Girişimcilik Haberleri

BootCamp Ventures, Küresel Yatırımcılar İle Girişimcileri Buluşturuyor

Küresel yatırımcılar ile girişimcileri buluşturan BootCamp Ventures, potansiyel ortaklar, yatırımcılar, müşteriler ve girişimcilerin diyalog kurabildiği anlaşma odaklı bir platformda buluşuyor. BootCamp Ventures Kurucu Ortağı Ed Frank, Türkiye’de ve dünyada öne çıkacak girişimleri e-learning, e-ticaret, mobil teknolojiler ve temiz teknoloji olarak sıralıyor.

Küresel yatırımcılar, iş ortakları, müşteriler ve gelecek vaat eden teknoloji şirketlerinin buluşması için bir platform oluşturan BootCamp Ventures, Amerikalı profesyoneller tarafından kurulmuş bir şirket. Ortaklar, girişim sermayesi, girişimcilik, pazarlama ve finans konusundaki uzmanlıklarını girişimci şirketlerin değerini arttırmak için kullanıyor.

2008 yılından beri 5 ülkede Bootcamp Ventures tarafından düzenlenen 22 uluslararası girişimcilik zirvesinde gelişmekte olan teknoloji şirketleri, lider yatırımcılar ve karar vericiler, potansiyel ortaklar, yatırımcılar, müşteriler ve girişimcilerin diyalog kurabildiği anlaşma odaklı bir platformda buluşuyor. Türkiye’de 5-6 Kasım 2013 tarihlerinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde altıncı kez düzenlenecek olan Bootcamp Ventures İX İstanbul 2013 etkinliği de bunlardan biri.

Bootcam Ventures Kurucu Ortağı Ed Frank, yaşadığımız yüzyılın öne çıkan girişimlerini, e-leaming, e-ticaret, mobil teknolojiler ve temiz teknoloji olarak tanımlıyor. Frank’in Türk girişimciler için ise düşüncesi; ‘Yeni şeyler denemek isteyen, bu konuda hevesli, hırslı gençler’. Frank ile Türkiye’deki girişimcilik eko sistemi üzerine konuştuk:

KOBİ Girişim: Öncelikle Bootcamp Ventures hakkında bilgi verir misiniz?

Ed Frank: Bootcamp Ventures teknoloji konusuna odaklanmış start-up’ları, uluslararası yatırımcı, ortak ve müşterilerle bir araya getiren bir inovasyon platformu.

Yüksek potansiyele ve büyüme imkanına sahip teknoloji odaklı başlangıç aşamasındaki şirketlere strateji oluşturmadan sunumlarını geliştirmeye. yatırımcı bulmaktan rekabetçi küresel pazarda ayakta kalma taktiklerine kadar her aşamada destek veriyoruz. Diğer taraftan ise stratejik ortaklarımız ve yatırımcılar da bizlere bugüne kadar güvenlerini kazanmış seçme sürecimiz sonucunda iletişimde olduğumuz start-up’lar ile bir araya gelme konusunda güveniyorlar. 2008 yılından beri Bootcamp Ventures tarafından düzenlenen Innovation Xchange etkinliklerimiz ABD, Türkiye, Avrupa, İsrail ve Uzak Doğu’da gerçekleştiriliyor. Türkiye’deki etkinliğimizde yerel ortağımız VVBCons ile birlikte çalışıyoruz.

WBCons nasıl bir katkı sağlıyor?

İstanbul merkezli, Kenya’da da faaliyetleri bulunan VVBCons Business Consultâncy danışmanlık firmalarından biri olarak uluslararası organizasyon düzenleme faaliyetlerinin yanı sıra, stratejik ve finansal ortaklık arayan yerel şirketlere şirket satın alma ve birleşmeleri alanında hizmet veriyor. VVBCons, yabancı ortaklık süreçleri kapsamında, ortaklık hedef ve çıkış stratejileri üretmek, finansal ve uluslararası raporlama sistemleri kurmak, birleşme öncesi şirket değerini arttıracak stratejilerin hazırlanması ve detaylı ortaklık iş planının hazırlaması konularında işbirlikleri sunuyor. Türkiye’deki ekosiste-min gelişmesine katkıda bulunmak amacı ile start up şirketlere finansman yönetimi, pazarlama stratejileri, ortak bulma ve iş planı hazırlama konularında mentorluk hizmetleri sunuyor.

Türkiye pazarı ile ilgili hedefleriniz neler?

İstanbul’dan çıkmalarına gerek kalmadan global olma yolunda destek olunması gereken yenilikçi start-up şirketleri arıyoruz. Ayrıca Türkiye’de küresel yatırımcıların ilgisini çeken teknoloji şirketlerinin bulunduğunu görmek, bilmek isteyen kurumsallaşmış Türk şirketlerini arıyoruz ki onlar yatırım yapılabilsin.

Sanırım sizin direk bir yatırımınız bulunmuyor?

Biz Bootcam Ventures olarak kendimiz direkt yatırım yapmıyoruz ancak aktif olarak spesifik şirketler arayan yatırımcılar adına çalışıyoruz. Yenilikçi start-up şirketleri global yatırımcılar ile aynı platformda buluşturuyoruz. Türk start-up şirketlere mentorluk yaparak kendilerini global arenada en iyi şekilde temsil etmeleri için destek oluyoruz.

Yatırımcıların en çok hangi sektörler ve girişimler ilgisini çekiyor?

Yatırımcılarımızın en fazla ilgisini çeken sektörler öncelikle diğer ülkelere de adapte edilebilen ve pazarda eşi olmayan B2B şirketler. En enteresan şirketler genellikle dünyayı değiştirmek isteyen ve bu konuda ümit vaad eden, ışık veren şirketler oluyor. Mobil sektör için yapılan etkinlikler en gözde ve ilgi çekenler oluyor, akıllı telefonlar artık olmaz ise olmaz.

Türkiye’deki girişimcilik eko sistemini değerlendirir misiniz? Dünyadaki girişimcilik örnekleriyle kıyasladığınızda Türkiye sizin için ne ifade ediyor?

Biz geçtiğimiz altı yıldır Türkiye’de aktif olarak çalışıyoruz ve bu süre zarfında eko-sistemin nasıl hızla geliştiğini gözlemliyoruz. Geçmişe oranla özellikle destekte çok büyük bir artış var ancak şunu da söylemek lazım ki daha gelişmesi gerekiyor. Türkiye’yi diğer ülkelerden farklı kılan, öncelikle yoğun nüfusu. Yeni şeyler denemek isteyen bu konuda hevesli, hırslı pek çok genç var. Türkiye batıyla yan yana ancak tam da sınırda oturuyor, bu da ülkeyi hem yerel bir pazar olarak hem de yeni fikirlerin uygulanması açısından çekici kılıyor.

önümüzdeki dönemde hangi girişimler ve ne tip girişimciler ön plana çıkacak?

Biz uluslararası yatırımcılar neyle ilgileniyorsa o alanı araştırıyoruz ve şu anda ön planda olan İT sektörü. Buna e-learning, e-ticaret, mobil teknolojiler ve temiz teknoloji dahil.

Son olarak girişimcilere neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle bunun uzun bir süreç olduğunu bilmeleri gerekiyor, amaçlarına ulaşmak yıllarını alabilir. Seçtikleri yolda birçok engelle karşılaşacaklar ama bu riske değecek. Start-up Rising, The Entrepreneurial Revolution Remaking the Middle East’ isimli kitabın yazarı Christopher Schoeder’in de dediği gibi “Bir gecede ulaşılan başarıların hikayesi yedi yıla dayanır.” Türk melekler ki bunların başında ‘Galata Angels’ gelmekte, KOBİ’lere yatırım konusunda oldukça istekliler ve start-up’ları da desteklemeyi ve tanıtmayı amaçlıyorlar. Bu konuda Bootcamp ve WBCons’un da çalışmaları onları oldukça mutlu ediyor. Bootcamp Ventures iX İstanbul 2013 Konferans’ı sayesinde Türk start-up şirketleri kendilerini uluslararası yatırımcılara tanıtma imkanına sahip oluyor ve bu arenada nasıl olmak gerektiğini öğreniyorlar.

Şirketi dünyaya açmanın fırsatı

Dünya’mn lider yatırımcıları Türk teknoloji şirketleri ile tanışmak için İstanbul’a geliyor. Bootcamp Ventures İstanbul 2013, 5-6 Kasım 2013 tarihlerinde Bahçeşehir Oniversitesi’nde altıncı kez düzenlenecek. Etkinlikte, e-öğrenme, dijital medya, mobil, e-ticaret, sağlık teknolojileri, IT ve büyük veri alanlarından girişimci Türk şirketler DCM, Orange, Panasonic, BBVA Ventures, QualComm Ventures gibi dünyanın lider yatırım şirketlerinin yöneticilerine şirketlerini tanıtma fırsatı elde edecek. Yapılan başvurular arasından doğru iş modeline ve ekibe sahip, yurtdışı hedefleri bulunan 20 şirket İstanbul 2013’de sunum yapmak için seçilecek. Profesyoneller tarafından yapılacak ön elemenin ardından İstanbul 2013’te yer almak için seçilecek 20 şirket etkinlik öncesi konunun tanıtım sunumlarım hazırlama ve mentorluk hizmetlerinden faydalanma fırsatı elde edecekler. Sunumlarım yatırımcılarla paylaştıklarında ise anında geri bildirim alma. ve birebir toplantılar yapma şansı elde edecekler. Bunun yanı sıra organizasyonda sunum yapmaya hak kazanan girişimciler Bootcamp Ventures’ın küresel yatırımcılar ve girişimciler platformu ‘Deal Msrcat a da bir yıllık üyelik kazanarak, şirketini konferans sonrası da yabancı yatırımcılara tanıtma imira.ni bulacak.

Burcu Tuvay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu