Girişimcilik Haberleri

Genç girişimcilik ekosistemi

Gençleri girişimcilik ekosistemine çekecek projelerin ayrıntıları

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 3. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesinde gençlere yeni haberler verdi. Bakan gençleri girişimcilik ekosistemine çekecek projelerin ayrıntılarını açıkladı…

GENÇLİK ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Para Dergisi’nin düzenlediği 3. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’ne katıldı. “Türkiye’den Dünya Çapında Startup’lar Nasıl Çıkar?” başlığı altında girişimciliğin masaya yatırıldığı zirvede Bakan Kasapoğlu gençliğin rolünü ve işin içine nasıl çekileceğini anlattı. “Bugün yeni nesil girişimciliği, küresel gelcceği ve hedefleri, yeni iş fikirlerini ve gençliğin bu denklem içerisindeki gücünü tartışacağız” diyen Bakan Kasapoğlu, bu konunun tartışılmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Kasapoğlu, “Bu tür zirveler ülkemizin geleceği açısından çok önemli bir adımı ifade ediyor. Biz de bakanlık olarak gençlerimiz ve potansiyelimiz açısından hem önemine inandığımız hem de stratejik olarak anlamlı bulduğumuz bu programları desteklemeyi görev biliyoruz” dedi.

“BUGÜNÜN DÜNYASINI ŞEKİLLENDİRİYOR”

Zorlu Çenter Raffles OteFde düzenlenen 3. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Bakan Kasapoğlu, bugünün dünyasını girişimciliğin şekillendirdiğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“İnsanlık olarak ortak bir kader çizgisi üzerinde yürüdüğümüz artık su götürmez bir gerçek. Dünyanın bir ucunda meydana gelen bir olumsuzluk, diğer ucunda hissedilir, etkileri herkes tarafmdan yaşanır hale geldi. Teknolojiye ve inovasyona bağımlı olarak şekillenen ekonomi, ülkeler arasındaki ilişkilerde ve ticarette hem görünen hem de görünmeyen sınırları ortadan kaldırdı. Küreselleşme, mekândan ve coğrafyadan bağımsız bir şekilde işbirliklerinin, ilişkilerin geliştirilmesini zorunlu kıldı. Bu bakış açısı, zeitge-ist diye tabir ettiğimiz zamanın ruhudur. Bir zincirin halkaları gibi birbirimize eklemlenmiş ve yalnız bir bütün olmayı başarabilirsek anlam ifade edebilecek durumdayız. Teknoloji, sürekli değişen ihtiyaçlar ve küreselleşme, bu zinciri olmazsa olmaz yapan unsurları oluşturması bakımından, son derece hassasiyetle ve dikkatle ele alınması gereken konular olarak öne çıkıyor. Bugünün dünyasını teknoloji, dijital dönüşüm, ekonomide, ticarette yeni fikirler ve girişimcilik şekillendiriyor.”

ÖNEMLİ BİR KARİYER FIRSATI

Girişimcilik 21. Yüzyıl’ın en popüler kavramlarından biri. Bu kavramın gençler arasında önemli bir kariyer fırsatı ve hedef olarak öne çıktığını söyleyen Bakan Kasapoğlu, dünyadaki en büyük şirketleri örnek göstererek, birçoğunun 20-30 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna, arkalarında da bir veya birkaç girişimcinin fikrinden ve azminden başka bir şey olmadığına dikkat çekti. Örnek olarak da Alibaba.com’un sahibi Jack Ma’yı gösterdi. 60 bin dolar sermayeyle yatırıma başladığını bugün ise 450 milyar dolar piyasa değerine sahip devasa bir organizasyonu yönettiğine vurgu yaptı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Jack Ma, Alibaba.com’um tohumlarını ekerken, şu temel gerekçeleri savunuyordu: ‘Yerel iş yetersiz. 9/5 çalışmakla olmaz. Onlarda zeka varsa, bizde de var.’ îşte etkili bir girişim için bu bilinç çok önemli.”

Bakan Kasapoğlu, bu alana yönelik yapılan çalışmalar, projeler, destekler ve hayata geçirilen faaliyetlerin altın değerinde olduğunu savundu ve “Gençlerimizin ufkunu açacak, onlara motivasyon sağlayacak, cesurca hareket etmelerine destek olacak bütün çalışmaları son derece önemsediğimi belirtmek istiyorum” dedi. Cari açık, istihdam ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir olması için, ülkemizde de girişimciliğin geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğini de sözlerine ekleyen Bakan Kasapoğlu, tüm çaba ve gayretlerinin gençler için kullanıldığını vurguladı. Kasapoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“20 milyona yakm gençlik potansiyeliyle dünyanın en genç nü-’ foslarından birine sahibiz. Gençlerimizin bu çaba, inanç ve ruha sahip olduğunu görüyoruz ve inanıyoruz. Girişimciliğin, teşebbüs ruhunun gençlerin omuzlarında yükseleceğine inancımız büyük. Gençliğimizi ilgilendiren eğitimden istihdama her konuda bakanlık olarak çalışıyoruz. Bunların başında da proje destekleri gelmekte. Fikri düşüncesi olan ve bunu gerçekleştirmek için fırsat arayan gençlere destek oluyoruz.”

“DESTEK BÜTÇELERİ ARTIRILACAK”

Bakanlık olarak projesine, fikrine güvenen gençler için bir destek programı başlattıklarını hatırlatan Bakan Kasapoğlu, Proje Destek Programı için ilan edilen 15 milyon TL değerindeki bütçeyi artıracakları müjdesini verdi. Gençlik Projeleri Destek Programı (GPDP), gençlerin hayallerini desteklemek, gönüllülük çalışmalarını güçlendirmek, ülkemiz ve insanlık için yenilikçi fikirlere ve girişimlere imkan tanımaktan tüm canlılara duyarlılığı artırmaya kadar aktif bir hayat tarzını teşvik etmek hedefleri doğrultusunda yürütülüyor.

Yenilikçi Fikirler, Gönüllülük, Çevre Bilinci, Kültür ve Sanat, Spor ve Hayvanların Korunmasını içeren altı ana kalemde ilan edilen proje desteklerine gençlerden yoğun ilgi geldiğini söyleyen Bakan Kasapoğlu, “Geçen yıla göre üç kat fazla başvuru aldık. Bu ilgi bizi çok memnun etti. İnşallah seneye, hem destek bütçesini hem de proje başlıklarını artırarak, bu faaliyetimize kararlılıkla devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda başlıklarımızı artıracağız, gençlerimizle olan bağımızı da güçlendirerek devam edeceğiz” dedi.

KAMPÜSLERE GENÇLİK MERKEZLERİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı Türkiye’nin her yerinde açtığı Gençlik Merkezleri ile gençlere hizmet veriyor. Bu merkezlerin artırılmasına yönelik yeni çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bakan Kasapoğlu gençlere bir de müjde verdi. Kasapdğlu, “Bildiğiniz gibi ülkemizin her bir yerinde gençlerimize hizmet eden Gençlik Merkezlerimiz var. YÖK ile yeni bir protokol yaptık. Üniversite kam-piislerimizde de Gençlik Merkezleri açacağız” dedi.

Bu sayede üniversite gençliği de merkezlerden faydalanacak. Bu merkezlerde dene-yap atölyeleri, temel bilgisayar becerileri, kodlama, robotik kodlama ve yazılıma yönelik düzenlenen eğitimler üniversite gençliğine de ulaşmış olacak. Bakan Kasapoğlu, “Girişimcilik eğitimleri de yine yurtlarımızda, gençlik merkezlerimizde, gençlik kamplarımızda, gençlerimize sunuluyor. Yeni nesil girişimciliğin gerektirdiği nitelikleri gençlerimize aktarmak noktasında bütün varlığımızla gayret gösteriyoruz” dedi. Bakan Kasapoğlu zirvede yaptığı konuşmada gençlere bir müjde daha verdi. Bilim, matematik, fizik, kimya gibi tematik olarak yapılan gençlik kamplarına girişimcilik temasını da eklediklerinin müjdesini vererek “Gençleri yarına daha donanımlı hazırlamak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

MELEK YATIRIMCILARIN GÖREVİ

Girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için melek yatırımcılara da büyük görevler düşüyor. Girişimcilik kavramını bir bütün olarak ele almak gerektiğinin altını çizen Bakan Kasapoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Fikri bulmayı, şirket kurmayı, şirketin sürdürülebilirliğini sağlamayı ve bu vesileyle de yeni istihdam sahaları yaratmayı içeren bütüncül bir bakış açısıyla ele almak zorundayız. Bu nedenle girişimcilerimiz kadar, fikirlere ve projelere kaynak sağlayan yatırımcılarımız da bir o kadar önemlidir. Girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için, özellikle melek yatırımcı diye tabir edilen iş insanlarımıza da büyük görevler düşüyor. Onların sahip olduğu know-how’ı, mentörlüğü ve network’ü son dcrece önemsiyoruz.”

Genç girişimcilerin finansal yatırımların dışında bu konularda da desteklenmesinin girişimlere değer kattığını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, “Fikir, proje ve yatırım formülünü doğru işletebildi-ğimizde, önümüzde hiçbir gücün duramayacağını düşünüyorum” dedi. Kasapoğlu gençlere olan güvenini şu sözlerle ifade etti: “Hamdolsun bütün meselelerde elini taşın altma koyan, dünyaya adalet ve vicdan penceresinden bakan bir gençliğimiz var. Yaratıcı iş fikirleri olan, geleceği doğru okuyan ve karmaşık problemlerin üstesinden gelmek için çözüm üreten, pratik zekaya sahip bir gençliğimiz var. Doğru yatırım formülleriyle, doğru yönlendirmelerle, geçmişte olduğu gibi, ilerde çok ciddi girişimler gerçekleştireceklerine inanıyorum.”

“Gayretimiz gençler için”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu 3. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’nde girişimcilik ruhuna yönelik çalışmalarının üniversite yıllarına dayandığını aktardı. “1997 yılında, arkadaşlarımla beraber Marmara Üniversitesi Girişimcilik Kulübü’nü kurmuştuk. Üniversite öğrenimimiz boyunca, birçok iş insanı, yatırımcı ve siyasetçiyle üniversitedeki arkadaşlarımızın bir araya gelmesine vesile olacak etkinliklere imza attık. Bugün de aynı hassasiyetler içerisinde olduğumu belirtmek istiyorum. Bütün çaba ve gayretlerimiz gençlerimiz için. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, her konuda olduğu gibi, girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için de sürekli artan gayretlerimiz var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu