Girişimcilik Haberleri

İnternette Başarılı Olmuş Girişimciler

EVREKA evreka.co

PARAYI ÇÖPTEN TOPLADILAR

ODTÜ’lü dört arkadaş tarafından iki yıl önce kuruldu Evreka… Umutcan Duman, Berkay Akçora, Mert Barutçu ve Mehmet Pancaroğlu tarafından kurulan girişim; çöp konteynerlerma koyduğu akıllı sensörlerle doluluk oranını ölçüyor ve buna göre çöp kamyonlarının rotalarım belirliyor. Evreka halen yurtiçi ve yurtdışında 2 binin üzerinde sensörle, özel şirketlere ve belediyelere hizmet veriyor.

evreka

Girişim bu yılın başındaki birinci yatırım turunda 740 bin dolar (yaklaşık 2.7 milyon TL) alarak kurucu ortaklarını milyoner yaptı. Yatırım turuna Sankonline, 500 İstanbul, Nexus Ventures ve Efe Endüstri’nin Genel Müdürü Filip Minasyan’m da katıldığını belirtelim. Bu yatırımı aldıktan sonra bir açıklama yapan Evreka Kurucu Ortağı ve CEO’su Umutcan Duman, “Türkiye’den global çapta söz sahibi olacak bir IoT şirketi kurmak için yola çıktık. Bugüne geldiğimizde dünyada akıllı atık toplama sektöründe adı geçen beş şirketten biriyiz. İnanıyoruz ki, gelecekte atık toplama süreçlerinde ‘Evreka olmadan ne yapıyormuşuz’ denilecek” diyerek iddialarını ortaya koydu.

OLEV olev.com

İLK YILDA 10 MİLYON DOLARLIK DEĞERLEMEYE ULAŞTI

Olev kurucusu Ertunç Çiriş UCLA’deki eğitimini girişimcilik projeleri için yarıda bıraktı.

Adresten adrese ulaşımda ilk yerli uygulama olan Olev, 2016 yılının Kasım ayında kullanıma sunuldu. Olev’in kurucusu; Ertunç Çiriş.

Santa Monica Üniversitesi’nde “işletme” eğitimi alan Çiriş, University of California Los Angeles’taki (UÇLA) eğitimini ise girişimcilik projelerini sürdürmek üzere yarıda bıraktı. Türkiye’ye döndükten sonra 6 yıl boyunca başta Encoreist markası girişimi başta olmak üzere, elektronik ürün ticareti, gayrimenkul geliştirme ve turizm sektörüne odaklanan Çiriş, otel yatırımlarına da imza attı. 5 yılı aşkm süre de Hong Kong, Londra, Çin ve ABD’de yaşayan Çiriş, yurtdışı deneyimlerini girişimlerine aktardı. Çiriş’i en büyük başarıya götüren projesi ise Olev… 500 Startups’a bağlı olarak faaliyet gösteren 500 İstanbul’dan 10 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım alan Olev, geçtiğimiz günlerde ise İstanbul Startup Angels’tan 1 milyon TL tutarında yeni bir yatırım aldı. Ertunç Çiriş, başarılarının ardındaki en önemli faktörü “ekip olarak yaptıkları işe olan inançları ve adanmışlıkları” olarak görüyor. Bunun yanı sıra iş modeli, yazılımı ve stratejilerindeki yenilikçi ve özgün çözümleri de başarıdaki etkenler olarak sıralıyor. Çiriş reel olarak ilk milyon dolarını kazanmadığını belirterek, “Olev girişiminde henüz şirket satışı gerçekleşmediğinden ilk milyon doları kazandık sayılmayız.

olev

Şimdilik sadece şirketimize yatırım alıyoruz. Girişimcilik hikayemde ilk milyon dolarımı gayrimenkul geliştirme projelerinde kazandım. Gayrimenkul sektöründe çok daha hızlı ve kolay kazanç elde ederken teknoloji alanında Olev’e yoğunlaşmamın sebebi orta vadede daha büyük bütçelerde kazanç getireceğine olan inancımdır. Dünyada kısa sürede teknolojik alanda ulaşılan şirket değerlemeleri ve satışları buna en güzel örnektir” diyor. Ertunç Çiriş, Olev’in büyüme hedeflerini şöyle açıklıyor:

“Şu an İstanbul’un geneline başarılı bir şekilde yayılmayı sürdürüyoruz. Sonrasında sırasıyla diğer şehirlere doğru büyüyeceğiz. Türkiye operasyonlarımızı tamamladıktan sonra Dubai’ye açılmak da planlarımız arasında.

Bu arada, sadece bireysel kullanıcılara değil, kuramlara da yenilikçi çözümler sunmak üzere farklı projeler geliştiriyoruz. Gücünü teknolojiden alan bir şirket olarak teknolojik altyapıya büyük önem veriyoruz. Kendimize özel geliştirdiğimiz algoritmik yapılarla kopyalaması zor ve öncül olmamızı sağlayacak yazılım sistemleri geliştiriyoruz. Pazarlamaya ayırdığımız yoğun bütçeler ve çözüm ortaklarımıza sunduğumuz stratejik farklılıklarla hedeflerimize ulaşacağız.”

PAYPAD paypadapp.com

BİLİM ADAMI, ÇAYCI, GİRİŞİMCİ

ABD’de 14 yıl yaşayan bilim adamı Veysel Berk, Türkiye’ye döndükten sonra bir girişimci olarak karşımıza çıktı. Evebirilazim ve Çaycı’nm ardından Berk, yeni nesil satış ve ödeme sistemi PayPad’i geliştirdi. Çaycı şubelerinde kullanmak üzere ilk olarak geliştirilen PayPad yazılımı geçen yılın ortasında markalaştı ve lanse edildi. Halen onlarca kafe, restoran işletmesi, bulut tabanlı iPad’le çalışan bu sistemi kullanıyor.

paypadapp

İşletmenin anlık satışlarını ve genel cirosunu görmesini ve akıllı satış yapmasını sağlayan uygulama, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Maliye onaylı bulut tabanlı mobil akıllı ödeme sistemi olma özelliğini de taşıyor. Her ay 10 milyon TL’nin üzerinde işleme aracılık eden PayPad ödeme sistemi zaten milyoner olan girişimcisini bir yıl olmadan tekrar milyoner yaptı. MobilKasa A.Ş. adıyla şirketleşen PayPad’ın yatırımcı ortakları arasına M. Serdar Kuzuloğlu, Tahsin Öztiryaki, Melih Ödemiş, Aydın Yurdum ve Vedat Sadioğlu bulunuyor. Şirketin yüzde 15 oranında ilk etapta hissesinin satıldığı ve bunun karşılığında yaklaşık 3.5 milyon TL alındığı tahmin ediliyor. San Francisco ve Londra ofislerini açmayı planlayan PayPad küresel pazarda yer edinmeyi de hedefliyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu