Girişimcilik Haberleri

İkna edici sunum teknikleri

Tüketiciler 30 saniyelik televizyon reklamı ile ikna oluyor da, yatırımcılar neden üç dakikalık sunumla ikna olmasın? İşte, size başarılı bir sunum için gereken ipuçları…

ŞİMDİYE kadar hem Dragons’ Den’de stüdyo ortamında, hem pek çok ulusal ve uluslararası girişimcilik yarışmasında jüri üyesi olarak hem de pek çok yatırım forumunda girişimcilerin sunumlarını dinledim. Dinlediğim binlerce sunumdan elde ettiğim deneyimle, bu hafta girişimcilere bu sunumlarda nelere dikkat etmeleri gerektiğini aktaracağım.

sunum-teknikleri

Kısaca bilgi vermek gerekirse; bu sunumlar genellikle üç, beş veya yedi dakikalık zamanlarla sınırlı. Bu kadar kısa zamanda bir yatırımcıyı projenize nasıl ikna edebileceğinizi ayrıntılı olarak düşünmelisiniz. Şunu sakın unutmayın: Bir şeyi satın almaya televizyonlardaki 30 saniyelik reklamlarla ikna olabiliyoruz. Demek ki, bu süreler oldukça yeterli; yeter ki her saniyesini çok iyi kullanabilin.

YÖNETMEN KOLTUĞUNA OTURUN

Bu tip süresi sınırlı sunumlarda, aynen bir senarist gibi oturup o üç dakikalık süreyi bir film şeridi gibi kafanızdan geçirmelisiniz. Yatırımcı adaylarınıza heyecanlı, esprili, tempolu ve içerik kalitesi çok yüksek üç dakika yaşatmaksınız. O yüzden, yapacağınız işe ve girişimcilik projenize odaklanmak kadar, sunumun kurgusuna da odaklanmanız gerekiyor. Aslmda saatlerce anlatmak isteyeceğiniz şeyleri üç dakika içinde verme zorunluluğu, ileride çok işinize yarayacak bir özet çıkarmanız açısmdan çok faydalı bir egzersiz olarak yorumlanabilir.

Şu anekdot sanırım ne demek istediğimi özetleyecektir: Emekli bir devlet adamı, kendisini konferansa davet edenlere şu mesajı gönderir: “Eğer bana iki saat süre verirseniz, bu konuyu size ücretsiz olarak anlatırım. Ancak, eğer aynı şeyleri 10 dakika içinde anlatmamı isterseniz, bu durumda size şu tutarda bir fatura göndermem gerekecektir.”

Yani, iki saat konuşmak bedava, ama 10 dakika konuşmanın bir maliyeti var!.. Çünkü söz konusu 10 dakikanın her saniyesinin iyi planlanması için iki saatten daha fazla zaman harcanması gerekir. İşte girişimcilerin bu üç dakikalık sunumları, aslında 40 saat artı üç dakika şeklinde değerlendirmesi gerekir.

SUNUMDAKİ DÖRT ANA UNSUR

Bu üç dakika, aslmda aynen 140 karakterli bir Tvvitter mesajı gibidir. Tüm mesajınızı 140 karaktere nasıl indirebiliyorsanız, tüm girişimcilik projenizi de bu üç dakikaya indireceksiniz. Bunu yaparken de sunum kurgunuzun şu dört ana kolon üzerine oturması gerekir:

Akış: Sunumunuzda her şey baştan sona mutlaka belli bir mantık sırasında akmalı. Yatırımcı sizi dinlerken, tabiri caizse, zapping yapma gereği hissetmemeli. Eğer yatırımcı başını önüne eğip önündeki kalem veya kağıtlarla ilgilenmeye başladıysa, seyirciyi başka kanala kaçırtmışsınız demektir. Ayrıca sunumun akış hızı ve temposunu çok iyi ayarlamalısınız. Karşınızda heyecanlı ve temposu yüksek insanlar olduğunu unutmayın.

Açılış: İlk 60 saniye çok çok önemli. İlk 60, hatta 30 saniye içinde yatırımcının dikkatini çektiyseniz, sunumun sonu çok kolay gelir. Çekemediyseniz, yatırımcının dikkatini toparlamak biraz zor olur. Benim önerim, ekranda sadece logonuzun ve adınızın olduğu bir sayfayla sunuma başlamanız ve yatırımcı bu basit slayta bakarken onların sizin sunumunuzu takip etmelerini sağlayacak ilginç bir şey anlatıyor olmanızdır. Örneğin, bir çocukluk anınız, tarihsel bir olay, radikal bir inovasyon hikayesi gibi…

İçeriğin yerleştirilmesi: İlk slayttan hemen sonra, yatırımcının derhal merakını giderin ve ne yaptığınızı hemen ikinci slaytta açıklayın. Neye çözüm öneriyorsunuz? Projeniz nedir? Tek cümleyle açıklayın. Örnek: “internette aradığınız her şeyi bulan bir arama motoru yaptık!”

Doğru sıralama: Slaytlarınızı doğru sıralayın ki, mantıklı ve tempolu bir akışla üç dakika boyunca yatırımcıların dikkatini kaybetmeyin. İşte slaytların doğru sıralanışı:

Şirket adı, logosu, adınız Ne yapıyorsunuz?

Yönetim takımı Pazar büyüklüğü Ürününüz nedir?

İş modeliniz (bu işten nasıl para kazanacaksınız )

Müşterileriniz kimler?

Müşteriye nasıl ulaşacaksınız?

Rakipleriniz kimler?

Farklı olarak ne düşündünüz?

Gelecek üç yılın finansal satış tahminleri Ne kadar fon buldunuz, şimdi ne kadar talep ediyorsunuz, karşılığında ne veriyorsunuz?

Önemli kısımların kısa bir özeti ve teşekkür slaytı.

Şimdiden iyi sunumlar…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu