Girişimcilik Haberleri

Atomico, Türkiye’de girişimci şirketlere yatırım yapacak

Atomico, yatırım için girişim arıyor

İngiliz girişim sermayesi fonu Atomico, Türkiye’de girişimci şirketlere yatırım yapacak. Türkiye’deki girişimcileri ‘heyecan verici’ olarak tanımlayan Atomico’nun CEO’su Niklas Zennström, dünyaya açılma potansiyeli olan tüketici odaklı teknoloji şirketleriyle ilgilendiklerini söylüyor.

Atomicoİngiltere merkezli uluslararası girişim sermayesi fonu Atomico’nun CEO’su Niklas Zennström, aynı zamanda Skype’ın kurucusu olarak biliniyor. Atomico ile yeni girişimlere fon sağlayan ağın başında bulunan Zennström, Türkiye’de melek yatırımcılık yapacak. Atomico’nun İstanbul operasyonunun başında ise Naz Özertuğrul bulunuyor.

Girişim sermaye fonu, özellikle teknoloji alanındaki yatırımlara kaynak aktarmayı planlıyor. Zennström, yeni yatırımlar keşfetmesinin yanı sıra portföy şirketlerine özel strateji geliştiriyor.

2013 yılı içinde Restorando, ChemistDirect, Fab.com, Wrapp, Gengo, Supercell, Bebestore gibi şirketlere yatırım yapan Atomico, Türkiye’de uzun vadeli yatırım yapmayı hedefliyor.

Kısa bir söyleşi yaptığımız Zennström ve Özertuğrul, sorularımızı şöyle yanıdadi:

Atomico olarak girişimcileri ne şekilde destekliyorsunuz?

Zennström: Silikon Vadisi dışındaki girişimcilere global iş yapmala-n için destek veriyoruz. Şirkederin yeni pazarlara girmelerinde ya da yeni yeteneklerini kendi takımlarına katma aşamasında global ölçekli destek veriyoruz. Çalışanlarımızın bazıları Skype’in kurucu ekibinden. Bu deneyimimizi diğer teknoloji şirkederine aktarıyoruz.

Bugüne kadar ne gibi yatırımlar yaptınız?

Zennström: Angry Birds’in yaratıcısı Rovio, Jawbone, Fab, Supercell ve Klama şirketlerinde yatırımlarımız bulunuyor.

Türkiye pazarıyla ne zaman ilgilenmeye başladınız?

Zennström: Türkiye pazarında heyecan verici ve hızlı bir şekilde büyüyen birçok girişimci var. Bu girişimler Türkiye’yi aşacak ve bölgede büyüyecek potansiyele sahip. Portföyümüzde bulunan şirketler artık hızlı büyüyen Türkiye pazarıyla daha çok ilgileniyor. 2011 yılında İstanbul’a gelerek teknoloji sektörü ve Türk şirketleri hakkında bilgi sahibi olmaya başladık. Bu amaçla Naz Özertuğrul’u İstanbul ofisinin başında konumlandırdık.

Hangi sektörler ilginizi çekiyor?

Zennström: Şu anda özellikle Silikon Vadisi’nin dışındaki pazarlarda çok büyük bir fırsat var. Asya, Latin Amerika, Avrupa ve New York’taki girişimcilere destek verdik ve yatırım yaptık. Biz dünyaya açılma potansiyeli olan tüketici odaklı teknoloji şirketleri ile ilgileniyoruz.

Görüştüğünüz şirketler var mı?

Naz Özertuğrul: Türkiye’deki eko-sistem ile dünyadaki farklı fırsatlar arasında köprü oluşturmak için kaynak ve zaman yatmmı yapıyoruz. Örneğin, Türkiyedeki girişimciler ile Asya’daki potansiyel iş ortaklan için dikkate değer bir zaman harcadım.

Yatırımlarınız şirketleri büyütüp çıkmak şeklinde mi olacak?

Özertuğrul: Türkiye için uzun dönemli planlar yapıyoruz. Çünkü buradaki lokal girişimleri global pazara açma konusunda büyük heyecan duyuyoruz. Şirketlerin en doğru ihtiyacını bularak yatırım yapacağız ve onu dünyaya açmak için birlikte çalışacağız.

Büyük düşün dünyayı değiştir

Türk girişimcileri ile dünyadaki girişimciler arasında hiçbir fark olmadığına dikkat çeken Niklas Zennström, çok iyi şirketlerin dünyanın her tarafından çıkabileceğine ve herhangi birisinin yeterince büyük düşünürse ve bunu hayata geçirebilirse dünyayı değiştirebileceğine inanıyor.

Zennström, “Girişimcilere vereceğim bir diğer tavsiye de başarısız olmaktan asla korkmamaları. Çok az insan sadece ilk denemesinde dünyayı değiştirebildi, tereddüt etmeyi bırakıp işe girişen ve kendi işini kuran herkes bu deneyimden dersler alacaktır” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu