Bayilik Veren Firmalar

“Franchising ile iş kurun”

B-fit, sekiz yıl gibi kısa bir sürede marka olmayı başardı. B-fit Yönetim Kurulu Başkanı Bedriye Hülya, “ İş kuracak girişimcilere franchising sistemini öneririm. İş hayatındaki sorunları çözüm odaklı yaklaşmaları da önemli” diyor.

bedriye30 dakikalık egzersiz programıyla kadınlan hızlı ve etkili spora yönlendirmek amacıyla 2006 yılında kurulan sağlıklı yaşam merkezi B-fıt, girişimcilik cesaretiyle büyümüş olan bir marka. B-fit’te sunulan egzersiz programı, aletlerle yapılan düzenli çalışma sonucunda kadınların ince kaslarını geliştirerek vücutlarını şekillendirmelerine yardımcı oluyor. Her sene yüzde 30 büyüme kaydeden marka, önümüzdeki dönemlerde yaşlıları da hedef kitlesine dahil edecek.

Bu iş nasıl başladı?

B-fit, 2006’nın başında başladı. Önce bu iş küçük ölçekli olarak kadınlann gelip hem spor yapabileceği hem de sosyalleşebileceği kendine ait mekanlar olarak kuruldu. İşin spor kısmı hem çok efektif hem de her yaş grubuna hitap ediyor. 30 dakikalık egzersizin ardından hem kendini iyi hissediyor hem de daha sağlıklı oluyorlar. Şu ana kadar hep kadınlara franchise vererek büyüdük. Kadınlar çalışıyor, kadınlar üye oluyor. 200 binden fazla kadın üyemiz oldu. 200’den fazla yer açıldı. B-fit’lerde 400’den fazla kadın çalışıyor. Şu ana kadar burada 5 binden fazla aktivite yapıldı.

Şu ana kadar Türkiye’de kaç şehre ulaştınız?

52 şehirde vanz. Türkiye’de gitmediğimiz çok il var.

B-fit neden sadece kadınlara özel?

Bunun birkaç tane sebebi var. Kanşık spor salonlarına kadınlar gitmekte zorlanıyor. Özellikle evli kadınlar… Merkezlerimizi sadece kadınlara özel kıldık.

Merkezinize gelen kadınların profillerinden bahsetmek gerekirse…

Bize her yerden kadın geliyor. Bölgesine bağlı olarak en üstten en alt gelir grubuna kadar birçok kadın geliyor. Bunun nedeni ise şubeyi açan kadın, kendi bölgesinde şubeyi açıyor. Dolayısıyla ona uygun kadınlar gitmeye başlıyor. Burası bildiğimiz spor salonları gibi değil. Kadınlar arasında aslında kaygılar çok benzer. Bu yüzden kadınlann diyalogla birbirlerine çok kolay anlayabileceklerine iknayım. Yeter ki o diyalog zemini açık olsun.

2006’dan beri şirket olarak yükselen bir grafik sergiliyorsunuz. Her sene yüzde kaçlık bir büyüme gerçekleştiriyorsunuz?

Her sene yüzde 30’luk bir büyüme söz konusu. Çünkü asla yalan söylememiz gerekmeyen bir iş yapıyoruz. Sadece sağlık satıyoruz. 16 tane franchise oldu bile.

Peki ya çocuklar…

Çocuklar için 2-12 yaş çocuklar için Muzipo Kids yani çocuk hareket üsleri kurduk. O da bir franchise sistemiyle çalışıyor. Herkes franchise alabiliyor. Çocuklar da hareket etmeye başladılar.

Spor sektörü erkek egemen bir sektör. Burada kadın ve girişimci olarak karşılaştığınız zorluklardan bahsedebilir misiniz?

Bu işi kurmadan önce yaptığımız araştırmalar, bizi bu sistemin iyi bir sistem olduğuna ikna etti. Türkiye’de kadınlann sporla ilişkisini anlamak için araştırmalar yaptık. Sektörde bize gelinceye kadar sadece erkekler vardı. Sonrasında bu kadar büyüyeceğimiz tahmin bile edilmiyordu. Yavaş yavaş onlar da bize alıştı.

Kadın girişimcilere vereceğiniz tavsiyeler neler?

Türkiye’de çok az kadın girişimci var. Dolayısıyla piyasaya girecek kadınlara, gelebilecek eleştiriler karşısında sağır taklidi yapmalannı öneriyorum. İş hayatı zaman zaman kendini yalnız hissettiren bir yer. İlk defa iş kuracaklann franchise sistemiyle iş kurmalannı öneririm.

Türkiye’de girişimcilik eko-sistemi genel olarak erkeklerden oluşuyor. Kadının yeri konusunda ne düşünüyorsunuz?

İş hayatında çok azız. Girişimcilerin yüzde 90’ı erkek. Çünkü erkek kendi hayatını aynştırabiliyor. Kadın ise tam tersi. Çünkü Kadının birden fazla rolü var. Bu yüzden hayatı eşit paylaşmayı öğrenmemiz gerekiyor. Zira aslında kadınlar erkekler karşısında eşit durumda değil. Bunun farkına varmalan gerekiyor. Eşitsizliği normal bir şey gibiymiş görüyoruz. Bütün kadınlann çalışması ve mücadele etmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü kadınlar içilerinde kolektif bir bilinç taşıyorlar.

Schvvab Foundation tarafından ‘2013 Yılı Sosyal Girişimcisi’ seçildiniz.

Kadınlara ekonomik ve sosyal hayatta destek vermesi ve B-fıt iş modeli, başan-smdan dolayı Schvvab Foundation tarafından ‘2013 Yılı Sosyal Girişimcisi’ seçildi.

Bundan sonra spor sektörü için hedefleriniz nelerdir?

Kadınlann hayatında sporun çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda çalışmalanmıza devam edeceğiz. Kadınlar ve çocuklar bizim odak noktamızı oluşturuyor. Şimdi açmayı planladığımız yeni merkezlerle yaşlı bireyler için yeni yeni B-fıt merkezleri kurmayı planlıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu