Ekonomi - Borsa - Hisse SenediHaberler

Sırada e-irsaliye ve ihracata e-fatura var

KOÇSİSTEM
Hem büyüklere hem küçüklere hizmet veriyor

KoçSistem 70 yılı aşkın bilgi teknolojileri tecrübesiyle kendine ait e-fatura, e-defter ve e-arşiv fatura yazılımını geliştirerek, pazarda güçlü e-devlet çözümlerinin uçtan uça sunan büyük tedarikçi firmalardan biri. Yazılımlarını kullanıcı dostu ve kolay yönetile-bilir olacak şekilde geliştirdiklerini belirten KoçSistem tş Uygulamaları Satış Birim Yöneticisi Levent Gökçan, “Ülkemizin ticaret cirosunun büyük bölümünü oluşturan büyük ölçekli şirketlere üst düzey kalitede hizmet sunma garantisi sağlıyoruz. Ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelere dokunan yazılım firmaları ile yaptığımız iş ortaklıkları sayesinde büyük ölçekli şirketlere sunulan hizmet kalitesini küçük ve orta ölçekli işletmelere de uçtan uca sunuyoruz” diyor. Gökçan 2013 yılından bu yana e-dönüşümde büyük mesafeler kat edildiğini düşünüyor. “Halen birçok firma e-dönüşümün getirdiği maliyet ve üretkenlik kazanımınm farkında değil” diyen Gökçan, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“E-dönüşüm, iş süreçlerini hızlandırma, elektronik belgelerin saklanması ve sonrasında arşivden kolay ibraz edilmesi gibi örnekleri çoğaltılabilecek pek çok fayda sağlamakta. Ayrıca, bu tür belgelerin basılması sırasında israf edilen kağıt, çevre kirliliğine sebep olan mürekkep gibi faktörlerin de kullanımını minimize ettiği için çevresel kirlenmeyi de önlemekte. Bu bilgiler doğrultusunda şirketlerin e-dönüşüm geçişinin kendilerine sağlayacakları avantajlar konusunda farkındalıklarmın artması ile birlikte bu konunun daha hızlı yaygınlaşacağını öngörmekteyiz.”

TNB KEP
“KEP abone sayısı 200 bini geçer”

E-dönüşümün önemli bir bölümü olan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline ge-gJP tiren sistem. Türkiye Noterler Birliği Vakfı tarafından 2012 yılının başında kurulan TNB KEP, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP hizmeti vermek üzere lisanslanmış ilk özel kuruluş. Giderek yaygınlaşan dijital çözümlerin ekonomiye çok ciddi katkılar sağladığım belirten TNB KEP Genel Müdürü Duygu Yan-taç, “2015 yılı içerisinde kullanımı yüzde 100 artış gösteren KEP’in yılsonun-da abone sayısının 200 bini geçmesini bekliyoruz. E-imza sayısı 2.5 milyonu, e-fatura, e-arşiv ve e-defter kullanıcı sayısı 100 bini ve e-fatura sayısı 500 milyonu aşacaktır. Gerçekleşmesini beklediğimiz e-dönüşümün KEP’ten e-imzaya, e-faturaya kadar birçok alanda yaygınlaşması, kullanımının 3 milyonun üzerinde kişiyi ve kurumu etkileyeceğini düşünüyoruz” diyor.

Yantaç’a göre, kamu, bankacılık, finans, sigorta ve birçok farklı sektörde yoğun kullanılan KEP ve e-imza uygulamaları; kurum-lara bu alanlarda yüzde 90’a varan oranda tasarruf imkânı sağlıyor. Yantaç, 2016’da sektördeki gelişmeleri şöyle değerlendiriyor: “îş dünyasına kolaylık ve hız kazandıran e-dönüşüm süreçleri yeni yasal düzenlemeler ve teknolojik gelişmelerle birlikte güvenli iletişim hizmeti olarak hızla yaygınlaşıyor. Birçok devlet kuruntunun Elektronik Tebligat Yönetmeliği kapsamında başlattığı resmi yazışma ve e-tebligat gönderimleri yılsonuna kadar artarak devam edecek. Kamudan gelecek geri bildirimlerle birlikte kurumlar ve bireyler de hızlı, güvenli, yasal geçerli ve düşük maliyetli iletim yöntemi KEP’in kolaylığını fark edip birçok alanda şimdiden kullanmaya başladılar.” i;v

LOGO YAZILIM
“E-fatura kullananlar e-arşive geçsin”

Logo, yazılım sektöründeki 32 yıllık deneyimiyle, e-dönüşüm sürecine önderlik eden firmalardan biri. Gelir İdaresi Başkanlığından (GIB) onaylı e-fatura, e-arşiv, e-defter çözümleri, e-fatura saklama ve e-defter saklama hizmetiyle Logo, e-dönüşüm sürecini yakından takip ediyor, firmaların ihtiyacı olan güvenilir ve hızlı çözümleri sunuyor. e-Logo’nun geliştirdiği adaptörler, sadece özel entegrasyon kapsamında e-Logo’nun çözümüyle değil, diğer özel entegrasyon hizmet sağlayıcıların da kurumlara hizmet verebileceği esneklikte geliştiriliyor.

Logo Yazılım’ın e-dönüşüm çözümlerini kullanan şirketler günlük 130 milyon adet fatura işleme kapasitesine, firmaların e-fatura mükellefi olup olmadığını tek tuşla sorgulayabilme imkânına, e-faturaların onay süreçlerinin web üzerinden yönetilmesi ve firmaya özel şablon tanımlanması fırsatına sahip oluyor.

E-dönüşüm çözümleri, KOBİ’lerin sisteme hızlı ve sorunsuz dahil olmalarına olanak tanıyor. Türkiye’de özel entegratör kullanan 11 bin mükellef arasında tercihini Logo’dan yana kullananların sayısının da 3 bine ulaştığını belirtelim. Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi, e-Logo Genel Müdürü Cahit Güvensoy, e-fatura kullanan mükelleflerin e-arşiv uygulamasına geçmesinin e-dönüşüm sürecine hızlandıracağını şu sözlerle anlatıyor:

“Gerek e-fatura tarafında 20 bin mükelleften 52 bin mükellefe çıkılması gerekse e-arşivin 2016 yılı başı itibarı ile devreye girerek 4 bin 200 mükellefin kâğıt faturayı tamamen terk etmesiyle çok önemli LOGOl

bir adım atılmış oldu. Böylece henüz e-dönüşüme mevzuat gereği başlamamış kuramların, e-ticaret üzerinden hatta AVM’lerden alışveriş yapan bireylerin e-arşiv ile tanışması sağlanmış oldu. Bu süreçleri hızlandıracak ve yaygınlaştıracak en büyük adım, e-Fatura mükelleflerinin aynı zamanda e-arşive de geçmesi olacaktır. Bunun yanı sıra, e-fatura zorunluluk limitinin düşürülerek sistemlerin yaygınlaştırılması konusunda da teknik bir pürüz bulunmuyor.”

Özel yaklaşımla hizmet veriyor

Digital Planet, e-faturaya geçişte kurum içi iş süreçlerini hiçbir şekilde değiştirmeden operasyonel olarak da bazı kritik ayarlamalar yaparak hem ERP sistemleriyle doğrudan entegre çalışabilecek hem de maliyet avantajı sağlayacak bir bağlantı katmanı oluşturdu. Şirket, bu ‘kurumlara özel çözüm anlayışı’ ile çok sayıda iş ortağı ile işbirliği gerçekleştirdi ve müşterilerini e-dönüşüm’ün ötesine geçirdi.

Digital Planet ağırlıklı olarak telekomünikasyon, bankacılık, enerji dağıtım, e-ticaret ve tekstil gibi çok çeşitli sektörlerin lider şirketleriyle çalışıyor. Ayrıca, özel entegratör kimliğiyle tüm sektörlerden ayda 20 milyon ve üstünde fatura üreten 5 binin üzerinde firmaya ‘özel yaklaşımla’ hizmet veriyor. Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, “Türkiye’nin e-dönüşüm hikayesi 10 yıl önce bir tebliğ ile başladığında bu herkesi için büyük bir değişim demekti ve değişimin getireceği belirsizlikler, belki endişeleri de ifade ediyordu. Bugün geldiğimiz noktada aylık 50 milyon üzerinde faturayı sistemlerimizde işliyor ve yönetiyoruz” diyor. E-faturanın güvenlik ve ciddiyet gerektiren bir iş olduğunun altını çizen Vural, “Ehil ya da etik olmayan servis sağlayıcıların elinde firmalar bir anda fatura ve müşteri verilerinin ortalıkta pazarlandığı bir duruma düşebilirler” uyarısını yapıyor. Vural, genişlettikleri hizmet yelpazesi hakkında da şu bilgileri veriyor:

“E-dönüşüm çözümlerimizde ana ürünlerimiz olan e-fatura, e-defter, e-arşiv’i ‘e-dönüşümün muhteşem üçlüsü1 olarak adlandırıyoruz; çünkü bunlar bir adım ötesine geçmeden önce olmazsa olmazlar. Ayrıca bu muhteşem üçlüyü destekleyecek yeni çözümler sunmaya devam ediyoruz. E-yedekleme, e-mutabakat, e-bilet, e-imza ve KEP gibi yeni ürünlerimizle çözüm konusundaki yelpazemizi genişlettik. Ayrıca ‘Paran Tez Cebinde’ sloganı ile hikayesine başlayan, sektöre örnek olan ve Türkiye’de şirketlerin tüm finansal gereksinimlerini karşılayan, Digital Planet’in Finansal Çözümler Platformu Parantez, çok sayıda yeni ürününün lansmanı için hazırlanıyor. Bu ürünlerimizden ilki e-faktoring’i duyurduk. E-faktoring ile birlikte artık faktoring firmaları ile e-fatura sistemini kullanan Digital Planet müşterileri aynı platformda buluşup, sistemdeki faktoring firmalarından kolaylıkla ‘fatura temlik’ talebinde bulunabilecek. Digital Planet olarak, iş dünyasına, sektöre ve e-dönüşümün ötesine inovatif bir bakış açısıyla ülkemize ve insanlara fayda sağlamayı devam edeceğiz. Artık mağazalar, restoranlar bize e-posta ile e-arşiv fatura gönderiyor. Dolayısıyla e-dönüşüm günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Önümüzdeki yıllarda e-dönüşüme geçen kurum sayısının 100 binli rakamlara ulaşmasını bekliyoruz.”

e-Mikro ile uçtan uca çözüm

Yazılım sektörünün önde gelen firmalarından Mikro Yazılım, hali hazırda Türkiye’nin en çok kullanıcıya sahip üç özel entegratöründen biri olarak, e-dönüşüm hizmetlerini e-Mikro adı ile markalaştırdı. Mikro Yazılım, söz konusu hizmetlerini Emikro.com sitesinden firmaların hizmetine sunuyor. e-Mikro, e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-bordro, e-mutabakat ve MikroKEP hizmetleriyle firmalar için uçtan uca çözümler üretiyor. Örneğin, Mikro Yazılım’ın e-fatura özel entegrasyon hizmeti ile müşterileri e-fatura gönderip alabiliyorlar. Firmalar, bu sistemde kendi işlem hacimlerine uygun My E-Kontör paketini seçerek, maliyetlerini önemli ölçüde azaltabiliyorlar. Kontör satın alan firmalar, kullanıcı dostu bir ara yüz ile tüm işlem adımları tek tek tanımlanan sitede, diledikleri hizmetlerden kolaylıkla yararlanabiliyor. Eğer müşteri firma bir Mikro muhasebe yazılımı kullanmıyorsa e-fatura portal yönetimi ile dilediği gibi fatura gönderip alabilme olanağına da sahip. Ayrıca, firmalar e-fatura saklama hizmetinden 10 yıl boyunca ücretsiz faydalanabiliyorlar. Mikro Yazılım’ın e- arşiv hizmetiyle e-fatura mükellefi olmayan firmalar için kağıt fatura düzenlemenin getirdiği zaman kaybı ve maliyeti sıfırlayabilmekte ve elektronik ortam üzerinden hızlı ve güvenli şekilde fatura gönderimi yapabilmekteler. E-defter uygulamasıyla ise GİB’in belirlediği standartlarda hazırlanmış, olan “yevmiye defteri”‘ ve “defter-i kebir'” belgelerinin elektronik olarak GİB’e gönderilen dosyalarının kanuni sürelerde saklanma hizmeti de veriliyor. Firma, MikroKEP hizmetiyle yasal olarak geçerli ve teknik olarak güvenli elektronik posta olarak tanımlanan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmetini de sunuyor.

Mikro Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Tomuş, “E-dönüşüm hizmetlerimiz de en önemli unsur ise tüm hizmetlerin tek bir platformdan kontrol edilmesi ve bu yönüyle müşterilerimize operasyonel bir faydanın sağlanmasıdır. 30 yıllık yazılım altyapımız ile muhasebe süreçlerinin bir uzantısı olarak kabul edebileceğimiz e-dönüşüm süreçlerinde sahip olduğumuz tecrübe firmaların tercihlerinde Mikro Yazılım e-dönüşüm hizmetlerini tercih etmelerinde en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor” diye konuşuyor. Tomuş, e-dönüşüm hizmetlerinde daha fazla mesafe alınabilmesi için şu önerilerde bulunuyor:

“2016 yılında kâğıt, işçilik, postalama ve depolama gibi maliyetlerin önemli ölçüde azaltması hedeflenen e-dönüşüm adımlarıyla yıllık 3 milyar TL’nin üzerinde bir tasarrufun oluşacağı tahmin ediliyor. Kanunda belirtilen ölçekteki firmaların bu elektronik hizmetleri kullanma zorunluluğunun dışında e-dönüşüm açısından yasal bir zorunluluk mevcut değil. Daha fazla mesafe alınması için bu zorunluluk dışında kalan firmalara da bu dönüşümün avantajları anlatılarak daha fazla firmaya ulaşılmalı. Giderek zorlaşan bir rekabet piyasasında rol almak ve büyümek isteyen her ölçekte şirketin e-dönüşüm adımlarını ivedilikle atması gerektiği görüşündeyiz.”

E-dönüşümde liderliği hedefliyoruz

EDM, e-fatura sektörüne 2015 sonu en geç giren kurumlardan biri olmasına rağmen 2016’daki atağı ile en üst sıralarda yer aldı. EDM, bu yıl Denizbank İntertech KEP operasyonun münhasır olarak satış pazarlama haklarını üstlendi. Şirket bu işbirliğiyle e-imza sektöründe birçok ticaret odası ve yüzlerce mali müşavir ofisiyle anlaşmalı olan ve sektörün en yaygın e-imza sağlayıcısı olarak bilinen EDM’nin potansiyeline KEP hizmetlerini de katmış oldu.

EDM Bilişim İcra Kurulu Başkanı Özcan Ermiş, “EDM Bilişim için 2016 hem çok başarılı hem de geleceğe yönelik önemli adımların atıldığı bir yıl olarak geçti. EDM’yi 2017 yılında e-dönüşümde açık ara lider pozisyona getirecek gelişme ise Türkiye Eczacılar Birliği, TURSAB ve TUSAF işbirliklerini imzalamış olmamız. Bu birliklerin üyelerinin 2017 yılında birçok e-dönüşüm hizmeti için zorunlu mükellef olmaları bu anlaşmaların kıymetini artırmakta” diyor.

Ermiş’in verdiği bilgiye göre, e-dönüşümün hemen her alanında hizmet veren EDM Bilişim’in e-fatura tanımı klasik tanımından biraz farklı. EDM Bilişim e-faturayı müşterilerin ve mali müşavirlerinin kullanmış olduğu ERP, CRM, EBYS ve muhasebe programlarına tam entegre edilmiş, mali müşavirin kullandığı muhasebe programına otomatik bağlanması olarak tanımlıyor. Benzer şekilde elektronik defteri de oluşturulması, gönderilmesi ve onay alınmasını dakikalar mertebesine indiren ve elektronik defterlerin gerek Gelir İdaresi Başkanlığı kurallarına gerekse muhasebe mevzuatına tam uygun olması için denetleyen bir hizmetler bütünü görüyor. Bu amaçla EDM Bilişim Türkiye’de kullanılan neredeyse tüm ERP’lere CRM ve EBYS alt yapılarına tam entegre olarak çalışmakta. Özcan Ermiş, 2016 yılını e-dönüşüm hizmetlerinin aldığı mesafe açısından ise şöyle değerlendiriyor: “E-dönüşüm sektörü için 2016’yı geçmiş yıllara göre fırsatlarla dolu geçti. Bunların en büyüğü 2014 yılında 10 milyon ciroyu geçen firmaların e- fatura ve e- deftere geçme zorunluluğunun olmasıydı. Bu sayede sektör 30 bini aşkın yeni müşteri kazandı. E-imza için de Mersis’de yeni firmalara getirilen kayıt zorunluluğu satışlara ivme kattı. Sektörün en az gelişen hizmeti ise Kayıtlı Elektronik Posta hizmeti oldu.”

Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu