Girişimcilik Haberleri

Melek Yatırımcılardan Girişimcilere Tavsiyeler

Bundan 10 yıl öncesine kadar start up’ların başarıyı yakalayabilmesi için iyi bir fikri olması yetiyordu. Bugün ise bundan daha fazlasına ihtiyaç var. Zira rekabet arttı. Bu noktada aceleci davranmadan fikrine odaklanan, fikrinin tüm boyutlarını aynı anda hayata geçirmeye çalışan ve onun içinde kaybolmak yerine, tutkusunu asla kaybetmeden adım adım ilerleyen girişimler melek yatırımcıların ilgisini çekiyor. Alışkanlıkları yönlendlrebilen, yatırımın dengelerini anlayabilen ve hangi aşamada olursa olsun güven duygusunun önemini kavrayabilen girişimler melekleri adeta cezbediyor.

Yakın zamana kadar melek yatırımcı dendiğinde akla sadece birkaç isim gelirdi. Bugün ise 10’dan fazla akredite olmuş melek yatırım ağı mevcut. Melek yatırımcılar girişimcilikte fikrin tek başına yeterli olmadığını vurguluyor. Girişimciler, hayallerini gerçekleştirmek için gerekli olan profesyonel iş planlaması, pazarlama stratejisi, insan kaynakları yönetimi, verimlilik ve finansal birikim konularında desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu noktada iş planı yapma, profesyonellerin, tecrübeli kişilerin rehberliğinden yararlanmak büyük önem taşıyor.

Melek yatırım ağlarının 2015 planları, hangi sektörlere odaklandıklarını ve girişimcilere tavsiyelerini araştırdık…

melek yatirim

“Dürüst olun”

LABX Business Angels bünyesinde farklı sektörlerden 85 yatırımcı bulunuyor. Bugüne kadar Hamsi Finger, Kobay Deney Hayvanları ve ARGE Laboratuvarları A.Ş. gibi toplam 10 projeye yatırım yapıldı. 2014’ün sonunda kurulan Shoop teknolojilerinin çok ses getiren bir yatırım olduğunu söyleyen LABX Business Angels Kurucusu Fuat Sami, 2015’ln ilk yatırımını İse Hızlı Soğutma Cihazı projesine yapacaklarını belirtiyor. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük girişimcilik yarışması ve bir TV programı olan Birflkrinmivar’ı da düzenleyen LabX’ln bu senekl kazananı olmuş bu proje. Mikro dalga bir fırının tam tersi bir mantıkta çalışarak tüm içecekleri 2 dakikada 6 derece soğukluğa İndiren bu buluşun ismi lcywave oldu ve şimdiden oteller, restoranlar ve yatçılık sektöründen siparişler aldı. Özellikle eğitim teknolojileri, sağlık sektörü ve gıda alanındaki yatırımcılarla ilgilendiklerini ifade eden Sami, “2015 için hedefimiz 5 projeye yatırım yapmak” diyor. Sami melek yatırım almak İsteyen girişimcilere “Projelerini anlatırken A’dan Z’ye her konuyu anlatmaları, vizyonları, iş planları, hayat hedefleri ve her konuda dürüst olmaları gerek. Çünkü melek yatırımcılıkla yapılan yatırımlar çok uzun soluklu yatırımlar ve bu alanlarda her şey çok net olmalı” şeklinde tavsiye veriyor.

“Sektörde deneyimli yatırımcılar bulun”

Llnks Angel BAN 112 üyeye sahip bir melek yatırım ağı. Bugüne kadar mobil teknolojileri ve ICT ağırlıklı yatırımlar gerçekleştirdi. Dünyadaki melek yatırımcılık sektörünün yüzde 25’lnin ICT üzerine odaklandığını söyleyen Llnks Angel BAN Başkanı Baybars Altuntaş, her sektörle İlgilenmekle beraber ağırlıklı olarak ICT sektörüne öncelik tanıdıklarını vurguluyor. Bu yıl minimum 2 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını ifade eden Al-tuntaş, girişimcilere şunları öneriyor:

“Melek yatırımcıların, iş fikrinden daha çok girişimcilere yatırım yaptıklarını hiçbir zaman unutmasınlar. Bu yüzden, doğru girişimci olmanın gerektirdiği becerileri maksimum düzeyde edinmeye çalışsınlar. Ayrıca, hayal kurmanın iyi bir şey olduğunun farkında olsunlar ancak kesinlikle hayalci olmasınlar.” Keiretsu Forum Türkiye 70 üyeli melek yatırım ağı. 2012 Eylül ayında kurulan forum, çok kısa bir sürede 11 girişimci şirkete yaklaşık 6 milyon dolarlık yatırım yaptı. Keiretsu Forum’un hiç bir sektör ayrımı yapmadığını belirten Keiretsu Forum Yönetici Ortağı Aslı Gözören, bugüne kadar ödeme sistemleri, mo-bll uygulama, eğitim, internet, sağlık, hizmet ve gıda sektörlerine yönelik melek yatırım yaptıklarını İfade ediyor.

2015 yılında yatırımcı üyeler tarafından üç boyutlu yazıcılar üreten bir girişimci şirkete 250 bin dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Gözören, sözlerine şöyle devam ediyor: Melek yatırım almak İsteyen girişimcilere kendilerine güçlü netvvork sağlayacak, bulundukları sektörde deneyimli melek yatırımcılar bulmalarını tavsiye ederim. Ayrıca, yatırımları birden fazla melek yatırımcıdan almaları riski her iki taraf İçinde azaltacağı için uzun vadede sağlıklı birliktelikler kurmuş olacaklardır.”

“Uyumlu bir ekip kurun”

Kurulduğumuz 2008 yılından bu yana toplam 11 bin başvuru alan ve sosyal medyadan mobll ve yazılım alanlarına kadar 60 girişime yatırım gerçekleştiren Etohum, bu yıl da 3 binden fazla başvuru almayı hedefliyor. Türkiye başta olmak üzere en çok Pakistan ve Mısır gibi ülkelerden, Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgelerinden başvuru aldıklarını söyleyen Etohum Kurucusu Burak Büyükdemlr, 3D printerlardan m-ticarete, oyundan e-tlca-rete, online eğitim rehberliğinden bulut teknolojilerine, sosyal sanal gardıroptan online sinemaya, interaktif dijital kitaplardan medl-kal simülasyon sistemlerine kadar birbirinden farklı girişimler İle İrtibat halinde olduklarını kaydediyor. 2015 boyunca 10 yatırım daha yapmayı planladıklarını, daha çok teknoloji ve internet girişimleriyle İlgilendiklerini belirten Büyükdemir, “2015 İle birlikte önümüzdeki yıllarda odak noktamız ise SaaS ve mobil alandaki girişimler, giyilebilir teknolojiler, sağlık, oyun ve İletişim teknolojileri olacak” diyor. Büyükdemir’in girişimcilere tavsiyeleri şöyle:

“Her şeyden önce girişimcilik piyasasını ve e-tlcareti kısa yoldan para kazandıran bir araç olarak görmemek gerekiyor. E-tlcaret-te başarı, uygulanabilir İş modeli, müşteri memnuniyetini sağlayacak yüksek hizmet kalitesi ve birlikte çalışılan ekip gibi pek çok değişkene bağlı. Eğer bunları sağlayabilir ve rakipleriniz arasında fark yaratmayı başarabilirseniz, hiç ummadığınız kadar kazanç elde edebilirsiniz. Aynı zamanda erken aşamadaki girişimlerde ekiplerin uyumu çok önemli bir değişken olarak gözüküyor. Kurucuların uyumIü çalışmaları ve ortak hedefe odaklanmaları girişimci olma yolunda en kritik detaylardan. Hedeflerin belirlenmesi ve bunu kısa sürede gerçekleştirme büyük önem taşıyor.”

“işiniz bir ihtiyaca cevap versin”

BIC Angel Investments ise 43 melek yatırımcıya sahip bir yatırım ağı. Bugüne kadar toplam yedi yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımlar ICT alanında faaliyet gösteren çeşitli start up’lardan oluşuyor. 250 bin TL ile 550 bin TL arasında yatırım yapıyor. 2015 yılının ilk yatırımını 500 bin TL ile Temlzlikyol-daıom’a yaptıklarını İfade eden BIC Angel Investments Kurucusu Joachim Behrendt, internet ve yazılım ağırlıklı projelere yatırım yaptıklarını kaydediyor. Bu yıl 6-8 start up firmaya 500 bin ile 1 milyon TL arasında değişen tutarlarda yatırım gerçekleştireceklerini söyleyen Behrendt, melek yatırım almak isteyen girişimcilere şunları öneriyor:

“Girişimcilerin yatırımcıya gelmeden önce iyi bir şekilde hazırlanmalarını öneriyoruz. Girişimcilerin bize gelirken ellerinde fikirden daha fazlasının bulunması gerekiyor. Öncelikle iş modellerinin bir ihtiyaca cevap veriyor olması gerekiyor. Bunun dışında müşterilerinden de olumlu dönüş almışlarsa iyi bir yolda ilerliyorlar demektir. Bu noktaya ulaşan girişimcilerle çalışmak ve onları desteklemek isteriz.”

“Sunumunuz hazır olsun”

İstanbul Startup Angels üyelik kabulüne geçtiğimiz yılın kasım ayında başladı. Bu sürç zarfında 35 üyeye ulaştı. Yeni dönemde üye profilini Anadolu’ya da yaymayı planlıyor. Bugüne kadar İstanbul Startup Angels üyelerinin toplam 4 Milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiğini belirten İstanbul Startup Angels Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, her sektördeki teknoloji fikirlerine açık olduklarına işaret ediyor. Tarım teknolojisi, sağlık teknolojisi, internet teknolojisi ve mobll teknolojiye öncelik tanınıyor. Üyelerin toplam yatırım hacminin 20 milyon TL olduğunu söyleyen Çıracı, 2015 İçinde yaklaşık 15 projeye yatırım yapmayı hedeflediklerini kaydediyor.

Çıracı, “Girişimciler melek yatırım arayışına çıkmadan önce yatırımcı için hazırlık süreçlerini tamamlamış olmaları gerekil. Finansal tabloları, yatırımcı sunumları hazır olmalı. Ayrıca öncesinde alacakları yatırımı girişimleri için nerelerde kullanacaklarını belirtmeleri gerekmekte. Tabi ki, ekip yatırımcı için en önemli kriter. Bu nedenle girişimciler ekiplerinin ne kadar güçlü olduğunu yatırımcıya göstermek zorunda” diyor.

“Yürümeden koşmayın”

Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı bugüne kadar beş yatırıma aracılık etti. Şu anda yatırım süreci devam eden bir melek yatırımı mevcut. Mevzuatın kabul ettiği tüm sektörlere açık olduklarını belirten Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu Mehmet Buldurgan, girişim seçerken sektör ayrımı yapmadıklarını vurguluyor. Buldurgan, “Hatta üretim ve ihracata dönük girişimlere daha sıcak baktığımızı söyleyebiliriz” diyor.

Bu yıl 4-5 milyon TL yatırım hedeflerinin bulunduğunu söyleyen Buldurgan, “Normal bir iş fikrini bile hırslı ve İşini severek yapan girişimci mükemmel hale getirebilmekte. Girişimciler öncelikle tutkulu olmalı ve gözleri parlamalı. Tavsiyem yürümeden koşmaya çalışmasınlar. Başarıya ve İşlerine odaklansınlar” diyor.

“Aldığınız riskin farkına varın”

“Bugüne kadar 16 şirkete yatırım yaptım. Bunların 12 tanesi hala aktif. 2015 içinde yeni bir yatırımım olmadı. 2014 İçinde toplam 4 yatırım yaptım, internet ve teknoloji sektöründeki şirketlerle İlgileniyorum. Gerek B2B gerekse B2C alanında yaptığım yatırımlar var. Bu yıl maksimum 500 bin TL civarında yatırım yapmayı hedefliyorum. Girişimcilere aldıkları risklerin farkında olmalarını tavsiye ederim. Yatırım alacakları kişileri de aynı blzlerln onları incelediği gibi incelemeli ve tanımaya çalışmalılar. Yatırım gerçeklesene kadar masanın farklı taraflarında oturuyoruz. Ancak yatırım sonrasında herkes ortak. O yüzden girişimci ve yatırımcı arasındaki insani ilişkiler çok önemli.

“Ekibin becerisi fikirden daha önemli”

“Yatırım yaptığım girişimlerin İlki, içerisinde bulunduğumuz coğrafyanın tek oyunlaştırma platformu olma özelliğini taşıyan işte Oyun’du. Bir diğer girişimim olan Happy Foundry, eğitim tabanlı oyunlar üzerine odaklanıyor. Üçüncü girişimim Kapgel, anında teslimat hizmeti sunan bir şirket. Saran Online kurumsal yatırım çatısı altında tuttur.com, ajansspor.com, Kommlks gibi girişimler yer alıyor. Yeni yatırım olanaklarını da incelemeyi sürdürüyoruz. Son olarak New York’ta Furnis-hare’e yatırım yaptım.Temel olarak eğitim ve öğretici oyun kategorisine giren girişimlerle ilgileniyorum. Önümüzdeki 2 yılda yaklaşık 10 tohum yatırım yapmayı hedefliyorum. Şahsen en çok önem verdiğim kriter, girişimcinin ve genel olarak ekibin, yaptıkları İş üzerine kurdukları hakimiyet seviyesidir. Kulağa biraz iddialı gelse de deneyimlerimden yola çıkarak, bir fikri uygulayacak olan ekibin beceri seviyesinin o fikrin kendisinden daha önemli olduğunu söyleyebilirim.

‘Israrcı olun”

“Otomotiv, beyaz eşya ve turizm alanında faaliyet gösteren yönetim kurulu başkanı olduğum Farplas Şirketler Grubu’nda yaptığımız olağan yatırımların dışında şahsi olarak bugüne kadar 10 milyon dolarlık yatırım yaptım. Geçen yıl 7 adet start-up’a yatırım yaptım, bu yıl üç yatırımı kapatmak üzereyim. Kendi İş konumla çok bağlantılı olduğu İçin ulaşım ve malzeme teknolojileri, sanat ve dizayn, kadın ve çocuk, paylaşım, eğitim alanları ile İlgili konulara yoğunlaşacağım. Kadınlar hem iyi girişimci oluyorlar, hem de tüketim pazarının neredeyse hepsini ellerinde tutuyorlar, bu yüzden bu konuya vakit ve para ayıracağım. Bu yıl yaklaşık 2 milyon Euro bir yatırım yapmayı düşünüyorum. Girişimcilerin iyi hazırlık yapmaları ve doğru zamanda yatırımcıya çıkmaları çok önemli. Bir de İş fikirlerinin önemli bir problem çözüyor olması ve büyüme potansiyelinin olması yatırım almak İçin en önemli iki kriter. Sadece para değil, işlerine değer katacak melek yatırımcıyı İşin İçine sokmakta ısrarcı olmalılar ve her zaman değerlemeye takılmamalılar.”

“Hazır değilseniz görüşmeyin!”

“2014 yılında Big Data üzerine çözümler geliştiren bir start-up’ın ikinci tur yatırımına 300 bin dolar ile ben de katıldım. Şu anda karar aşamasına geldiğim İki girişim projesi daha var. 2015 için yaklaşık 1,5 milyon dolar büyüyen girişimlere yatırmayı planladığımı söyleyebilirim. Buna ek olarak, 500 bin dolar ile de daha erken aşamalarda olan girişimlere tohum sermayesi sağlamayı düşünüyorum. Girişimcilere, projelerinde yeterince yol kat etmeden yatırımcılarla herhangi bir görüşme yapmamalarını tavsiye ederim. Henüz hazır değilken yatırımcılarla görüşmek bence çok büyük bir hata. Yatırımcılar en iyiler arasından seçim yapar, bu unutulmamalıdır.”

“Net bir gelir modeli sunun”

“Bugüne kadar Türkiye başta olmak üzere, Almanya, ABD, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’deki yatırımlarımın toplamı yaklaşık 3 milyon dolara ulaşmış durumda. Sekiz sene İçinde toplam 25 yatırım yaptım. Sekiz tanesinden çıktım ve çıktığım girişimler devam etmedi. 17 tanesi İse hala aktif. SaaS, mo-bll ve e-ticaret yatırım için ilgilendiğim alanlar. Girişimcilerin yatırımcılarını seçerken onlar hakkında bilgi toplamasını ve geçmişte yaptığı yatırımlardaki girişimcilerden referans almalarını tavsiye ediyorum. Aynı zamanda yeni girişimcilerin inovasyona yönelmesini ve nakit akışlarını ciddi, planlı bir şekilde kontrol etmelerini öneriyorum. Örneğin ben bir melek yatırımcı olarak işin başındaki ekibin bu İşe inanmadığını anlarsam hemen geri çekilirim. Bunun yanı sıra melek yatırımcıya net bir gelir modeli sunabilmek de girişimciye avantaj sağlar.”

“Çözüm sunduğunuz sorunu iyi bilin”

“Bugüne kadar e-ticaret, pazaryerleri, mobil, yazılım ve İçerik siteleri gibi alanlarda faaliyet gösteren 59 şirkete toplam 59 milyon dolar yatırım yaptım.

Bu yatırımların 41 tanesi yurt içinde ve 18 tanesi yurt dışında gerçekleşti. Bu yıl Türkiye’de henüz açıklanmamış bir tane yeni yatırımım oldu. Buna ilave olarak yurt içinde var olan yatırımlarıma takip yatırımlar yaptım ve yurt dışında online eğitim platformu One Month ve bireysel kredi pazaryeri LendStreet’e yatırımlarım oldu. Bütün yatırımlarım internet sektöründe. Bu sektör içerisinde e-ticaret, pazaryerleri, mobil, yazılım ve İçerik siteleri en çok ilgimi çeken alanlar. Öncelikli olarak hedefledikleri sektörü ve çözüm sundukları sorunu çok iyi bilmeleri gerekiyor. Bununla beraber büyük düşünüp büyük bir pazarı hedeflemeleri yatırım alma olanaklarını artıran unsurlar. Son olarak fikir aşamasının ötesine gitmiş, minimum olarak bir pilot uygulama ile mümkünse bir kullanıcı veya müşteri tabanı elde ettikten sonra yatırımcının karşısına çıkmalarını öneririm.”

“Kısa ve sade bir şekilde anlatın”

“Bugüne dek yatırım yaptığım şirketler arasında Lidyana.com, Supple-menter.com, Ustaeli.com, modacruz, connected2.me ve streetbees bulunuyor. Dünyadaki teknoloji eğilimlerinin işaret ettiği, gelecek vadeden sektörlere yatırım yapmayı tercih ediyorum. Bu doğrultuda bulut tabanlı hizmetler, büyük veri, nesnelerin interneti, peer-to-peer businesses ve mobil alanlarında potansiyel görüyorum. Mobil-de özellikle mobil sağlık uygulamaları, mobil ödeme ve ulaşım uygulamalarının gelecekte daha da önem kazanacağını düşünüyorum. Yatırım almak isteyen girişimciler için tek bir reçete olduğuna inanmıyorum. Ancak yatırımcı ile görüşme aşamasına geldiklerinde kesinlikle kendilerini en net şekilde ifade edebilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Fikriniz çok yönlü olabilir, yatırımcının ilgisini çekeceğini düşündüğünüz pek çok farklı konu olabilir ancak masaya oturduğunuzda fikrinizi olabildiğinde basit tutmalısınız. Önemli olan projenizle başarmak istediğinizi karşınızdakine kısa ve sade bir şekilde anlatabilmek. Böylece akılda kalma şansınız da artacaktır.”

“Yatırımcınızı mutlaka araştırın”

“Halen ortağı olduğum şirketler arasında Türkiye’nin en büyük sağlık sitesi olan Doktorsltesl.com, yine Türkiye’nin önde gelen araba İlan sitelerinden Ta-sit.com, Ortadoğu’nun en büyük flash sales / özel alışveriş sitesi MarkaVIP, I en büyük anne çocuk sitelerinden An-neysen.com, ABD’de online bir güneş enerjisi altyapısı şirketi olan CivicSolar ve bugün büyük bir dijital ajans olan Dlgitouch / Gelirortakları’nı sayabilirim. İlgilendiğim işlere çok erken aşamada yatırım yapıyorum. Özellikle hizmet olarak yazılım, farklı alanlardaki İlan siteleri ve mesajlaşma uygulamalarının üzerine oluşturulabilecek işler ilgimi çekiyor. Bu yıl en fazla 2 yeni işe yatırım yapmayı öngörüyorum. Adı melek yatırımcı da olsa, sonuçta girişimci İçin şirketine bir ortak almak çok çok önemli bir karar. O nedenle bir yatırımcıdan yatırım alırken, o yatırımcıyla İlgili kapsamlı bir araştırma yapmak, daha önce yatırım yaptığı şirketlerden görüş almak çok önemli. Şirkete ortak aldıktan sonra yaşanabilecek sorunların çözümü oldukça zor olabiliyor.”

“Data toplayın, analiz yapın”

“Yaklaşık 10 yıldır melek yatırımcılık yapıyorum ve bu dönemde 70’in üzerinde girişime yatırım yaptım. Bunların arasındaTrendyol, Sobee, Evldea, Mo-bilecraft, Hocam, Hediyemo, Insider, üstaeli, Solvoyo, CloudArena, Izyco, j Parçadeposu gibi firmaları sayabilirim.

2015 yılında şimdiye kadar 3 yatırımım oldu, internet ve teknoloji sektörleriyle ilgileniyorum. Değişik yatırım araçlarım üzerinden bu sene 10 milyon TL civarı yatırımı hedefliyorum. Girişimcilerin ev ödevlerini iyi yapmaları lazım. Yeterli data toplayıp, analiz yapmadan hazırlanan iş planları yatırımcıyı çekmiyor. Tabi ki fikir önemli ama fikir kadar bu fikrin hayata geçirilebilir olmasına yatırım yapılıyor. Bunun içinde tutkulu, yetkin bir girişimci ekibi en önemli nokta.”

Start up’ların en sık yaptığı 9 hata

1. İş planı ile iş modelim birbirinden ayırt edememeleri.

2. Girişimcilerin, işin önündeki sorunları görüp bunlara çözüm aramak yerine, bahaneler bulmaya çalışması ve soruna dönük gerekli heyecanı ve isteği göstermemeleri.

S. Melek yatırımcılar bir işten nasıl para kazanılacağından çok nasıl para kazanıldığına odaklanırlar. Bu da özellikle işin son bir yılında, nasıl bir iş modeliyle bu işin bu ciroyu yakaladığını ahlamaya çalışırlar. Girişimci ise melek yatırımcıyı iş planıyla ikna etmeye çalışır.

4. Yatırım buldukları zaman tüm problemlerinin çözüleceklerini düşünebiliyorlar. Aslında, melek yatırımcı girişimcinin çözüm bulmuş olmasuıı bekliyor. Bu çözümü gerçekleştirebilmesi ve işi ölçekleyebilmesi için yatırım yapıyor.

5. Birtakım giderler ve özellikle operasyonel harcamalar minimize ediliyor, ancak bu sonrasında fikrin ürüne dönüşmesinde büyük problem yaratıyor.

6. Girişimcinin projesine ve satış yeteneğine gereğinden fazla güvenmesi.

7. Prototip ürünle piyasayı test etmeden iş planlarım hazırlamaları.

8. Planlarım fazla iyimser hazırladıklarından girişim için gerekli fonlamayı hep eksik hesaplamaları.

9. Önemli bir farklılık yaratmaya yeterince önem vermemek.

GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCIS NAFİZ KARADERE
“2 bin başvuru almayı hedefliyoruz”

“Garanti Bankası olarak, BUBA’mn stratejik ortağıyız. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tarafından hayata geçirilen ‘BUMED Business Angels’ (BDBA), melek yatırımcıların oluşturduğu yatırımcı ağı sayesinde, genç girişimcilere destek vermeyi amaçlıyor. Melek yatırımcılarla girişimcileri bir araya getirecek olan BUBA, aynı zamanda girişimcilere yatırımcıların bilgi ve tecrübe birikiminden faydalanma ve finansal destek bulma fırsatı sunuyor. Biz de Garanti Bankası olarak, yeni fikirlerin gelişmesine katkıda bulunmayı ve girişimcileri her alanda desteklemeyi temel sorumluluklarımızın arasında görüyoruz. Ayrıca, BUBA ile olan işbirliğimiz kapsamında,

GarantiPartners girişimcisi olan firmaları, sermaye ihtiyaçları doğrultusunda, uygun yatırımcılarla buluşturmak en önemli amaçlarımızdan biri. Girişimcilerin şirketlerini kurduktan sonraki süreçte ihtiyaç duyacakları işletme sermayesi ve diğer bankacılık ürün ve hizmetlerini, GarantiPartners girişimcilerine özel bir paket ile sunacağız. GarantiPartners üzerinden yıl sonuna kadar yaklaşık 2 bin başvuru alacağımızı öngörüyoruz.Tüm eleme ve değerlendirme süreçlerinden geçtikten sonra yatırım alma ve büyüme potansiyeline sahip SO civarında star girişimci belirlenecek. Ve 12 ay boyunca kuluçka merkezinden nitelikli ve detaylı destek alacak. Eleme sürecinden geçemeyen diğer girişimcileri kendi başlarına bırakmayacağız. Onlar da artık GarantiPartners portföyünde yer alacak ve altı modülden oluşan Boğaziçi Üniversitesi’nin girişimci hazırlama programına davet edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu