Girişimcilik Haberleri

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu

Bu fon, Avrupa Yatırım Fonu danışmanlığında kuruldu. En önemli özelliği melek yatırımcılarla birlikte hareket edecek şekilde tasarlanmış olması…

GEÇEN hafta Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek ile oldukça kapsamlı bir görüşme yaptım. Sabah Borsa İstanbul’da Katılım Bankaları ve Melek Yatırımcılık konulu toplantı sırasında başlayan görüşmemiz, öğleden sonra Çırağan Sarayı’nda ‘Türk Büyüme ve İnovasyon Fonunun tanıtım toplantısında da devam etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek ile yaptığım görüşme detaylarına geçmeden evvel girişimcileri yakından ilgilendiren bu fonla ilgili bilgi vermek istiyorum.

Türkiye’de ilk kez 2007 yılında iVCi ile başlayan “fonların fonu” açılımı Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu (TGIF) ile devam ediyor.

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu

Avrupa Yatırım Fonu (EIF) danışmanlığında kurulan ve çok üst düzey bir katılımla düzenlenen bir basın toplantısıyla resmi lansmanı yapılan TGIF, Türkiye’deki yatırım şirketlerine 200 milyon euro fon sağlayacak. Bu fonun en önemli özelliği ise melek yatırımcılarla beraber hareket edebilecek şekilde tasarlanmış olması. Açıkçası, startup dediğimiz başlangıç aşamasındaki girişimcilerin bu fondan çok fazla istifade edebilmeleri mümkün. Özellikle kendisine melek yatırımcı bulmuş olan girişimciler için kapısını ardına kadar açıyor.

Eğer Hazine Müsteşarlığınca akredite edilmiş bir melek yatırımcı bulursanız projenize, bu durumda bu fonun sizin projenize ortak olması ve söz konusu melek yatırımcının koyduğu miktar kadar size yatırım yapması söz konusu olabilecek. Türkiye, EIF’in (Avrupa Yatırım Fonu) böyle bir çalışma için seçtiği yedinci ülke.

DÜNYADA TEK ÜLKE OLABİLİRİZ

Mehmet Şimşek startup’ların ve girişimcilerin ekonominin atardamarı olduğuna kesin inanmış durumda. Bu da Türkiye’nin dünya erken aşama yatırım ekosisteminde çok öne çıkmasını sağlıyor çünkü girişimcileri ilgilendiren pek çok kanun ve yönetmelik bu inancın bir çıktısı olarak hızla gerçekleşiyor.

Nitekim crovvdfunding (kitlesel fonlama) kanunu da yolda. Eğer bu da gerçekleşirse, Türkiye, Ingiltere’den sonra crovvdfunding kanuna sahip dünyadaki ikinci ülke olacak. Böylelikle erken aşama yatırım ekosistemini ilgilendiren teknoparklar, melek yatırımcılık ve crovvdfunding kanunları ile dünyadaki startup ekosisteminde tüm finansman aşamalarının hukuki altyapısı oluşmuş tek ülke Türkiye olacak.

Sayın Şimşek yaptığımız görüşmeler sırasında, TEB Melek Yatırım Platformu’ndan Aylin Alkan ve Nilüfer Aktaş da dünyadaki tek özel bankacılık melek yatırım platformunu tanıttılar. Şimşek, yaptığı konuşma sırasında bu platforma da temas ederek Türkiye’de 1 milyon TL ve üzerinde mevduat sahibi olan 96 bin bireyi, bu tip platformlar sayesinde melek yatırımcı olmaya davet etti.

Borsa İstanbul’da ise Bakan Şimşek, özellikle katılım bankacılarına seslenerek, neden melek yatırımcılık konusunda geç kaldıklarını sordu. Gerçekten de, melek yatırımcılık kanununun adı ‘Bireysel Katılım Sermayesi Kanunu’ olarak resmileşmiş durumda ancak katılım sermayesi kanunu ile hiçbir katılım bankası şimdiye kadar ilgilenmemiş durumda.

KATILIM BANKALARI HAREKETE GEÇMELİ

Geçen hafta Albaraka Türk’ün Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Türkiye Katılım Bankalan Birliği (TKBD) Başkanı seçildi. Sayın Şimşek ile görüşmemiz üzerine, kendisiyle en kısa zamanda TBAA-Türkiye Melek Yatırımcılar Demeği ve TKBD ortak yönetim kurulu toplantısı yapma kararını aldık. Nitekim, katılım bankalarından katılımcıların Borsa İstanbul’da yaptığım konuşma sonrası gösterdikleri ilgi, katılım bankalarının bu konuda hızlı yol alacağının bir sinyali.

Önümüzdeki hafta Sayın Şimşek, İslam Kalkınma Bankası’nın Genel Kurulu için Jakarta’da bulunacak. Talebi üzerine İslam ülkelerinde melek yatırımcılığın İslam Kalkınma Bankası’nın öncülüğünde nasıl girişimcilerin istifadesine sunulabileceği ile ilgili bir raporu kendisine ilettim. Söz konusu maddeleri, önümüzdeki hafta İslam Kalkınma Bankası Başkanı ile bizzat görüşeceğini dile getirdi. Ben de buradan sizlerle gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim. Şunu unutmayalım ki, dünyada 50 milyar dolar civarında bir ekonomiye sahip olan bu sistem yüzde yüz Islami finansman metotlarıyla uyumlu olmasına rağmen, şu anda hiçbir İslam ülkesi tarafından bilinmiyor.

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu