Girişimcilik Haberleri

Yerli elektrikli araba ürettiler

Endüstriyel üretimine 20 yıl önce adım atan Cadem’in geliştirdiği elektrikli araçlar, yakın zamanda ilk satışlarını gerçekleştirdi. Şirketin artırılmış gerçeklik alanında sunduğu ürün ve çözümler, Türkiye’nin önde gelen firmaları ve Almanya’da farklı müşteriler tarafından kullanılıyor. Hedef bu ürünleri globalleştirmek.

Dijital dönüşüm için gerekli birçok teknolojinin sağlayıcısı olan Cadem, endüstriyel üretim safhalarına yenilikçi teknolojiler satarak, sunduğu çözüm, hizmet ve danışmanlık ile kurumların çözüm ortağı oluyor. AR-GE ve inovasyona büyük önem veren ve misyonu ülkeye katma değer sağlayacak yenilikçi pek çok ürün ve teknoloji ortaya koymak olan şirket, bu alanlardaki çalışmalarını da hızla sürdürüyor. CDMMobil bünyesinde, elektrikli araçlar üzerinde mühendislik çalışmaları devam ederken, daha yüksek teknolojili komponentler ve katma değerli ürünlerle ilgili AR-GE çalışmaları sürdürülüyor. Interlojistik alanındaki yüzde 100 elektrikli TRAGGER markalı araçlar, bu platformun ürünü. Bugün Mercedes, Asel-san gibi şirketlere satılan elektrikli araçların 2019’da Avrupa pazarına da sunulması hedefleniyor. Şirket ayrıca artırılmış gerçeklik alanında kendi ürün ve çözümlerini üretiyor ve bu çözümleri Almanya’da farklı kurumlara satıyor.

Elektrikli araç ürettiler

Cadem, Ali Serdar Emre ve Saffet Çakmak tarafından 1998 yılında kurulmuş bir şirket. Emre ve Çakmak İTLl’de Makine Mühendisliği okurken tanışıyor. Çakmak profesyonel iş hayatına bir şirkette başlıyor, Emre ise girişimci oluyor. Daha sonra 1998 yılında yolları kesişiyor ve bilgisayar destekli mühendislik merkezinin kısaltması olan CADEM’i kuruyorlar. Kuruluşundan itibaren de özellikle otomotiv, savunma ve havacılık sektörlerine ürün geliştirme, tasarım ve mühendislik alanlarında destek sağlıyorlar.

Bugün 400’ün üzerinde müşterisi bulunan Cadem, pek çok müşterisiyle birlikte komple ürün geliştirme çalışmaları yanında, pazarın ihtiyaçlarına yönelik katma değeri yüksek araç geliştirme ve üretme projelerini de sürdürüyor. Özellikle otomotiv, savunma sanayi, havacılık, raylı araçlar, tarım ve iş makineleri sektörüne AR-GE, ürün tasarımı, prototip parça ve komple araç geliştirme hizmetleri verdiklerini söyleyen Cadem ortaklarından Saffet Çakmak, kendilerinin de intralojistik elektrikli hizmet aracı ailesi geliştirdiğini ve bunun 6 ay önce ticarileştirildiğini belirtiyor. Çakmak bu projeyi şöyle anlatıyor:

“Kendimiz otomotiv sektöründe iyi bir oyuncu olmaya konumladık ve kendi elektrikli hizmet aracı ailemizi yapmak için yola çıktık. 100 kişilik bir mühendislik ekibimizle çalışmalara başladık. CDMMobil markasını oluşturduk. Bu marka çatısı altında ilk elektrikli hizmet aracı markamız olan TRAGGER’i hayata geçirdik. 6 ay önce ürünümüz ticarileşti. Aracımız fabrika, turistik, tesis, üniversite ve havalimanı gibi geniş metrekareli alanlarda yük ve insan taşıması yapmak amacına hizmet ediyor. İlk olarak Mercedes üç araba aldı bizden. Ardından Aselsan ve TEl’ye satış yaptık. Şimdi yeni havaalanında test ediliyor. Bir iki yıl içinde ürünlerimizi Avrupa Birliği ülkelerine satmak istiyoruz.”

Yerli artırılmış gerçeklik ürünleri

Sanal Gerçeklik Teknolojileri (Virtual Reality) ve Artırılmış Gerçeklik Teknolojileri (Augmented Reality) Türkiye’de her geçen gün popülerlik kazanıyor. Şirket de bunu görerek kendi artırılmış gerçeklik ürünlerini oluşturdu. Hatta bu ürünler ihraç edildi. Ürün ve çözümlerini savunma sanayi ve havacılık endüstrilerine sunduklarını ve bu sektörün önemli şirketlerine proje geliştirdiklerini söyleyen Ali Serdar Emre, daha sonra artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak, Augmented Distant Services adında endüstrilerde, uzaktan teknik destek verme konusundaki ürünlerini ortaya çıkardıklarını anlatıyor. CDMVision markasıyla endüstri, savünma, havacılık sektörlerine artırılmış ve sanal gerçeklik alanlarında yeni ürün ve çözümler sunacakları bilgisini de veriyor. Emre “CDMVision ile Endüstri 4.0 süreçlerinin önemli bileşenlerinden birisi olan artırılmış gerçeklik çözümlerini de Almanya’da daha da kuvvetlendirip Avrupa pazarına açma hedefini gerçekleştirme sürecindeyiz” diye konuşuyor.

Üniversitelerle işbirliği yapılıyor

Cadem yatan zamanda üniversitelerdeki kuluçka merkezleriyle de işbirliğine başladı. İTÜ ve ODTÜ işbirliği yapılan üniversiteler arasında. Amaç ise prototip haline gelmiş fikirlere uzmanlıkları doğrultusunda destek vermek. Saffet Çakmak bu destekle ilgili şunları söylüyor: “Girişimcüer fikri prototip haline getiriyorlar ama endüstriyel tasarım, mühendislik, üretim metotları, satış, hukuk ve finans konusunda desteğe ihtiyaçları var. Bunun için de yatırım almak için yola çıkıyorlar. Biz bu desteği onlara vermek için yaptık bu işbirliğini. Özellikle elektrikli araç konusunda projesi olan girişimcilere koçluk yapmaya komımladık kendimizi. Yol boyunca bu kişüere ortak da olabiliriz.”

Fatoş Bozkuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu