Girişimcilik Haberleri

Yenilikçi girişimciler İstanbul’da yarıştı

Girişimcileri, yatırımcıları ve danışmanları buluşturan, IBM SmartCamp İstanbul Finali bu yıl Startup İstanbul etkinliğinde yapıldı. Birincilik için altı girişimin mücadele ettiği finalde Türkiye’den ‘Borda’ sağlık kategorisinde birinci olurken, Fas’tan’My VLE’genel kategori birincisi oldu.

Dünyanın enerji, sağlık, ulaşım, e-devlet hizmetleri gibi temel alanlarda karşı karşıya olduğu sorunlara çözümler sunan yeni nesil inovatif şirketlerin yarıştığı IBM SmartCamp İstanbul, bu yıl Etohum’un 30 Eylül’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayfnda düzenlediği Startup İstanbul kapsamında gerçekleştirildi.

IBM SmartCamp İstanbul Finali

Dördüncüsü gerçekleştirilen IBM SmartCamp İstanbul etkinliğinde bu yıl 6 finalist şirket birincilik için yarıştı. Yarışma sonucunda RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) ve RTLS (Gerçek Zamanlı Konumlama Sistemi) yönetim uygulamaları ile hastane yönetimlerine gerçek zamanlı her türlü varlık yönetimi sunan Türk şirketi ‘Borda’ sağlık kategorisi birincisi olurken, e-öğrenim çözümü sunan Fas merkezli girişim ‘My VLE’ genel kategorisi birincisi oldu.

Yarışmada sosyal medya ve internet üzerinden oylarla ‘Halkın Seçim’ ödülünü kazanan şirket ise Türkiye’den, senaryo tabanlı iş birliğine dayanan e-öğrenim platformu Bilims oldu. Bir gün önce yapılan danışman değerlendirmelerinde SmartCamp Türkiye en iyi girişimci değerlendirmesinde Borda ve test mühendisliği alanında danışmanlık hizmetleri sunan Intest ilk sırayı paylaştılar.

Bulut ortamında doğdular

IBM SmartCamp İstanbul’a 50’den fazla şirket başvururken, değerlendirmeler Ankara ve İstanbul’da, yüz yüze mülakatlarla gerçekleştirildi. Yarışmaya başvuran girişimlerin çoğunluğunun bulut ortamında doğmuş ve ‘Nesnelerin interneti’ konusunda gelişmiş olması dikkat çekti. Başvuran şirketlerin yaklaşık yüzde 80’i Akıllı Gezegen çözümleri oluşturmak için analitik & büyük veri ve mobil teknolojilerini kullanan şirketlerden oluşuyor.

IBM Türk Ekosistem ilişkileri Müdürü Jale Akyel, 103 yıllık bilgi birikimi, 21 yıllık patent şampiyonluğu ve 76 yıllık yerel pazar deneyimini arkalarına alarak Türkiye’deki şirketlere yenilikçiliği benimsemeleri için destek olduklarını söylüyor.

Ücretsiz danışmanlık desteği

Akyel, IBM SmartCamp etkinliğiyle yeni nesil yenilikçi şirketlerin bankacılık, binalar, şehirler, bulut bilişim, eğitim, enerji, gıda, devlet, sağlık, altyapı, üretim, kamu güvenliği, ulaşım, perakende, telekomünikasyon, trafik gibi iş dünyasının hızla büyüyen ve devrim yaratacak teknolojilere aç olan sektörlerinde yeni iş fırsatları yakalanmalarına yardımcı olmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

SmartCamp yarışmasını kazanan girişimlere 3 ay boyunca ücretsiz danışmanlık desteği sunduklarını belirten Akyel, “ihtiyaçlarına göre bu danışmanlık, teknoloji, iş planı, yeni müşteri kazanma ve talep yaratma anlamında da olabiliyor. 2010 yılından beri gerçekleştirdiğimiz IBM SmartCamp Programı kapsamında, eleme sürecini geçen şirketler, bölge ve dünya finaline davet ediliyor” diyor.

Kendi projeni oluştur

Yarışmada, dünyanın enerji, sağlık, ulaşım, e-devlet hizmetleri gibi temel alanlarda karşı karşıya olduğu sorunlara çözümler sunan yeni nesil yenilikçi şirketlere odaklanılıyor. Katılacak şirketlerin mutlaka prototip ya da uygulanmış çözümleri sergilemeleri gerekiyor. Katılacak şirketlerde küresel vizyona sahip olma şartı aranıyor. IBM ile Türkiye’de ve küresel iş ortağı olmak konusunda da istekli olmaları gerekiyor. Çözümün mutlaka yazılım çözümü içermesi gerekiyor. Paranın tek başına iyi girişimci olmaya yetmediğinin altını çizerek, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Asıl sorun sektör bilgisi, şirket yönetimi, satış pazarlama, pazara gidiş modelleri, iş planı, teknolojinin ölçeklenebilirliği vs. konularında bilgi eksikliğinin olması veya onlara yol gösterecek kişilerin olmaması. IBM SmartCamp tamamen bu açığı kapatacak şekilde konusunda tecrübeli, sektör bilgisine sahip, hukuk ve şirket yönetimi konusunda, satış ve pazarlama konusunda, destek verecek yerel-uluslararası danışmanlar ve yatırımcılarla bir iletişim ve işbirliği ortamı sağlıyor. En önemli özelliği değişik bilgi ve tecrübeye sahip danışmanlarla girişimcilerin kendi projelerini konuşma, tartışma, yeni fikirler geliştirme imkânı sağlıyor.”

Finalde yarışan şirketler

IBM SmartCamp İstanbul 2014 finalinde yanşan altı şirketin ve çözümlerinin hikayesi ise şöyle:

Intest (Türkiye): Test mühendisliği savunma ve uzay, otomotiv, endüstriyel otomasyon ve telekomünikasyon gibi endüstrilerde proje yaşam döngüsünün temel parçalarından biri. Intest, test mühendisliği alanında dış kaynak hizmetleri, test sistem tasarımı ve danışmanlık hizmetleri sunuyor. Bununla birlikte firma test otomasyon alarmda küresel ölçekte rekabetçi yazılım çözümleri geliştiriyor.

Borda (Türkiye): Borda RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) ve RTLS (Gerçek Zamanlı Konumlama Sistemi) uygulamaları sunuyor. Müşterilerine yazılım ve donanım geliştirmenin yanı sıra anahtar teslim çözümler sağlıyor. Bununla birlikte NFC, UHF Passive ve Active RFID teknolojilerini Lighthouse isimli tek bir yazılım platformu altında bir araya getirerek, kurumlara yönelik, başarısı kanıtlanmış Hybrid RTLS çözümünü düzenli olarak geliştirip başarıyla sundu.

ITECH (Türkiye): ITECH Electronics kurumlara yönelik Kablosuz Sensör Ağı, Gerçek Zamanlı Konumlama Sistemleri ve Şeylerin İnterneti uygulamalarına odaManan bir Ar-Ge şirketi. Şirket 2011 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nm desteğiyle kuruldu. ITECH’n öncelikli projesi, geniş çalışma sahalarında çalışanların elektronik etiketler ve kablosuz sensörler aracılığıyla çevresel değişkenler üzerinden kontrol edilmesine yönelik kablosuz takip ve kontrol sistemleri. Sensörlerden ve konumlama sistemlerinde elde edilen veriler tedarik zinciri yönetimi, süreç kontrolü, envanter planlama ve güvenlik için kullanılabiliyor. ITECH halihazırda küçük ve orta ölçekte şirketlere yönelik uygun maliyetli ve kolay erişilebilir IoT bağlantı platformu ‘itech-aim’ üzerinde çalışıyor.

UserTalk (Mısır): UserTalk online hizmet veren şirketler için bir ses destek çözümü. UserTalk, müşterilerin herhangi bir ek yazılım indirmek zorunda kalmadan her internet sitesi ya da alnlh telefon uygulaması üzerinden müşteri hizmetleri destek temsilcilerini arayabilmelerini sağlamak için Voice Över IP (VOEP) teknolojisini uygun hale getiriyor. Müşteri temsilcileri bu sayede gelen çağrıları dizüstü bilgisayarlarından ya da akıllı telefonlarından yanıtlayabiliyorlar. UserTalk aynca Session Initiation Protocol (SIP) kullanarak tesis içi çağrı merkezi donanımlarına gelen aramalan yönlendirebiliyor.

Bilims (Türkiye): Senaryo tabanlı iş birliğine dayanan e-öğrenim platformu Bilims, problem tabanlı öğrenimde kanıtlanmış teknikler aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim ve işbirliği sunuyor.

My VLE (Fas): My VLE özellikle gelişen ülkelerdeki geleneksel sınıf eğitimini desteklemek ve tamamlamak için tasarlanmış bir e-öğrenim platformu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu