Girişimcilik Haberleri

Yünsa’yı sessiz sedasız satın aldı

Yünsa’nın yeni patronu

DÜNYANIN beş büyük üst segment yünlü kumaş üreticisinden biri olan Yünsa’nın hikayesi 1973 yılında başladı. Sabancı Holding’e bağlı olarak üst kalite erkek giyim yünlü dokuma kumaşı üreterek faaliyete geçen Yünsa, ürün gamına kadın, üniforma ve döşemelik kumaşları da yıllar içerisinde kattı. Halihazırda 50’den fazla ülkeye ihracat yapan firmanın en başarılı olduğu pazar Almanya. Ayrıca pek çok uluslararası büyük moda markasının kumaş tedarikçisi.

Rekabet Kurulu onayının ardından Sürmegöz Tekstil Yatırım A.Ş., Yünsa’nın yüzde 57.88’ine denk gelen hisselerini Sabancı Holding’ten satın aldı. Kalan hisseler ise halka açık olarak Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Bugün Yünsa’nın Genel Müdürlüğü’nü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini, Sürmegöz Tekstil’in de kurucusu Mustafa Sürmegöz yürütüyor. Yünsa’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda ise, Ziraat Katılım Bankası’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü, aynı zamanda Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Metin özdemir oturuyor. Türkiye’nin köklü tekstil şirketlerinden Yünsa’nın yeni yatırımlarını ve büyüme planlarını Mustafa Sürmegöz ile konuştuk…

Sürmegöz Tekstil ne zaman kuruldu? Yünsa’ya nasıl talip oldunuz?

Yünlü kumaş sektöründe sahip olduğum 30 yıllık üst düzey yöneticilik tecrübesinin ardından Sürmegöz Tekstil’i kurdum. Sürmegöz Tekstil olarak Yünsa’yı satın aldık. Üretim odağı tekstil sektörü olan şirketimiz, faaliyetlerini yünlü kumaş alanındaki uzmanlığı doğrultusunda sürdürüyor. Uzun yıllardır tanıdığım, üretim kalitesi ve dünya tekstil sektöründe sahip olduğu benzersiz vizyonundan etkilendiğim, markasına inandığım için bir gün Yünsa’yı satın almak hep hedeflerim arasındaydı. Ziraat Katılım’ın da ortaklığa iştiraki ile uygun koşullar sağlandı ve satın alma işlemleri tamamlandı.

Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?

Vizyoner tasarım ekibi ve sektör dinamiklerini iyi okuyarak müşteri ihtiyaçlarına en iyi çözümü sunan deneyimli çalışanlarının emekleri ile bugün Yünsa, Türkiye’nin yünlü dokuma kumaş ihracatının lideri konumunda. Yüksek ihracat gücü ile Türk ekonomisine katkı sağlayan firma, üst segment ve yenilikçi ürünleri ile Türkiye’yi uluslararası alanda başarıları ile temsil eden milli bir marka. 1990’da halka açılan firma, o günden beri ‘değer yaratan sürdürülebilir kârlılık’ hedefi ile başarılı çalışmalarına devam ediyor. Avrupa’nın en büyük entegre dokuma kumaş üreticisi olarak, yıllık 4 bin 500 ton kamgam iplik üretme ve 10.5 milyon metre kumaş dokuma kapasitesine sahip. Ürün portföyünün büyük bir bölümünü yüzde 100 yünlü kumaşlar oluştururken; kaşmir, ipek, viskon vb. karışımlı yünlü kumaşlar da yelpazemizde yer alıyor. Yeni nesil teknolojilerle geliştirdiğimiz bu kumaşların su itici, UV korumalı, kendi kendini temizleyen, anti-bakteriyel ve anti-viral gibi inovatif özellikleri var.

Yıllık üretim kapasiteniz ne kadar?

Yıllık 10.5 milyon metre üst segment yünlü kumaş üretim kapasitemiz mevcut. Yünlü kumaş sektöründe Avrupa’da tek çatı altındaki en büyük, dünyada ise beşinci büyük üretim kapasitesine sahibiz.

Tam entegre bir tesis olarak elyaftan kumaşa, dönüşüm aşamasındaki tüm süreçleri Çerkezköy’deki tesisimizde, tek çatı altında gerçekleştiriyoruz. Dokuma yünlü kumaşta dünyada toplam 500 milyon metrelik bir pazar mevcut. Türkiye bu pazarın yüzde 6’sına sahip ve Yünsa olarak yerli üretimin üçte birini gerçekleştiriyoruz. Üretimimizin yaklaşık yüzde 30’unu iç piyasa, yüzde 70’ini ise yurtdışı için yapıyoruz.

Özel koleksiyonlarınız var mı?

Erkek, kadın, üniformalık ve döşemelik olmak üzere farklı müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürettiğimiz kumaşlarımız var. Bu ürün gruplarının yanında yüzde 100 doğal ve sürdürülebilir bir hammadde olan yünün keten, ipek ve kaşmir gibi özel doğal elyaflarla harmanlanarak iddialı tuşelerle zenginleştirilmesiyle oluşan Lifestyle Premium koleksiyonlarımız mevcut. Ayrıca değişen pazar ihtiyaçları ve moda trendlerine uygun kapsül koleksiyonlar geliştirerek iddialı tasarımımızla da dev markaların vitrinlerinde yer alıyoruz. Koleksiyonlarımızda konfor, kalıcı performans ve dayanıklılığı bir arada sunmaya önem veriyoruz.

Şirketi satın aldıktan sonra ne tür yatırımlar yaptınız?

Önceliğimizi, Yünsa’nın rekabet gücünün artırılması, kalite seviyesinin yükseltilmesi ve maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak teknolojik yenileme ve darboğaz giderme yatırımları olarak belirledik. Apre ve dokuma işletmelerinde planlamış olduğumuz yatırımların öncelikli kısmını gecikmeden devreye aldık. Boya ve apre işletmeleri için de yatırımlarımız pandemiye rağmen planlandığı şekliyle devam ediyor. 2020’de yaklaşık 2 milyon euro’luk yatırım gerçekleştirdik. Bu yıl da 4 milyon euroluk makine yatırımı yapacağız..

Önümüzdeki dönem için başka yatırım planlarınız var mı?

2021 için 5 milyon euro’luk ilave yatırım planı hazırladık ve bunları hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor. Mühendis ekiplerimiz fizibilite çalışmaları dahilinde yurtdışmdaki makine imalatçılarının yeni geliştirilen teknolojilerini incelemeye devam ediyor. Rekabette bize avantaj sağlayacak boya ve apre işletmelerindeki teknolojik yenileme yatırımlarımız 2021’de öncelikli olacak. Endüstri 4.0 altyapısına uygun, otomasyon ve kontrol sistemleri gelişmiş karanlık boyahane, sürdürülebilir ve ekolojik üretim süreçleri geliştirmek üzerine teknolojimizi yenileme yatırımlarına ağırlık veriyoruz.

Yıllık cironuz, çalışan sayınız ve ihracatınız ne kadar?

2019’da net satışlarımız 464 milyon TL oldu. Şirketimiz bünyesinde üretim ve yönetim kademelerinde yaklaşık bin 120 kişiyi istihdam ediyoruz. 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz ve müşteri portföyümüzde dünya modasında söz sahibi 400’ü aşkın isim bulunuyor. İhracat yaptığımız ülkelerin başında Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, İsveç, Danimarka, Romanya, Japonya, Güney Kore, ABD ve Rusya geliyor. Merkezleri bu ülkelerde olan uluslararası büyük moda markalarının ana kumaş tedarikçilerinden biriyiz.

Tekstil sektöründe durum nasıl?

Pandemi süreci tüm sektörleri olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi. Oysa 2020’ye çok kuvvetli girmiştik. Nakit akışımız ve döviz pozisyonu olarak performansımız kuvvetli. Yılın ilk üç ayında 6 milyon TL net kâr elde ettik. Bu rakam, geçen yılın tamamında toplam 5 milyon TL idi. Pandemiye rağmen kârlılık oranlarımızı artırmak için stratejilerimizi gözden geçirdik; sağlam sermaye yapımızla fi-nansal verimliliğe odaklandık. Yeni ortaklık yapısıyla şirketimizin birikmiş yatırım planlarını hızlı bir şekilde hayata geçirerek maliyet avantajı sağlayacak geliştirmeler yaptık. Yapımızı daha çevik bir hale dönüştürdük. Biz tüm dünyada kumaş satan geniş ve yaygın müşteri portföyü olan bir şirketiz ama bu virüsün tüm dünyada yarattığı etki daha önce karşılaştığımız krizlere benzemeyecek. Bu dönemde hiçbir çalışanımızı işten çıkartmadık. Devletimiz kısa çalışma gibi destekleri olumsuz etkiyi en aza indirmemize yardımcı oluyor. 2021’in üçüncü çeyreği ile pandemi öncesi gerçekleştirdiğimiz üretim rakamlarına ulaşmayı, hatta üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Bu yılın son iki çeyreği ve 2021’in ilk iki çeyreğini de bu hedefimizi gerçekleştirmeye yönelik öncelikli yatırımlarımızı devreye alacak şekilde kurguladık.

Galatasaray kongre üyesi

Mustafa Sürmegöz, doğa tutkunu bir işadamı. Boş zamanlarını denizde veya doğada değerlendiriyor. Aynı zamanda doğa fotoğrafları çekmeyi seviyor. Sporla da arası iyi. Futbolla aktif olarak ilgileniyor; Galatasaray kongre üyesi. Basketbola da meraklı. Kışın ise kayak yapıyor. Bir başka tutkusu ise tiyatro.

Çalışanların kurduğu dernek

YÜNDER (Yenilikçi Üretken Nesiller Derneği), Yünsa çalışanlarının kurduğu bir sivil toplum kuruluşu. Mustafa Sürmegöz bu kuruluşun üyesi. Yünsa çalışanlarının bağışları ve fabrikadan çıkan atıklarla sağlanan gelirlerle annesi ya da babası olmayan üniversite öğrencilerine burs desteği yapılıyor. Mustafa Sürmegöz, “Derneğimizin yanı sıra şirket olarak da bölgemizde bulunan okulların çeşitli donanım ve malzeme ihtiyaçlarına kaynak ayırarak destek olmaya çalışıyoruz” diyor.

ÖZBEY MEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu