Girişimcilik Haberleri

Tahtakale’den Saat Krallığına Uzanan Girişimcilik Hikayesi

Saat&Saat

ADİDAS, DKNY, Maurice Lacroix, Versace, Gc, Emporio Armani, Michael Kors, Fossil, Guess, DKNY, Diesel gibi 30’un üzerinde markaya sahip. 165 mağaza ve 600 bayi ağı kanalıyla tüketicilerine ulaşıyor. Şu anda merkezinde ve mağazalarında toplam 723 kişi çalışıyor. Saat&Saat, kurulduğu günden bu yana büyümesini sürdürürken, dünya markalarını Türkiye’ye getirmeye devam ediyor. En son anlaşmasını, rakibi Günsal Saati alarak duyuran marka, hem klasik hem de dijital pazarı yakından takip ediyor. Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya ile bir araya gelerek, sektördeki trendleri, dolar ve euro’daki dalgalanmanın saat pazarına etkilerini, tüketicilerin saate bakışını, firmanın ileriye dönük anlaşmalarını ve daha pek çok konuyu konuştuk…

Aile şirketi olduğunuzu biliyoruz. Şirket, kaç kuşaktır yönetiliyor?

Ailem, 1950’li yıllarda Antalya’dan İstanbul’a gelip Tahtakale’de ticaretle uğraşmaya başladı. 1970’li yıllarla birlikte ise saat ticareti işine girdi. Zaman içinde saat pazarının en saygın ve sevilen toptan ticareti yapan bir şirket haline geldik. Üretimin ve ihracatın çok zor olduğu bu yıllarda saat temin etmek hiç de kolay değildi. 80’lerin ortasından itibaren Türkiye’nin dünyaya açılma politikasıyla, uzun süredir sektörde olmamızın da verdiği avantajla işlerimizi büyütme fırsatı bulduk. Toptan ticaretimiz devam ederken 1994 yılında Adidas markasının distribütörlüğünü almamız bizim için önemli bir kırılma noktası oldu. Bu gelişmeyle birlikte aynı yıl Saat&Saat’i kurduk ve ardından yavaş yavaş farklı dünya markalarının distribütörlüğünü almaya başladık. İkinci kuşağı temsilen biz her daim işleri büyütmenin yollarını aradık ve Türkiye genelinde dağıtım-bayilik ağını oluşturmaya başladık.

Saat işini hangi markayla ileriye taşıdınız?

Adidas’tan sonra bizim için bir diğer kırılma noktası ise 2000 yılında DKNY markasıyla yaptığımız temsilcilik anlaşmasıyla yaşandı. DKNY, Saat&Saat’in de satışlarını ciddi bir oranda artırdı. DKNY’nin ardından Diesel, Armani, Fossil gibi pek çok markanın da Türkiye’deki temsilcilik haklarını aldık. 2016’da dünya markası Welder’in tüm haklarını satın aldık ve aynı yıl Wesse markasını da portföyümüze ekledik. 2017’de Cerruti 1881 markasının Türkiye lisans anlaşmasını yaptık. 2020 yılında ise Jacques Philippe markasını bünyemize katıp, U.S. Polo Assn. markasının da 34 ülkede üretim ve satış haklarını alarak global arenaya adım attık. 2021 yılında ise Milano X Change markasının haklarını satın aldık.

Şu andaki mağaza sayınız nedir? Bunların kaçı franchising ile yönetiliyor?

165 mağazamız ve 600 bayimizin yanı sıra dünyaca ünlü saatleri saatvesaat.com.tr adresi üzerinden de saat tutkunlarının beğenisine sunuyoruz. Franchise ilk yıllarda verildi, ancak sonrasında vazgeçtik. Şu anda sadece ilk yıllarda franchise alan mağazalarımızın üç tanesi hizmet vermeye devam ediyor. Şu an franchise verme durumumuz söz konusu değil.

Bazı AVM’lerde iki mağaza açtığınızı gördük. Sebebi nedir?

Satış potansiyelinin yüksek olduğu alışveriş merkezlerinde müşterilerimize daha iyi hizmet sunmak ve daha iyi bir alışveriş deneyimi yaşatmak adına bazı noktalarda iki mağaza birden açtık. Hedefimiz müşterilerimizin bize daha kolay ulaşmasını sağlamak ve farklı deneyim beklentilerini karşılamak.

Toplamda kaç saat markasını bünyenizde bulunduruyorsunuz?

Saat&Saat olarak Maurice Lacroix, Ver-sace, Gc, Emporio Armani, Michael Kors. Fossil, Guess, DKNY, Diesel gibi 30’un üzerinde global markanın Türkiye’deki tek yetkili distribütörüyüz, pandemi döneminde bünyemize Missoni, Jac-ques Philippe, Milano X Change, US Polo Assn., Raymond Weil, Lacoste gibi bir çok yeni marka kattık. Biz, sürekli büyüyen kendini yenileyen bir şirketiz. Yatırım yapmaktan korkmuyoruz. Önümüzdeki günlerde farklı yeni markalar da bünyemize katılacak. Akıllı saat konusunda da çalışmalarımız ve yatırımlarımız devam ediyor.

İstihdamınızdan da bahsedebilir misiniz?

Şu anda merkezimizde ve mağazalarımızda toplam 723 kişi çalışıyor. Mağazalarımızda 496, depo teknik servis dâhil merkezimizde ise 227 kişi görev yapıyor. Pandemi döneminde Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalandık. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan çalışanlarımız devlet desteği aldı. Ancak ücretlerinin eksik kalan kısmını şirket olarak biz tamamladık. Kısaca çalışanlarımızın ödemeleri eksiksiz yapıldı ve hiçbir çalışanımız mağdur olmadı.

Acil durumlarda kullandığınız bir fonunuz var mı?

Altı ay çalışanların maaşını, vergileri, borçları ve kiraları ödeyecek, markayı ayakta tutacak kadar fon ayırıyoruz. Bu tutar altı ayın altına indiği zaman önlem almaya çalışıyoruz. Bu fonu zor günler ve karşımıza çıkan fırsatları değerlendirmek amacıyla tutmaya çalışıyoruz.

Dolar ve euro’daki dalgalanma saat fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Döviz kurlarındaki değişiklik aslında sadece pandemi dönemine özel değil. Aşağı ve yukarı yönlü dalgalanmaları her zaman yaşıyoruz ve bu duruma alışığız. Bu sebeple tüketiciyi minimumda etkileyecek şekilde bir fiyat politikası izliyoruz. Artışları aynı oranda yansıtmayıp kendi kar payımızdan feragat ediyoruz. Döviz kurlarındaki değişimlere bağlı olarak saat fiyatlarında da bir artış yaşandı. Biz bu artışı tüketicilere minimum düzeyde yansıtmaya, yaptığımız kampanyalar ve indirimlerle satışları desteklemeye çalıştık. Pandemi süreci de tüketici davranışlarını ve beklentilerini değiştirdi. Tüm sektörler gibi bizim de mağazacılık kanalımız bu durumdan etkilendi. Ancak e-ticaret tarafındaki kuvvetli alt yapımız sayesinde yaşanan kaybı dengelemeye çalıştık. Çevre dostu ürünlere talep artmaya başladı.

Saatlerde de var mı bu durum?

Saat&Saat olarak sürdürülebilirliğe yatırım yapıyor ve yeni projeleri hayata geçirmek için gerekli adımları atıyoruz. îş süreçlerimizi yıllar önce dijhalleştirerek şirket içi geri dönüşümü teşvik ediyoruz. Çevreye duyarlı ürünler kullanıyoruz. Tüketicilere de çevre dostu ürünler sunuyoruz. Bu çerçevede Skagen’in yenilenebilir ekolojik malzemelerden üretilen Aaren Naturals saat koleksiyonunu ve Guess’in geri dönüştürülmüş materyallerden üretilen “Duygularımı Tahmin Et” (Guess My Feelings) takı koleksiyonunu Türkiye’ye getirdik. Fossil Grup ve US Polo Assn. Markalarımızın da geri dönüşümlü ürünleri yakında satışta olacak.

Türkiye’de şu anki saat trendi nedir?

Son dönemde sektör akıllı saat konusunda kendini sürekli geliştiriyor. Zaman içerisinde akıllı saat, saat sektörünün büyümesine oldukça katkı sağlayacak. Analog saatlerin tamamen yok olmayacağını, akıllı saatlerin sadece sektöre ivme kazandırarak pazardaki payını artıracağını öngörüyoruz. Türkiye’de henüz akıllı saat sektörü yeteri kadar büyümedi ama yakın bir dönemde akıllı saat kullanıcıları hızla artacak, akıllı telefonlardan yaptığımız birçok işlemi akıllı saatimizden yapmaya başlayacağız. Klasik saatlerde ise önümüzdeki dönemin trendi yeşil renk olacak. Rose gold ve gold ürünler her daim vazgeçilmez. Bunun yanı sıra hasır ve silikon kayışlı saatler de revaçta.

Akıllı saat pazarına pek çok oyuncu girdi. Siz bu pazar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Akıllı saat sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor. Akıllı saatler sektörden pay almak yerine kendine yeni bir pazar payı yaratıyor. Oyuna ekstra müşteri kitlesi dâhil ediyor. Klasik saat ile özdeşmiş kişiler akıllı saat kullansa
da asla analog saati hayatından komple çıkartmıyor. Klasik saat duygusal bir ürün. Nesilden nesile geçen, düğünlerde, mezuniyetlerde önemli günlerde verilen bir aksesuar. Akıllı saat ise sürekli kendini yenileyen, yeni sürümü, jenerasyonu gelen bir ürün. Dolayısıyla ömrü kısa. Aynı telefonlarımız gibi. Yeni modeli çıktıkça zaman içerisinde eskisini elden çıkartıp yenisi ile yolumuza devam ediyoruz. Ancak klasik saatlerde durum tam tersi manevi değeri çok fazla. Teknik servisimizde müşterilerimizin kullandığı dededen, babadan kalma 20 senelik saatlerin pillerini değiştiriyor, bakımını yapıyoruz.

Türkiye’de saat kullanım oranı nedir?

Saat sektörünün dünya genelindeki büyüklüğü 2020 yılında 32 milyar dolar civarındaydı. Türkiye’nin bu rakamdaki payı oldukça sınırlı, aşağı yukarı yüzde 1 diyebiliriz. Dolayısıyla saat kullanım alışkanlığı da çok yaygın değil. Ancak akıllı saatler bu alışkanlığı yavaş yavaş daha yukarıya çekiyor. Çok kesin olmamakla beraber akıllı saatlere olan eğilimle birlikte her geçen gün saat kullanımı artıyor.

Peki, taklit saati anlamak mümkün müdür?

Taklit saat müşteri memnuniyeti açısından bizim de yakından takip ettiğimiz bir konu. Taklit ürünler bazı internet sitelerinde orijinal diye satılıyor. Ticaret Bakanlığımızın bu konuda son derece ciddi çalışmaları var. Gelişmeler son derece olumlu. Ülkeye sahte saat girişi neredeyse durma noktasına geldi. Sahte saat sadece sektörümüz açısından değil sağlık açısından da büyük risk taşıyor. Birçoğumuz ucuza alışveriş yapıp kara geçtiğini sanıyor ancak her an bileğinde kanserojen madde taşıyan bir saatle dolaşarak aslında sağlığıyla oynadığının farkında değiliz. Saat&Saat olarak bu sorunun önüne geçmek için her türlü girişimde bulunuyoruz. Lisansör firmalarımızla sürekli irtibattayız, taklit ürün satan siteler belirlediğimizde gerekli mercilere gerekli şikâyetlerde bulunuyoruz.

Mağazalarınızda saat satışı sonrasında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Türkiye’de tek yetkili teknik servis hizmetini de sunan Saat&Saat olarak ayrıca sektörde ilk ve tek olan ‘Tüm mağazalarda teknik servis’ hizmetiyle markası ne olursa olsun tüm saatler için teknik destek sağlıyoruz.

Rakibini satın aldı

Dünyaca ünlü saat markalarının Türkiye’deki tek yetkili distribütörü Saat&Saat, pandemiye rağmen bünyesine yeni markaları katarak büyümesini sürdürüyor. Saat&Saat bu kapsamda önemli bir satın almaya imza attı. Raymond Weil, Lacoste, Scuderia Ferrari ve Bomberg saatlerinin Türkiye distribütörlüğünü yürüten; sektörde önemli bir pazar payına sahip Günsal Saat’i satın alan Saat&Saat, yoluna daha da güçlü şekilde devam edecek. Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya bu anlaşmaya dair; ”Pandemi tüm dünyayı ve birçok sektörü derinden etkiledi. Yaşadığımız zorlu sürece rağmen biz dostumuz ama aynı zamanda rakibimiz olan bir şirketi satın aldık.

Öz kaynaklarımızla gerçekleştirdiğimiz bu satın almayla yolumuza daha da güçlenerek devam edecek, ciromuza yüzde 10 civarında katkı sağlayacağız. Günsal Saat’in lokomotif markaları Raymond Weil ve Lacoste. Bu markalardan Raymond Weil’in ortalama satış fiyatı 15 bin TL, Lacoste’un ise 1.750 TL. Hedefimiz bu markaları da saat severlerle buluşturup, pazar payımızı artırmak. Günsal Saat, markamızın cirosuna yüzde 8-10 arasında katma değer sağlayacak” diye konuşuyor.

Tutkusu araba yarışları

Hızı ve heyecanı seven, yıllardır da motor sporlarıyla ilgilenen Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, bu sporu bir tutkuya dönüştürmüş. Şu anda da aktif olarak araba yarışlarına katılıyor. “Spor benim hayatımda her zaman mevcut” diyen Kaya, Önümüzdeki günlerde duyurmayı planladıkları, sporcu gençlere yönelik bir sosyal sorumluluk projesi hazırlığı içinde olduklarını söylüyor.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu