Girişimcilik Haberleri

Yerel zanaat ürünlerini yurtdışına açıyor

Gerçekleştirdikleri e-ticaret projesi Ustamdan.com ile Anadolu zanaatkârlarının yaptıkları ürünleri ‘hikâyeleri’ ile birlikte satışa sunan iki kadın girişimci Müge Ulusoy ve Gökçe Gülcüler, bu ürünleri yurtdışına da açmayı ve yerel ekonomileri güçlendirmeyi hedefliyor.

Toplum Gönüllüleri Vakfı’ndaki sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla tanışan İTÜ’lü iki girişimci Müge Ulusoy ile Gökçe Gülcüler, kurdukları e-ticaret girişimi Ustamdan.com ile Anadolu’daki zanaatkarların ürünlerini tanıtmayı, bu ürünleri geniş kitlelere ulaştırarak ustalara ek gelir kaynağı yaratmayı ve yerel pazarların sürdürülebilirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Gökçe Gülcüler

Anadolu’yu gezerek zanaatkar ustalarla birebir tanışan girişimci ekip, ustaların ürünlerini platforma aktarmakla yetinmiyor, ayrıca hikâyelerini de yazıyor ve ürünler ortaya çıkış hikâyeleriyle ilgililere ulaşıyor.

Usta eli değiyor

Gökçe Gülcüler ile Özyeğin Üniversitesi’nin Sosyal Girişimcilik Laboratuvarı’nda eğitim gören ve girişimcilikle tanışan Müge Ulusoy, Ustamdan.com’un girişim sürecini şöyle anlatıyor:

“Gökçe ile Gaziantep’e yaptığımız seyahat sırasında tanıştığımız bir yemeni (geleneksel deri ayakkabı) ustasının hikâyesinden çok etkilendik. Gözlemlerimiz sonucu ürün çeşitliliği açısından çok zengin olsak da, ulaşılabilirlik sorunları aşılmazsa bu yöresel emeklerin kaybolacağını fark ettik ve bu ürünleri geniş kitlelere ulaştırabilecek bir e-ticaret platformu oluşturmaya karar verdik. 2015 yılı ortalarında aktif hale getirdik.”

E-ticaret sitesi olsa da butik yapıyla hizmet veren sitede şu anda; gümüş, keçe, iğne oyası, baston, körüklü çizme, demir ve lüle taşı ustalarının ürünleri bulunuyor. Siteye yakın zamanda şapka, telkari ve dokuma ürünleriyle üç usta daha eklendi. Ekip, dokuz olan usta sayısının kısa süre içinde ikili rakamlara ulaşmasını bekliyor.

Kurumsal talep de var

Temel hedefi satışları artırarak zanaatkârlık çarkının dönmesini sağlamak olan platform, gelir modelini de online ve offline olmak üzere iki şekilde oturtmuş. Online tarafta alınan siparişler belli bir sürede müşteriye iletilirken; online tarafı katalog olarak görüp offline olarak gelen müşteriler de var. Müge Ulusoy, hem bireylerden hem de yurtiçi ve yurtdışındaki kurumsal şirketlerden bu şekilde talepler olduğunu belirtiyor. Aylık ortalama 50 adetlik satışlar yapan Ustamdan.com’un satış oranlarında, offline tarafın yüzde 60’a yüzde 40 üstünlüğü var. En çok satılan ürünler ise takı, iğne oyası, gümüş ve şapka.

Önümüzdeki dönemde bağlantılarını artırarak uluslararası arenada da aktif olmayı hedeflendiklerini söyleyen Müge Ulusoy, diğer planlarını da şöyle sıralıyor: “Çırak Kumbarası’ adında bir proje gerçekleştirerek çırak yetiştiren ustalara destek olmak ve bu geleneğin sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Ek olarak, daha çok yere giderek daha çok usta ile tanışacak ve ürün çeşitliliğimizi artıracağız.”

“Mentor eğitimleri girişimimizi geliştirdi”

İTÜ Çekirdek’te olmanın avantajlarından da bahseden girişimci ekip, sahip oldukları girişimcilik tutkusunun karşılığını burada görmenin kendilerine büyük motivasyon sağladığını söylüyor ve özellikle mentor eğitimlerinin, girişimlerini geliştirme konusunda çok yararı olduğunu vurguluyor. Us-tamdan.com ekibi, Big Bang 2015’te ofis ödülü kazanan girişimlerden biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu