Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Göz hastalıklarında yapay zeka uygulamaları

YAPAY zeka algoritmalarının sağlığa yaptığı katkı giderek büyüyor, özellikle pandemi döneminde artan uzaktan sağlık hizmeti ihtiyacı, bu algoritmaların daha çok devreye girmesine neden oldu. Yapay zekanın en yaygın yöntemi olan makine öğrenmesinin en çok kullanıldığı tıp alanı radyoloji. Bu yöntemin taramaları okumasındaki başarı, hekimin özellikle teşhis koymasında önemli bir fayda sağlıyor.

BAŞARI ORANI GİDEREK YÜKSELİYOR

Amerikan Veri Bilimleri Enstitüsü’nün son araştırması, ülkedeki radyologların yaklaşık üçte birinin yapay zekadan yararlandığını ortaya koyuyor. Son birkaç yıldır bu köşeden de yazdığımız üzere, meme kanserine karşı erken teşhisle hayat kurtaran yapay zeka destekli mamografi uygulamalarının taramalardaki anomalileri tespit etmedeki yüksek oranlı başarısı oldukça umutlandırıcı. ABD’de MammoScreen ve CMTriage uygulamalarının giderek yaygınlaştığı haberleri geliyor.

Benzer uygulamaların, göz hastalıklarının teşhisinde de kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Benim de mağduru olduğum bir otoimmün rahatsızlığından ve göz sinirlerimdeki enflamasyonun geçici bulanıklığa neden olmasından yola çıkarak, bu alandaki gelişmeleri de aktarmak istiyorum. Zira araştırmalar, bu alandaki gelişmelerin dünyada milyonlarca insanın görme engelini erken teşhisle ortadan kaldırabileceğini gösteriyor.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

ABD’deki PixelPlex isimli blokzincir, yapay zeka ve nesnelerin interneti uygulamaları şirketinin geliştirdiği AIRA buna bir örnek. AIRA, diğer yapay zekalı tarama yöntemleri gibi gözde oluşan semptomlar ve anatomik yapı özelliklerinden oluşan veri setini, evrişimli nöral ağ yöntemi isimli bir yapay zeka yöntemi kullanılarak eğitiyor. Şu anda AIRA’nın retinal veya diyabet, yaşlılığa bağlı göz hastalıklarını tespit etme oranı yüzde 85 olarak açıklanmış. Ancak gerçek başarının en az yüzde 95 oranını yakalayınca gerçekleşeceği belirtilmiş.

ABD’deki Biyomedikal Mühendislik Araştırmaları AR-TORG Merkezi, ve İsviçre’deki Bern Üniversitesi, yapay zekalı göz teknolojileri geliştiren start-up RetinAI ile işbirliğine gitmiş. Bu üç kuruluş, özellikle yaşa ve diyabete bağlı retina damar tıkanıkları ve prematüre retinopatisi gibi kan damarlarının büyümesiyle oluşan sendromların erken teşhisi veya hızlı tedavisini sağlamayı amaçlıyor.

Bu alanda çalışma yapan uluslararası uzmanlar, en yaygın göz hastalıkların yapay zekalı uygulamalar sayesinde yakın gelecekte büyük ölçüde önüne geçilebileceğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu