Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

YEP sonrası uzun vade için al veren 21 hisse

Heyecanla beklenen Yeni Ekonomik Program (YEP) borsacıların genel olarak beklentilerini karşıladı, şimdi gözler, “gerçekçi” olarak değerlendirilen yeni program döneminde borsanın ne yönde hareket edeceğine çevrildi…

GEÇTİGİMİZ hafta Hazine ve Maliye Bakam Berat Albayrak, Yeni Ekonomik Programı’nı (YEP) açıkladı. Programın gerçekçi hedefler içerdiğini belirten borsacılar, özellikle ciddi tasarruf tedbirleri, mali disiplinin devamı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, vergi politikaları, yüksek katma değerli üretimin desteklenmesi ve cari açığın azaltılması yönündeki kararlılığa dikkat çekti.

Programda önümüzdeki dönemin önceliğinin, finansal sistemin istikrarının temini olduğunu hatırlatan uzmanlar, bankalarımızın sağlıklı yapısının korunması için , yeniden yapılandırma mekanizmaları dahil olmak üzere, tüm gerekli tedbirlerin alınmasının önem kazandığını kaydetti. Analistler, YEP sonrası ön plana çıkmasını beklenen 21 hisseye dikkat çekti.

“BANKALAR GÜÇLENECEK”

YEP makroekonomik tahminlerde önemli revizyonlar getirirken, kamu mâliyesine ilişkin tedbirlerin ön planda olduğunu belirten GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Bankacılık sektörü, YEP kapsamındaki konulardan daha farklı bir dinamiğe sahip olduğu için programda fazla detay yer almadı, ancak bankaların mali yapısını ve aktif kalitesini güçlendirmek amacıyla çalışmalar yapılacağı belirtildi. Bankacılık sektörü için küresel örnekler ve geçmiş deneyimlerin ışığında sektörün güçlenmesi, reel sektörün uygun maliyetle krediye erişmesinin kolaylaştırılması ve kredi yeniden yapılandırmaları için yapılması planlanan çalışmaların sonuçlarını uygulama aşamasında görme şansımız olacak” değerlendirmesini yapıyor.

Reel ekonomi için nihai hedefin, “değişim” aşamasında ulaşılması planlanan “katma değerli üretimin devamını sağlamak” olacağını dile getiren Erkan, “Türkiye Kalkınma Bankası’nın genişletilmiş bir görevle yeniden yapılandırılması ve Türkiye Emlak Bankası’nm en iyi uygulamalara göre yeniden yapılandırılacak olması da sektör açısından önemli” diyor.

“TEKNİK KONUŞMAK MÜMKÜN”

Al Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan ise, YEP’in, piyasa açısından TCMB toplantısı ardındaki soru işaretlerini giderdiğini söyledi. Ekonomiye, özellikle makro göstergelere bakış açısında piyasa beklentilerine daha yakın olunması ile önümüzdeki yıllara ilişkin beklentilerin daha rasyonel olmasını piyasa açısından olumlu buluyor. Ancak henüz somut bir politika yaklaşımı oluşturulmadığını belirten Taştan, “Kamu tarafında sıkılaştırma bekliyorduk, kaldı ki metin içerisinde kamu mâliyesi tarafında büyümeyi çok zedelemeyecek ölçüde, beklentilerimiz çerçevesinde bir sıkılaşma görünüyor. Bizim beklentilerimizde olmasa da, piyasa reel sektörün borcu ve bankaların sorunlu kredilerine ilişkin bir adım bekliyordu. Bunun gelmemiş olması, son bir haftada bankaların yaptığı atağı tersine çevirmiş gibi duruyor” diyor.

Bundan sonrasında artık teknik konuşmanın mümkün olduğunu söyleyen Taştan, “BIST-100 endeksi 94.200-95.000 üzerinde tutunmayı başaracak mı? Daha önemlisi, bankaların son yıllarda gördüğü baskı, ortadan kalkan soru işaretleri ve belirsizlik havasından sonra yeniden artıya geçecek mi? Bu sorulara yanıt bulmak gerekiyor” uyarısını yapıyor. TCMB’nin, yüksek enflasyonun farkında olduğunu ve kamu otoritesinin resmi olarak piyasaya yakın beklentilerde ekonomiyi izlediğini de belirten Taştan, şu yorumu yapıyor:

“Hal böyleyken, şirket değerlemelerinde daha emin adımlar atılması mümkün. Şu bir gerçek ki Türkiye ekonomisinin büyümeye, finansal istikrara, güçlü finansal kurumlara, kontrol edilebilir basiretli borçlanmaya ihtiyacı var. Fakat daha önemlisi bu enflasyon görünümünde çözülmesi gereken ilk sorun fiyat istikrarı. Enflasyon, Türkiye ekonomisindeki her kilidi çözebilecek yegâne anahtar.”

Taştan YEP sonrası Anadolu Cam, Aselsan, Çemtaş Çelik, Ege Endüstri, Demisaş Döküm, Ereğli, İsdemir, Goodyear, Ege Seramik, Soda Sanayi, Mondi Tire Kutsan ve Tuborg hisselerine orta ve uzun vade için alım öneriyor.

“GERÇEKÇİ HEDEFLER VAR”

Bazı unsurlar ihmal edildiği için 2016 yılı orta vadeli program hayalinin tutmadığını belirten Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya ise, Yeni Ekonomi Programı’nda gerçekçi hedefler bulunduğunu söylüyor. Tasarrufun öne çıktığını dile getiren Kaya, “Bu noktada beklentileri karşıladığını söyleyebiliriz. Ancak 2019 yılı dolar kuru ortalaması 5.90 TL olarak alınmış. Bu, bize doların önümüzdeki aylarda 6 TL’nin altına ineceğini düşündüklerini gösteriyor. Ancak aksi olursa yani TL’nin değer kaybı yaşaması halinde orta vadeli program hedeflerinin yine tutmama olasılığı var. Dolar kıtlığının nasıl aşılacağı konusu bir risk oluşturuyor. Öte yandan BIST-100 için 78 bin-110 bin aralığı önümüzdeki altı ay için bandımız olabilir” diyor.

Kaya YEP sonrası Sabancı Holding, Yapı Kredi, Vakıfbank, Migros, Doğtaş Kelebek, Aselsan, Enerjisa, Koza Altın, Türk Telekom ve Tüpraş hisselerine orta ve uzun vade için alım öneriyor.

Vahap TAŞTAN / Al Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
“Anadolu Cam borçlarını çevirir”

ANADOLU CAM: Cam bizim önde tuttuğumuz, model portföyümüzde düzenli olarak yer alan bir sektör. Anadolu Cam da düzenli olarak FAVÖK yaratan, net karındaki düzensiz seyre karşın, sunduğu diğer avantajlarla beğendiğimiz  şirketler arasında. Şirket şu anda kısa vadedeki borçlarını çevirebilecek bir yapıya sahip. Sektördeki büyümenin, girdi maliyetlerindeki artışa karşın devam edeceğini düşünürken, şirket hisseleri için ‘tut’ tavsiyemizi korumaya devam ediyoruz. Anadolu Cam hisselerinde yüzde 22’lik yükseliş potansiyeli ile 3.93 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ÇEMTAŞ: Model portföyümüzde uzun süredir tuttuğumuz ve son dönemdeki kur hareketlerinden pozitif etkilenecek şirketler arasında yer alıyor. Düzenli olarak FAVÖK yaratması yıldan yıla satışlarını artırması ve düşük çarpanı, şirketin hali hazırdaki performansına karşın hala ucuz kaldığını gösteriyor. Bu çerçeveden bakacak olursak, şirket hissesinde yeni zirvelerin şimdilik korkutmadığını belirtelim. Şirketin 2017 altı aylık dönemdeki toplam karı olan 55 milyon TL kadar, cari kur düzeyinde bir kar daha yazılacak. Tabii tek çeyreklik yazılacak ve faaliyet dışı bir gelir olduğunun altını çizelim. Çemtaş hisselerinde yüzde 12 yükseliş potansiyeli ile 7.94 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

EREGLİ DEMİR ÇELİK: Demir çelik sektörünün büyük oyuncularından Ereğli için en büyük dezavantaj kur farkından dolayı yazdığı zarar ve hatalı hedge mekanizması oluyor. Buna karşın elinde tuttuğu nakit itibariyle en çok net nakit sahibi 10 şirket arasında, bu da şirketin finansman ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Buna ek olarak, sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırdığımızda oldukça geriden geldiğini izledik. Özellikle Ereğli/ Kardemir oranı uzun süre Ereğli aleyhine seyrederken, son dönemde grafikteki toparlanma, yeni bir potansiyeli de beraberinde getiriyor. Bu çerçevede şirket hisselerinde yüzde 16 yükseliş potansiyeli ile 12.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yunus KAYA / Alnus Yatırım Araştırma Müdürü
“Enerjisa’nın cirosu artar”

ENERJİSA: Türkiye’nin en kalabalık üç bölgesinde elektrik dağıtımı yapmakta. Elektrik fiyatlarına son dönemde art arda yapılan zamlarla cirosunda ciddi bir artış yakalayacak olan şirketin finansman yükü ise, 8.6 milyar TL toplam fınansal borca karşın önemli bir bölümünün TL olmasından dolayı sınırlı kalmakta. Bu yıl ikinci çeyrekte şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı çeyreğine göre 286 milyon TL artarken finansman giderindeki artış 60 milyon TL’de kaldı, böylece net karı 185 milyon TL’den 256 milyon TL’ye çıktı. Şirket hisselerinde yüzde 33 yükselme potansiyeli ile 7.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz ve ‘alım’ öneriyoruz.

ASELSAN: Türkiye’nin gözbebeği Aselsan’ın 8.1 milyar dolarlık sözleşmeli işi bulunuyor. Döviz açığı olmayan şirket 3 milyar TL net nakit gücüne sahip.

Aselsan, 2017 Ekim ayında hızlı bir yükseliş yaşamış ve 47 milyar TL piyasa değeri ile borsanın en kıymetli şirketi haline gelmişti. Yyılsonunda hisselerinin ikincil halkı arzı konusunda çalışmaları ile halka arz süreci başlamıştı. 31 Mayıs’ta 64.646 yatırımcıdan 160.6 milyon adet talep geldi ve 140 milyon adet pay satışı yapıldı. Hisse, borsa düşmesine rağmen kısa sürede yüzde 35 prim yaparak yatırımcılarını mutlu etti. İki aydır yatay bantta hareket eden şirket hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 33.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KOZA ALTIN: Türkiye’nin lider altın üretici şirketi. Bu yılın ikinci çeyrek IN bilançosunda satışları yüzde 77 artarken, net karı yüzde 160 yükselişle 357 milyon TL olarak gerçekleşti. Haziran sonu itibariyle finansal borcu olmayan şirketin 160 milyon dolar fazlası varken net nakdi 2 milyar TL seviyesinde. Ancak o günden beri dolar kuru yüzde 35 yükseldiğinden hem satış hacmi, hem kârı, hem de nakit gücü beklentilerden daha fazla arttı. Üretim hacminin artmasıyla karlılık daha da yükselecektir. Şirket hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 60 TL hedef fiyat öngörüyoruz ve ‘alım’ öneriyoruz.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu