Girişimcilik Haberleri

Etohum, farklı girişimlere üç yıl içerisinde 6 milyon dolar yatırım yapacak

Girişimciye 6 milyon dolar yatırım

Etohum, farklı girişimlere üç yıl içerisinde 6 milyon dolar yatırım yapacak. Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, “2014’te girişim başına 10 bin ile 20 bin dolar arasında ilk tohum yatırımlarım yapacağız. Bu tohum yatırımı takiben Aslanoba Capital de ek olarak toplamda 1 milyon dolar yatırım yapacak” diyor.

etohumTürkiye’deki internet ekosisteminin yaratılması ve gelişmesi adına girişimciler ile yatırımcılar için pazar yeri oluşturma hedefiyle kurulan Etohum, 2008’den bu yana internet şirketlerinin ve kendi topluluğunun desteği ve emekleriyle büyüyor. Etohum aslında yatırımcılar, girişimciler, mentorlar, iş ortakları, işbirlikleri, konuşmacılar ve destekleyen şirketler olarak farklı kategorilere ayrılmış bir girişimci ekosistemi. Her yıl seçtiği girişimcilere iş planı, proje yönetimi, sunum yöntemleri gibi konularda eğitimler sağlıyor ve yatırımcılarla sosyal bağlantı imkânı sunarak onları her yönden destekliyor.

Etohum, Yatırımcı Kulübü üzerinden yatırım yapabiliyor ama girişimcilere para ödülü vaad etmiyor. Girişimlerin belli bir aşamaya gelmesine yardımcı olduktan sonra daha büyük yatırımlar almalan için men-torluk desteği sağlıyor. Üstelik bu yatırımlar bir defaya mahsus da olmayabiliyor.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, bugüne kadar bin 500 başvuru aldıklarını söylüyor. Bu başvuruların arasında 200 girişime destek verdiklerini ve beş sene içerisinde 25 girişime yatırım yaptıklarını belirten Büyükdemir, yeni yatırımların da yolda olduğunu vurguluyor.

2014 yılında belirleyecekleri girişimlere, girişim başına 10 bin ile 20 bin dolar arasında ilk tohum yatırımlarım yapacaklarını söyleyen Büyükdemir, “Bu ‘tohum yatırımı’ takiben Aslanoba Capital de ek olarak toplamda 1 milyon dolar yatırım yapacak. Önümüzdeki üç yıl içinde toplam 6 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.

Türkiye’de melek yatırımcıların ağırlıklı olarak teknoloji ve internet girişimleriyle ilgilendiklerini, buna mobil, oyun ve yazılım alanındaki girişimlerin de dahil olduğunu belirten Büyükdemir, şöyle devam ediyor:

“Son zamanlarda ‘online only brand’ adı verilen ve yalnızca internetten satılan ürünler de yatırımcıların dikkatini çekiyor. E-ticaret ise Türkiye’de çok aktif olan ve başarılı olunduğu takdirde hızla yükselmeye izin veren bir sektör. Özellikle son 2-3 senedir bu alanda girişimcilik konusunda önemli hareketlenmeler oldu. Hatta daha önce isimlerini duymadığımız birçok pozisyon da ortaya çıktı, istihdam haritası bir anda renklendi.”

Büyükdemir, önümüzdeki yıllarda yazılım yapan, global anlamda buradaki bilgiyi ihraç edecek ve katma değer yaratabilecek binlerce girişimciye ihtiyaç olacağını sözlerine ekliyor.

E-ticarette başarının uygulanabilir iş modeli, müşteri memnuniyetini sağlayacak yüksek hizmet kalitesi ve birlikte çalışılan ekip gibi pek çok değişkene bağlı olduğunu söyleyen Burak Büyükdemir, girişimcilere şunları tavsiye ediyor:

“Rakipleriniz arasında fark yaratmayı başarabilirseniz, hiç ummadığınız kadar kazanç elde edebilirsiniz. Aynı zamanda erken aşamadaki girişimlerde ekiplerin uyumu çok önemli bir değişken olarak gözüküyor. Kurucuların uyumlu çalışmaları ve ortak hedefe odaklanmaları girişimci olma yolunda en kritik detaylardan biri. Hedeflerin belirlenmesi ve bunu kısa sürede gerçekleştirmek büyük önem taşıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu