Girişimcilik Haberleri

Tarım ve Hayvancılık Ürünleri Alım Satım İhalesi

Tarım ve hayvancılık yapan çiftçiler ürünlerini satmak için E-Commodity Bazaar isimli e-ticaret sitesinden faydalanabilir. Alım ve satım ihaleleri için çiftçilere ve üreticilere sıfır maliyetli ihracat imkanı veriyor. Toptan gıda ve hayvancılık ürünleri alım- satımı yapan kişilere çok büyük kolaylık sağlamaktadır.

Tarım Ticareti

İzmir Ticaret Borsası, “E-Commodity Bazaar” adlı bir e-pazaryeri açtı. Üyelik ücretsiz. Siteye ürün bilgilerini ekleyip dünyanın her tarafından müşteri bulabilirsiniz. Alım-satım ihalesi açarak global pazarların nimetlerinden yararlanmak da mümkün…

HUBUBAT, bakliyat, zeytinyağı, canlı hayvan, gübre, meyve sebze, turşu, salça, meyve suyu, et, süt, yumurta… Ne aracı, ne hal, ne de pazar dolaşmanıza gerek yok. Geçin bilgisayarınızın başına. Bulunduğunuz köy, kasaba, il ya da bölgeye değil dünyanın en uzak ülkelerine bile ürünlerinizi satmaya başlayın. Bunun tam tersi de geçerli; başka ülkelerden cazip fiyatlarla ihtiyacınız olan ürünleri de alabilirsiniz…

“Bunu zaten elektronik ticaret siteleri üzerinden yapabiliriz” diye yanıt vermekte acele etmeyin. İzmir Ticaret Borsası tarafından uzmanların katkılarıyla kurulan “E-Commodity Bazaar” diğer e-ticaret sitelerinden farklı. Site için yurtiçi ve yurtdışında büyük bir tanıtım kampanyası başlatıldı, sitede sadece tarıma dayalı ürünlerin alım-satımı yapılabiliyor. Dileyen üye ihale açabiliyor.

Peki, E-Commodity Bazaar’a kimler üye olabilir? Ürünlerinizi site üzerinden nasıl satacaksınız? İhale nasıl açılır? Satım ihalesi nedir? Alım ihalesi nedir? İşte, ayrıntılar…

ETKİLİ BİR TANITIM KAMPANYASI

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, “Yerli ve yabancı oda, borsa ve meslek kuruluşlarıyla işbirliği yaptık. Bu sayede E-Commodity Bazaar’ın tanıtımını etkili bir şekilde yapıyoruz. Bu protokol kapsamında hem biz hem de işbirlikçilerimiz üyelerine, portalın tanıtımını yapıyorlar. Ayrıca gerçekleştirdiğimiz köy ve kooperatif ziyaretleriyle ticaretin farklı aktörlerinin de portalımızdan haberdar olmasını sağlıyoruz” diyor. Bu etkin tanıtım sayesinde E-Commodity Bazaar şu sıralar oldukça popüler.

Portala tarımsal ürün, gıda maddesi üreten ve bu ürünlerin alım ve satımı konularında faaliyet gösteren İzmir Ticaret Borsası üyesi firmalar üye olabiliyor. Bunun yanı sıra işbirliği yapılan oda, borsa ve meslek kuruluşlarına üye firmalar sisteme üye olabilir. Bu sayede tüm Ege Bölgesi ve çevre illerdeki üyeler portal üzerinden ticaret yapma imkanına kavuşuyor. Firmalar haricinde yerli ve yabancı üreticiler, kooperatifler gibi tüm sektör paydaşları üyelik başvurusunda bulunabiliyor. Portalın üye profili uluslararası meslek kuruluşlarından, küçük ölçekli üreticilere kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip.

ÜYELİK VE İŞLEMLER ÇOK KOLAY

Portala üye olabilmek için ana sayfada yer alan “Başvuru Formu” doldurulması yeterli. Portalın ana sayfası dış ticareti arttırma amacına uygun şekilde ilk olarak İngilizce açılıyor. Daha sonra isteğe tabi olarak Türkçeye çevrilebiliyor. İlerleyen dönemlerde, Türkiye’nin ithalat, ihracat portföyü ve portalın üye profiline göre farklı dil seçenekleri de eklenecek.

E-Commodity Bazaar’a üye olmak, ürün sergilemek, alım ve satım ihalesi açmak için hiçbir ücret talep edilmiyor. Üye kendi satış prosedürlerine ilişkin her türlü ayrıntılı bilgiyi ürünün sayfasından paylaşarak alıcıları bilgilendirebiliyor. Üyeler “Dükkan” adı verilen profil sayfalarında kendilerine ait her türlü tanıtıcı bilgiye yer verip, isterlerse kendi internet sitelerinin linkini paylaşabiliyor. Sınırsız sayıda ürünü ekleyerek, ürünlerini özelliklerine göre, “Özel Piyasalar” başlığı altında “Coğrafi İşaretli Ürünler”, “Organik Ürünler” ve/veya “Helal Ürünler” olarak sınıflandırabiliyor. Ayrıca sergiledikleri ürünle ilgili organik gibi sertifikaları da ürün sayfalarında paylaşabiliyorlar.

Peki, “Dükkan” nedir? Dükkan, site üyelerinin profil sayfalarının yer aldığı bölüm. Bir site üyesinin dükkanından firması hakkındaki bilgilere, vitrin ürünlerine ve alım, satım ihalelerine ulaşmak mümkün. Site üyelerinin ürünlerini ihale dışında sergileyerek satışa sunduğu bölümlere ise “Vitrin” deniliyor. Bu bölümde, ürünle ilgili bilgiler, veriler ve satış fiyatı belirtiliyor. Bu ürünleri almak isteyen firmalar, satıcı ile iletişime geçerek alım satım gerçekleştiriliyor.

tarim ticareti

19 KATEGORİDE 129 SINIF ÜRÜN VAR

Portalda halen için 19 ana kategori başlığı altında 129 farklı sınıfta ürüı; bulunuyor. Ürün kategorileri başlangıçta borsanın tescil kotasyonunda bulunan ürünler baz alınarak oluşturulmuş. Ardından kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda genişletilmiş. Portala yeni ürün grupları da eklenecek. Ürün portföyü gıda, tarım ve hayvancılık alanlarıyla bağlantılı olmak kaydıyla genişletilecek. Kestel-li, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Örneğin bir üyemiz bakliyat satışı yapıyor. Ticaretini yaptığı nohut, fasulye vb. her ürüne ilişkin ayrı bir ‘vitrin ürünü’ ekleyebilir. ‘Ürün ekle’ bölümünden fiyat bilgisi, sertifika ve analiz sonuçları, ürünle ilgili açıklamaları (ürün bilgisi, toplam miktar, ödeme şekli, ambalaj vb.) sorgulayan bir ekran çıkacaktır. Burada ürünle ilgili dört fotoğraf eklenebiliyor. Bu alanların tamamını doldurmak zorunlu değil ancak biz üyelerimize hem ticari güvenilirliği sağlamak hem de dikkat çekmek açısından profillerinde olabildiğince çok bilgi vermelerini tavsiye ediyoruz. Web sitemizi oluştururken ürün ekleme işinin kolay yapılmasına özellikle önem gösterdik. Üyelerimiz ticaretini yaptıkları ürünler için fiyat toplama amacıyla alım ya da satım ihalesi de açabiliyor” diyor.

İHALE NASIL AÇILIYOR?

Bir site üyesi istediği ürün için alım-satım ihalesi açabiliyor. “Satım ihalesi” belirli bir süre içerisinde satmak istediğiniz bir ürün için, belirli bir başlangıç fiyatından açık artırma usulü açılan ihalelere deniliyor. Aynı şekilde site üyesi, belirli bir süre içerisinde almak istediği bir ürün için, belirli bir başlangıç fiyatından açık eksiltme usulü ihale de açabiliyor. Buna da “alım ihalesi” deniliyor. İster alım, isterse de satım olsun site üzerinden ihale açmak çok basit. Sitedeki kontrol panelinde yer alan “İhale Aç” bölümünden gerekli bilgileri girerek alım ya da satım ihalesini anında açabiliyorsunuz.

Satım ihalesinde belirtilen “Tavan Fiyat”, satış ihalesini açan site üyesi için hemen satmaya hazır olabileceği fiyat seviyesini gösteriyor. Ancak her satım ihalesinde “Tavan Fiyat” belirtmek zorunda değilsiniz. Bir satım ihalesine tavan fiyattan verilen teklif, teklifi veren üyenin ihaleyi kazanacağı anlamına gelmiyor.

Alım ihalesinde belirtilen “Taban Fiyat” ise alım ihalesini açan site üyesi için hemen almaya hazır olabileceği fiyat seviyesini gösteriyor. Satım ihalesinde olduğu gibi her alım ihalesinde de “Taban Fiyat” belirtmek zorunluluğu yok. Bir alım ihalesine taban fiyattan verilen teklif, teklifi veren üyenin ihaleyi kazanacağı anlamına gelmez. Diyelim ihale açtınız. Alım ya da satım ihalesine herhangi bir üyeden teklif gelmedi. Bu durumda söz konusu işlemi ihale bitiş tarihinden önce iptal edebiliyorsunuz.

Portalda perakende ticaret gerçekleştirilmediği için henüz ödeme sistemi entegre edilmemiş. Dolayısıyla şimdilik sadece alıcı ve satıcıyı buluşturma hizmeti veriyor. Site üyelerinin bir buluşma noktası olan E-Commodity Bazaar’da bir araya geldikten sonra istedikleri miktarlar çerçevesinde ticarete devam ediyorlar. Ancak, ileride sergilenen bütün ürünlerde olmasa da belirlenen bazı ürünler için ödeme sistemleri siteye eklenecek. Site üzerinden yapılacak işlemlerde herhangi bir sorun yaşanması halinde İzmir Ticaret Borsası uzmanlarından danışmanlık almanız ve yabancı dil konusunda destek talebinde bulunmanız mümkün.

Şu sıralar sitede en çok zeytinyağı ve çeşitleriyle ilgili ürünlerin bulunduğu sayfalar ziyaret ediliyor. Yurtdı-şmdan ise ABD, Almanya, İrlanda, İngiltere, Macaristan, İtalya ve Hindistan’dan ilgi yoğun.

Avantajları neler?

E-Commodity Bazaar emtia alım satım portalı 27 Mart 2015 tarihinde faaliyetlerine başladı.

  • Portal daha hızlı ve kolay bir şekilde ticaret yapmanıza imkan sağlıyor.
  • Daha düşük maliyetlerle ticaret imkanı sunuyor.
  • Ürün ve firma ilanı vererek çok düşük maliyetle reklam ve tanıtım yapabiliyorsunuz.
  • Basit ve kolay bir şekilde global pazarlara açılabiliyorsunuz.

Ürünlerinizi tanıtırken dikkat etmeniz gerekenler

  • Siteye üye olurken, şirketiniz hakkında anlaşılır ve profesyonel bir tanıtım yazısı hazırlamalısınız. Tanıtım yazınızın ciddiyeti, size daha kolay alıcı bulma şansı yaratabilir.
  • “Vitrin” bölümüne ürünlerinizle ilgili bilgiler eklerken, yani ilan hazırlarken mutlaka ürününüzü gösteren bir fotoğraf ekleyin. Ürün hakkında detaylı bilgiler verin. Ürünün teknik özellikleri varsa, bunu net bir şekilde belirtin.
  • Ürün tanıtım yazınızda anahtar kelime ve ürün seçiminizi dikkatli yapın ki alıcılar ürününüzü aradığında kolayca bulabilsin.
  • Teslim şekli (delivery term], ödeme şekli (payment term), paketleme (packaging) ve sertifikalar (certificates) gibi bölümleri dikkatlice doldurun.

Alım satım ihalesi açmak için http://www.ecommoditybazaar.com/index/tr

Ersan Çıplak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu