Girişimcilik Haberleri

TikoBus, Türkiye’ye melek yatırımıyla döndü

TikoBusDaha önce Türkiye’de çeşitli internet sitesi yatırımları bulunan ancak iki yıl önce sessiz sedasız çeldlen Rocket Internet, melek yatırım TikoBus ile ülkemize döndü. Dünyanın en büyüle online otobüs bileti satış platformu ClickBus’un Türkiye’deki girişimi olan TikoBus, yüzbinlerce kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.

Dünya genelinde 100’den fazla şirketi piyasaya süren Rocket İnternet, dünyanın en büyük internet inküba-törü ve en büyük girişim yaratıcısı unvanına sahip. Rocket Internet, 25 binden fazla çalışanıyla birçok ülkede hizmet veriyor. Platform yaratma, online pazarlama, uluslararası açılım, Rocket Internet’in uzmanlık alanları arasında yer alıyor, sporena.com, evimister.com, zidaya.com gibi şirketlerin sahibi Rocket Internet, Türkiye’den 2012 yılında çekilmişti. Bu çekilmenin nedeni tam olarak bilinemese de tüketici alışkanlıklarının bunda etkisinin büyük olduğu konuşuluyordu.

Önce Rocket Intemet’i tanıyalım: Samwer kardeşler olarak bilinen girişimci kardeşler, öncelikle Almanya’da ebay’e benzer alan-do.de’yi kurup 1999’da 54 milyon dolara sattılar. Daha sonra kurdukları Jamba adlı mobil içerik şirketini de 273 milyon dolara elden çıkardılar. Bu sermayeyle birçok şirkete yatırım yaptılar. Buna Facebook da dahil. Kendileri de farklı internet şirketleri kurdular. Rocket, bu kurulan şirketlerin çatısını oluşturuyor.

3 BİN 500 GÜZERGAH

Rocket Internet bu yıl Türkiye’ye TikoBus ile döndü. TikoBus, Rocket Internet’ten aldığı yatırımla Brezilya, Kolombiya, Meksika, Tayland, Almanya, Polonya, Pakistan ile Türkiye’de hizmet veren dünyanm en büyük online otobüs bileti satış platformu ClickBus’ın Türkiye’deki girişimi.

Nisan 2014 tarihinde kurulan ve haziran ayında faaliyete geçen TikoBus, Türkiye’de işbirliği içinde olduğu 65’ten fazla otobüs firması aracılığıyla 3 bin 500’den fazla güzergaha otobüs bileti alma imkanı sunuyor.

ClickBus ise 2013 yılı ağustos ayında Brezilya’da kullanıcılarına hizmet vermeye başladı. Sekiz ayrı ülkede operasyonlarına devam eden ClickBus, ayda 60 bin otobüs bileti satışı gerçekleştiriyor. Siteye gelen kullanıcılar seyahat rotasını ve tarihini seçerek, firmaların seferlerini sorgulayabiliyor. Bu sorgu sonrası diledikleri firmadan koltuk seçimlerini yaparak, kredi kartlarıyla ödemelerini gerçekleştiriyorlar. Ödemelerde taksitlendirme imkanları da mevcut.

İDDİALI PLANLARI VAR

TikoBus Genel Müdürü Ömer Küçükdere, Türkiye’de 340 otobüs firması bulunduğuna, bu şirketlerin 300’den fazlasının ise lokal firmalar olduğuna işaret ediyor. Yılda Online ve offline satılan toplam bilet sayısının 210 milyon adet olduğunu belirten Küçükdere, şöyle devam ediyor: “Online otobüs bileti satışlarının artacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda 2014 yılı sonu itibariyle globalde toplam 1 milyon otobüs bileti satışına ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de ise 2015 yılında yüzbinlerce kullanıcıya ulaşmayı amaçlıyoruz.”

Mobil uygulamalara geçecek

Türkiye pazarında çok büyük bir potansiyel gördüklerinin altını çizen Ömer Küçükdere, şunları söylüyor: “Rocket Internet, global anlamda çok canlı bir yatırımcı ve inkübasyon merkezi. Bu noktada Türkiye’de onların tüm desteğini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Rocket Internet, pazar fırsatlarını değerlendirmek konusunda çok deneyimli bir şirket. Rocket Internet’in ClickBus’ın Türkiye’deki girişimi TikoBus ile pazara girmesinde Türkiye’nin büyük bir potansiyel taşıması büyük önem taşıyor. TikoBus olarak, Türkiye pazarı ile ilgili sahip olduğumuz düşüncelerimizi Rocket Internet’in de paylaştığını söyleyebiliriz. Yakın dönemde mobil uygulamalarımızla da kullanıcılarımıza hizmet vereceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu