Girişimcilik Haberleri

Borsalar girişimcileri çekmek için çırpınıyor

EBAN’ın Hollanda’da düzenlenen 15. Genel Kurulu’nda Türkiye’deki uygulamalara yoğun ilgi vardı. Avrupa’nın girişimcilik hub’ı olma yolunda ilerlediğimiz teyit edildi..

7 VE 8 Mayıs tarihlerinde EBAN-Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün 15. Genel Kurulu Hollanda’nın Eindhoven kentinde yapıldı. Avrupa’nın sayılı teknoparklarından olan Eindhoven Teknoloji Parkı’nda düzenlenen genel kurulda Türkiye’den bir heyet yoğun temaslar gerçekleştirdi. Kongre boyunca Türkiye’den gelen heyet üç ayrı panelde konuşmacı, bir uluslararası yatırım forumunda da jüri üyesi olarak yer aldı. Kısacası bu yılki EBAN kongresinde bayağı bir Türkiye rüzgarı esti.

Borsalar girişimcileri

PANELLER ÇOK İLGİ GÖRDÜ

Hazine Müsteşarlığı Finansal Piyasalarla ilişkileri Düzenleme ve Kambiyo Müdürü Ali Arslan Kamu &

Girişimcilik panelinde, Borsa İstanbul’un Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz Borsalar &

Girişimcilik panelinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Kenan Çolpan Teknoparklar &Girişimcilik panelinde konuşmacıydılar.

İstanbul Teknik Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Başkanı Doç Dr Deniz Tuncel de uluslararası yatırımcılık forumunda jüri üyesiydi.

Tüm panellerin içinde, moderatörlüğünü bizzat benim yaptığım şu panel çok ilgi gördü: Borsalar startup girişimcileri için likidite nasıl sağlarlar?

Moderator bendim, konuşmacılar ise Mustafa Kemal Yılmaz, Borsa İstanbul Başkan Yardımcısı; Hans Leufkens, Euronext Avrupa Direktörü; Axel Kalinowski, London Stock Exchange, Avrupa Özel Pazarlar Direktörü; Ludwik Sobolwski, Romanya Borsası Başkanı; Attila Toth, Macaristan Borsası Başkan Yardımcısı.

Bu panelin özelliği, Avrupa çağında ilk kez beş ayrı ülkenin borsa üst düzey yetkililerinin bir araya gelerek startup düzeyindeki girişimciler için borsaların neler yapabileceklerini masaya yatırmış olmasıydı. Bugüne kadar bu konu bu kadar netlikle hiç ele alınmamıştı.

Her konuşmacı konuyu kendi borsası ve kendi coğrafyası açısından değerlendirdi. Ortak nokta şuydu: Evet, borsalar artık girişimciler için hızla harekete geçmeliler ve sadece büyük holdingler için değil, küçük girişimciler için de likidite oluşturulabilecek merkezler haline gelebilmeliler.

Zaten, söz konusu borsa üst düzey yetkilileri, EBAN’ın bu paneline katılarak şunu teyit etmiş oldular: Melek yatırımcılarla ve girişimcilerle borsaları daha fazla ve daha pratik buluşturmanın yollarını mutlaka bulmalıyız.

ORTAK PAZARA YOĞUN İLGİ VARDI

Açıkçası panelde bu yönde en somut adımların Borsa İstanbul’dan geldiğini görmek beni çok memnun etti. Diğer borsalar bu konuyu henüz gündemlerine taşımışlarken, Borsa İstanbul’un Kasım 2014’te açılışını yaptığı ve kısa sürede bir girişimcinin Saudi Telekom’dan 5.5 milyon dolar yatırım aldığı bir Özel Pazar uygulamasına geçiş yapmış olması, salonda oldukça ilgi gördü.

İşin ilginç yanı, dinleyici olarak katılan ve dünyanın dört bir yanından gelmiş olan melek yatırımcıların, Borsa İstanbul Başkan Yardımcısı’mn etrafını çevirip, kendilerinin de bu Özel Pazar’da yer alma taleplerini dile getirip şartlarını öğrenme istekleri, konunun aslında global bir yaraya parmak basıldığının da göstergesi. Gerçekten de, kısa zamanda yüzlerce yatırımcıyı bünyesine alan ve ben hariç herkesin yatırım değerlendirme komitesinde olduğu bu Özel Pazar’ın tüm dünyaya tanıtılmasının ve hatta franchise edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Nitekim 26-30 Mayıs tarihleri arasında TBAA-Melek Yatırımcılar Derneği’nin Amavutluk-Kosova-Makedonya’ya düzenlediği yatırım heyeti gezisinde Borsa İstanbul yetkilileri de yer alacak ve Özel Pazar’ı Balkanlar’daki önemli yatırımcılara tanıtacaklar.

Bunların yanı sıra Hazine Müsteşarlığı Finansal Piyasalarla İlişkileri Düzenleme ve Kambiyo Müdürü Ali Arslan’m konuşmacı olarak katıldığı Kamu & Girişimcilik panelinde özellikle Türkiye’deki melek yatırımcılık akreditasyon ve vergi teşviki en çok ilgi çeken bölümdü. Bildiğiniz gibi Türkiye bu konuda dünyanın en yüksek vergi teşviki uygulayan ülke.

İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Kenan Çolpan’ın konuşmacı olarak katıldığı Teknoparklar & Girişimcilik panelinde ise, ITÜ Çekirdek, Avrupa girişimcilik ekosisteminde gerçek bir rol model olarak tanıtıldı.

İşin özeti: EBAN kongresinde de teyit edildi, Türkiye Avrupa’nın girişimcilik hub-center’ı olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor…

Baybars Altuntaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu