Girişimcilik Haberleri

Akakce.com’un rotasında yurtdışı var

Ulusal perakende zincirlerinin, online pazar yerlerinin ve 600’den fazla şirket yapısındaki satıcının orijinal ve sıfır ürünlerine ait fiyatları toplayan akakce.com, karşılaştırmalı alışveriş olanağı sunuyor. 2,5 milyon dolarlık AR-GE harcaması yapan akakce.com’un kurucu ortağı Koray Karataş, yılda ortalama yüzde 25-30 büyüyen e-ticarete paralel büyüdüklerini söylüyor. “2017’de bu oranları sürdürmeyi ve verdiğimiz hizmeti yurtdışına taşımayı hedefliyoruz” diyor.

Bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi mobil cihazlar aracılığıyla internet üzerinden yapılan işlemler ‘online’ olarak adlandırılıyor. E-ticaret de, kısaca ‘ürün ya da servis siparişi online kanaldan verilen, teslimatı ve ödemesi ise online ya da çev-rimdışı olan alışveriş’ olarak tanımlanıyor ve son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yükselen ivmeyle büyüyor. Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) ‘Türkiye E-ticaret 2016 Pazar Büyüklüğü’ raporuna göre, e-ticaret sektörünün 2016’da, 2015’e göre yıllık yüzde 24 artışla 30,8 milyar TL büyüklüğe ulaşması, bu alanda bir ekosistemin oluştuğunu ve potansiyelinin giderek arttığını gösteriyor.

akakce com

Rapor, e-ticaretin toplam perakende pazarına oranının yüzde 3,5 ile gelişmekte olan ülkelerin altında kaldığını gösterse de e-ticaret girişimlerinin hem sayısının hem de çeşitliliğinin artmasının bu oranı da yükselteceği öngörüyor. Pazara son yıllarda birçok oyuncu dâhil olurken, uzun süre önce yüksek potansiyeli görerek e-ticaret alanına giren girişimler de bulunuyor. Arama motorları ve bot teknolojileri üzerine çalışmalar yaptıktan sonra online alışveriş alanında hizmet vermek üzere 2000’da Koray Karataş-Taner Şahin ortaklığıyla kurulan, karşılaştırmalı alışveriş platformu akakce.com da bu girişimlerden biri.

Google’dan yola çıktı

akakce.com Kurucu Ortağı Koray Karataş, Google arama motorunun yıldızının parladığı dönemde ‘Acaba Google’ın eksik bıraktığı bir şeyler var mı?’ sorusuyla yola çıkıyor. Bu tür jenerik arama motorlarının genelde bilgiye giden bir linkverdiklerini ancak bilginin kendisinin ortada olmadığını düşünen Karataş, ‘arama motorlarının bilginin kendisini getiren, doğrudan sonuçları listeleyen bir yönü de olmalı’ fikriyle harekete geçiyor ve akakce.com’u 2000’de hayata geçiriyor. Yaklaşık altı yıl amatör olarak yoluna devam eden akakce.com, Türkiye’de online alışverişteki değişimlerin de etkisiyle 2006’da şirketleşiyor.

Akakce.com, merkezi ODTÜ Teknokent’teyer alan bir teknoloji şirketi. Bugüne kadar 2,5 milyon dolarlık AR-GE harcaması yapan şirket, AR-GE’ye yatırımlarını devam ettiriyor. 2013’te Japon e-ticaret pazarının önemli oyuncularından Netpri-ce (yeni resmi adıyla Beenos) ile stratejik ortaklık gerçekleştiren akakce.com, bu uluslararası işbirli-ğiyle AR-GE maliyetlerini düşürürken, yeni deneyimler de elde etti.

“Akakce.com’u sanal bir AVM gibi düşünebiliriz. Bu platformda ulusal perakende zincirlerini, Online pazar yerlerini ve yüzlerce satıcıyı otomatik olarak tarayıp listeliyoruz ve karşılaştırmalı alışveriş olanağı sunuyoruz” diyen Koray Karataş, iş ortakları için insan trafiği yaratırken alışveriş yapanlar için de alışveriş deneyimini çeşitlendirdiklerini ve kolaylaştırdıklarını kaydediyor. Gelen alışverişçi trafiğini satıcılarıyla buluştururken, burada oluşan ticaret hacminden de gelir elde ettiklerini belirtiyor.

600’den fazla satıcı

Akakce.com, geliştirdiği robotik yazılımlarla tüm ulusal perakende zincirlerinin yanı sıra online pazar yerleri ve 600’den fazla şirket yapısındaki satıcının orijinal ve sıfır ürünlerine ait fiyatları topluyor. Bunları yaklaşık iki saat aralıklarla güncelliyor, günlük ve saatlik fiyat değişimlerini yakından takip ediyor. Ayda 200’ün üstünde katılım başvurusu alan e-ticaret sitesine dâhil olabilmenin en önemli kriteri markaların perakendede veya e-ticarette başarılı bir geçmişe sahip olması. Elinde stoğu olan, sipariş aldığında hemen gönderebilecek ve alışve-rişçi memnuniyetini sağlayacak iş ortakları ile çalışmak amaçlanıyor.

Online alışverişin genelinde olduğu gibi akak-ce.com’da da tüketici elektroniği en çok ilgi gören ve sorgulanan kategori. Bunun yanı sıra, bebek bezi ve bebek maması başta olmak üzere anne-bebek ürünleri en popüler ürünler. Ayrıca süpermarket ürünleri de en çok ilgi gösterilen ve karşılaştırma yapılan ürünler arasında yer alıyor.

Sektöre paralel büyüme

E-ticaret sektörü, yılda yaklaşık yüzde 25-30 oranlarında büyüme gösteriyor. Koray Karataş, akak-ce.com’un da kurulduğu günden bu yana hep e-ti-caret sektörüyle doğru orantılı büyüdüğünü aktarıyor. “Kârlı bir yapımız var. Birkaç yılda önemli bir sıçrama yaptık. Şu anda da sektör ortalamasının üzerinde büyüme oranına sahibiz” diyen Karataş, Türkiye’deki e-ticaret ekosisteminin yurtdışına açılma vaktinin geldiğini dile getiriyor ve akakce.com olarak 2017’de bu düşünceyi gerçekleştirmek için ilk adımları atacaklarının bilgisini veriyor.

Rakiplerinden nasıl farklılaşıyor?

Koray Karataş, akakce.com’u rakiplerinden ayıran özellikleri şöyle sıralıyor:

  1. Google AnaJytics raporlarına göre, Türkiye’deki en yüksek dönüşüm oranlarına sahibiz ve bu iş ortaklarımız için önemli bir artı.
  2. akakce.com üzerinden yapılan alışverişlerde ödeme doğrudan satıcımızın hesabına geçiyor ve biz bu işlemde herhangi bir komisyon almıyoruz.
  3. Platformumuzda iş ortaklarımızın şirket bilgilerini açık olarak paylaşıyoruz ve herhangi bir büyük markanın adı altına girmeden kimliklerini korumalarına ve göstermelerine olanak tanıyoruz.
  4. Alışveriş yapanlar, alışveriş sürecinin en başından itibaren iş ortaklarımızla “ muhatap olduklarım bilerek alışveriş yapıyor. Bu da, iş ortaklarımızın yeni müşteriler kazanmasını sağlıyor.
  5. BAkakce.com, yerel yaklaşımla hayat geçirildiğinden Türkiye’ye özel olan konuları adresliyoruz. Müşteri kitlemizin tercihlerinde yerellik önemli rol oynuyor. Kendi içimizde geUştirdiğimiz teknolojiyi kullanıyoruz.

KORAY KARATAŞ / AKAKCE.COM KURUCU ORTAĞI

‘Mobil dönüşümde yüzde 300 artış yakaladık”

KOLAY SİPARİŞ: Perakendecilerin e-ticaret ekosistemine daha fazla dâhil olması gerekiyor. Bunu kolaylaştırmak için yaptığımız çalışmalar var. Ahşverişçinin alışveriş, satıcının ise satış yapabilmesini kolaylaştırmak için ‘Kolay Sipariş’ uygulamasını başlattık. Bir yıl önce başlattığımız bu uygulamaya talep de oldukça yoğun oldu ve bir yıl sonunda mobil dönüşümde yüzde 300 artış yakaladık.

SÜREÇ KISALIYOR: En uygun fiyat ve satıcı seçimini kullanıcı yerine yaparak alışverişi pratikleştiren bu uygulama, tüketicinin akakce.com kullanıcı bilgilerine ve kayıtlı adresine ulaşarak, tek bir noktadan siparişi hızlıca tamamlamayı sağlıyor. Kolay Sipariş ile sipariş sürecini kısaltarak alışverişçilerin kolay sipariş vermelerini, aynı şekilde satıcılarında en kolay yoldan satış yapmalarım sağlıyoruz.

KOMİSYON YOK: Satıcılarımız yani iş ortaklarımız için de kendi sitelerini kurmadan e-ticarette var olma olanağı sunuyoruz. Bununla birlikte pazar yerleri modellerine katıldıklarında olduğu gibi, şirketler kimliklerini kaybetmeden ve komisyon ödemeden bu sektörde faaliyet gösterebiliyor.

Ceren Oral

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu