Girişimcilik Haberleri

Online Kahve Satışı

Kahve pazarı büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. Bu büyüme hem ucuz hem de nitelikli ürünlerde sürüyor. Son dönemde toz olarak değil, direkt çekirdekten üretilen kahve kategorisi de kahvenin en çok gelişen alanlarından oldu. Adına nitelikli kahve de denilen bu pazar, özellikle online satış alanında gelişiyor. Türkiye’de her gün yüzlerce kilogram nitelikli kahve, internet üzerinden tüketici ile buluşuyor.

Bu bağlamda kahve girişimcileri de her gün yüzlerce kilogram nitelikli kahveyi tüketiciyle buluşturmaya başladı. Şu anda toplamda 500 milyon TL’yi aşan Türkiye kahve pazarında online kahve satıcıları da varlıklarını hissettiriyor. Özellikle ‘üçüncü dalga’ diye tabir edilen kahvecilere de ürün tedarik eden bu şirketler, önümüzdeki günlerde satışlarını artırmaya hazırlanıyor.

kahve

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de yılda 22 bin tondan fazla kahve tüketiliyor. Pazarın hacmi de 500 milyon TL’yi aşıyor. Avrupa’da kişi başına 10 kilogram kahve tüketilirken, bu rakam Türkiye’de henüz 500 gramı ancak aşıyor. Bu tüketimin yüzde 31’i Türk kahvesi, geri kalan kısmı ise çözünebilir ve çekirdek kahve olarak’belirtiliyor. Pazarın hacminin beş yıl sonra 1 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin edilirken, online satış kanalı olan şirketler ortalama cirolarının yüzde 5’ini sanal mağazalarından sağlıyor.

Süreç 2007’de başladı

Bu bağlamda online kahve satışına ilk olarak başlayan şirketlerden olan Kivahan, Türkiye’de kahve siparişi üzerine taze kavrulmuş kahve ürünleri satmaya başladı. Türkiye’de nitelikli kahveyi ilk defa online olarak satarak, ‘Kendi harmanını yap, kendin iç’ uygulamasını başlattıklarını söyleyen Kivahan’ın kurucusu Özen Demircioğlu,gramajından çekirdeğine, öğütme şekilden kavurmasına kadar olan tüm süreçleri kendilerinin yaptığını dile getiriyor. Demircioğlu, “Kivahan, ilk yılında 300 cari hesaba hizmet veriyordu. Gün geçtikçe bu sayı hızla artarak, yıllık yaklaşık yüzde 30’luk büyüme hızıyla, bugünlere geldi. 2014 yılında bin 800 civarında cari hesabımız vardı. 2015’te bu sayıyı 2 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda 23 farklı çekirdekten yöresel kahveler sunuyoruz ve internet satışlarının yüzde 70’ini biz gerçekleştiriyoruz” diyor. Şirketin satışlarının yüzde 20’si internet üzerinden yapılıyor.

Paketler boy boy

Kahve Fabrikası Kurucusu Şerif Başaran ise 2011 yılından bu yana internet üzerinden Online satış yaptıklarını söylüyor. Başaran, bugün Kahve Fabrikası’nın yöresel kahveler ve özel harmanları ile nitelikli kahve severlere sunduğu seçeneklerle pazarın önemli firmalarından biri olmaya devam ettiklerini belirtiyor. Hem online satışta kahve severlere hem de kafelere yaptıkları kahve tedariki ile sektördeki öncü şirketlerden biri olduklarını dile getiren Başaran, şunları söylüyor: “2014 yılında online satış anlamında yaklaşık 6 bin civarında bir gönderim yapıldı. Bunların bazısı 250 gramlık, bazısı 1 kilogramlık paketler. 2015 yılında ise beklentimiz 7 bin 500 ile 8 bin gönderim civarında bir hacme ulaşmak.”

2014 yılı içerisinde ilk işletmesini açarak Coffeetopia markası ile sektörde kafe işletmesi olarak da yer aldıklarını anlatan Başaran, toplamda 10 bin adet gönderimin sadece online satış kısmında olduğunu kaydediyor ve ekliyor: “Kahve Fabrikası olarak toptan satışımız ağırlıkta. Online satış ise bizim ciromuzun yüzde 7’sini oluşturuyor.”

Yüzde 30 büyüme hedefi

Son dönemdeki nitelikli kahve tüketimi eğiliminin daha da artacağı düşünülürken, yatırımların da daha çok bu alanda olacağı belirtiliyor. Bu bağlamda daha çok yöresel ve özel kahvelerin ön planda olacağını öngördüklerini söyleyen Günlükhahve.com Sahiplerinden Osman Şahin, bunun içinde aromalı kahveler,

Türkiye’deki farklı bölgelerin kendine özgü kahveleri ve çoğumuzun tadını dahi bilmediği özel kahvelerin ön plana çıkacağını düşündüklerini aktarıyor.

Şirketin diğer sahibi Alper Dinç ise, “GünIükkahve.com olarak online pazara 2013 başında giriş yaptık. Şirket olarak aldığımız siparişler üzerine taze kahveleri tedarik ediyor ve hazırlıyoruz. 2014 yılı içinde yaklaşık 5 bin kilogramlık kahve satışımız oldu. 2015 yılı büyüme hedefimizi yapacağımız yatırımlara bağlı olarak yüzde 30-35 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz” diyor. Dinç, Türkiye’de kahve sektörünün sürekli büyüdüğüne dikkat çekiyor. Alper Dinç, “Bununla beraber online kahve satışı da kullanıcıların tercih etmeye başladığı bir alan haline geldi. Biz online tarafta ortalama yüzde 30-35 arası bir büyüme olacağını öngörüyoruz” diyor.

Üçüncü dalgaya hizmet

Şu anda içinde bulundukları sektörü ‘nitelikli kahveler ile kavuruculuk yapanlar’ olarak tanımladığını söyleyen Coffenutz Kurucusu Ömer Aydın, sektörlerinin henüz emekleme aşamasında olduğunu belirtiyor. “Tahminimizce aylık tüketimi toplam birkaç on tonu geçmeyecek bir sektörden bahsediyoruz. Fakat online satışla birlikte, her gün bir yenisi açılan ‘Üçüncü Dalga’ kafelere hizmet veriyoruz. Yaklaşık 30 nitelikli kahveciden an itibariyle sekiz tanesi de bizimle çalışıyor” diyen Aydın, soğuk demleme kahveleri Cold Drip ve Türkiye’de ilk ve tek olan Fıçıda Kahve Nitro Brew ile hızlı bir yayılma peşinde olduklarına vurgu yapıyor. “Sonuncusunun lans-manını yeni yaptık ve şu ana kadar iyi gidiyoruz” diyen Aydın, ayrıca önümüzdeki üç ay içinde beş franchise açmayı planladıklarını da sözlerine ekliyor.

Nitelikli kahve sektöründen rakamlar…

■ Türkiye’de her 100 kişiden 79’u düzenli kahve içse de, miktar bazmda tüketim Avrupa’ya göre oldukça az.

■ Türkiye’de yapılan araştırmalara göre 23 bin tondan fazla kahve tüketiliyor. Bu rakam, bir İskandinav ülkesinin 1/24’ü kadar.

■ Buradaki payın çoğunluğu çözünebilir kahvelere ait.

Nitelikli kahve (çekirdek) tüketimi ise Türkiye’de yıllık toplam 40 bin tona tekabül ediyor.

■ Toplam kahve pazarı düşünüldüğünde Türkiye’deki pazarın büyüklüğü 500 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Burada en hızlı artış yüzde 30’la nitelikli kahvelerde yaşanıyor.

■ Üçüncü dalga diye adlandırılan kafelerde Türkiye dünyada dördüncü en hızlı büyüyen ülke konumunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu