Girişimcilik Haberleri

Ekolojik turizm başlatıp yöresinde fark yarattı

Nardane Kuşçu, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda bu yıl ‘Yöresinde Fark Yaratan Kadm Girişimci’ seçildi. Kuşçu’ya bu ödülü, Kocaeli Kandıra’da kurduğu, kurumsal şirketlere de hizmet veren sürdürülebilir bir turizm merkezi olan Narköy getirdi. Kuşçu, Narköy’de bitkisel üretim merkezi kurmayı, yabani ve aromatik bitkilerden çay, losyon gibi ürünler üreterek satışa sunmayı planhyor.

Ekonomist, Garanti Bankası ve KA-GİDER işbirliğiyle bu yıl 10’uncu kez düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yanşması’nda ‘Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci’ ödülü iki kadın girişimciye verildi. Bu kadın girişimcilerden biri olan Nardane Kuşçu, bu ödülü Kocaeli Kandıra’da kurduğu ve dünyadaki örneklerinin Türkiye’deki muadili olan sürdürülebilir turizm merkezi Narköy ile aldı. Narköy için, İngiltere, Amerika, Avusturya, Venezuela gibi dünyanın farklı noktalarından ekolojik yaşam gönüllüsü gençlerin gelip kaldığı ve organik yaşama destek vermek için konaklama ve yemek karşılığı dönemsel olarak çalıştığı bir yerleşke denilebilir. Narköy, gıdasının yüzde 90’ına yakınını kendisi üretiyor. Ekolojik mimari ile inşa edilen Narköy, tüm dünyadan çeşitli ekolojik yaşam dernekleri aracılığıyla konuk kabul ediyor.

nardane-kuscuoglu

TOHUM BANKASI KURDU

Narköy’ün kuruluş öyküsü ise şöyle başlıyor. Adana Ceyhan’da bir çiftlikte doğan Nardane Kuşçu, ilkokul öğretmeni olarak 42 yıl çalışıp emekli olduktan sonra bir organik tarım çiftliği kurma düşüyle yola çıktı. 2002 yılında Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’ni, 2007’de ise organik tarım çiftliği ve yaşam merkezi Narköy’ü kurdu. Kocaeli Kandıra’da 120 dönüm arazi üzerinde bulunan çiftliğin ihtiyaçları için önce tohumları ekti, ardından projenin temellerini belirledi. Ekolojik olarak sürdürülebilir, minimum karbon ayak izine sahip 20 odalı oteli bulunan ve misafirlere sunulan ürünlerin yüzde 90’ının çiftlikte yetiştiği Narköy’ü kurdu. Büyük kısmı tamamen doğal ısıtma ve soğutmaya sahip, temeli beton olmayan, ortadan kaldırıldığında altı ay sonra doğanın yeniden eski halini almasını sağlayacak binalar inşa etti. Atıkların büyük çoğunluğunu ‘permakültür’ (sürdürülebilir ekoloji) ilkeleriyle çiftlik sınırlan içinde yeniden değerlendirecek sistemler kurdu ve geliştirdi.

Bugün Narköy’de bin 200’ün üzerinde atalık tohum bulunuyor. Tohumların AR-GE’si Nardane Kuşçu tarafından gerçekleştiriliyor. Kuşçu, “Türkiye’nin en zengin tohum bankalarından biriyiz. Ayrıca başka çiftliklere bu konuda danışmanlık hizmeti de veriyoruz” diyor.

ORGANİK TARIM YAPIYOR

Atalık tohumlardan organik tarım yapılan köyde, konaklama yanında atölye çalışmalanna katılmak da mümkün. Sosyal sorumluluk projeleri yaparak tüm dünyadan gelen gönüllüleri ağırlayan Nardane Kuşçu, organik çiftlik kurmak isteyen kişi ve kurumla-ra danışmanlık hizmeti de veriyor.

Ayrıca çiftlikte 800 adet fındık ağacı, arı kovanları, 50 civarı küçükbaş hayvan, üç at, 200 civan tavuk, 15 ördek ve 12 inek bulunuyor. 40 dönümlük arazi üzerinde mısır, buğday, kuru fasulye gibi onlarca çeşit ürün yetiştiriliyor. Yılda 670 bin organik fidenin yetiştirildiği Narköy’de zeytinyağı, tuz ve pirinç haricinde her şey çiftlikte üretiliyor. Bu ürünlerin tamamının organik sertifikası bulunuyor.

Nardane Kuşçu, bu yılı 1,5 milyon TL ciro ile tamamlamayı planladıklarım ve önümüzdeki yıl bu ciroyu ikiye katlamayı hedeflediklerini söylüyor. Narköy’de bugün 24 kişi istihdam ediliyor, hafta sonlan ise üniversite öğrencileri gönüllü olarak çalışıyor. Yılda yaklaşık 2 bin kişinin konuk olarak geldiği çiftlikte kurumsal şirketlerin çalışanları da ağırlanıyor.

YENİ ÜRÜN GELİŞTİRECEK

Narköy’de damdaki yağmur suyu bile geri dönüştürülüyor. Enerjisini güneşten kendisi üretiyor. Nardane Kuşçu, Narköy’ü, bina ve orman içinde derslikleri olan, hep beraber çalınıp söylenen, atölyeler yapılan bir eko-otel olarak tanımlıyor. Narköy, “Bir eğitim yerleşkesi” olarak da anılıyor. Kuşçu, birçok farklı eğitmenin kendi eğitimlerini, atölyelerini Nar-köy’e taşıdığını ifade ediyor. Başta daha çok kurumsal organizasyonlara ev sahipliği yapan Narköy, bu ku-rumlardaki kişilerin ilgisiyle ailelerin tercih ettiği bir ekoturizm tesisine dönüşmüş durumda. Burada çocuklar, gençler, çiftler, aileler permakül-tür prensiplerini, organik tarımla ekip biçmeyi, kendi bahçesini yapmayı öğreniyor. Kuşçu, “Burada geçirdikleri zaman sonrası kendi arazilerini alıp organik tarım yapmaya başlayan ve destek verdiğimiz dostlarımız da oldu” diyor.

Yabani bitkiler ve tıbbi aromatik bitkiler konusunda fıtoterapi (bitkilerle tedavi) uzmanlarıyla çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Nardane Kuşçu, bu bitkilerden çay, losyon gibi ürünler üreteceklerini ve bu ürünleri satışa sunmayı planladıklarını sözlerine ekliyor.

BİTKİSEL ÜRETİM MERKEZİ

Kadın girişimcinin bir diğer projesi ise bir bitkisel üretim merkezi kurmak. Nardane Kuşçu, bu konuda şu bilgileri veriyor: “Çiftliğimizde turşudan sirkeye, salçadan reçele, marmelata kadar birçok ürün üretiyoruz. Bu ürünleri çiftlik dışında da satışa sunmayı planlıyo-‘ ruz. Narköy öncülüğünde Ko-caeli’ne ilk kez yüzdelOO Ekolojik Pazarı kuruluyor. Biz de çiftlikte ürettiğimiz ürünlerin bir kısmını kurulacak bu ekolojik pazara vermeyi planlıyoruz. Ürünlerimizi internet üzerinden satmayı düşünmüyoruz. Çünkü prensip olarak karbon ayak izi nedeniyle çiftliğin 150 kilometre ötesindeki hiçbir yere ürün göndermiyoruz.”

Narköy ile ekoturizm konusunda bir örnek teşkil ettiklerine dikkat çeken Nardane Kuşçu, Kocaeli’nin eko-sistemini değiştirecek önemli bir projeye de ön ayak olduklarını vurguluyor. Kocaeli’nde yaklaşık 200 global şirket bulunduğunu ve bu şirketlerin çalışanlarına yönelik olarak organik tarım konusunda birçok proje geliştirilebileceğini ifade eden Kuşçu, şöyle devam ediyor: “Kocaeli Belediyesi, kaymakamlık ve üniversite işbirliği ile yeni bir ekolojik tarım modeli yaratmak istiyoruz. Kocaeli ve çevresinde organik tarım çiftliklerinin kurulması konusunda birlikte çalışacağız. Ayrıca organik ürünlerin bulunduğu kahvaltı evlerinin açılması ve ev pansiyonculuğunun yaygınlaştırılması konusunda da çalışmalar yürütüyoruz.”

“Ödül beni yüreklendirdi”

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’ndan aldığı ödülün kendisine cesaret verdiğini belirten Nardane Kuşçu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kadınların yaptıkları üretimlere baktıkça yepyeni bir ekonomik model oluşturduklarını gördüm. Kadınlar, niş bakış açısıyla artı değer yaratıyorlar ve katma değeri yüksek ürünler üretiyorlar. Bu tür girişimcilerin sizin gibi kurumlar tarafından desteklenmesi çok yüreklendirici. Ben de yarışmadan kazandığım para ödülünü çiftliğimdeki ahırı genişletmek için kullanacağım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu