Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Yaşanabilır bir gezegen oluşturmanın tarifi son derece basit

Yaşanabilır bir gezegenYaşanabilır bir gezegen oluşturmanın tarifi son derece basit. Sırf su ve atmosferik gazlar eklemek yeterli. Mars’ta, gezegenin sıcak ve ıslak olduğu dört milyar yıl öncesinden kalma bu iki öğe de var. “Mars söz konusu olduğunda -söylediklerim yalnızca Mars için geçerli- yaşanabilir kılma fikri artık bilimkurgu sayılmıyor” diyor NASA’dan astrobiyolog Chris McKay. İnsanoğlunun gezegeni ısıtıp tekrar kalın bir atmosfer oluşturması için birkaç on yıl yeterli. Ne var ki solunabilir düzeyde oksijen üretmek günümüzün en iyi teknolojisi yani bitkiler aracılığıyla 100.000 yıl alacak. Yeni icatlar teoride bunu da hızlandırabilir. Mars Curiosity ekibinde jeokimyager olan Laurie Leshin, “Dünya’nın dışında uzun vadeli insan kâşiflerin topraktan uzak yaşaması şart” diyor. “Bunu nasıl yapacağımızı bulmalıyız.”

Mars’ın sıcaklığı -60 derece civarında, ama sera gazlarıyla yükseltmemiz olanaklı. “Gezegenleri nasıl ısıtacağımızı biliyoruz” diyor McKay, “Mars’ı yaşanabilir kılmak bu yüzden mümkün.” Mars toprağında perflüo-rokarbonların (PFC) yapıtaşları bulunuyor ve yüksek ısıyla bunları açığa çıkaracak tesisler kurabiliriz. PFC’leri Mars atmosferine pompalamak ısınmayı başlatacak ve gezegenin yüzeyindeki buz çözüldükçe kutup buzlarında ve toprakta donmuş haldeki karbondioksiti serbest bırakacak. Bu gaz da tıpkı Dünya’daki gibi, yansıyan güneş enerjisini hapsederek ısınmayı hızlandıracak.

Günümüzde Mars atmosferi Dünya atmosferinin sadece %1’i kalınlıkta ama bilim insanları eskiden çok daha kalın olduğuna inanıyor.

Bu değeri %30’a getirmek, suyun yüzeyde sıvı halde kalmasına yetiyor. Kasım ayında Maven uydusu, gezegenin üst atmosferinden örnekler alarak gazların nasıl kaçtığını araştıracak. Karbondioksit, Mars yüzeyindeki elementlerle etkileşime girdiği için toprakta hapsolmuşsa, gezegeni yaşanır kılma hayali suya düşebilir. Maven’in baş bilimcisi Bruce Jakovsky, bu durumda salıverdiğimiz tüm karbondioksitin başına aynı şeyin gelebileceğini söylüyor. Fakat gazlar morötesi ışınlar ya da güneş rüzgârı tarafından yok edilmiş ya da uzağa üfürülmüşse bir atmosfer yaratmak olanaklı demektir.

Kızıl Gezegen kuruyup kalmışa benzese de, yapılan seferler bolca su barındırdığını gösterdi. Mars Reconnaissance Orbiter ekvator yakınında ilkbahar ve yaz mevsimlerinde su akışına benzer şekiller tespit etti. Yörüngeden yapılan radar taramaları yüzeyin altında büyük, donmuş su rezervleri olduğunu gösteriyor. Hatta Curiosity keşif aracı Mars’taki toprağın her 30 litresinde 1 litre su bulunduğunu doğruladı. “Çoğu yerde su ayağınızın altında” diyor Leshin, “Hemen yüzeyde olduğu için çıkarması da kolay.” Rezervler eriyince sıvı, içme ve sulama için depolarda tutulabilir. Sonunda bir su döngüsü bitkilere destek olup Mars yağmurlarını başlatabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu