Girişimcilik Haberleri

Türkiye’de olmayan bir iş kuracağım

Markafoni’deki hisselerini Naspers’a devrederek CEO koltuğundan ayrılan Sina Afra, eylül aynıda yeni girişimini duyuracak. Afra, e-ticaret sektörü dışındaki alanlara da sıcak bakıyor. Mobü ve oyun sektörü burada öne çıkıyor. Afra, satıştan elde ettiği sermayeyle kurduğu vakıfla genç girişimcileri desteklerken, kadınlara yönelik projelerde de yer almayı planlıyor.

Sina Afra ile ortakları Ahmet Emre Sarı ve Tolga Tatari, Türkiye’yi e-ti-carette özel alışveriş kulübü konsep-tiyle tanıştıran Markafoni’yi kurarak beş yılda 500 büyük şirket arasına girecek büyüklüğe ulaştırmıştı. Üç ortak, önceki hafta itibariyle şirketin tamamını Naspers’in sahibi olduğu Güney Afrikalı MIH Allegro BV’ye sattı. Üç yıl önce Markafoni’nin yüzde 71,2 oranındaki çoğunluk hissesini satın alan Naspers, kalan yüzde 28,8’i de alarak şirketin tek sahibi oldu.

sina afra

Bu çıkış öyküsü, Türkiye’de gitti-gidiyor.com’dan sonra e-ticaret sektöründe gerçekleşen ikinci satış oldu. Milyon dolarlık şirketlere çok fazla sahip olmayan Türkiye’deki e-ticaret sektöründe bunun gibi satışlar pek görülmüyor. O nedenle Markafo-ni’nin bir girişim olarak büyümeden satışına kadar geçen dönemdeki hikayesi e-ticaret sektörü için örnek teşkil edecek boyutta. Sina Afra’dan bu öyküyü ve bundan sonraki gelecek planlarını dinledik.

Markafoni’deki hisselerinizi ortaklarınızla birlikte satarak şirketten çıktınız. Buradan elde ettiğiniz sermayeyi nasıl kullanacaksınız? Markafoni gibi yeni bir girişiminiz olacak mı?

Markafoni hisselerini ortaklarımla birlikte Naspers’a sattım ve 1 Haziran itibariyle görevimi devredeceğim. Oradan elde ettiğim sermayeyi yeni işlerde kullanmayı planlıyorum. İş hayatına girişimci olarak devam edeceğim. Markafoni gibi yeni işlere imza atmak istiyorum. Yeni girişim

lerim de inşallah Markafoni gibi olur. Başında söylemek kolay ama gerçekleştirmesi zor oluyor. Yeni girişim ve fikirlerin hayatıma girmesini ve yine benzer bir grafiği yakalayan bir girişime imza atmayı isterim. Şu an geçiş aşamasmdayım. Markafoni’de yeni ekibe yardımcı olmaya çalışıyorum. Yazın da yeni ufuklara doğru yelken açacağım.

Yapacağınız yeni girişim yine e-ticaret alanında mı olacak, yoksa farklı bir alanda mı?

Yapacağım yeni iş eylül ayı gibi kesinleşmiş olur. E-ticaret sektörü dışındaki alanlara da sıcak bakıyorum. İlle e-ticaret yatırımı olacak diye bir durum yok, başka sektörlere de yatırım yapabilirim. Şu anda bireysel yatırımcı olarak 17 tane şirkette yatırımım var. Bazen yeni bir kan değişimi iyi olabilir diye düşünüyorum. Beklemediğiniz bir sektör olabilir. Değerlendirmem gereken birkaç konu var. Ama bu iş sıfırdan başlayan ve Türkiye’de henüz olmayan bir iş olacak.

Peki yeni işinizi yine ortaklarınızla birlikte mi kuracaksınız?

Paylaşarak büyümeye inanan bir insanım, yeni işimin de çok ortaklı olmasını istiyorum. Sadece sermayeyi kendi başına koyabilmek değil, günlük hayatı ve sosyal hayatı da birlikte paylaşmak önemli. Onun için ortaklık her zaman olabilir. Eski ortaklarım Tolga Tatari ve Ahmet Sarı ile yeni ortaklık da olabilir. Tabii ki bu konuya da bağlı. Herkes her işe aynı heyecanla bakmıyor. Başarılı bir müzik grubu gibi düşünün. Arada solist tek başına da konser verebilir ama o ilk üçlü birlikte çok değerlidir. İnşallah beraber bir Markafoni daha yaparız.

Markafoni, alanında büyüyen bir şirketti. Hisseleri devredip çıkma fikri hangi aşamada oluştu?

Üç ortak olarak aslında üç yıldır Markafoni’den çıkış yapmayı planlıyorduk. Bir şirketi sıfırdan 80’e getiren ekibin bunu 100’e çıkarması mümkün olmayabiliyor. O nedenle kan değişimi önemli. Yeni operasyon ekibinin gelmesinin fevkalade etkisi var. İkinci olarak, en basitinden, ABD’de olsak 1-2 değil yüzlerce bizim gibi çıkış yapmış şirket olurdu. Yıllarca eBay’de çalıştım ve biraz o mantalitedeyim. Öyle olunca doğal olarak çıkış olayına daha yakındım.

İki ortağınızla birlikte Markafoni’den çıktınız ama diğer kadroda değişim oldu mu?

CEO olarak İlker Bay dar geldi. Bizim altımızda çalışan tüm ekip devam ediyor çalışmaya. İlker Bey bir bakıma benim yerime geliyor, onun takdiri ama sanırım aynı ekiple devam eder. Böyle bir değişimden bahsedilmedi. Şimdi onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Son derece güzel bir yol aldık birlikte.

Naspers ile yaptığınız hisse satışının değerlemesi ne kadar oldu? Bildiğimiz büyük hisse satışı rakamları kadar mı?

Rakamı biz açıklayamıyoruz. Ama onlar zamanı geldiğinde açıklayacaklardır. Onlar alıcı olduğu için biz bir şey söyleyemiyoruz anlaşmamız gereği. Türkiye’de bildiğimiz çıkış rakamları civarında diyebiliriz. Ama burada rakamdan çok internet sektörüne kattığımız vizyonun daha ön planda olması lazım. Yurtdışma açılma, hızlı büyüme ve agresif finansman açısından Markafoni çığır açtı.

Geçen hafta Türkiye Girişim Vakfı’nı kurdunuz. Bu fikir nerden çıktı?

Markafoni’de beş yılı aşkın zamanda kazandıklarımı geri vermek istiyorum. Bunun bir adımı da Türkiye Girişimcilik Vakfı. 2006 yılında eBay’de çalışırken Skype’ın kurucusuyla tanışmamdan sonra girişimcilik fikri kafamda oluşmaya başladı. O zaman Skype, 350 bin dolarlık ciroya sahipti ama eBay onu satın aldı. 2008 yılında Markafoni’yi kurmamızda bu tanışmanın bende oluşturduğu farkmdalığm payı büyük. Ancak bu fikri oturtmak, hayata geçirmek bile benim iki yılımı aldı. “Keşke 20 yaşımdayken başlasaydım” diye kendi kendime hayıflanmışımdır. Aynı ‘keşke’yi başka insanların hissetmemesi, 40 yaşında girişimci olmak yerine girişimciliğe istediği zaman adım atması umuduyla, Girişimcilik Vak-fı’nı kurma kararı aldım. Yönetim kurulu başkanı olarak benim bulunduğum Girişimcilik Vakfı 33 kişilik heyete sahip.

Vakıfta kimler yer alıyor ve bu kapsamda neler yapacaksınız?

Vakıfta, Index Grup CEO’su Erol Bilecik, Ünlü&Co Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ve Koton Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Gülden Yılmaz gibi isimler bulunuyor. Türkiye Girişimcilik Vakfı, üniversitede girişimcilik potansiyeli taşıyan gençleri seçerek onlara destek olacak. İlk yıl 40 öğrenciye destek olmayı hedefliyoruz. Bunu ilerleyen yıllarda 400-500 kişiye çıkarmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde İstanbul dışındaki üniversitelerden öğrencilere de ulaşacağız.

Başka projeleriniz olacak mı?

Vakıf işleri dışında özellikle kadınlar üzerinde projeler konusunda çalışıyorum. Aklımda bir de kadının girişimciliğiyle ilgili destek fikri var. Girişimcilik dışında kadın konusunda Türkiye’yi asıl değiştirecek kişilerin kadınlar olduğunu düşünüyorum. O yüzden o tarafı desteklemek gerekli. Sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler de olabilir. Bunun üzerinde şu anda fikir yürütüyorum.

E-ticaret sektörü çok hızlı büyüdü, birçok şirket ortaya çıktı ama kârsızlık problemi olduğu biliniyor. Sizde de böyle bir sorun var mıydı?

İki yıl önce 20 küsur tane rakibimiz vardı. Bu pazar 3-4 rakipten fazlasını kaldırmıyor. Sonunda bizim yaptığımız satış kanalı olmak. Türkiye’de başarı hikayesi olunca pazarın yüzde l’i benim olsun ama çamurdan olsun yaklaşımına sahip olunuyor. Bu sayı düştü. En büyük rakibimiz bile artık sekiz aydır küçülüyor ve kârlı değiller. Biz aralık ayını kârlı olarak kapattık ve bu konuya çok dikkat ettik.

Bu kadar rekabetin olduğu bir sektörde hem büyümeyi hem de kârlı olmayı nasıl sağladınız?

Türkiye’de üç yeni şirket kurduk ama onları aynı şirket altında yapmayıp riskleri dağıttık. Ayrıca değişik aşamalarda olan şirketleri değişik şekilde yönettik. Sektörde ilk olmamızın verdiği marka bilinirliği avantajını da kullandık. Rekabet olduğu zaman kârlı olmak zor oluyor. Bizim iki ana rakibimizin geçen yıl zayıflaması çok işimize geldi. Artı olarak siteyi teknolojik olarak geliştirdik. Bizde tüm ürünleri tek sepete koyuyorsunuz. Rakiplerimizde ise bu yok. Her ürün için tekrar girip çıkmak durumundasınız. Bunlar ufak ama fark yaratan işler.

Aynı zamanda lisanslı bir melek yatırımcısınız. Bireysel yatırımlarınız ne aşamada? Yeni yatırımlarınız olacak mı?

Melek yatırımlar konusunda muhtelif girişimcilerle görüşüyorum ve yeni alanlardaki yatırımlara sıcak bakıyorum. Aklımda bazı kriterler var. Girişimcinin kendisi, fikri, öl-çeklenebilir olması ve gelir modeline bakıyorum. Buna uyan varsa yurtiçi ve yurtdışında yaünm yapıyorum. Sadece e-ticaret değil, şimdi artık teknoloji olmak şartıyla bazı yeni alanlara girmeye başlayacağım. Mobil ya da oyun da olabilir.

 

2 Yorum

  1. benim bir iç mekan kapıları üzerinde bir projem var ama buna sermaye ve ödenek bulamıyorum
    korkuyorumki birgün gelecek avrupanın her hangi bir yerinde bunu yapıp türkiyeye ve bütün dünyaya pazarlıyacaklar girişimci ruhum ve hayallerim var dünyanın devi olurum ama sermayem yok okadar
    fabrika yapacak kadar yerimi aldım makina parkurum eksik ve fabrikanın yerini yapmaya sermayem yok
    30 yaşında buldugum fikri 36 yaşında fabrika kurmayı hedefledim ama sermayem yetmedi ama diyorumki
    ALLAHIN izliyle bu fabrikayı kuracam iç mekan kapıları üzerinde dünya devi büyük bir firma olacam dünyanın en gelişmiş ülkelerinde şehirlerinde şovrum satış yerleri kuracam og birğün gelecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu