Girişimcilik Haberleri

Lise öğrencileri için platform kurdular

Lise öğrencilerinin çevrelerindeki etkinlikleri keşfedebilecekleri bir platform oluşturma hedefiyle kurulan Zone, kısa sürede çok yönlü bir organizasyon haline geldi. Zone’un kurucuları Yağmur Güngör ve Eda Topuz, bu projeyi her yönüyle Anadolu’ya yaymayı hedefliyor.

Zone’un kurucuları Yağmur Güngör ve Eda Topuz, Robert Kolej’de 12’inci sınıfta okuyan iki lise öğrencisi… Kendi ihtiyaçlarından ve deneyimlerinden yola çıkarak Zone’u kuruyorlar. Lise hayatı boyunca akademik ve kültürel alanda birçok etkinliğe katıldıklarını söyleyen Yağmur Güngör, “Katıldığımız yarışmaların, gittiğimiz akademik yaz kamplarının, konferanslarda dinlediğimiz konuşmacıların ve benzeri deneyimlerin kişisel gelişimimizi desteklediğini ve kariyer seçimimizde bizi büyük ölçüde etkilediğini fark ettik” diyor, iki yakın arkadaş karşılıklı oturup konuşurken tüm gençlerin çevrelerindeki etkinliklerden haberdar olması gerektiğini düşünüyor. İki genç girişimcinin fikrinin temelleri bu fikirle atılıyor. Google’ın Tech-novation yarışması da bu fikirlerini hayata geçirmeleri için önemli bir fırsat oluyor.

ikili, 2017 Mayıs ayında Google tarafından düzenlenen ve San Francisco’daki Silikon Vadisi’ne bağlı “Technovation Chal-lenge: Girls for a Change” adlı kız öğrencilere yönelik kodlama ve girişimcilik yarışmasına katılıyor. Yarışmada MIT App In-ventor üzerinden bir app kodlayan ve iş modellerini oluşturan Topuz ve Güngör’ün projeleri, Türkiye’den seçilen tek yarı finalist oluyor ve iş modelleri özel bir takdir belgesi alıyor. Bir app yerine platform olarak ilerlemenin liseli gençler için daha yararlı olacağı kararını veren Topuz ve Güngör, Zone’un temellerini atıyor.

Çok yönlü bir topluluk

Zone’un farkı lise öğrencileri tarafından kurulan ilk bağımsız platform olması. Ayrıca hedef kitlesi tamamen liseli gençlerden oluşuyor. Eda Topuz, kendilerini ‘liseli gençlerin buluşma noktası’ olarak tanımlıyor. Zone’da paylaşılan her etkinlik lise öğrencilerine hitap ediyor. Zone bugün yalnızca bir platform olmaktan çıkıp lise öğrencilerinin yer aldığı çok yönlü bir topluluk, organizasyon haline gelmiş durumda.

Zone’un instagram hesabı (@zoneapptr) üzerinden akademik ve kültürel etkinlikler duyuruluyor. Blog’da (zoneapp.blog) akademik ve kültürel etkinlik paylaşımının yanı sıra lise öğrencilerden gelen başarı hikayelerini ve gençlerin ilgisini çekebilecek motive edici yazılar yer alıyor.

Ayrıca Zone bünyesinde Zone Kolektif isimli bir oluşum bulunuyor. 23 farklı liseden gelen öğrencilerin yer aldığı Zone Kolektifin amacı liseli öğrencilerde bireysel farkındalık yaratarak üretken kimliklerin oluşmasını desteklemek. Farklı alanlarda altyapıları olan temsilcilerle sosyal farkın-dalık yaratan projeler üretiyor Zone Kolektif. Gençlerin yürüttüğü bağımsız bir iletişim ağı olarak Zone Kolektifin tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde okuyan birçok öğrencinin iletişime geçtiğini söyleyen Yağmur Güngör sözlerine şöyle devam ediyor:

“Artvin, Ankara, Antalya, Eskişehir, İzmir ve Mersin bu şehirlerin arasında. Hatta 17 Mart’ta gerçekleşen JOURNEY Konfe-ransı’na Çorlu’dan bir okul da katılımda bulundu. Anadolu’dan iletişime geçen onlarca motive öğrencinin potansiyellerini birleştirmemiz lazım. Zaten sadece İstanbul’daki öğrencilere odaklanarak başarıya ulaşamayız. Gerçekten bir değişim yaratabilmek için tüm Türkiye’ye ulaşmalıyız.”

Türkiye’ye yayılacak

Zone Kolektifin İstanbul’daki kolunu oturttuktan sonra 2019 yılının başında Zone Kolektif – Türkiye kolunun kurulması planlanıyor. Bu sayede Anadolu’da geniş bir iletişim ağı kurarak interaktif öğrenme deneyiminin tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.

Zone sadece etkinliklerin duyurulduğu bir platform olarak kalmayı planlamıyor. Technovation Challenge’ı Türkiye’ye uyarlayan Teknovasyon isimli bir proje üzerinde çalışıyor Zone ekibi. Bu yarışmayı Türkiye’ye adapte edeceklerini söyleyen Yağmur Güngör, “Technovation Challenge internet üzerinden katılman ve program dili İngilizce olan bir yarışmaydı. Biz bu yarışmayı Türkiye’ye interaktif bir şekilde adapte ederek geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz ve çok yakında projeyi uygulamaya başlayacağız. Teknovasyon’u her yaz uygulamayı ve yıl içinde de hackathon olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor. Türkiye’nin dört bir yanından kızların katılabileceği bir yarışma planlanıyor. Proje üç ana aşamadan oluşacak ve katılımcılar fikir geliştirme, iş modeli oluşturma ve kodlama aşamalarını tamamlayarak projelerini sunacaklar. Eda Topuz, bu projedeki en büyük hedeflerinin kız öğrencilerin girişimcilik ekosistemine girmesine yardım ederek kız öğrencilerde kodlamaya duyulan içsel bariyeri yıkmak olduğunu söylüyor.

Gelir hedefleri

Zone bir sosyal girişim olduğu için gelir modeli de buna göre farklı. ‘Market in-termediary/aracf odaklı bir gelir modeli izliyor. Lise öğrencilerine ulaşmak isteyen şirketler Zone ile işbirliği yapabiliyor. Lise öğrencilerine yeni bir ürün çıkaran markadan ücretli yaz okullarına, birçok müşteri Zone ile çalışarak liseli kitlesine optimal bir şekilde ulaşabiliyor. Kısacası müşterilere hedefledikleri pazara ulaşmaları için bir servis sunduklarını söyleyen Yağmur Güngör, bu hizmetle de ilerleyen zamanlarda gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Diğer taraftan Zone Kolektifteki lise temsilcileri gönüllü olarak proje geliştiriyor, etkinliklerde organizasyon ekibi olarak rol alıyor ve lise öğrencilerine paylaşımda bulunuyor. Temsilcilerin bu organizasyonda gönüllü olarak rol almalarındaki motivasyon daha iyi bir geleceğin oluşmasını desteklemek.

Yurtdışı için atölye hazırlığı

23 farklı İlse temsilcisinden oluşan ‘Zone Kolektif lise öğrenci ağı, 17 Mart’ta Journey Konferansı’m gerçekleştirdi. MEF Üniversitesi’nin ve StartupMEF’in desteğiyle gerçekleştirilen Journey Konferansında ‘21’inci yüzyılda start-up’lar nasıl şekilleniyor?’, ‘Yapay zeka bizi nasıl etkileyecek?’ gibi akademik konuların yanı sıra girişimcilik, akademik kariyer, spor, kültür-sanat ve sinema konular mercek altına alındı. Genç girişimcilerin bir sonraki etkinliği ise yurtdışı üniversite başvuru süreci hakkında bir atölye olacak. Atölye yurtdışma başvuru sürecindeki smav sistemi, özgeçmiş oluşturma süreci ve başvuru aşamasından oluşacak. Ayrıca katılan öğrencüer Harvard, Stanford, Brown, Oxford gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul alan 12’inci sınıf öğrencileriyle tanışma fırsatı yakalayacak ve onlara danışabüecek.

Ayşegül Sakarya Pehlivan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu