Girişimcilik Haberleri

Yumurta kabuğundan çıkan buluş

ITÜ Çekirdek’in girişimcilerinden biri olan Elif Güngör, yumurta kabuklarından doğal anti bakteriyel üretti. Kadın girişimci, ürettiği formülle Türkiye’de gıda koruyucuları sektöründeki ilk yerli oyuncu oldu.

ITÜ’nün inovatif ve ticari faaliyete dönüştürülebilir fikirlerin gelişimine olanak tanıyan kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in girişimcilerinden biri olan Elif Güngör, yumurta kabuklarından doğal anti bakteriyel üretti. Çalışmalarına 2011 yılında başlayan Güngör, ürettiği formülle Türkiye’de gıda koruyuculan sektöründeki ilk yerli oyuncu oldu.

doğal anti bakteriyel

2007 yılında ITÜ Petrol Doğalgaz Mühendisliği’nden mezun olan Elif Güngör, kimyasal gıda alım satım üzerine bir fimıada çalışmaya başladı. Bu işle beraber 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliğinde yüksek lisans sonrasında ve doktora eğitimine, 2011 yılında ise bu projeye başladı. Proje kapsamında öncelikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sonrasında ise 2013 yılında TÜBİTAK’a başvurdu.

ITÜ Çekirdek projesinin 2014 yılı final yarışması Big Bang’de derece aldı. Güngör, ITÜ Çekirdek destekleriyle birlikte AR-GE çalışmalan süren projede şu an için gıdaya uygun bir ürün üretmiş durumda.

KOZMETİK VE TEKSTİL

Yumurta kabuklarını likit yumurta üretimi yapan firmalardan aldıklannı söyleyen Elif Güngör, bu kabukları tamamen kendilerine özgü bir tasarımla, ısıyla hareket eden bir cihazla yüksek ısıya tabi tutup homojeni-ze ettiklerini ve zehirli gazlardan arındırdıklarını belirtiyor. Güngör, şu bilgileri veriyor: “Ürünümüzün hiçbir zararlı yan etkisi bulunmuyor. Ürünümüz gıda koruyucusu olarak halk arasında raf ömrü uzatıcı olarak da bilinen gıda koruyucularının yerine kullanılıyor. Süt ürünleri, salça, reçel gibi farklı çalışma koşulları olan üreticilerle ürünün AR-GE çalışmalarını yaptık. Şu an ürünün satışını yaptığımız firmalar var. Sadece gıda sektörü değil, ilaç, kozmetik hatta tekstilde dahi kullanılabiliyor. Örneğin İnönü Üniversitesi ürünümüzü örnek göstererek anti bakteriyel kumaş proje başvurusunda dahi bulundu.”

30 ŞİRKETLE ÇALIŞIYOR

Ürün, gündelik kullanımda sebze meyve, et ve balık gibi tüm ürünlerin yıkanmasında, mikroplardan anndınl-masmda kullanılabilecek. Elif Güngör, bu ürünün besinlerin iyi yıkanmamasından kaynaklanan gıda zehirlenmesi vakalannı da önleyeceğini ve uzun dakikalar su altında gıda yıkanması işleminin ortadan kalkacağını ifade ediyor. Türkiye’de tüm gıda dezenfektanı ürünlerin ithal edildiğine dikkat çeken Güngör, “Bu alanda 11 milyon dolarlık ithalatımız bulunuyor. Bu ürünlerin tamamının içeriğinde insan sağlığım tehdit eden maddeler var. Ürünümüz öncelikle bu pazarda ithal ürün ihtiyacına alternatif olacak” diyor.

Yaklaşık 30 üretici firma ile çalıştıklarını söyleyen Elif Güngör, salça, et ürünleri ve süt ürünlerinde sektörün bilindik firmalarıyla çalıştıklarını sözlerine ekliyor. Güngör, hedeflerini “20l6’da 10 ton ve üzeri üretim kapasitesiyle doğrudan ihracat potansiyeli yaratmayı hedefliyoruz” şeklinde anlatıyor.

Yatırımcılarla görüşüyor

Elif Güngör, Avrupa ve Amerika pazarı ile ilgili ciddi planlama çalışmaları yaptıklarını belirtiyor. Güngör, “Yatırımcılarla görüşüyoruz. Aradığımız yatırımcı bizi yurtdışı pazarında doğru yönlendirecek, iş ağımızı geliştirecek ve ürünümüze katma değer sağlayacak nitelikte olmalı. Bizim için yatırımcının karşılığı sermaye yatırımının ötesinde bize değer ve vizyon katan kişi ve kuruluşlardır” diye konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu