Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yaşlı ekonomisi

Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Bu durumun getirdiği yeni sağlık trendleri, yepyeni iş kolları, yaşam biçimleri ve fırsatlar sunacak. Türkiye de bu sürecin dışında değil…

GELECEK ile ilgili öngörü ve ortaya çıkacak senaryoların bize en büyük katkısı aslında iş fırsatlarını da ortaya koyması. Her şeyi tahmin etmek tabii ki mümkün değil. Artık Rahmin yerine paradigma değişimlerini takip etmek önemli. Bu kırılmalar bazen çok derin olabiliyor. Örneğin, hızla yaşlanan dünya nüfusu ve getirdiği hastalıklar, bakım maliyetleri ile bunları aşmak için teknolojik çözümlerin devreye girmesi büyük bir ekonomi yaratacak. Diğer taraftan beslenme, sağlıklı yaşam, spor gibi kişiye özel ürünler ve çözümler öne çıkacak. Türkiye de önümüzdeki 30 yıla ilişkin olarak bu trend çemberlerinin içinde yer alıyor.

DEĞİŞİME AÇIK OLMAK

Bazen değişime direnmek ya da radikal kararlardan kaçınmak bize kaybettirebili-yor. Kimi zaman senaryoyu tekrar yazmak için cesaretli olmamız gerekebiliyor. Philips Türkiye’de birkaç ay önce ülke başkanı olan Haluk Karabatak ile bu güçlü trendleri konuştuk. Karabatak bu konuda şöyle diyor:

ekonomide buyume

“Philips geleceğini sağlık ihtiyaçları ve insanların daha iyi yaşamasını sağlayacak çözümlerle şekillendirmek istiyor. Bunu yapmak için insan ve sermaye kaynaklarını buraya odaklıyor. Adına ‘sağlık döngüsü’ dediğimiz bir kavramı getiriyoruz gündeme. Bu doğumdan ölüme insanların hayatlarına do-kunabilen ürünler ve çözümler geliştirmek demek. Önların daha sağlıklı, daha iyi yaşamasını, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak ürünler geliştirmek istiyoruz. Bugünkü sağlık araştırmaları gösteriyor ki öncelikle dünya nüfusu yaşlanıyor. Bizim nüfusumuz yaşlanmıyor zannediyoruz; ama araştırmalar Türkiye nüfusunun da hızla yaşlandığını gösteriyor. 2035 yılma geldiğimizde çok ciddi bir yaşlanmış nüfusumuz olacak. İkincisi, bugün giderek daha fazla fark ettiğimiz şey, sağlık sorunlarının büyümesi ve Alzheimer, Parkinson, kanser gibi hastalıkların giderek çoğalması. Tabii yaşlıların bakım sorunlarının ortaya çıkması da önemli bir trend.”

YENİ SENARYOLAR OLUŞUYOR

Buradan yeni senaryolara doğru geçiş yaparsak yaşlanma ve yeni iyi yaşam talepleri iki ana trende yol açıyor. Karabatak bunları şöyle anlatıyor:

“Tüm bunlar bir toplumsal sorun olarak karşımızda dururken diğer tarafta bir de konunun sağlık ekonomisi tarafı var. Bunların harcamaları ve onları karşılayan sigorta sistemleri… Bugün 80 yaşındaki bir hastanın maliyeti, 40 yaşındaki bir hastanın maliyetinden 30 kat daha fazla. Bunun sağlık ekonomisi içinde oluşturduğu maliyeti düşünürseniz, ki bu bütün ülkeler için geçerli, bunu ödeyen sağlık otoritesinin sürdürülebilir bir sistem yaratmak için bir çözüm bulması gerekiyor. Bu çözüm de teknolojinin daha etkin kullanımından geçiyor. İnsana dayalı sağlık sistemlerinden teknoloji ile desteklenmiş sağlık sistemlerine geçilmesini gerektiriyor. Birinci ana trend bu. Hastaların daha az doktora gitmesini sağlayacak evde bakımı kolaylaştıracak, hastaların hastanede geçirdikleri sürelerin azaltılmasına yönelik çözümlerin teknoloji ile birlikte sunulması…

İkinci büyük trend

Peki, diğer tarafta neler gelişiyor? Haluk Karabatak bu durumu şöyle açıklıyor: “İkinci trend, bireylerin eğitimle beraber kendilerine ait kişisel bakımla ilgili hem taleplerinin hem farkındalıklarının artmaya başlaması. Yani kendimize daha çok vakit ayırmak, spor yapmak, kendimize daha çok özenmek, kişisel bakımın, iyi görünmenin trend haline dönüşmesi, yeni kuşakların bunu talep etmesi… Örneğin, beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gibi kendimize yönelmeyle ilgili farkındalığın artması en güçlü ikinci trend olacak.

Philips’in bu alanlara dönmesinde bu iki önemli trend ve bunların büyüklüğü etkin oluyor. Tabii bunlarla birlikte daha etkin, daha kolay, daha zararsız tedavi ve korunma yöntemlerinin talep edilmeye başlanması var. Philips örneğin bugün daha az radyoaktif özellikli tanı sistemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Bu trendlere baktığınızda tıpkı enerji gibi, önümüzdeki 30 yılın en güçlü trendi sağlık alanında yapılacak işler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu