileri geliştirilmesi gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor. Ödül kategorileri, ürün ve süreç olarak ikiye ayrılıyor. Bu düzenlemeyle; her kategoride, kuruluşun büyüklüğü temel alınarak 4’er tane olmak üzere toplam 8 ödül ve ayrıca 1 büyük ödül veriliyor. 12’nci Teknoloji Ödülleri ve Kongresi, 2016 yılında düzenlenecek. Başvuruları Mart 2015’te açılması hedeflenen projelerin son başvuru tarihi olarak ise Temmuz 2015 öngörülüyor.

MOBİLYADA FIRSAT

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) organizasyonuyla bu yıl 2’incisi gerçekleşecek ‘Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı (MAPP) Yarışması’nda farklı uygulamalar öne çıkıyor. Buna göre projesi olan girişimcinin sanayici olması için destek verilecek. Kuluçka merkezlerinde olgunlaştırılacak projelere finansman / yatırımcı bulunacak, Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) sayesinde iş fikirleri ve proje sahiplerinin şirketleştirilmesi gibi farklı uygulamalar yapılacak. Son başvuru 26 Eylül 2014.

MOBİL FİKİRLER YARIŞTA

Yapı Kredi’nin üniversite öğrencileri için gerçekleştirdiği FikriMobil adında bir yarışması bulunuyor. Öğrencilerin iOS, Android ve Windows 8 platformları üzerinden gerçekleştirdikleri uygulamalarla yarıştıkları FikriMobil’de kullanılabilirlik, fonksiyonellik, yaratıcılık, uygulanabilirlik gibi birçok kriter göz önünde bulunduruluyor. Yanşmada ilk üç sırayı alan projelerden birinciye 15 bin TL, İkinciye 10 bin TL ve üçüncüye de 5 bin TL ödül veriliyor.

TÜRK MODASINA YENİ İSİMLER

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (ÎH-KlB), Türk modasına yeni isimler, yeni çizgiler kazandırılması amacıyla 1992 yılından beri geleneksel olarak her yıl İHKİB Koza Genç Moda Tasarımcıları Yanşması’nı düzenleniyor. Birinci finaliste, yurtdışında 1 yıllık eğitim hakkı, dereceye giren ilk üç finaliste: sırasıyla 20 bin, 15 bin ve 10 bin TL para ödül veriliyor. Dereceye giren ilk on finaliste ise İstanbul Moda Akademisi’nin ileri düzey programlarından Moda Tasarımı ve Yönetimi Diploma Programı’na katılım hakkı tanınıyor. Ayrıca sektörle ilgili uluslararası bir fuara ziyaret imkanı sunuluyor.

ÇEKİRDEK PROJELER BÜYÜYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) ARI Teknokent tarafından düzenlenen ITÜ Çekirdek aslında içinde bir yarışmanın da yer aldığı ön kuluçka-hızlandırıcı-yarışma-kuluçkadan oluşuyor. Türkiye’deki ve dünya genelindeki bütün üniversitelerin öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri de ITÜ Çekirdek’e projeleriyle başvurabilirler. Yanşma sonunda kazanan katılımcılara bir yıl süreyle kullanabilecekleri ofisler tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Birinciye Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü olarak 100 bin, Monitise Özel Ödülü olarak 50 bin, CardtekGroup Özel Ödülü olarak 50 bin, Ege Kimya Özel Ödülü 25 bin TL ve Agito Özel Ödülü 10 bin TL’lik ödüller sahiplerini buluyor. Yarışmanın yeni tarihi önümüzdeki dönemde duyurulacak.

OFİS DESTEĞİ DE VAR!

Denizbank, e-tohum, SAP ve FTNT’in sponsorluğunda genç girişimcilere sürekli destek vizyonuyla, Boğaziçi Üniversitesi işletme ve Ekonomi Kulübü organizatörlüğünde EnterPrize Girişimcilik Yanşması düzenleniyor. Değerlendirmeler sonucunda en başarılı 10 grup belirleniyor.

Bu 10 grup Girişim Fabrikası tarafından altı haftalık bir eğitim almanın yanı sıra Nevzat Aydın, Sina Afra, Fatih Işbecer, Alemşah Öztürk gibi profesyonel isimlerle altı hafta boyunca çalışma imkanı buluyor.

Toplam 75 bin TL’lik yatırım desteği, ödül olarak Enterprize’ın finalinde kazananlara dağıtılıyor. 10 grubun tamamına 6 ay boyunca ofis desteği veriliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında tamamlanan yanşmanın yeni tarihi önümüzdeki dönemde açıklanacak.

SOSYAL GİRİŞİMCİLERİ ARIYOR

Metro Toptancı Market, Metro Sosyal Girişimci Ödülleri 2014’ü hayata geçirdi. Yarışmanın birincisi Metro’nun web sitesini ziyaret eden kişilerin oy kullanmasıyla belirleniyor.

Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan “Tüm Metro ülkeleri arasında en yüksek başvuru Türkiye’ye ait ve bu, ülkemizde girişimciliğe ne kadar önem verildiğinin güzel bir göstergesi” diyor. Kategori birincileri arasından seçilecek Yılın Sosyal Girişimcisi, Büyük Ödül olarak 20 bin TL nakit para alıyor. Yarışmanın başvuru tarihi 30 Haziran’da sona erdi. Finali ise eylül ayında düzenlenecek.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu