Girişimcilik Haberleri

Sanal dershane girişimciliği büyüyor

Türkiye’de yılda yaklaşık 10 milyon öğrenci sınavlara giriyor. Bu öğrenciler sınava hazırlanırken en büyük desteği dershanelerden alıyor. Ancak dershanelerin kapatılmasının gündeme gelmesi ve teknolojinin gelişmesiyle online soru pazarı hızla büyümeye başladı. Bu alanda yapılan girişimlerin sayısı artıyor. Önümüzdeki birkaç yılda sektörün daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.

Türkiye tam bir sınav cennetti. Türkiye’de her yıl MEB ve ÖSYM tarafından yapılan sınavlara 10 milyonun üzerinde aday giriyor.

2014 yılında YGS sınavına 1 milyon 950 bin kişi katıldı. Bu rakam her yıl yüzde 5-6 artış gösteriyor. Sınavlara giren aday sayısı arttıkça, Türkiye’de sınav ekonomisi de büyüyor. Şu anda 1 milyon 220 bin öğrenci dershaneye gidiyor.

Ancak son zamanlarda dershanelerin kapatılmasının gündeme gelmesiyle birlikte sanal dershane kavramı giderek önem kazanmaya başladı. Online sınav sistemi üzerine kurulan site sayıları her geçen gün artıyor. Sanal dershaneler olarak ifade edilen bu sitelerde bilgi ve ders notları herkese açık. Önümüzdeki yıllarda dershanelerden oluşan boşluğun ve fiziksel sınıflann ihtiyaçlarının online çözümlerle giderilmeye çalışılacağı ve bu alanın hızlı bir şekilde büyüyeceği ifade ediliyor. Bu nedenle bu alanda hızla büyüyen online girişimleri araştırdık.

Sanal dershane girişimciliği

PAZAR BÜYÜYECEK

Sorubak Online Sınav Sistemi, geçtiğimiz yıldan bu yana faaliyette olan bir site. 64 bin sorunun yer aldığı sitede ücretsiz online sınav hizmeti sunuluyor. 2015 yılı sonunda Türkiye’de yapılan tüm sınavlar için online sınav hizmeti vermeyi hedeflediklerini söyleyen sitenin kurucusu Burhan Demir, günlük 100 binin üzerinde tekil kullanıcıları olduğunu belirtiyor. Site, 2015 sonunda 150 bin üyeye ulaşmayı hedefliyor. Demir, “Yasal düzenlemelerle birlikte mekan dershaneciliği sona erecek. Bunun yerini sanal dershanecilik alacak. 20l6’da bu alanda büyük bir pazar oluşacak” diyor.

Smavonline.net de online soru içeriği sunan bir site. Sitede şu anda bin 500’ün üzerinde sayfadan oluşan bir içerik bulunuyor. Günlük sayfa gösterimi 25 bin ile 40 bin arasında değişiyor. Sitenin kurucularından Yasemin Saraydın, şunları söylüyor: “Site içeriği tamamen yeni bir platforma taşınacak. Yeni platform ile erişimin, mobil cihazları da kapsayacak şekilde daha kolay olmasını sağlamayı hedefliyoruz. 2015 yılı sonuna kadar günlük sayfa gösterimimizin 50 binden fazla olmasını hedefliyoruz.”

SES CANLI, SINIF SANAL

inekle.com, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin sayısal ve sözel tüm derslerde birebir ve online özel ders alabildikleri bir platform. Ders verenler ve bu şekilde burs elde edenler ise üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Tüm canlı dersler beyaz tahta, chat ve sesli iletişim modüllerinden oluşan sanal sınıfta yapılıyor. Canlı dersin yanı sıra tercih eden öğrenciler sorularını havuza da gönderebiliyor.

Şu anda 65 binden fazla kayıtlı öğrencileri olduğunu söyleyen inekle.com Kurucusu Tarık Yıldırım, “Amacımız okula ek eğitim desteğini herkes için daha ulaşılabilir kılarken, üniversitelilere de burs imkanı sağlamak. Bizim hedefimiz üye sayısından çok yapılan ders miktarıyla ilgili. Geçen yıldan bu yana iki kat artış yaşadık” diyor.

Eğitimhane.com’un ana hedef kitlesi aslında öğrenciler değil öğretmenler. İzmir’den Van’a, köyden kente, özel okuldan devlet okuluna farklı kesimlerdeki öğretmenlerin kendi aralarında bilgi, fikir ve materyalleri paylaşmaları üzerine kurulan sitede sorular ve testler de bulunuyor.

Şu an 1 milyon 150 bin kayıtlı üyelerinin olduğunu söyleyen sitenin kurucusu Tekin Murat, “Sitemizin içeriğini aylık 8 milyon farklı kişi kullanıyor. 2015 yılı sonunda sitemizi düzenli olarak kullanan kişi sayısının 11 milyona ulaşacağına inanıyoruz” şeklinde konuşuyor.

MARKA TESCİLİ YAPTIRDI

Sanal dershane olarak hizmet veren Ders Takip ise internet üzerinden üyelik vererek video formatında hazırlanmış konu anlatımları ve so-m çözümleri sunuyor. Sistemde ortaokul, lise, üniversite seviyesi YGS Hazırlık, LYS Hazırlık ve KPSS genel yetenek, genel kültür konu anlatımları mevcut. Dersler, her dersin branş öğretmenince hazırlanıyor.

Ders Takip Yayınları Genel Koordinatörü Mehmet Kazım Yılmaz, ürünlerin hitap ettiği sınıflarda okuyan ortalama 16 milyon civarında öğrenci için konu anlatım videolarını DVD eğitim setleri haline getirdiklerini belirtiyor. Yılmaz, ‘Ders Takip’ markası altında, Türk Patent Enstitüsü’nden marka tescili de yaptırdıklarını sözlerine ekliyor.

MELEK YATIRIM ALDI

Sinavo.com, 2012 yılında yayma başladı. İlk etapta YGS-LYS sınavlan-na hazırlanan öğrencilere yönelik 20 bin sorudan oluşan bir soru bankası ile hizmet vermeye başlayan Smavo, 2013 yılında Aslanoba Capital’den aldığı yatınm ile KPSS içeriğini de yayına aldı. 2014 yılında ise toplam 60 bin eğitim videosuna ulaştı. Sitenin kurucusu Emil Çokolat, eğitim kurumlan-na yönelik çözümler geliştirdiklerini ve aynı zamanda oyunsal eğitim modeline uygun modülleri sunduklarını ifade ediyor. Bugüne kadar 120 bin öğrenciye hizmet verdiklerini belirten Çokolat, 2015 sonunda kurumsal ve öğretmenlere yönelik profillerin de devreye girmesiyle 300 bin kullanıcıya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.

ÖĞRENİM HARİTASI

Sınav Uzmanı, Sinan Gürman ve Can Gürses tarafından 2014 yılında kuruldu. Uygulama, sınavlara hazırlanma süreçlerinde adayın bilgisayar, akıllı cep telefonu ve tabletler üzerinden seviyesini belirliyor. Sonra buna uygun bir öğrenme haritası çıkarıp her aşamada bu seviyeye göre sorduğu sorular ve gösterdiği çözümlerle adayın çalışma disiplinine katkıda bulunuyor.

Bu soru ve çözümleri her sınavda kendi alanında lider yayınevleri, okul grupları ve uzman hocalar ile işbirliği içinde ürettiklerini söyleyen Sinan Gürman, “2015’te ALES modüllerine ilaveten LYS ve Dikey Geçiş Sınavı modüllerinin çıkması, web uygulamamızın yayına girmesi ve ücretsiz veya indirimli uygulama içi satın alma modeline geçilmesi ile en az 24-32 bin arasında aktif tekil kullanıcıya doğrudan ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

SANAL DERSHANENİN 6 AVANTAJI

  • Öğrenciler kimden, ne zaman, ne ders alacaklarına kendileri karar veriyorlar.
  • Dersler blok halinde olmak zorunda değil. Sistem dakika bazlı işlediği için öğrenci çalışırken aklına takılan bir soruyu sorup çıkabiliyor.
  • Yardıma ihtiyaç duydukları an sorularını sorabilecekleri birinin olması hissi, ders çalışırken öğrencinin stresini azaltıyor.
  • Kimi sitelerde dersler birebir ve rhy canlı olarak işleniyor. Böylece öğrenci rahat bir şekilde ve kendi hızında ilerleyebiliyor.
  • 7/24 zaman kısıtlaması olmaksızın ders çalşma imkanı sunuyor.
  • Konu tekrarında sınırlama olmadığı için anlaşılmayan bir konu anlayana kadar defalarca izlenebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu