Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Mümkün olan en yüksek sıcaklık nedir?

Teorik minimum sıcaklığın mutlak sıfır olduğunu kavramak kolay. Öte yandan, en yüksek mutlak sıcaklık biraz daha karmaşık. “Enerjiyi ta sonsuzluğa kadar artırabilir miyiz, biLmiyoruz” diyor Dartmouth Üniversitesi’nde fizikçi olan Stephon Alexander. “Ama kuramsal olarak olanaklı.”

Üst limit için en bariz aday Planck Sıcaklığı, ya da 142 nonilyon Kelvin (1,42 x 1032) parçacık fiziğinin Standart Mo-del’inde mümkün olan en yüksek sıcaklık. Fakat Alex, bu sıcaklığın ancak parçacıklar etkileşime girdiğinde ve ısıl denge sağlandığında ortaya çıktığını söylüyor. “Sıcaklık kavramından söz edebilmek için önce etkileşim olmalı.”

sicaklik

Birçok kozmolog, evrenin tarihindeki en yüksek gerçek sıcaklığın Planck Sıcaklığı’ndan birkaç kat daha düşük olduğunu söylüyor. Büyük Patlama’nın ardından gelen ilk anlarda genişleme o kadar hızlı gerçekleşti ki parçacıklar etkileşime giremedi; evren sıcaklıktan yoksundu. Alexander, bunu takip eden saniyenin çok küçük bir diliminde uzay-zaman dalgalarının maddeyi titreştirmeye başlamış olabileceğini, bunun da maddeyi ısıl dengeye ulaştırmış olabileceğini söylüyor. Bu, evrenin bir anda ısınarak 1027K gibi bir sıcaklığa kavuşmasını sağladı. 0 andan beri evren sürekli genişliyor ve soğuyor.

Kısa yanıt: Aşağı yukarı 142.000.000 .000.000.000.000.000.000.000.000 Kelvin. Belki birkaç sıfır az ya da çok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu