Girişimcilik Haberleri

Tekstil ve tekstilcinin dostu e-spor

Bakmayın siz modanın kalbinin Paris, Londra ya da New York’ta atmasına. Genç neslin büyüttüğü cosplay, bütün dünyanın tekstil algısını değiştiriyor. Eğlence odaklı kostümlere yönelik ilgi muazzam bir sektör yarattı…

E-SPOR etkinliklerinden söz ederken, atlanmaması gereken en önemli konu, bu etkinliklere katılım sağlayanların beraberinde getirdikleri. Sadece bir kültür alışverişinden söz etmiyoruz. Etkinlikleri canlandıran ve sanal ortamın yansıması olarak görev yapan çabalardan bahsediyoruz. Bunların en önemlisi “cosplay” olarak adlandırdığımız, kostümlü oyunlar ya da kostüm oyunları.

Cosplay, çıkış noktası itibarıyla oyunlara dayanmıyor. Çizi roman ve Cadılar Bayramı’na kadar uzanan bir geçmişe sahip. Bugün, önemli bir alt kültür olarak değerlendirilmekte. Dolayısıyla, çok geniş çevrelerce kabul gören bir pazara sahip.

TEKSTİL ÜRETİCİSİNE BÜYÜK FIRSAT

Bu amaçla üretilen ya da ev yapımı şekilde ortaya konan kostümlerin satın alma bedellerinin, dünya genelinde 20 milyar doları (yaklaşık 110 milyar TL) bulduğu tahmin ediliyor. Bu sayı, tekstil pazarı için, özellikle de kısıtlı bir kullanım alanı düşünüldüğünde çok ama çok büyük. Sayının büyüklüğü, etkinliklerle de doğru orantılı biçimde sürekli olarak artmaya devam ediyor. Bahse konu olan değerin içinde sadece alım-satıma dayalı materyaller bulunmuyor. Birçok katılımcı, kendi kostümünü evinde yapmak için çaba gösteriyor. Ve sonuçta, çapraz pazarlara da ışık yakıyor. Bundan en çok beslenenlerin ise plastik sanayisi olduğu söyleniyor. Hemen ardından da, özelleştirilebilir üretimler ortaya koymada altın bir fırsat sunan üç boyutlu yazıcılar geliyor. Sadece kostümün bir parçasını üretebilmek için satın alınmış yazıcıların varlığı bile oldukça şaşırtıcı.

Diğer yandan, sektörün nimetini tekstil perakendecisi değil, doğrudan üreticisi görüyor. Özel üretimler ve çok da ahşa gelmedik efektler ile süslenmiş yapılar söz konusu olduğundan, fiyatlar da aynı şekilde yukarı yönlü oluyor. Bugün e-spor etkinliklerindeki göz alıcı kostümlerin 2.000 ile 5.000 TL arasındaki fiyat aralıklarım bulduğu tahmin ediliyor. Bu rakamların belirli bir üst sınırı yok. Her yeni oyun, her yeni film, her yeni tasarım yeni bir ilerlemeyi sağlıyor. Yani, pazar pik yapan bir noktaya sahip değil. Sürekli, dinamik bir ilerleme söz konusu. Kullanıcı kitlesinin ağırlıklı olarak 18-28 yaş aralığına sahip olması da bu dinamizmi tetikleyen diğer bir faktör.

COSPLAY’E KATILIM ÇOK YOĞUN

Kostümlerin değerlendirildiği en önemli etkinlikler başta Co-mic Con olmak üzere çok sayıda mevcut bulunan kurgusal içeriğe sahip buluşma noktaları. E-spor merkezlerinin gerçekleştirdiği etkinliklerin yanında, diğer kurgusal içeriğe sahip film ve çizgi roman dünyasının da vazgeçilmezleri arasında diyebiliriz. Yaratılan ekonomi muazzam. Örneğin, bağımsız film festivali olan ve ABD’de düzenlenen Comic Con’a 150 bin kişinin üstünde bir katılım sağlanıyor. Bilet fiyatları ise 40 ile 100 dolar arasında değişiyor. Bu etkinlik için bir yılı bulan kostüm hazırlıkları bile yapılıyor.

Uzaktan bakıldığında bir hobinin yansıması olarak görülse de, varılan nokta çok farklı. Hem kendi tasarımını gösteren hem de bunu yaparken bir markanın pazarlama faaliyetine doğrudan katkı sağlayan bir yapılanma söz konusu. Bunun en büyük destekçileri, milyonlarca takipçiye sahip Instagram ve Youtube kullanıcıları. Etkinliklerin olduğu günlerde yapılan paylaşım sayısı normal günleri ikiye katlamakta. Hatta kimi zaman, etkinliklerin içeriklerinden çok, cosplay’in etkisinin baskın hissedildiği görülüyor. Bu da, ister istemez pazara bir biçimde yön verildiği hissi veriyor. Bunu sadece tasarlanan kostüm üzerinden değil, konu edilen sanal karakterin etki sağlayabileceği diğer ürünler üzerinden de değerlendirmek lazım. Karakterin fiziki figürleri, bileklikleri, saatleri gibi yan ürünleri bile konuya çok iyi örnek teşkil ediyor.

Diğer taraftan, piyasaya sürülecek yeni bilgisayar oyunları, ilgili etkinlikler kapsamındaki tanıtımlarını mutlaka ama mutlaka cosplay aracılığı ile yapmaya çalışıyor. Bu stratejiyi benimseyen diğer önemli sektör ise diziler. Prodüksiyonlar, bu yöntemi kullanarak etkinliklerde yerlerini almaya çalışıyor.

Bu hafta, cosplay’in temel varlığına ve etki alanlarına değindik. Ama sektör bundan çok daha fazlasını vaat ediyor. Kültürel anlamda, her toplum kendi payına farklı biçimde bir yorum ortaya koyuyor. Sektörün kendisine ait bir kripto para birimi bile var. Dolayısıyla önümüzdeki hafta cosplay’e değinmeye devam edeceğiz.

Güzel bir hafta geçirmenizi dilerim…

Ali Efe İralı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu