Girişimcilik Haberleri

10 bin girişimciyi tek çatı altında topladı

BAKIM günümüz insanının olmazsa olmazı. Bazen kendimizi daha iyi hissetmek için, bazen de sağlığımız ve artan hijyen ihtiyacımız için kişisel bakım ürünlerine para harcıyoruz ve harcanan bu para her geçen gün artıyor. Sektör hız kesmeden büyürken, girişimlerin sayısı da çoğalıyor. Unice Multibrand Türkiye, ‘multi brand’ (çok marka) sistemi ile yerli üreticilerin ürünlerini tek çatı altından satışa sunan bir firma. Markanın katalogunda renkli kozmetikten cilt ve saç bakım ürünlerine, parfümden sağlıklı yaşam ve ev bakım ürünlerine kadar birçok ürün bulunuyor, ilk etapta 10 bin girişimciyle yola çıkan firma, bir yıl içinde bu sayıyı 300 bine çıkarmayı hedefliyor. Biz de sistemin detaylarını, projenin ortaya çıkışını ve Türkiye pazarından beklentisini Unice Multibrand Kurucusu ve Unice Multibrand Türkiye Ortağı Sinan Şen ile konuştuk…

Sektöre nasıl girdiniz?

İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunuyum. Bir süre gazetecilik yaptım ancak gazetecilik beni mutlu etmedi. Uzun süre kimya sektöründe pazarlama alanında çalıştıktan sonra bir şirket kurarak “Hercul” isimli markamı piyasaya çıkardım. Ukrayna’daki ilk şirketimi 2006’da kurdum, 2011’de kozmetik sektörüne, çok katlı pazarlama alanında yine bu ülkede girdim ve aradığımı buldum. 2017’de ise Unice Multibrand’i kurdum. Ukrayna’da kozmetik alanındaki rekabet dünya standartlarının üzerinde. UkraynalI tüketiciler kozmetik konusunda son derece bilinçli; örneğin diş macunu ve saç boyası tüketiminde dünya sıralamasını zorluyorlar. Nüfusun yüzde 100’e yakını üniversite mezunu ama ne yazık ki iş olanakları yeterli değil. Bizim iş modelimiz ise bağımsız girişimcilerle çalışma ve yeni istihdam olanakları yaratma üzerine kurulu. Şu anda Ukrayna’da 250 bin girişimciden oluşan bir saha büyüklüğüne sahibiz.

Türkiye pazarına ne zaman giriş yaptınız?

Amacım, bir yandan insanları daha güzel ve daha mutlu kılmak, onlara yepyeni bir kazanç kapısı açmak, öte yandan dünyada bir ilk olan “multi brand-çok marka” sistemini çok katlı pazarlama sektörüne getirmekti. Ukrayna’da kısa sürede amacıma ulaştım, şirketim üç yılda liderliğe yükseldi. Ürünlerimizle neredeyse her eve girdik. Çok katlı pazarlama şirketlerinin çok uluslu olması gerektiğini düşünüyorum. Unice Multibrand Türkiye’yi de Unice Multibrand’in globalleşme çalışmasının bir adımı olarak, Türkiye’den ortaklarımla birlikte 2020’de kurduk. Unice Multibrand Türkiye, Unice Multibrand’den bağımsız bir şirket; sadece onun know-how ve deneyimlerinden yararlanıyor.

Türkiye pazarına ne kadarlık bir yatırımla girdiniz?

Firmamızı 10 milyon dolarlık ilk sermaye yatırımıyla hayata geçirdik, gerekli gördüğümüz taktirde bu yatırım miktarını artıracağız. Firmayı Akten Kozmetik’in Ortakları Gökhan Kara ve Banu Çelikoba, Fon Kozmetik’in Ortakları Yakup Atıcı ve Adlan Seçgül ile birlikte beş ortakla kurduk. Türkiye’deki çok katlı pazarlama şirketlerinden en önemli farkımız “multibrand” sistemiyle ilerliyor olmamız. Kataloglarımızda Unice, Akten Kozmetik, Fon Kozmetik markalı ürünlerin yanı sıra 23 farklı markanın daha ürününü satışa sunuyoruz.

Türkiye pazarından beklentiniz ne?

Türkiye’de alışılageldiğinden farklı olarak herkesin sürekli aktif olacağı bir yapılanma içindeyiz. Türkiye pazarından çok ümitliyiz. Girişimcilerimizi takdir edildiklerini, önemli ve güzel olduklarını, başarılı olduklarını vurgulayarak çoğaltıyoruz. Girişimcilere bir gelir modeli veriyoruz. Bu, yepyeni bir şekilde sermaye gerektirmeyen bir gelir modeli. Bir katalog, eş dost, biraz da zekâ yeterli.

Özellikle pandemiyle birlikte birçok sektörde durgunluk yaşandı; siz bu süreci nasıl geçirdiniz?

Pandemi nedeniyle doğrudan satış çalışmalarımızda bir durgunluk yaşansa da online satışlarımızla her türlü teknolojik altyapıdan yararlanarak bu açığı kapattık.

Ürün yelpazenizde kendi markalarınızın ürünleri de var. Üretimi siz mi gerçekleştiriyorsunuz?

Akten Kozmetik ve Fon Kozmetik, Türkiye’nin kozmetik alanındaki önemli üreticileri. Tüm ürünlerini kendi tesislerinde çevreye ve doğaya duyarlı bir şekilde üretiyorlar. Unice markalı ürünlerimizin üretimini de kendimiz gerçekleştiriyoruz. “Multi brand” sistemi çerçevesinde Türkiye’de faaliyet gösteren 23 firmanın ürünlerini de tüketicilere ulaştırıyoruz.

Türkiye ile ilgili hedefleriniz ve büyüme beklentileriniz nedir?

Türkiye hedefi, birinci olmak, lider olmak. Liderlik iddiası olmayan hiçbir şirket, hiçbir kurum uzun vadede başarılı olamaz. Zaten günümüzde “kazan kazan” en yaygın söylem bu. Biz bunlara dikkat ediyoruz. Bunlar bizi liderlik yolunda motive ediyor, zaten lider de olacağız.

2020 sizin için nasıl geçti, 2021 hedefleriniz neler?

Unice Multibrand Ukrayna, 2020’yi büyüyerek geçirdi. Yılsonu geldiğinde 2019 yılına oranla yüzde 15’lik bir büyümeyle 35 milyon dolar civarında bir ciroya ulaşacağını öngörüyoruz. Unice Multibrand Türkiye ise kuruluşunu tamamlayıp sistemlerini aktifleştirdi. Türkiye’de 2021’de yüzde 15-20 büyüme olmasını bekliyoruz. Sektörde önemli bir pay almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz 20 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmak.

Yurtdışında hangi pazarlara girmeyi düşünüyorsunuz?

Globalleşme yolundayız. Türkiye’den sonra sırada Almanya, Hollanda, Belçika, Danimarka (bu dört ülke Almanya merkezden yönetilecek) ile Romanya, Polonya ve Fas var. Bu ülkelerde de Türkiye’de olduğu gibi doldurulması gereken bir boşluk gözlemliyoruz.

Multi brand konsepti nedir?

Unice Multibrand Türkiye Ortağı Sinan Şen multi brand konseptini şöyle tanımlıyor: “Aklımda hep tek bir üretici yerine çok üreticiye-markaya geçme alternatifi vardı. Bağımsız olarak kendi politikamızı oluşturabilme düşüncesi ağır basıyordu ve bu konseptin çok faydasını gördüm. Üretici, lider, sponsor gibi unsurlara dikkat edip, çok kaliteli ürünleri işin uzmanından alıp uygun fiyatla tüketiciyle buluşturmaya başladık.

Ayrıcalıklı temsil haklarını en az 10 yıllığına bize veren şirketlerin markalarını kataloglarımıza koyabiliyoruz. Ama öncesinde markanın ilgili ülkedeki tarihçesini araştırıyoruz, olumsuz geçmişe sahip markalara yer vermiyoruz.”

“Kozmetik sektörünün büyüklüğü 10 milyar TL”

Sinan Şen kozmetik sektörünün büyüklüğünü şu söylerle anlatıyor: “Kozmetik sektörü dünyada 460 milyar dolarlık bir hacme sahip. Türkiye’deki kozmetik sektörünün büyüklüğü ise 2019 sonunda 10 milyar TL’yi geçti. Dünya doğrudan satış sektörünün büyüklüğü ise 180 milyar dolar. Türkiye doğrudan satış sektörünün 2020’yi 3 milyar TL büyüklükle kapatacağı öngörülüyor. Pandemi döneminde birçok kişinin bağımsız girişimci olarak sektöre girmesiyle, Mart-Temmuz tarihleri arasında, doğrudan satış pazarı ciro bazlı olarak önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 85, bu sektördeki kişisel bakım kategorisi ise yüzde 59 büyüdü.”

YEŞİM OKSAY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu