Girişimcilik Haberleri

RS Research, 1,1 milyon Euro yatırım aldı

RS Research, 1,1 milyon Euro’luk yatırım çekti

Akademisyen Rana Sanyal ve seri girişimci Sena Nomak tarafından iki yıl önce kurulan RS Research bir sağlık girişimi. Akıllı ilaç teknolojileri üzerine çalışan şirket, geçtiğimiz günlerde ana yatırımcısı Avrupa Yatırım Fonu (EIF) olan teknoloji temelli risk sermayesi fonu ACT Venture Partners’tan 1,1 milyon Euro’luk ilk yatırımını aldı. RS Research Kurucu Ortağı & CSO Rana Sanyal, “Bu, biyoteknoloji alanında Türkiye’de gerçekleşen en yüksek risk sermayesi yatırımı” diyor.

Sağlık girişimi RS Research, Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları’nda yapılan çalışmaların insana ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmak için 2015 Mart’ta kuruldu. Klinikte yapılacak denemelere başlayabilmek için gerekli klinik öncesi çalışmaları tamamlamayı hedefleyen RS Research, sağlık sektörüne katkıda bulunmak için yola çıktı. Bu alandaki genç yeteneklere istihdam kapıları aralayan, akademi ile iş dünyasını ve kamu kuruluşlarını bir araya getiren bir katalizör olması amaçlanan RS Research, geçtiğimiz mart ayında ikinci yaşını önemli bir yatırımla kutladı. Ana yatırımcısı Avrupa Yatırım Fonu (EIF) olan teknoloji temelli risk sermayesi fonu ACT Venture Partners şirketin, ilk yatırımcısı oldu. 1,1 milyon Euro yatırımlar çektiklerini belirten RS Research Kurucu Ortağı & CSO Rana Sanyal, “Bu, biyoteknoloji alanında Türkiye’de gerçekleşen en yüksek risk sermayesi yatırımı. Bu açıdan büyük mutluluk duyuyor ve işbirliğimizin, RS Research’ün güçlenen yapısıyla yol haritasında bir başlangıç olduğuna inanıyoruz” diyor.

RS Research

İki girişimci kurdu

RS Research, akademisyen Rana Sanyal ve seri girişimci Sena Nomak tarafından iki yıl önce kuruldu. Şirket, ismini de kurucularının adlarının baş harflerinden aldı. En büyük hayalinin RS Research ile hayata geçirdiğini belirten Rana Sanyal, şunları anlatıyor: “ Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Boston Üniversitesi Kimya Bölümü’nden organik sentez alanında doktoramı aldım. Daha sonra Kaliforniya’da, bir biyoteknoloji şirketi olan Amgen’de onkoloji ve nöroloji alanlarında araştırmacı olarak çalıştım. Bu özel sektör deneyimim bana, bir kimyasal molekülün nasıl ilaç yapılacağını öğretti. Daha sonra akademiye döndüm ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi’nin müdürlüğünü yürütmeye başladım.2004 yılında Türkiye’ye dönerken en büyük hayalim bunların Türkiye’de yapılabileceğini kanıtlamaktı.”

Dünyada pek çok insan kanser tedavisi ile ilgili gelişmeleri kendisi ya da ailesinden sevdiği birisi için büyük bir dikkatle takip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanserin 2010 yılındaki maliyeti 1,16 trilyon dolar. 2015’te 8,8 milyon insan kanser nedeniyle hayatını yitirdi, ihtiyaçların çok kritik seviyede olduğunu belirten Rana Sanyal, “insan hayatında fark yaratabileceğimiz bir şey yapmak istedik. Klinik öncesi çalışmalarda bu farkı yaratabildiğimizi gördük, şimdi sıra insanda” diyor.

Klinik faza taşınacak

Şirket önce polimer teknolojisiyle hazırlanan, dokuya hedefli nanoyapılara öncü bir yaklaşım geliştirdi. Bu öncü ilaç taşıyıcı platform, ayarlanabilir polimer ve biyobozunur ilaç bağlantılarından oluşuyor ve biyolojik moleküllerin eklenebildiği tasarımlara olanak tanıyor. Hedefli platform, tedavi sırasında yan etkilerin azalmasını, etkinliğin artmasını sağlıyor. Portföylerinde bulunan tümörü hedefleyen bu ‘akıllı’ ilaçları 2018 yılından itibaren klinik faza taşımayı hedeflediklerini vurgulayan Rana Sanyal, “Aynı zamanda, ülkemizde AR-GE odaklı ilaç firmalarına ve ilaç alanında araştırma yapan akademisyenlere preklinik aşamada çeşitli hizmetler sunuyoruz. Bu da çok çeşitli paydaşlarla farklı platformlarda biraraya gelerek güçlerimizi birleştirmemizi ve katma değeri artırmamızı sağlıyor” diye anlatıyor.

25 projeye yatırım yapacak

Accelerating the Commercialization of Technology (ACT) bir teknoloji temelli risk sermayesi fonu olarak Temmuz 2015’te kuruldu. ACT’in ana yatırımcısı Avrupa Yatırım. Fonu (European Investment Fund -EIF) ve ayrıca özel yatırımcıları da bulunuyor. ACT Türkiye’de geliştirilen ve küresel büyüme potansiyeline saiıip teknoloji temelli girişimlere erken aşama yatırımları yapıyor. Toplam fon büyüklüğü 22,5 milyon Euro olan ACT, girişim başına en fazla 2,5 milyon Euro’ya kadar yatırım yapabiliyor. Özellikle üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoparklar ve girişimcilik ekosistemindeki paydaşlarla yakın işbirlikleri kuran ACT kurulduğu günden itibaren 1500’e yakın girişimi ve teknolojiyi değerlendirdi. Halihazırda 6 start-up ve 10 kavram ispatı projesine yatırım yapan ACT’in 2017 sonu itibariyle 20-25 civarında proje ve girişime yatırım yapması planlanıyor.

AB projesi var

insanlara faydalı bir sağlık çözümü üretmeyi hedeflerken, genç yeteneklere istihdam da yaratan bir oyuncu olmayı amaçladıklarım belirten Rana Sanyal, şöyle devam ediyor: “İki yıllık, oldukça genç bir girişim olarak kısa sürede geldiğimiz nokta hedeflerimize duyduğumuz heyecanı artırıyor. 2016 yılında başlayan bir Avrupa Birliği projemiz var. Türk ilaç sanayiine yönelik hizmetlerimizi ve işbirliklerimizi her geçen gün artırıyoruz. Şimdiden bir Türk girişimi olarak alanımızda pek çok küresel oyuncunun dikkatini çektik. Yurt dışında da bu önemli potansiyeli temsil edeceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu