Girişimcilik Haberleri

Eski CEO’lar, haydi melek yatırımcı olmaya!..

“Eski ayları kırpıp kırpıp yıldız yaparlar” der eski masallar. Günümüz gerçekleri ise eski CEO’lardan pekala iyi birer melek yatırımcı çıkabileceğini gösteriyor…

DÜNYA Melek Yatırım Forumu içinde Global CEO Alliance Club adı altında, şirketlerin halen çalışan veya emekli olmuş CEO’larını melek yatırımcı olarak bir araya getiren ve onlara hem girişimcilere nasıl yatırım yapılacağını öğreten hem de beraber yatırım yapmalarına olanak sağlayan bir özel kulüp kuruldu. Kulüp, tüm dünyadan uluslararası niteliklere sahip CEO’ların bir araya gelip, startup’lara yatırım yapmalarını sağlıyor.

Dünyanın en başarılı CEO’ları

Bu yapılanmayı çok önemsiyorum, çünkü CEO’ların, melek yatırımcı olarak ülke ekonomilerine çok fazla katkı sağlayacaklarına inanıyorum. İşte sebepleri:

1. Melek yatırımcı olmak için şu dört şeye ihtiyaç var:

Finansman, girişimcilik know-how, çevre ve mentorluk yapabilme becerisi. CEO’lann, girişimcilik know-how’ı hariç, diğerlerine fazlasıyla sahip olduklarını biliyoruz.

2. Tek eksiklikleri ise, bir işin sıfırdan nasıl kurulduğuna yönelik tecrübe eksikliği. İşte Global CEO Alliance Club üyesi olarak, Dünya Melek Yatırım Forumu’nun girişimcilikten gelen melek yatırımcılarıyla kuracakları iletişim, onları bir müddet sonra melek yatırımcı boyutuna taşıyacaktır.

CEO’lann melek yatırımcı olma sürecinde bazı dezavantajları da yok değil:

1. Hayatları boyu hep zamanında ve düzenli para kazanmaya alışık olan bu insanların risk alma ve yeri geldiğinde para kaybetmeyi sindirmeleri zaman alabilir.

2. Yıllarca hep insan kaynağı yönetimi yaptıkları ve personel çalıştırdıkları için yatırım yaptıkları girişimcileri de kendi personelleri gibi görebilirler. Bu durumda girişimcilerle iletişim problemi yaşayabilirler.

3. CEO’lar genellikle IQ’su yüksek ama çok az durumda EO’su yüksek bireylerden oluşan bir grup. IQ’su yüksek olanların beyinlerinin sol tarafı fazla geliştiği için risk analizini fazlaca yaparlar ve bir türlü yatırım kararı alamazlar ya da yatırım kararı alma süreçleri uzun sürebilir.

4. Yıllarca bütçe tutturmayı başarı sayan bir yaklaşımları olduğu için girişimcileri bütçe konusunda gereğinden fazla sıkabilirler.

5. Patrona veya genel kurula hesap vermeye alıştıkları için, girişimcilere yaptıkları yatırımlarda hesap verecek veya onları takdir edecek birimlerin olmaması motivasyonlarını düşürebilir. Doğru yolda olup olmadıklarının mesajını verecek birimlere ihtiyaç duyabilirler. Yani, girişimcilere mentorluk yaparken, kendileri de mentorluğa ihtiyaç duyabilirler.

Emekli generaller gibi, sivil hayata uyum sürecinde bazı sorunlar yaşayabilirler. Dünya Melek Yatırım Forum’undaki Global CEO Alliance Club’ın CEO’ları bu süreçlerde eğiterek, iletişime geçecekleri bir platform olarak önemli bir boşluğu doldurup, yıllar içinde oluşan birikimlerini ekonomiye değer olarak kazandırabilecekleri bir yer olacağım düşünüyorum.

İyi haftalar…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu