İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Pasta ve Tatlı Sektörüne Yönelik İş Fikirleri

Tatlı Hammaddesinden Para Kazanmak

Pasta ve tatlı sektörüne yönelik iş kurmayı düşünüyorsanız sizlere bu sektörde başarıyı yakalamış bir firmanın şuanki durumunu anlatacağım.

APM Gıda, pasta ve tatlı sektörünün gizli devlerinden biri. 700’den fazla zincire, restorana ve kafeye pasta ve tatlı hammaddesi tedarik ediyor. Bir yıl önce ihracata da başlayan şirket bugün 15 ülkeye ürün gönderiyor. APM Gıda, alanında Moğolistan pazarma giren ilk Türk gıda şirketi oldu. Şirket bu yıl 60 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor. Cironun yüzde 30’u ihracattan geliyor.

Gıda sektörü, restoran ve kafe zincirlerinin hızlı büyümesiyle birlikte son yıllarda adeta altın çağını yaşıyor. Sektörün bir de arka planı yani nihai tüketici tarafından bilinmeyen bir tarafı var ki, onlar da vitrindeki işletmeler kadar hatta onlardan daha büyük başan öyküleri yaratıyor. Binlerce restoran işletmesinin tedarik talebini sırtlayan bu şirketler, inovatif ürünleriyle de ‘Horeka’ adı verilen hotel, restoran ve kafe sektörüne büyük bir katma değer sağlıyor.

Pasta ve Tatlı Sektörü

APM Gıda da bu gizli devlerden biri. APM Gıda, 1998 yılından bu yana hem endüstriyel firmalara hem de evlere yönelik olarak pasta ve tatlı konusunda yüzde 100 yerli hammadde üretiyor. Şirketin pasta yapımında kullanılan çok sayıda farklı üründe imzası var. APM Gıda, kuruyemiş, pasta jöleleri, toz pastacılık ürünleri, sos çeşitleri gibi pastacılık ve tatlı sektörünün hammadde ihtiyacını sağlayan gizli bir gıda devi.

PROFESYONELLİKTEN GİRİŞİMCİLİĞE

160 çeşit ürün ile 15 ülkeye ihracat yapan APM Gıda, Unilever’de çalışırken girişimci olmaya karar veren İsmail Kulak ve Adem Dağıdır tarafından kuruldu. Öncelikle margarin, pasta malzemeleri, un, yağ gibi gıdaların al-sat şeklinde pazarlamasını yapan girişimciler, özellikle belli bir alana konsantre olup üretim yapmaya karar verdiler. İşte APM’nin büyüme süreci tam da bu noktada başladı. Türkiye’de pastane ve kafe sektörünün giderek büyümesini, ev dışı tüketim sektörünün her geçen yıl yüzde 12-17 arasında genişlemesini gören iki oıtak bu alana odaklanıp üretime geçti.

ZİNCİRLERİN TEDARİKÇİSİ

Private label olarak pasta malzemeleri üretmeye başlayan şirket, ‘al-sat’tan ‘üret-sat’a geçiş yaptı. Ürün gamını sıvı jöle, sos, toz grubu, kek mamulleri, dolgu malzemeleri, kuruyemiş gibi pastacılık sektörüne A’dan Z’ye hammadde tedariği sağlayacak şekilde genişleten APM Gıda, aylık 500 ton üretim yapar hale geldi. Bugün ürünlerinin yüzde 70’ini kendi markasıyla üretiyor. Market, catering fabrikalan, kafe, restoran ve toptan gıda saücıları olmak üzere 700’den fazla işletmeye tedarik sağlıyor.

Şirket Sultanbeylide 2 bin 600 metrekare alanda üretim yaparken, artan talep doğrultusunda 5 milyon dolarlık yatırımla Dudullüda 3 bin 600 metrekarelik yeni bir fabrika kurdu. APM Gıda Genel Müdürü ve aynı zamanda kurucu ortağı İsmail Kulak, bu fabrikada çikolata üretimine de başladıklarını ifade ediyor. Yeni fabrika yatırımıyla birlikte üretimin aylık bin tona çıkacağını belirten Kulak, “Carrefour, Migros, Real, Metro Gross Marketler gibi ulusal dev zincirlerin en büyük pasta ve tatlı tedarikçilerinden biriyiz. Aynı zamanda BTA’nın tatlılarının hammadde üretimini de biz yapıyoruz” diyor.

MOĞOLİSTAN PAZARINA GİRDİ

APM Gıda, bugün 200 kişiye istihdam sağlıyor. Bir yıl önce dış ticaret departmanı kurduklarını ancak kısa sürede ihracat alanında büyük bir sıçrama yakaladıklarını ifade eden İsmail Kulak, bugün 15 ülkeye ihracat yaptıklarına dikkat çekiyor.

Hedeflerinin üç yıl içerisinde 50 ülkeye ulaşmak olduğunu vurgulayan Kulak, şöyle devam ediyor: “Şu an Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Irak, Lübnan, Suudi Arabistan, Tacikistan, Özbekistan, gibi birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Moğolistan’a giren ilk Türk gıdamarkasıyız. Ustalarımız aracılığıyla oradaki firmalara eğitimler verdik, ürünlerimizi tanıttık. Moğolistan’da pastacılık alanında ciddi gelişmeler var. Pastaya çok düşkünler ve bu alanda kullanılacak ürün de pek yok. Bademli pasta yapımını anlatacağımız sırada tüm aramalara karşın badem bulamadık. Bu tür eksikler çok. 20’ye yakın ürünümüzü buraya gönderiyoruz. Ürünlerimiz arasında ağırlıklı olarak pasta katkı maddeleri yer alıyor. Ciromuzun yüzde 30’unu ihracat oluştunıyor.”

Şirketin dış pazarın yanı sıra iç pazarda da hedefleri büyük. Bu yıl otel gruplarım hedefliyor. Sadece İstanbul’da 200’ün üzerinde otel grubu var. Şirket pazarlama stratejisini buna göre oluşturdu. Bu yılın sonuna kadar sadece İstanbul’da 600’den fazla otel grubu ve restoranın tedarikçisi olmayı hedefliyor.

YERLİ WAFFLE SOSU

İsmail Kulak, zamanla ürün gamlarına yenilerini eklediklerini, özellikle kendi markaları altındaki ürünlere ağırlık verdiklerini söylüyor. Kulak, sıvı katkı maddeleri, pastacılık jöleleri, waffle sosları, krem şanti, pasta kreması gibi ürünlerle çeşitlerini artırdıklarını dile getiriyor. Kendi AR-GE biriminde patenti kendilerine ait olan waffle sosu geliştirdiklerini ifade eden Kulak, “Waffle soslarımızı piyasaya sunduk. Bu yıl yeni ürünlere ağırlık vereceğiz. Özellikle pastacılık sektöründe kullanılan dekor soslara, tamamlayıcı ürünlere odaklanacağız. Kendi markamızla ürettiğimiz ürünlerin sayısını artıracağız. Ürünlerimizin sayısmı 200’e çıkaracağız” diyor.

APM Gıda, bu yıl 60 milyon liralık ciro yapmayı bekliyor. İsmail, Kulak, önümüzdeki yıl ise bu rakamı 90 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini açıklıyor.

Şirket, altı yıl önce 50 kişilik bir eğitim merkezi kurdu. Burada works-hop’lar düzenleniyor. Türkiye’de pastacılığın hızlı bir şekilde ilerlediğini belirten İsmail Kulak, sözlerine şöyle devam ediyor: “Çok iyi ustalarımız var. Gerçekten lezzetli pastalann yapıldığı noktalar artmaya başladı. Önceden insanlar yurtdışında yedikleri ürünleri anlatırdı. Artık bu tür lezzetler Türkiye’de de yapılabiliyor. Türkiye’de bir kişi ortalama 2 kilo pasta tüketiyor. Bu rakam gelişmiş ülkelerde 7 kiloya çıkıyor. Gastronomi sektörü gelişime çok açık. Biz gastronomi ve pastacılık üzerine eğitim veren kurumlarla işbirliği yaparak dünya mutfağına uygun ürünler geliştiriyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğimizi geliştirerek, bu okullardan mezun olan öğrencilere istihdam sağlamayı hedefliyoruz.”

Pasta ve tatlı grupları, yeme-içme sektörünün en hızlı büyüyen segmentlerinden biri. Türkiye’de 30 bine yakın pastane bulunuyor. Sektörde 450 bin kişi çalışıyor ve 400’den fazla makine, ekipman üreticisi, tedarikçisi faaliyet gösteriyor. Toplam pastane sektörü 20 milyar dolarlık ciroya sahip. İsmail Kulak, pasta ve tatlı gruplarında hammadde üretimine yönelik toplam yedi üreticinin bulunduğunu söylüyor. Kulak, “Bunlardan dördü yabancı üretici. Biz en büyük yerli üretici konumundayız” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu